Menu

Η Βουλή της Σουηδίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία. Μία σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό

Η 11η Μαρτίου αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μία σπουδαία ημερομηνία για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Η απόφαση της ολομέλειας του Σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει με ψήφους 131 υπέρ και 130 κατά, την Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων αποτελεί μία επιτυχία, η οποία έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο. Σε μία συγκυρία όπου το μόνο που ακούγεται είναι αριθμοί. Στην ελληνική όμως παράδοση, υπάρχουν και οι λέξεις, που γίνονται  σύμβολα, αγώνες,  ταυτότητα. Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά τη Γενοκτονία, δίνει νόημα και μορφή σε μία άμορφη και άμυαλη απεραντοσύνη.

Η απόφαση της Σουηδικής Βουλής την 11 Μαρτίου 2010 ήρθε μετά την κοινή απόφαση  της περασμένης χρονιάς, ότι από κοινού Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι θα προωθήσουν ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στη Σουηδική Βουλή. Κάτι που έχει γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν με πρωτοβουλία των βουλευτών του Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet), Fredrik Malm kai Hans Linde, και του πρώην βουλευτή του ίδιου κόμματος, Τάσου Σταφιλίδη,  ενώ στη συνέχεια υπήρξε πρωτοβουλία και του κόμματος των Πράσινων (Miljöpartiet), χωρίς όμως να περάσει από την Ολομέλεια. Επίσης το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας, το Σοσιαλδημοκρατικό, κατά την ετήσια συνέλευση του, το Νοέμβριο του 2009 , είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και Αρμενίων.
Ο συνασπισμός των  κομμάτων που κυβερνά την Σουηδία απέρριψε την αναγνώριση με την δικαιολογία ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να γράφουν την Ιστορία, το γεγονός όμως ότι τέσσερις βουλευτές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος- μέλους του κυβερνητικού  συνασπισμού ψήφισαν με την αντιπολίτευση (δηλαδή με τους σοσιαλδημοκράτες, τους πράσινους και το αριστερό κόμμα), έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Σουηδικής Βουλής είχε προτείνει την απόρριψη της πρότασης για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και πρώην πρωθυπουργός) Carl Bildt ανέφερε ότι λυπάται  για την απόφαση του Κοινοβουλίου και φοβάται ότι η απόφαση αυτή θα δυσχεράνει την διαδικασία συναδέλφωσης που βρίσκεται σε διαδικασία. Σύμφωνα με τον Carl Bildt το αντιπολιτευόμενο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τουρκίας CHP, απαίτησε αμέσως μετά την απόφαση, την διακοπή της διαδικασίας συναδέλφωσης.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας  πήγε προς ψήφιση στο  Σουηδικό κοινοβούλιο και το αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση της αλήθειας, έναντι της άρνησης και της προπαγάνδας και ήδη η Τουρκία ανακάλεσε τον Πρέσβη της από τη Στοκχόλμη, ενώ ο Ρ. Ερντογάν, ακύρωσε την εντός Μαρτίου προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Σουηδία.

Η αναγνώριση από τη Σουηδία έχει τεράστια αξία γνωρίζοντας τη θέση της  χώρας τόσο παγκόσμια όσο και ευρωπαϊκά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.  Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται και από ότι φαίνεται έχει και αποτέλεσμα. Ειδικά όταν προέρχεται από την δυναμική και έξω από συμφέροντα και λογικές Ελληνική Διασπορά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, στους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας στη Σουηδία που αγωνίστηκαν και πέτυχαν. Ο αγώνας συνεχίζεται και παρότι έχει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θα είναι νικηφόρος! 



Ο Φάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars- IAGS).

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι