Menu

Ποιους θεωρούν σοβαρές απειλές οι Τούρκοι;

Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΡΚΚ και εν γένει ο διαμελισμός της χώρας είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης. Η Ελλάδα, με ποσοστό 7,8%, είναι πέμπτη στη σειρά των χωρών που σύμφωνα με τους ερωτηθέντες συνιστούν απειλή για την Τουρκία.

Η έρευνα έγινε σε 26 νομούς της Τουρκίας, με δείγμα χιλίων ατόμων. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κατάλογος των χωρών που συνιστούν απειλή για την Τουρκία έχει ως εξής: ΗΠΑ 67,8%, Ισραήλ 51,0%, Ιράν 9,6%, Ιράκ 8,5%, Ελλάδα 7,8%, Ρωσία 4,7%, Αγγλία 3,1%, Αρμενία 3,1%, Χώρες ΕΕ 2,6%, Γαλλία 2,4%. Συρία 6%. Οι μεγαλύτερες απειλές απαριθμούνται ως εξής: ΡΚΚ 59,9%, παγκόσμια οικονομική κρίση 46,3%, αποσχιστικές προσπάθειες 34,3, θρησκευτικός φανατισμός 34,3%, πυρηνικά όπλα 25,8.

Το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κίνδυνο διαμελισμού, ενώ το 64,5% δεν επιθυμεούν συνομιλίες του κράτους με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ τάσσεται το 54%, ενώ εναντιώνεται το 43%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η Τουρκία θα ενταχθεί τελικά στην ΕΕ είναι 37,3%.

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΒΕΑ: Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας - Αρμενίας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Σ.Σαργκσιάν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στη χώρα μας, πραγματοποιείται το πρώτο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας - Αρμενίας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 10:30, όπως ανακοίνωσε το ΕΒΕΑ.

Στο Συνέδριο θα γίνει παρουσίαση της οικονομίας της Αρμενίας και των δυνατοτήτων για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας. Στους συμμετέχοντες επιχειρηματίες θα απευθυνθούν ο Υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας κ. Tigran Davtyan και εκπρόσωποι των ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Θα ακολουθήσουν κατ'Α ιδίαν επιχειρηματικές επαφές με τους εκπροσώπους της Αρμενικής αποστολής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στους εξής τομείς: κατασκευών και δομικών υλικών, παραγωγής μεταλλικών προϊόντων, πληροφορικής,, τροφίμων, ενδυμάτων, φαρμακευτικών προϊόντων, βιομηχανίας φωτιστικών, διαμεταφορών, τραπεζικών εργασιών, διοργάνωσης εκθέσεων.

Οι επιχειρήσεις από την Αρμενία που θα συμμετάσχουν στην αποστολή, καθώς και το σχετικό Δελτίο Συμμετοχής, είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΒΕΑ www.acci.gr και μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα φαξ 210 36 68 578 & 210 36 24 643. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 210 33 82 242 και 210 33 82 466.
Πηγή: express.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Mάστιγα" της ανθρωπότητας οι τούρκοι σε σχολικά βιβλία...27 χωρών!

Του Νίκου Χειλαδάκη Δημοσιογράφου - Συγγραφέα - Τουρκολόγου.

Την ίδια περίοδο που εδώ στην Ελλάδα κάποιοι «εθελότυφλοι» και «ραγιαδόφρονες» επιμένουν να επιβάλουν στα σχολικά μας βιβλία...
μια εξωραϊσμένη και εξωπραγματική εικόνα για την παρουσία των Τούρκων στην ελληνική ιστορία, την ίδια περίοδο που τα ελληνικά μεγάλα κανάλια προβάλουν με μανία κάποια εξωπραγματικά τουρκικά σήριαλ καλλιεργώντας στο ελληνικό κοινό μια απατηλή εικόνα για την σύγχρονη Τουρκία, στην ιδία την Τουρκία προκάλεσε σοκ η δημοσίευση μιας αποκαλυπτικότατης έρευνας του ίδιου του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σχετικά με την εικόνα που έχουν για τους Τούρκους, πολίτες άλλων χωρών.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, σε 27 χώρες η εικόνα της Τουρκίας και των Τούρκων, όπως παρουσιάζεται στα σχολικά βιβλία της ιστορίας, είναι το λιγότερο θα έλεγε κανείς αρνητική και φτάνει μέχρι του σημείου να χαρακτηριστούν σαν η χειρότερη μάστιγα της ανθρωπότητας. « Στρατός του διαβόλου», «Απατεώνες», «Ύπουλοι», «Κηφήνες», «Παράσιτα», «Βιαστές», «Εισβολείς», «Αρπάγες», «Πλιατσικολόγοι», «Βάρβαροι του Αττίλα», «Τύραννοι», είναι...
λίγα από τα χαρακτηριστικά επίθετα με τα οποία «κοσμείται» η λέξη Τούρκος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά χωρών από την Μέση Ανατολή μέχρι την Φιλανδία, οι Τούρκοι κατέχουν το ρεκόρ των αρνητικών χαρακτηρισμών σε σημείο να παρομοιάζονται με την μεγαλύτερη συμφορά για τους λαούς των χωρών αυτών. Το εντυπωσιακό δε είναι ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί εμφανίζονται σε σχολικά βιβλία ακόμα και μουσουλμανικών χωρών, ακόμα και χωρών που σήμερα συνδέονται με φιλικές και συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα στην Αλβανία, στην όγδοη τάξη της στοιχειώδης εκπαίδευσης αναφέρετε ότι από όπου πέρασαν οι Τουρκοι έπεσε μαύρη σκλαβιά, οι μάνες βιαστήκαν, οι άντρες πουλήθηκαν σαν δούλοι και σκλάβοι. Στην Βοσνία Ερζεγοβίνη, στην εβδόμη τάξη της στοιχειώδης εκπαίδευσης οι Τούρκοι χαρακτηρίζονται σαν κλεφτές, βιαστές, ληστές, και παράσιτα και προστίθεται πως εξ αιτίας της σκλαβιάς στους Τούρκους οι λαοί των σκλαβωμένων χωρών υπέστησαν μεγάλη καθυστέρηση στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και έμειναν πολύ πίσω σε σύγκριση με τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Στα Σκόπια, στην πρώτη τάξη του Λυκείου αναφέρετε πως οι Τούρκοι βασάνιζαν, κρέμαγαν τους αγωνιστές του λαού, τους κάρφωναν πάνω σε πασσάλους, τους έγδερναν με τον χειρότερο τρόπο.
Αλλά και εκτός των Βαλκανίων υπάρχουν επίσης πολύ επικριτικές αναφορές για το πέρασμα των Τούρκων. Έτσι στην Ουκρανία, στην εβδόμη τάξη της στοιχειώδους εκπαίδευσης αναφέρετε ότι ο Χασάν πασάς μετά την εξέγερση της Κριμαίας έφερε στην Πόλη τριακοσίους σκλάβους που τους πούλησε στο σκλαβοπάζαρο. Εκεί χωρίστηκε η μάνα από το παιδί της και ο γιος από τον πατέρα, μέσα από ένα ανεπανάληπτο θρήνο των δύστυχων σκλάβων. Είναι γνωστή βέβαια η θέση της Αρμενίας όπου στα σχολικά της βιβλία καυτηριάζεται με πολύ έντονο τρόπο όλη η ιστορική διαδρομή των Τούρκων και φυσικά δίνετε μεγάλη έμφαση στην γενοκτονία που έγινε σε βάρος του αρμενικού λαού.
Επίσης στα σχολικά βιβλία της Γερμανίας αναφέρετε με έντονα επικριτικό για τους Τούρκους ύφος η καταπίεση των Κούρδων, ενώ η ίδια η Τουρκία χαρακτηρίζετε σαν ένα ακραίο εθνικιστικό κράτος και ότι ο τουρκικός στρατός είναι στρατός βασανιστηρίων. Τέλος στα σχολικά βιβλία της μακρινής Φιλανδίας υπάρχουν και εκεί άκρως υποτιμητικές για τους Τούρκους αναφορές. Συγκεκριμένα αναφέρετε ότι στην Τουρκία απαγορεύετε η χρήση της μητρικής γλώσσας για τους Κούρδους, ότι γίνονται βασανιστήρια σε άτομα των μειονοτήτων και ότι από το 1984 το ΡΚΚ, που χαρακτηρίζετε σαν απελευθερωτικό κίνημα, έχει αρχίσει ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής καταπίεσης. Οι έντονα επικριτικές για την Τουρκία και τους Τούρκους αναφορές σε βιβλία της σχολικής εκπαίδευσης επεκτείνονται και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, Γαλλία, Ρωσία, ακόμα και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στην ίδια την Τουρκία, στην γειτονική Συρία έχουν καταγραφεί 92, (οι περισσότερες), επικριτικές αναφορές για το πέρασμα των Οθωμανών και των Τούρκων από την χώρα τους, στην Κυπριακή Δημοκρατία 65, στην Βουλγαρία 50 και 43 στην Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Ένα άλλο μεγάλο πολιτικό-ηθικό σοκ που υπέστησαν πρόσφατα οι Τούρκοι είναι με την τελευταία κυβερνητική αλλαγή της Βουλγαρίας. Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ίδιου του τουρκικού τύπου, δήλωσε επίσημα πως η Βουλγαρία θα διεκδικήσει αναγνώριση της γενοκτονίας που υπέστησαν οι Βούλγαροι στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα από τους Τούρκους, με τις σφαγές που έγιναν τότε σε πολλές βουλγαρικές επαρχίες. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έφταναν από την Σόφια, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός φέρονταν να είχε δηλώσει στον Βούλγαρο δημοσιογράφο, Γεώργκι Κοριτάρωφ, πως η Βουλγαρία έχει το δικαίωμα της απαίτησης της ιστορικής δικαίωσης.
Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα φέρει στο βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισμα με το οποίο θα οριστεί ημέρα επετείου της βουλγαρικής γενοκτονίας που υπέστη ο βουλγαρικός λαός από τους Τούρκους τον δέκατο ένατο αιώνα. Η δήλωση αυτή τάραξε τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ πολλοί την Άγκυρα τόνιζαν ότι αυτό γίνεται κατόπιν πιέσεων του γνωστού ακροδεξιού βουλγαρικού κόμματος, ΑΤΑΚΑ, που βρήκε ενισχυμένο από τις τελευταίες εκλογές και φέρετε να στηρίζει την νέα κεντροδεξιά βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσωφ. Το ΑΤΑΚΑ και στο παρελθόν είχε καταφερθεί έντονα κατά της Τουρκίας και την είχε κατηγορήσει ότι υποκινεί την τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα της Βουλγαρίας για να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή. Μάλιστα τις παραμονές των εκλογών είχε διοργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις στα σύνορα Τουρκίας Βουλγαρίας, με έντονα αντιτουρκικό χαρακτήρα προσπαθώντας να εμποδίσει τα καραβάνια των τουρκόφωνων ψηφοφόρων που έρχονταν οργανωμένοι από την Τουρκία όπου μένουν τα τελευταία χρόνια, για να ψηφήσουν στις τελευταίες βουλγαρικές εκλογές.
Να σημειωθεί ότι το ΑΤΑΚΑ έχει πρωτοστατήσει στο παρελθόν στο βουλγαρικό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και μάλιστα το 2006 είχε φέρει σχετικό νομοσχέδιο στην βουλγαρική βουλή αλλά τελικά το νομοσχέδιο είχε απορριφθεί κατόπιν έντονων αντιδράσεων της Τουρκίας, αλλά και των εκπροσώπων της τουρκόφωνης μειονότητας στην βουλγαρική βουλή.
Αλλά και στην ίδια την Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα συζήτηση γύρω από τον ορισμό του Τούρκου και τον ιστορικό του ρόλο που αντιδιαστέλλεται από αυτό των Οθωμανών. Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, που αναδημοσιεύτηκε και στην Τουρκία από τον Τούρκο ιστορικό ερευνητή, Μπεκίρ Οζγκέ, μόνο το 9% των σημερινών κατοίκων της Τουρκίας μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν πραγματικά τουρκική καταγωγή από την κεντρική Ασία.
Η ταύτιση Τούρκων και Οθωμανών έγινε εδώ και 100 χρόνια περίπου και απετέλεσε στη συνέχεια το ιστορικό όπλο του Κεμάλ Ατατούρκ για να θεμελιώσει νέα τεχνητή εθνική συνείδηση στους κατοίκους της Μικράς Ασίας, που απέμειναν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, τις σφαγές των χριστιανών και την περίφημη εθνοκάθαρση. Όπως αναφέρεται λοιπόν, μέχρι το 1876, η λέξη Τούρκος δεν απαντούσε πουθενά στα επίσημα έγραφα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Πορθητής αναφέρονταν σαν, «Ηγεμόνας των Ρωμιών», ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ήταν Έλληνας από μητέρα. Οι Οθωμανοί δεν μιλούσαν ποτέ τουρκικά και αυτό είναι γνωστό και σε πολλούς μελετητές και ιστορικούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η οθωμανική γλώσσα είναι κυρίως μείγμα αραβικών, και περσικών. Ακόμα και η σημερινή τουρκική γλώσσα χρησιμοποιεί χιλιάδες αραβικές και περσικές λέξεις. Η γλώσσα που μιλούσαν στο οθωμανικό σαράι ήταν κατ' εξοχή τα περσικά, ενώ το αλφάβητο που χρησιμοποιούσαν ήταν το αραβικό και η περσική παραλλαγή του.
Αλλά το πιο εκπληκτικό ήταν πως οι διανοούμενοι της Οθωμανική αυτοκρατορίας, οι ποιητές και οι άνθρωποι του σουλτάνου, έδειχναν σε κάθε ευκαιρία τον αποτροπιασμό τους και την αποστροφή τους προς κάθε τι που εμφανίζονταν σαν… τουρκικό. Ο μεγάλος Οθωμανός ποιητής, Μπακί, της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, στο αποκορύφωμα της αυτοκρατορίας, είχε γράψει ένα έκπληκτο ποίημα για τους Τούρκους και έλεγε τα εξής χαρακτηριστικά : «Κανένα στέμμα δεν μπορεί να στέψει τον κάτοχο ένδειας και πενίας. Όποιος ανήκει στην τουρκιά, έχει αγύριστο κεφάλι. Ο Τούρκος στερείτε ικανότητας να ηγεμονεύσει». Ένας άλλος γνωστός Οθωμανός ποιητής, ο Νεφ, είχε πει, «Ο Θεός έχει στερήσει την πηγή της γνώσης από τους Τούρκους».
Ο Οθωμανός λόγιος, Χαφίζ Αχμέτ Τσελεμπί, είχε γράψει το 1499 αυτές τις πράγματι πολύ χαρακτηριστικές φράσεις, «Μην τύχει και λογιάσεις τον Τούρκο ως άνθρωπο. Αν κατά τύχη βρεθεί ζάχαρη σε χέρι Τούρκου, αυτή μετατρέπετε σε δηλητήριο. Μην θλίβεσαι καθώς αποκεφαλίζεις Τούρκο. Και πατέρας να’ ναι μην διστάσεις να σκοτώσεις τον Τούρκο». Οθωμανοί λόγιοι, όπως ο Ναιμά και ο Οθωμανός ιστορικός, Κεριμεντίν Μαχμούτ από το Άκσαράι, χαρακτήριζαν τους Τουρκογενείς σαν καθυστερημένους, πνευματικά βάρβαρους, θεομπαίχτες, αγύρτες, βρώμικους Χαρακτηριστικό είναι τα όσα αναφέρει ο Κεριμεντίν Μαχμούτ, «Τούρκοι, σκυλιά, λύκοι, κάνουν τον άγριο, αλλά όταν έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο το βάζουν στα πόδια». Στην Οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι το 1912, όπως αναφέρει η μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου, η λέξη Τούρκος και τουρκικός θεωρείτο σαν εχθρική προς την αυτοκρατορία. Ακόμα και στα επίσημα οθωμανικά έγραφα δεν γίνονταν καμία αναφορά για την τουρκικότητα της αυτοκρατορίας, αντίθετα σε όποια περίπτωση γίνονταν κάποια αναφορά, αυτή συνοδεύονταν πάντα με υποτιμητικές φράσεις.
 
Διαβάστε περισσότερα...

Κβαντική Καρυάτιδα

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Η διεκδίκηση της Καρυάτιδας δεν πρέπει να είναι μόνο παθητική. Η αναμονή σε τέτοια θέματα είναι επικίνδυνη. Όπως το προτείναμε και σε προηγούμενα άρθρα, πρέπει να αναδείξουμε την ελληνική τεχνογνωσία στον αρχαιολογικό αλλά και στον τεχνικό τομέα. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προτείνουμε την αντικατάσταση του γνήσιου με ένα αντίγραφο ελληνικής παραγωγής, για να μην υπάρξει έλλειψη στο British Museum. Όμως από την πλευρά του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, αυτή η πρόταση δεν αλλάζει τίποτα. Γι’ αυτόν τον λόγο σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να το ενισχύσουμε με μια καινοτόμα προσπάθεια. Η ιδέα έχει ως εξής. Η μουσειολογία προβλέπει τώρα ένα κενό στη θέση της Καρυάτιδας που βρίσκεται στην Αγγλία. Αυτό το νοητικό σχήμα είναι δυνατό, αλλά δεν επαρκεί για να προκαλέσει μια αλλαγή φάσης, ώστε να δημιουργήσει φαινόμενο έλξης. Στην κβαντική φυσική το απόλυτο κενό δεν έχει νόημα λόγω της ανισότητας του Heisenberg (1901-1976) [1. 2. 3.]. Η ιδέα είναι λοιπόν να μετατρέψουμε το κλασικό κενό σε κβαντικό κενό, για να δημιουργήσουμε στη συνέχεια το είδωλο της Καρυάτιδας μέσω της τεχνικής του ολογράμματος. Τα lasers επιτρέπουν μια θεαματική απόδοση και μάλιστα μπορούν ακόμη και να δημιουργήσουν την αίσθηση της υφής. Ας φανταστούμε λοιπόν αυτό το κενό που υπάρχει, να τοποθετήσουμε στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης το ολόγραμμα της Καρυάτιδας. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς το φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει στον επισκέπτη, στον θεατή και βέβαια στον φορέα. Είναι ένας ιδιόμορφος τρόπος για να αποδείξουμε τις ικανότητές μας σ’ ένα τομέα, κοινή τομή της επιστήμης και του πολιτισμού. Η ολιστική προσέγγιση της ιδέας έχει όμως και ένα στρατηγικό υπόβαθρο. Η διεκδίκηση δεν προέρχεται όμως μόνο από τους υπεύθυνους του Νέου Μουσείου και τους Έλληνες επιστήμονες, αλλά από το λαό μας. Κι αυτός μπορεί να συμμετάσχει οικονομικά και συμβολικά σε όλη αυτήν την προσπάθεια που θα δείξει τι μπορούμε να δημιουργήσουμε γύρω από αυτό το μοναδικό θέμα που αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Η όλη ιδέα είναι υλοποιήσιμη και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους. Σε αυτήν την προσπάθεια υπάρχει χώρος για τον καθένα, ακόμα κι ως θεατής.  Ένα μοναδικό γεγονός που θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου πάνω στο θέμα της Καρυάτιδας και της δικαίωσης του πνεύματος της Μελίνας Μερκούρη (1920-1994) [1. 2. 3. 4.]

                                           

Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρες σελίδες και φωτεινός σελιδοδείκτης

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Ανάμεσα στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας
βάλαμε τον πιο φωτεινό σελιδοδείκτη μας.
Δεν θέλαμε να ξεχάσουμε.
Δεν μπορούσαμε.
Δεν έπρεπε.

Η σφήνα της μνήμης με τα δάκρυα της θυσίας
άνοιγε και πάλι το βιβλίο του πάθους
εκεί που το είχε κλείσει η λήθη.
Και το φως της έλουζε τα αθώα θύματα
με το αθάνατο νερό της ανθρωπιάς.

 

Διαβάστε περισσότερα...

Η εγκλωβισμένη και ο αγνοούμενος

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά
έκλαιγαν πάνω στα χέρια
ενός αγνοουμένου
και μέσα στην αγκαλιά
μίας εγκλωβισμένης
έκαιγαν τα στήθη του.
Δεν πρόλαβαν να γίνουν πρόσφυγες
τους κράτησε η γη τους.
Τον ένα μέσα της
την άλλη πάνω της
κι ανάμεσά τους
ένας σταυρός.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μικρός πρόσφυγας

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Ο μικρός πρόσφυγας δεν είχε ζήσει την εισβολή και δεν ήξερε τους εγκλωβισμένους. Η ιστορία της οικογένειάς του δεν του το είχε επιτρέψει. Μεγάλωνε ελεύθερος δίχως να ξέρει τι σημαίνει κατοχή. Του έλεγαν αναμνήσεις και σκόρπια γεγονότα και δεν έβλεπε την ουσία της τραγωδίας. Δεν έκλαιγε για το παρελθόν διότι δεν το είχε ζήσει, όμως του είχαν μάθει να κλαίει για το ανύπαρκτο μέλλον. Έτσι ήταν τα πράγματα πριν γυρίσει στο σπίτι που δεν γνώριζε. Όταν είδε τα μέρη του, όταν άγγιξε τις πέτρες που έτρωγαν οι πρόγονοί του, άρχισε μέσα του το ταξίδι της μνήμης. Με το βλέμμα του εξέταζε τα άγνωστα δεδομένα, τα ξεχασμένα πλοία της ιστορίας. Το χωριό του δεν ήταν πια μία φωτογραφία που δεν ήξερε από χρώματα. Ήταν ένας πολύχρωμος μικρόκοσμος όπου κάθε λεπτομέρεια είχε μέσα της ένα κομμάτι ψυχής. Τα κυκλάμινα της εκκλησίας ήταν το δώρο του μιτσή όπως και το σχοινί του καμπαναριού. Ακόμα και η βρύση του νεκροταφείου έγινε μέσα του το αθάνατο νερό. Κοίταζε παντού, ακόμα και κάτω από τους σταυρούς για να βρει τις ρίζες της ρωμιοσύνης. Δεν έκλαιγε πια για το μέλλον, το είχε πια μέσα στα χέρια του. Ανέβηκε πάνω στην εκκλησία για να δει τις πληγές, για να μάθει πώς να τη φροντίσει. Έβγαλε φωτογραφίες των βυζαντινών εικόνων για να τις επισκευάσει. Μάζεψε για πρώτη φορά τις μνήμες των προγόνων του για να κάνει δώρο αυτό το μπουκέτο στους απογόνους του. Με τα χρώματα της γης και των λουλουδιών έγραψε τη δική του μυθολογία. Τα κατεχόμενα ζούσαν μέσα του όπως αυτός ζούσε μέσα τους. Ήταν η πρώτη φορά που κατανοούσε τι σημαίνει κατοχή. Ήταν η πρώτη φορά που ήξερε ποιος ήταν ο ρόλος της ζωής. Με τα κοτσάνια των λουλουδιών έκανε την προσφυγή της ζωής του. Ήταν πια πρόσφυγας. Διεκδικούσε επιτέλους τη μνήμη του μέλλοντος. Δεν δίσταζε ν’ αντικρίσει την εγγυήτρια δύναμη του χάους και της γενοκτονίας της μνήμης. Ήταν πια ένας μαχητής της ειρήνης. Τότε γύρισε στις ελεύθερες περιοχές και πήρε από το χέρι όλη την οικογένειά του. Τους έμαθε πώς να κάνουν προσφυγή με τα κοτσάνια. Τους έμαθε την αξία της αντίστασης και το κόστος της σιωπής. Ο πρόσφυγας δεν ήταν πια μόνο μικρός. Έδειχνε το παράδειγμα σε όλους τους δικούς του. Έτσι άρχισε η εκστρατεία. Έτσι κατάφερε να τους φέρει όλους στα μέρη τους και να τα αντικρίσουν για πρώτη φορά με το βλέμμα της αντίστασης. Δεν περίμεναν πια τη λύση. Θα την έψαχναν και θα την έβρισκαν μέσα στο πρόβλημα. Είχε καθορίσει ποιο ήταν το έργο της ζωής τους. Πέθαναν μαζί για ν’ αναστηθούν. Τότε, όταν οι βάρβαροι της λήθης τούς αντίκρισαν, κατάλαβαν ότι ήταν η αρχή του τέλους. Η κατοχή είχε πια ημερομηνία λήξης. Το σύστημα είχε σαπίσει από μέσα, και απ’ έξω δεχόταν τα πρώτα πλήγματα. Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι θα τους έδιωχναν στα ξένα για να φανεί ο ήλιος της δικαιοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονα ερωτήματα

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Εσύ που δεν ήθελες να ζήσεις σκλάβος
γιατί έγινες δούλος;
Εσύ που δεν έμαθες τη γλώσσα του κατακτητή
γιατί θέλεις την ιστορία του;
Δεν λυπάσαι τους προγόνους σου;
Δεν λυπάσαι τους απογόνους σου;
Τι θέλεις ν’ αποδείξεις;
Ότι το τίποτα κερδίζει το παν;
Ότι το ποτέ κερδίζει το κάποτε;
Ή ότι και το κόστος έχει αξία;

Διαβάστε περισσότερα...

Η φωνή του νεκρού παππού

Γράφει ο Νικόλαος Λυγερός

Το χωράφι του παππού ήταν η μνήμη του λαού.
Ήξερε κάθε στάχυ, ήξερε κάθε μάχη.
Είχε γεννηθεί μετά, όταν ήταν πια αργά.
Όμως το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας
λάβωσε και τη μνήμη της απλότητας.
Και η μεγάλη πείνα έκανε ένα άλλο θύμα.
Ο παππούς πέθανε από αδιαφορία,
η λήθη νίκησε ακόμα και την ιστορία.
Τώρα πια η φωνή του νεκρού παππού
θα είναι ο αγώνας του εγγονού.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter