Menu

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τη Δημοκρατία της Αρμενίας, που την περίοδο αυτή η Αγκυρα, με πονηρές μεθοδεύσεις και δήθεν φιλικές προσεγγίσεις, επιχειρεί να τη χρησιμοποιήσει για να παρουσιάσει ένα προσωπείο φιλειρηνικού και δίκαιου κράτους, έστειλε ο Πρόεδρος τη Βουλής Μάριος Καρογιάν.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την 95η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «δυστυχώς για την Τουρκία, βαρύτατες, ασήκωτες και ανεξίτηλες παραμένουν οι ευθύνες της για το μέγα έγκλημα σε βάρος των Αρμενίων και οι ενοχές της δεν μπορούν να ξεπλυθούν με πονηρές, φιλικές δήθεν προσεγγίσεις της Αρμενίας».

Τόνισε ότι είναι «πράξη χρέους αλλά και αγώνα» η εκδήλωση μνήμης που διοργανώνεται κάθε χρόνο για το μέγα και στυγερό έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Οφείλουμε, σημείωσε ο κ. Καρογιάν, «να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη κι έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε ανεξόφλητο το χρέος προς τους προγόνους μας ούτε να αφήσουμε αδικαίωτη τη θυσία και το μαρτύριό τους».

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας και να καταδικάσει χωρίς περιστροφές και μισόλογα τον εγκληματία.

Εξέφρασε ακόμα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι σε διάφορες χώρες βρίσκεται σε κινητικότητα το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας.

«Κάποιες ενέργειες σε κάποιες χώρες δεν μας ικανοποιούν, αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι η αρμενική γενοκτονία θα τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης», είπε και σημείωσε ακόμα ότι «μόνο έτσι η ανθρωπότητα θα αποδείξει ότι έχει υψηλούς δείκτες ήθους και ηθικής και ότι δεν ανέχεται και δεν συχωρά βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Επιμνημόσυνη δέηση για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, έγινε σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης και χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Μασίς Ζομπογιάν.


Η κεντρική εκδήλωση για την 95η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας θα γίνει αύριο, στις 11:30 το πρωί, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του ξενοδοχείου Makedonia Palace, με διοργανωτές τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και κεντρικό ομιλητή τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών και βουλευτή της Α' Περιφέρειας Αθηνών, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα: «Διδάγματα από τον αγώνα του αρμενικού λαού».
Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση Βιβλίου στον Ιασμό

ΑΣΝΗΦ: Ξεριζωμένη από την Αρμενία στην Ελλάδα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου διοργανώνει αύριο Κυριακή 25 Απριλίου 2010 και ώρα 19:30 στο πνευματικό κέντρο Ιάσμου την παρουσίαση του βιβλίου «Ασνήφ ξεριζωμένη από την Αρμενία στην Ελλάδα», του συγγραφέα Όμηρου Μαυρίδη.

Με μυθιστορηματικό τρόπο περιγράφεται ολόκληρη η ζωή της Αρμένισσας Ασνήφ, η οποία γεννήθηκε στην έρημο της Συρίας, στην περίοδο της γενοκτονίας των Αρμενίων, για να καταλήξει στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, αναπτύσσονται λεπτομερέστατα όλες οι περιπέτειες της οικογένειάς της στην Τουρκία, στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να επιζήσουν των τουρκικών διωγμών και να επιβιώσουν.

Το βιβλίο αποτελεί ένα είδος βιογραφικού μυθιστορήματος, με ηρωίδα ένα υπαρκτό πρόσωπο, μια γνωστή στην Αλεξανδρούπολη κυρία, η οποία απεβίωσε πριν από δύο χρόνια, και διηγήθηκε προφορικά όλη της τη ζωή στον συγγραφέα.

Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ομπάμα σχετικά με τη γενοκτονία Αρμενίων

Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει "μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα" τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-17 σε σημερινό του μήνυμα με αφορμή την 95η επέτειο από το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά του όρου "γενοκτονία" και χαιρετίζει το...διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων για το θέμα αυτό.

"Αυτήν την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή τη μελανή στιγμή της ιστορίας, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν προς το θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

"Τη θέση μου γι'αυτό που συνέβη το 1915 την έχω περιγράψει πολλές φορές και το όραμά μου για την Ιστορία δεν έχει αλλάξει", προσθέτει και σημειώνει: "Είναι προς το συμφέρον όλων η πλήρης και ειλικρινής αποκατάσταση των γεγονότων".

"Οι λαοί της Τουρκίας και της Αρμενίας θα γίνουν πιο δυνατοί αναγνωρίζοντας την κοινή τους ιστορία (...) Είμαι ικανοποιημένος από το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, και στους κόλπους της ίδιας της Τουρκίας, για το επώδυνο αυτό γεγονός της Ιστορίας", καταλήγει.

Το μήνυμα του αμερικανού προέδρου χαιρέτισε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μία δήλωση που λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας (...) Η δήλωση Ομπάμα δείχνει την ευαισθησία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη δήλωση του αμερικανού προέδρου.

"Λυπούμαστε που βλέπουμε μια τέτοια δήλωση, η οποία έχει μία μονόπλευρη πολιτική άποψη και η οποία περιέχει λάθη. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ιστορικών γεγονότων είναι η αναθεώρηση της μνήμης. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους άλλους τις απόψεις της για την ιστορία (...) Η Ιστορία μπορεί να κριθεί μόνον από τους ιστορικούς, δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών να κάνουν δηλώσεις για γεγονότα που αφορούν την Ιστορία", δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή.

Παράλληλα ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καταδίκασε τις διαδηλώσεις που έγιναν στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν για την ιστορική επέτειο, κατά τις οποίες πυρπολήθηκαν τουρκικές σημαίες όπως και είδωλα των τούρκων ηγετών.

"Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν μόνο να υπονομεύσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης" των σχέσεων μεταξύ του Γερεβάν και της Άγκυρας, σημείωσε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας για να τιμήσουν την ιστορική αυτή επέτειο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία και οι Τούρκοι τίμησαν τη σφαγή των Αρμενίων, πραγματοποιώντας πολλές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με κύρια αυτήν στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 6-7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 2.600 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν σήμερα και στο Παρίσι, ζητώντας από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Διαβάστε περισσότερα...

«Ωμότητες» οι σφαγές των Αρμενίων δήλωσε ο Ομπάμα

Ασυμφωνία στις δηλώσεις Ερντογάν, Νταβούτογλου για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου.

Ο Aμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζει «μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα» τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-17 σε σημερινό του μήνυμα με αφορμή την 95η επέτειο από το ιστορικό αυτό γεγονός, στο οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά του όρου «γενοκτονία» και χαιρετίζει το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων για το θέμα αυτό.

«Αυτήν την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή τη μελανή στιγμή της ιστορίας, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν προς το θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημειώνει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του.

«Τη θέση μου γι'αυτό που συνέβη το 1915 την έχω περιγράψει πολλές φορές και το όραμά μου για την Ιστορία δεν έχει αλλάξει», προσθέτει και σημειώνει: «Είναι προς το συμφέρον όλων η πλήρης και ειλικρινής αποκατάσταση των γεγονότων».

«Οι λαοί της Τουρκίας και της Αρμενίας θα γίνουν πιο δυνατοί αναγνωρίζοντας την κοινή τους ιστορία. Είμαι ικανοποιημένος από το διάλογο μεταξύ των Τούρκων και των Αρμενίων, και στους κόλπους της ίδιας της Τουρκίας, για το επώδυνο αυτό γεγονός της Ιστορίας», καταλήγει.

Το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου χαιρέτισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μία δήλωση που λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Η δήλωση Ομπάμα δείχνει την ευαισθησία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ πάνω σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε μια τέτοια δήλωση, η οποία έχει μία μονόπλευρη πολιτική άποψη και η οποία περιέχει λάθη. Ο μεγαλύτερος εχθρός των ιστορικών γεγονότων είναι η αναθεώρηση της μνήμης. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους άλλους τις απόψεις της για την ιστορία. Η Ιστορία μπορεί να κριθεί μόνον από τους ιστορικούς, δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών να κάνουν δηλώσεις για γεγονότα που αφορούν την Ιστορία», δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή.

Παράλληλα ο Tούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν καταδίκασε τις διαδηλώσεις που έγιναν στην αρμενική πρωτεύουσα Γερεβάν για την ιστορική επέτειο, κατά τις οποίες πυρπολήθηκαν τουρκικές σημαίες όπως και είδωλα των τούρκων ηγετών.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν μόνο να υπονομεύσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης» των σχέσεων μεταξύ του Γερεβάν και της Άγκυρας, σημείωσε.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας για να τιμήσουν την ιστορική αυτή επέτειο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία και οι Τούρκοι τίμησαν τη σφαγή των Αρμενίων, πραγματοποιώντας πολλές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, με κύρια αυτήν στην πλατεία Ταξίμ, όπου μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

Χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 6-7.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές, 2.600 σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν και στο Παρίσι, ζητώντας από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι