Menu

Αθήνα-Έρευνα για τις ορθόδοξες κοινότητες στην Καππαδοκία του 15ου και 16ου αιώνα

Μελετώντας και αξιοποιώντας τα οθωμανικά φορολογικά κατάστιχα των χωριών της Καππαδοκίας του 15ου και 16ου αιώνα, η Ευαγγελία Μπαλτά, διευθύντρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, εκπόνησε μία σημαντική έρευνα για τη σύνθεση του πληθυσμού και το δίκτυο των οικισμών της Κεντρικής Μικράς Ασίας, φωτίζοντας την ιστορία και των ορθόδοξων Ρωμιών, κατά την προοθωμανική περίοδο. Πηγές της έρευνας, μέσα από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, ήταν τα κατάστιχα, στα οποία καταγράφονται ονομαστικά οι αρχηγοί των φορολογούμενων νοικοκυριών και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των οικισμών, προκειμένου οι φόροι τους να επιμεριστούν στους τιμαριώτες.

 Όπως προκύπτει από την έρευνα, ο αριθμός των χριστιανικών οικισμών διατηρήθηκε σταθερός κατά τον 15ο-16ο αιώνα. Επίσης, ο χριστιανικός πληθυσμός στον καζά της Καισάρειας ακολουθεί τη δημογραφική αύξηση του υπόλοιπου πληθυσμού, ενώ δημογραφική αύξηση παρατηρείται και στους χριστιανικούς πληθυσμούς των καζάδων του Βιλαετιού του Καραμάν.

 "Με βεβαιότητα, πλέον, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι τόσο η αδιάλειπτη παρουσία των χριστιανικών οικισμών, όσο και η συνεχής ποσοστιαία αύξηση των πληθυσμών τους, αποκλείει, για τους αιώνες που μελετώ, υποθέσεις για εξισλαμισμούς που δρομολογήθηκαν από τους Οθωμανούς ή για μαζικές εθελούσιες προσχωρήσεις στο Ισλάμ", ανέφερε σε διάλεξή της η κα Μπαλτά και συμπλήρωσε: "Είναι φανερό ότι αυτοί οι πληθυσμοί υφίσταντο και στα χρόνια των Σελτζούκων, άρα επιβίωσαν και τον 12ο και 13ο αιώνα, αφού εμφανίζονται και στις μεταγενέστερες απογραφές".

 Ειδικότερα, στην Καππαδοκία, το 1500 υπήρχαν 33 κοινότητες με χριστιανικό πληθυσμό, εκ των οποίων οι 17 ήταν αμιγώς χριστιανικές, το 1570, καταγράφηκαν 39, εκ των οποίων οι 24 αμιγώς χριστιανικές, και το 1587, υπήρχαν 35 κοινότητες, εκ των οποίων αμιγώς χριστιανικές ήταν οι 16.

 "Ο απογραφέας στην προσπάθειά του να περιφρουρήσει τα δικαιώματα του οθωμανικού δημοσιονομικού συστήματος, δίνει ένα μικρό ιστορικό του νομικού καθεστώτος τους στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, καταγράφοντας προνόμια και φοροαπαλλαγές τού τότε", είπε η κα Μπαλτά. Επισήμανε δε, και την ύπαρξη νομαδικών πληθυσμών που αναφέρονται ως χριστιανικοί πληθυσμοί, για τους οποίους ακόμα δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες.

 "Έννοιά μου δεν ήταν να αναζητήσω καταγωγές, αλλά τα ίχνη τουρκόφωνων ορθόδοξων πληθυσμών, που γνωρίζουμε ότι υπήρχαν ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα, όσο οι πηγές μου το επιτρέπουν", επεσήμανε η κα Μπαλτά στη διάλεξή της. Μεταξύ των στόχων του ερευνητικού προγράμματος ήταν να αποτυπωθούν το δίκτυο των τουρκόφωνων, αμιγώς χριστιανικών ή μικτών οικισμών στον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα και όσων αντιστοίχως καταγράφονται στα οθωμανικά κατάστιχα τον 15ο και 16ο αιώνα, οι αλλαγές της πληθυσμιακής σύνθεσης αυτών των οικισμών και η μελέτη των ονομάτων των φορολογούμενων χριστιανών κατανέμοντάς τα σε κατηγορίες.

 "Το όνομα Αγκόμπ, παραπέμπει σε αρμενικό πληθυσμό, τα ονόματα Νικόλας, Αλέξης, μαρτυρούν ρωμαίικο πληθυσμό", ανέφερε και συμπλήρωσε: "Η ονοματοθεσία των χριστιανών κατοίκων των καππαδοκικών οικισμών τον 15ο αιώνα, δεν φαίνεται να διαφέρει από εκείνη που διαπιστώθηκε σε κατάστιχα κεφαλικού φόρου των αρχών του 19ου αιώνα".

 Όπως σημείωσε η κα Μπαλτά με τη διάλεξή της θέλησε να καταδείξει "ορισμένους τρόπους για την ιστορική προσέγγιση των τουρκόφωνων κοινοτήτων της Μικράς Ασίας, ένα θέμα που είναι καιρός πια να αντιμετωπιστεί με ιστορικούς επιστημονικούς όρους".

 Η κα Ευαγγελία Μπαλτά πρόκειται να δημοσιεύσει αναλυτικά την έρευνα το προσεχές διάστημα.

 Η διάλεξη έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών και διοργανώθηκε από το Νέο Κύκλο Κωνσταντινουπολιτών.

 Το Σάββατο 12 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ., ο Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει συναυλία με την ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης, η οποία θα ερμηνεύσει μουσική και τραγούδια των συνθετών Ευανθίας Ρεμπούτσικα και Χρήστου Τσιαμούλη, εμπνευσμένα από την Πόλη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου (Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι), για την υποστήριξη των υποτροφιών που δίνονται στους φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη.

 

Πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος:Σε κοινή θέση κατέληξαν οι Ορθόδοξοι, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, περί της "φύσεως και της αποστολής της Εκκλησίας"

Κοινή απάντηση διαμόρφωσαν οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, που είναι μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) επί του κειμένου της επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως" για την εκκλησιολογία με θέμα ""Η φύσις και η αποστολή της Εκκλησίας".

 Ύστερα από πολυήμερες συζητήσεις στην Αγία Νάπα της Κύπρου και, αφού έγιναν 20 εισηγήσεις επί του σχετικού κειμένου τα μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, σε σχετικό ανακοινωθέν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι ευελπιστούν ότι η παρούσα απάντηση αποτελεί μία σημαντική αντιπροσωπευτική ορθόδοξη απάντηση επί του κειμένου, "Η φύσις και η αποστολή της Εκκλησίας".

 Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η απάντησή τους "δεν αποσκοπεί να αποτελέσει μια περιεκτική Ορθόδοξη Εκκλησιολογία, αλλά μάλλον κατάθεση μερικών θέσεων που πηγάζουν από την εκκλησιαστική μας παράδοση, για να τεθούν στη διάθεση της Υποεπιτροπής αναθεωρήσεως του κειμένου περί της ``Φύσεως και της Αποστολής της Εκκλησίας``, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο".

 Η απάντηση που διαμορφώθηκε στη συνάντηση της Κύπρου, προσφέρεται, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στην Επιτροπή "Πίστεως και Τάξεως" ως συμβολή για τις περαιτέρω εργασίες της, και προωθείται με όλο το σεβασμό προς τις Ορθόδοξες Εκκλησίες για εξέταση, περαιτέρω επεξεργασία και για τις δικές τους απαντήσεις.

 "Προσεγγίζουμε αυτό το κείμενο με πραγματικό σεβασμό ένεκα των σημαντικών προσπαθειών και της καλής θελήσεως για την παραγωγή του. Σε αυτό αναγνωρίζουμε πολλά στοιχεία που αντανακλούν την ορθόδοξη διδασκαλία, και επίσης πολλές εκφράσεις που διατυπώνουν εκκλησιολογικές αρχές κατά τρόπο νωπό και πρωτότυπο. Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά αποφασιστικής σημασίας ζητήματα μέσα στο κείμενο. Ωστόσο, το κείμενο είναι χρήσιμο, γιατί μας υπενθυμίζει την ανάγκη να διατυπώσουμε με νέο τρόπο και εντός των πλαισίων του σύγχρονου κόσμου τη διαχρονική ``και άπαξ παραδοθείσα τοις αγίοις πίστιν``", καταλήγει το ανακοινωθέν.

 Τη συνάντηση φιλοξένησε η Εκκλησία Κύπρου και οργανώθηκε από τη Μητρόπολη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, της οποίας ο μητροπολίτης Βασίλειος είναι πρόεδρος της Επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως" του ΠΣΕ.

 Στη συνάντηση της Αγίας Νάπας έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχία, Αντιοχείας, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, από τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, καθώς επίσης και εκ μέρους των Ανατολικών Εκκλησιών, όπως της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας του Etchmiadzin, της Κοπτικής Εκκλησίας, της Εκκλησίας της Μαλανκάρας, καθώς επίσης μέλη του προσωπικού του ΠΣΕ και της Επιτροπής "Πίστεως και Τάξεως". Εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ δήλωσαν συμμετοχή, τελικώς δεν κατέστη δυνατό να προσέλθουν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Βέβαια , το Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε από άλλους Ρώσους θεολόγους. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Ήταν ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του Γενικού Γραμματέως του ΠΣΕ, Ολαβ Φίξε Τβάιτ και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέως Γεωργίου Λαιμοπούλου.

 Ο κ. Τβάιτ, ο μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΣΕ, ο μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος και ο Γεώργιος Λαιμόπουλος, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

 Ο μητροπολίτης Γεννάδιος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, όπως επίσης και των συνέδρων.

 Εξ άλλου, ο κ. Τβάιτ είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον Κύπριο πρόεδρο το ρόλο του ΠΣΕ και των Εκκλησιών μελών του σε περιόδους συγκρούσεων και μετασυγκρουσιακών καταστάσεων. Εξέφρασε την ελπίδα του ΠΣΕ για τις συνομιλίες που διεξάγονται με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Κύπρο. "Πιστεύουμε, είπε, ότι τα τείχη μπορούν να γκρεμιστούν, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωριστικού τείχους που διχάζει την Κύπρο σήμερα. Υπάρχει, όμως, και ένα διαχωριστικό τείχος στις ψυχές μας που επίσης χρειάζεται να αντιμετωπιστεί".

 

Πηγή: omogeneia.ana-mpa.gr

Διαβάστε περισσότερα...

"Μεσανατολικές" διαδηλώσεις στη ΝΑ. Ευρώπη

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή προσφέρει έμπνευση για αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μια σειρά κράτη που βρίσκονται στο «τόξο» της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στον Καύκασο, σε αρκετά εκ των οποίων ηγούνται -λιγότερο ή περισσότερο- δημοκρατικά καθεστώτα.

Αν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ίσως να μην κλιμακωθούν σε μαζικές διαδηλώσεις που θα μπορούσαν να ρίξουν κυβερνήσεις, είναι πάντως εμφανέστατες στη Σερβία, στην Κροατία, στην Αλβανία καθώς και στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν.

Την αναταραχή προκαλούν ποικίλοι συνδυασμοί κοινωνικής δυσαρέσκειας για τις αυξήσεις στις τιμές, την ανεργία, την απουσία οικονομικής ανάπτυξης και τη διαφθορά, καθώς και πικρίες για αδιαφάνεια σε εκλογικές αναμετρήσεις.

Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τις αραβικές εξεγέρσεις. Μάλιστα, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν ανάλογες μεθόδους, όπως τη χρήση του κοινωνικού δικτύου Facebook, για να οργανωθούν.

Στο πρώην σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, όπου η απολυταρχική προεδρία του Ilham Aliev «θυμίζει» τον Hosni Mubarak της Αιγύπτου, οι αρχές έχουν συλλάβει διαφωνούντες σε μια προσπάθεια να σαμποτάρουν τις διαμαρτυρίες που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και το Σάββατο. Συνελήφθησαν δύο άτομα που σχετίζονται με εκστρατεία του Facebook, η οποία προτρέπει τους Αζέρους σε διαδηλώσεις.

Με δεδομένα τον μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο και τις πανίσχυρες υπηρεσίες ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν, οι εξεγέρσεις στη φτωχότερη γειτονική Αρμενία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κλιμακωθούν. Αντιπολιτευτική συμμαχία υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου Levon Ter-Petrossian έχει οργανώσει διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, στην τρίτη επέτειο των βίαιων διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2008.

Πικρίες για τις εκλογές έχουν ξαναεμφανιστεί στην Αλβανία. Η πολιτική ένταση έχει κλιμακωθεί μετά τον Ιανουάριο, όταν η προεδρική φρουρά άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού Sali Berisha. Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε ειρηνική διαδήλωση σοσιαλιστριών γυναικών στα Τίρανα. Άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου.

Τις διαδηλώσεις στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες της Σερβίας και της Κροατίας έχουν προκαλέσει η υψηλή ανεργία και η αναιμική ανάκαμψη από την ύφεση.

Στην Κροατία, οι διαδηλώσεις που οργανώνονται μέσω Facebook αυξάνονται και καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Γυναίκες εργαζόμενες σε κλωστοϋφαντουργία που χρεοκόπησε στο Ζάγκρεμπ πραγματοποίησαν διαδήλωση η οποία συγκέντρωσε πάνω από 10.000 άτομα.

Στη Σερβία έχει γίνει μόνο μία διαδήλωση, αλλά ήταν ογκώδης, με τη συμμετοχή 55.000 ανθρώπων. Το αντιπολιτευτικό κόμμα που διοργάνωσε την πορεία και οι σύμμαχοί του προτίθενται να πραγματοποιήσουν νέα διαδήλωση τον επόμενο μήνα στο Βελιγράδι και να απαιτήσουν ανυποχώρητα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εκρηκτική η Αρμενία!

Κοινό και κριτική επιτροπή επέλεξαν το “Boom Boom”, ένα τραγούδι που συνδυάζει disco και μουσική για διαφήμιση …τσιχλόφουσκας! Ερμηνεύτρια, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, είναι η Emma, μια τραγουδίστρια ικανή να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα. Διαθέτει τσαχπινιά, φωνητικές ικανότητες και ξέρει να γεμίζει τη σκηνή. Μετά το νοσταλγικό περσινό τραγούδι, η φετινή επιλογή μοιάζει μάλλον με οπισθοδρόμηση για μια χώρα που μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλές συμμετοχές. Σίγουρα όμως το κομμάτι είναι πιασάρικο.



 
Πηγή: musiccorner.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κόλαφος» για την Τουρκία η Έκθεση Προόδου

Απορρίπτοντας όλες τις τροπολογίες, που στρέφονταν κατά των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε έκθεση σχετικά με την πρόοδο που παρουσιάζει η Τουρκία, εν όψει της ένταξής της στην ΕΕ, στο οποίο επισημαίνεται, ιδιαίτερα, η ολιγωρία που επιδεικνύει η Τουρκία τόσο στη συμμόρφωσή της προς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσο και στη συμμόρφωσή της για τις επιβαλλόμενες σχέσεις καλής γειτονίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Τα σημαντικότερα θετικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνει η έκθεση, είναι η αναφορά για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το κάλεσμα για απόσυρση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων, η υπόμνηση του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και η αναφορά στην ανάγκη να μην επεκταθεί ο εποικισμός, όπως και η επισήμανση για τη δημογραφική αλλοίωση, η οποία πραγματοποιείται στο νησί.

"Δεν υπάρχει κάποια ισορροπία στην έκθεση αυτή και δεν θεωρώ ισορροπημένους και αυτούς που την συνέταξαν" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Τουρκία.

Απαντώντας σχετικά με την έκθεση και το αν προτίθεται η Τουρκία να κάνει κάποια βήματα στα σημεία στα οποία επικρίνει το Κοινοβούλιο την Τουρκία, όπως η ελευθερία του Τύπου, ο Ερντογάν είπε: "Την έκθεση έχουν συντάξει κάποιοι που δεν γνωρίζουν καθόλου την Τουρκία. Θεωρώ ότι συντάχθηκε κατά παραγγελία".

Όσο για το αν τίθεται θέμα λήψης μέτρων, τόνισε: "Δεν τίθεται θέμα μέτρων. Αυτοί έχουν ως καθήκον να συντάσσουν εκθέσεις και εμείς να κάνουμε το δικό μας".

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτισε την έκθεση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε πως η έκθεση χαρακτηρίζεται από πολλά και σημαντικά θετικά στοιχεία και αποτελεί μια σαφή πίεση προς την Τουρκία, με τις βασικές θέσεις που υποστηρίζει η κυπριακή πλευρά, τόσο σε ό,τι αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ -την ανάγκη δηλαδή εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας- όσο και την ανάγκη η Τουρκία να στηρίξει κατά πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο τη σωστή επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι