Menu

Η Emmy Bejanyan θα εκπροσωπήσει την Αρμενία

Για τον 56ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision η δημόσια τηλεόραση της Αρμενίας, ARMTV, επέλεξε την εκπρόσωπο του με ανάθεση στην Emmy Bejanyan, η οποία και είχε κερδίσει την δεύτερη θέση μαζί με τον ράπερ Mihran στον περσινό τελικό που διοργάνωσε η ARMTV για τον διαγωνισμό της Eurovision.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η δημόσια τηλεόραση της χώρας ανακοινώθηκε το όνομα της επόμενης εκπροσώπου στον διαγωνισμό. Αργότερα θα υπάρξει ανοικτός διαγωνισμός για την επιλογή του τραγουδιού που θα ερμηνεύσει η Emmy σε έναν από τους δυο ημιτελικούς.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μάννω Ασσυριάν του Εθνικού Συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδας μιλά στο Χρόνο

Η Αρμενία ζητά την θέση της στην κοινωνία των εθνών

«Η Ελλάδα ήταν πάντα ο χώρος και το έθνος που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, η Αρμενία αντίστοιχα ήταν ο ακοίμητος φρουρός αυτών των αρχών, του αρχαίου ελληνικού και του ελληνοχριστιανικού πνεύματος στον Καύκασο», θα πει
Γιορτάστηκε με κατάνυξη  Άγιος Ιάκωβος των ορθοδόξων Αρμενίων στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Το δραστήριο διοικητικό συμβούλιο της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής έξω από το ναό του Αγίου Γρηγορίου

Η γιορτή του Σουρπαγκόπ, του Αγίου Ιακώβου ήταν το έναυσμα για να ανταμώσουν οι ντόπιοι Αρμένιοι και της διασποράς κατά την επίσημη λειτουργία που τελέστηκε στο ναό Αγ. Γρηγορίου Κομοτηνής όπου έδωσε το παρόν της σύσσωμη η Αρμενική κοινότητας της πόλης τοπικές αρχές αλλά και ορθόδοξοι χριστιανοί που μετέχουν στις λειτουργίες αυτές. Το θρησκευτικό μέρος τέλεσε ο Αρμένιος πρωθιερέας Μπογός  Μπαλταγιάν ενώ το παρακολούθησε ο αιδεσιμότατος πατέρας Σταύρος Σπορίκης εκ μέρους της τοπικής εκκλησίας,  ο νομάρχης και νέος περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Στεπάν Ματεοσιάν, η εκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Νατάσα Λιβερειάδου, η πρώην βουλευτής Χρύσα Μανωλιά, επιχειρηματίες της πόλης και πλήθος κόσμου.

 

Στην φωτογραφία ο αντιπρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Μιχράν Εσαγιάν με την Μαννώ Ασυριάν μέλος Δ.Σ. του Εθνικού συμβουλίου Αρμενίων Ελλάδος και ο ιερέας Σταύρος Σπορίκης αμέσως μετά την λειτουργία

Από το Κεντρικό Εθνικό Συμβούλιο της Αρμενικής παροικίας Ελλάδος παρέστη η υπεύθυνη βόρειας Ελλάδας Μαννώ Ασυριάν, η οποία γεννήθηκε στην Κομοτηνή, μεγάλωσε στην Αθήνα παντρεύτηκε και διαμένει στην Καβάλα που μίλησε στο «Χρόνο» με πολύ ευαισθησία για την πόλη και τους ανθρώπους της λέγοντας ότι η γιορτή του Αγίου Ιακώβου είναι μέρα θρησκευτικής και εθνικής ανάτασης. Μετά την λειτουργία  μοιράστηκε σε όλους ένα χαρακτηριστικό σάντουιτς μες άρτο και βρασμένο αρνί ενώ ακολούθησε και συνεστίαση.

«Εμείς είμαστε οι τυχεροί που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε αυτή την ωραία χώρα, την φιλόξενη, όπου νιώθουμε σαν το σπίτι μας, όπου έχουμε ενταχθεί και ενσωματωθεί στην Ελληνική κοινωνία, διατηρώντας την δική μας κουλτούρα και ταυτότητα παράλληλα» θα πει η κ. Ασσυριάν  αναφερόμενη στο Αρμενικό ζήτημα και την συνύπαρξη με τους Έλληνες.
Στην σύντομη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για την Αρμενία σήμερα όπως την είδε και από τα ταξίδια που έχει κάνει αλλά και για τις Ελληνοαρμενικές σχέσεις που έχουν μακραίωνη παράδοση αφού όπως θα πει η Αρμενία είναι βιβλικής χώρα αφού στο Αραράτ προσάραξε η κιβωτός του Νώε.

 

Μέρος της θρησκευτικής τελετουργία από την  αφιερωματική εκδήλωση στον Σουρπαγκόπ που τέλεσε ο ιερέας Μπογός Μπαλταγιάν

Στην Αρμενία πηγαίνετε;
-Ασφαλώς, έχω πάει τέσσερις φορές. Οπωσδήποτε τώρα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ΄ ότι στην αρχή, γιατί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχε ο απελευθερωτικός αγώνας του Καραμπάχ, συνέβη και ο σεισμός το ’88 και η δική μας χώρα δοκιμάστηκε πιο πολύ από τις άλλες δημοκρατίες. Τώρα η Αρμενία έχει ορθοποδήσει μερικώς, είναι στην πορεία της ανάπτυξης, στην προσπάθεια να βρει την θέση της και αυτή στην οικογένεια των εθνών και πιστεύουμε και την βοήθεια της διασποράς ότι ένα έθνος που έχει ιστορία χιλιάδων ετών θα πρέπει να κρατήσει αυτή την θέση. Να διατηρήσει όλες αυτές τις αξίες διότι η Αρμενία είναι βιβλική χώρα, αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι στο όρος Αραράτ άραξε η Κιβωτός του Νώε και παρόλα τα δεινά που υπέστη το έθνος μας, γενοκτονίες, διωγμούς και τα λοιπά, έχουμε κατορθώσει να σταθούμε όρθιοι. Προσωπικά πιστεύω επειδή όπως οι Έλληνες και η Ελλάδα ήταν πάντα ο χώρος και το έθνος που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, στον Καύκασο η Αρμενία ήταν ο ακοίμητος φρουρός αυτών των αρχών, δηλαδή του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στο παρελθόν και του ελληνοχριστιανικού πνεύματος μετέπειτα.

Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ των δύο λαών;
-Πράγματι έχουμε τόσα κοινά ιδανικά που μας ενώνουν, δεν μας ενώνουν μόνο οι διωγμοί και όλα τα δεινά που υπέστημεν, αλλά μας ενώνουν πολύ βαθύτερες ανθρώπινες διαχρονικές αξίες και διότι δεν προδώσαμε  ποτέ τα ιδανικά μας με οποιεσδήποτε συνθήκες. Αν διαβάσουμε τον Ηρόδοτο πρέπει να έχουμε και συγγένεια στις ρίζες μας.  Και ο Στράβων και ο Ηρόδοτος πιστεύουν ότι υπήρξε μια μετατόπιση από την ελληνική χερσόνησο προς τους πρόποδες του Αραράτ και έγινε μια συγχώνευση με τους εκεί Ουαρτινούς από όπου προήλθε το Αρμενικό έθνος, άρα έχουμε συγγένεια και από τις ρίζες και από την κουλτούρα μας και από την ιστορία μας. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν και διακρατικές σχέσεις και μπορούμε να τις αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Η Αρμενική παροικία στην Ελλάδα είναι από το ’22, βεβαίως υπήρξαν Αρμένιοι και πολύ πριν το ’22 αλλά μετά το 1922 υπήρξε ένα μεγάλο κύμα που ήρθε μαζί με όλους τους Μικρασιάτες. Εμείς πάντα θα είμαστε ευγνώμονες σε αυτή την πατρίδα που μας άνοιξε την αγκαλιά της και μας έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούμε» καταλήγει η κ. Ασσυριάν.

Στην θρησκευτική τελετή η Αρμενική κοινότητα Κομοτηνής απέδειξε τους δεσμούς συνοχής που διατηρεί με τους Αρμένιους κάθε γενιάς και όσους έχουν έλθει σχετικά πρόσφατα αλλά και με την τοπική κοινωνία.

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι