Menu

Με τις ίδιες θέσεις η Μέρκελ

Εμμένει στη μη πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Την Αγία Σοφία επισκέφθηκε χθες, κατά τη διήμερη επίσκεψή της στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
ΜΕΡΚΕΛ
Συμφώνησε στην ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε χθες το πρωί την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της στην Τουρκία και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού Ερτουγκρούλ Γκιουνάι και τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπία εκπροσώπων επιχειρήσεων, όπως η Deutsche Bank και η Airbus, επρόκειτο να συναντηθεί στη συνέχεια με καθηγητές του Ινστιτούτου Goethe, πριν συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εργασίες οικονομικού φόρουμ Τουρκίας-Γερμανίας.
Περισσότερες από 4.000 γερμανικές επιχειρήσεις διαθέτουν υποκαταστήματα στην Τουρκία, όπου έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τουρκικές εταιρείες. Η Άγκελα Μέρκελ επρόκειτο να αναχωρήσει από την Τουρκία χθες το απόγευμα.
Τη Δευτέρα στην Άγκυρα επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα καταλήξουν αναγκαστικά στην ένταξη της Τουρκίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι παραμένει αντίθετη με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προτιμώντας μια λύση «προνομιακής εταιρικής σχέσης», ιδέα που απορρίπτεται από την Άγκυρα. Η τουρκική αντίδραση ήταν έντονη, με την κυβέρνηση Ερντογάν να κατηγορεί τη Γερμανία ότι παραβιάζει την αρχή της ισότητας των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.
Η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε να συμπαραταχθεί η Τουρκία με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού της προγράμματος, για να λάβει την απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν, ότι «οι κυρώσεις δεν είναι υγιής πορεία και ο καλύτερος δρόμος είναι η διπλωματία», «δείχνοντας» για πολλοστή φορά το πυρηνικό οπλοστάσιο «μιας άλλης χώρας», σε μία σαφή αναφορά στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ, στο μόνο θέμα στο οποίο συμφώνησαν Ερντογάν και Μέρκελ ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μη μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.

Τούρκοι πρέσβεις
Την ίδια ώρα, στη Σουηδία επέστρεψε χθες η Πρέσβειρα της Τουρκίας Ζεργκιούν Κορουτούρκ, η οποία είχε ανακληθεί στην Άγκυρα μετά την έγκριση ψηφίσματος από το κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη, για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.
Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωναν πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανή ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, με θέμα την ανάκληση του Τούρκου Πρεσβευτή Ναμίκ Ταν από την Ουάσινγκτον, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας του ψηφίσματος για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Η Τουρκία εμμένει να μην παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας το σχετικό νομοσχέδιο και οι πολιτικοί να μη δίνουν νομική προέκταση σε ιστορικά θέματα, ωστόσο η Κλίντον δήλωσε πως αναμένουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στη διεθνή σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, στις 12 και 13 Απριλίου.

Αναγνώρισε η Τουρκία το Ιρακινό Κουρδιστάν!
Η Άγκυρα αναγνώρισε επίσημα το Ιρακινό Κουρδιστάν, αποστέλλοντας πρόξενο στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του αυτόνομου θυλάκου. Η είδηση για την αναγνώριση, που επιθυμούσε διακαώς ο εμπορικός κόσμος και από τις δύο πλευρές, πέρασε «στα ψιλά» των τουρκικών εφημερίδων. Πρώτος πρόξενος είναι ο Αϊντίν Σελτζέν, που υπηρέτησε στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον και η θητεία του ξεκίνησε από τις 15 Μαρτίου.
Το άνοιγμα του προξενείου, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στο Ιράκ, αποτέλεσε πρώτο βήμα προς την εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που στοχεύει στην καλλιέργεια «στενότερων και καλύτερων σχέσεων» με την αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος το χαρακτήρισε άλλο ένα βήμα στη θέση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες».
Ο Σελτζέν δήλωνε πως ο Ταγίπ Έρντογαν υπέγραψε μνημόνιο 40 σημείων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ιράκ, τα οποία στοχεύουν στην «πλήρη οικονομική και πολιτική αφομοίωση» των δύο χωρών.

Επιφυλάξεις για τις συνταγματικές αλλαγές
Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σύνεση το πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις προτάσεις του μοιάζουν ανέφικτες. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), προτού γίνει πρόεδρος, αναφέρθηκε σε μία πρόταση που αφορά στον πιθανό διορισμό απλών πολιτών στο δικαστήριο.
Τα κυριότερα μέτρα που προτείνονται προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου διορισμού των δικαστών, ενώ θα είναι δυσκολότερο για τα δικαστήρια να απαγορεύουν τη λειτουργία πολιτικών κομμάτων. Επίσης, θα επιτρέπεται οι αξιωματικοί του στρατού, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, να δικάζονται από πολιτικά και όχι από στρατιωτικά δικαστήρια.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι