Menu

Βρέθηκε άνθρωπος 3.000 ετών

Υπολείμματα ανθρώπινου σώματος ηλικίας έως και 3.000 ετών, βρέθηκαν μέσα σε τυρφώνα (υγρότοπο), στην επαρχία Laois στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Δουβλίνου, Νεντ Κέλι, πρόκειται για το σώμα ενός νέου άνδρα της εποχής του σιδήρου, ο οποίος θυσιάστηκε κατά τα έθιμα διαδοχής της βασιλείας. Η ανακάλυψη, που έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών, δημοσιεύτηκε από την ιρλανδική ενημερωτική ιστοσελίδα thejournal.ie.
Αρχικά, η παραμόρφωση των μελών που εντοπίστηκαν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κορμός του σώματος ήταν τυλιγμένος σε σάκο, από τον οποίο εξείχαν μόνο τα πόδια. Πιο προσεκτική έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό που θεωρούσαν σάκο δεν ήταν παρά το σώμα του νεκρού.
Ο επικεφαλής αρχαιοτήτων του μουσείου, όπου μεταφέρθηκαν τα ανθρώπινα υπολείμματα για να τοποθετηθούν στις ψυκτικές αποθήκες των εργαστηρίων του, θεωρεί ότι κάποιες τομές στο σώμα του προϊστορικού άνδρα υποδηλώνουν την τελετουργική θυσία του. Εξηγεί επίσης, στους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας, τον τρόπο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της εποχής συνέδεαν τη βασιλεία με τη γη.
«Στην αρχαιότητα, οι ιρλανδοί βασιλιάδες αντικαθίσταντο μετά από κάποια χρόνια. Ο παλιός βασιλιάς, όχι μεγάλος σε ηλικία αναγκαστικά, έπρεπε να θυσιαστεί και τη θέση του να πάρει ένας καινούργιος», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες της εποχής το αρσενικό συνδεόταν με την ηλιακή θεότητα και το θηλυκό με τη θεότητα της γης.
«Η ιδέα ήταν ότι ο βασιλιάς ήταν παντρεμένος με την κυριαρχία, δηλαδή τη γη. Η θεά θα γερνούσε και θα έφθινε, γι’ αυτό χρειαζόταν έναν νέο σύζυγο που θα της ξανάδινε νιάτα και ομορφιά. Έτσι ο παλιός βασιλιάς έπρεπε να σκοτωθεί και ένας νέος να πάρει τη θέση του», τονίζει.
Τα μέλη του προϊστορικού άνδρα θα ερευνηθούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να αναδυθούν κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες, όπως στοιχεία για τον τρόπο ζωής του, την καταγωγή του, την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, ακόμα και για το τελευταίο γεύμα του. Επίσης θα ελεγχθεί για επιπλέον τομές ή άλλους τραυματισμούς στο σώμα του, κυρίως στην περιοχή των θηλών. «Το φίλημα ή ο θηλασμός των θηλών ενός βασιλιά ήταν κίνηση υποταγής. Η αφαίρεσή τους σήμαινε ότι ο βασιλιάς ήταν παροπλισμένος», καταλήγει ο κ. Κέλι.
Μεταξύ των μελών που εντοπίστηκαν ήταν και το κεφάλι του άνδρα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της ανεύρεσης. Ωστόσο, τμήματα του σαγονιού και του προσώπου έχουν ήδη ανακτηθεί. Ο επικεφαλής του μουσείου πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την ανακάλυψη. Θεωρεί ότι θα είναι το πιο πλήρες σώμα που έχει βρεθεί σε ιρλανδικό τρυφώνα.
Στην Ιρλανδία, όπως και στη Βρετανία, τη Δανία και τη Γερμανία, υπάρχουν πολλοί τυρφώνες, δηλαδή υγρότοποι στην επιφάνεια των οποίων έχει συγκεντρωθεί στρώμα τύρφης. Μέσα σ’ αυτούς, λόγω της απουσίας οξυγόνου και της παρουσίας ταννικών οξέων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση οργανικού υλικού. Περισσότερα από εκατό αρχαία σώματα και ανθρώπινα μέλη έχουν βρεθεί σε τρυφώνες της Ιρλανδίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Το Χάρβαρντ θα φιλοξενήσει διάλεξη με θέμα «οι Αρμένιοι έμποροι»

Dr. Sebouh D. Aslanian ο νεοδιορισθείς Πρόεδρος της περιόδου του τμήματος Νεότερης Ιστορίας της Αρμενίας Richard Hovannisian , που δημιουργήθηκε από το Αρμενικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο πανεπιστήμιο του UCLA, θα μιλήσει στις 14 Σεπτεμβρίου στο πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στο Κεντρο για την Κυβερνητικές και Διεθνές Σπουδές ( Harvard University’s Center for Government and International Studies).
Η Διάλεξη του κ. Aslanian , « Από τον Ινδικό Ωκεανό έως τη Μεσόγειο: Τα Παγκόσμια εμπορικά δίκτυα των Αρμενίων Εμπόρων από τη Νέα Τζούλφα (New Julfa)», θα βασιστεί στο πρόσφατα δημοσιευμένο βιβλίο του, με το ίδιο τίτλο, που εκδόθηκε από το Τυπογραφείο του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια.
Με βάση μία πλούσια συλλογή εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αλληλογραφιών που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και 300 χρόνια, η πρωτοποριακή αυτή μελέτη του κ. Aslanian, Από τον Ινδικό Ωκεανό έως τη Μεσόγειο διερευνά την εμφάνιση και την ανάπτυξη ενός αξιόλογου διεθνές εμπορικού δικτύου που λειτούργησε από Αρμενίους εμπόρους μεταξιού από ένα μικρό φυλάκιο στην Περσική αυτοκρατορία. Με έδρα την Νέα Τζούλφα, στο Ισφαχάν (Isfahan), σε αυτό που τώρα είναι Ιράν, αυτοί οι έμποροι λειτουργούσαν ένα δίκτυο εμπορικών οικισμών που εκτεινόταν από το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, στη Μανίλα και το Ακαπούλκο.
Ο κ. Aslanian φέρνει στο φως ένα δια-αυτοκρατορικό κοσμοπολίτικο κόσμο των αρμενίων της Νέας Τζούλφας, τα αποτελέσματα του εμπορίου των μεγάλων αποστάσεων, για την οργάνωση της κοινωνικής ζωής τους, το ήθος της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που υπήρχε μεταξύ των εμπόρων, καθώς και τη σημασία των δικτύων πληροφόρησης και της επικοινωνίας στην λειτουργία των πρώιμα μοντέρνων εμπορικών κοινοτήτων που δεν φαίνεται να υπάρχει αυτή την εποχή στην Ε.Ε…. ίσως το βιβλίο αυτό να έδινε κάποιες ιδέες για λύσεις στον τρόπο επανασχεδιασμού της εμπορικής οργάνωσης στα σύγχρονα εμπορικά δίκτυα και στις εμπορικές κοινωνίες....

 

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Τουρκία «φλερτάρει» τη ΔΕΠΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΠΑ είναι η Τουρκία, καθώς η κρατική εταιρεία αερίου Botas προσβλέπει στην εξαγορά του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι για το Δ΄ τρίμηνο του 2011, όπως ορίζει το Μνημόνιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 3,3 δις. ευρώ από πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρείες, ανάμεσα τους και η ΔΕΠΑ , για την οποία προβλέπεται η πώληση του 55%.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αναλάβουν το management της εταιρείας , με απώτερο στόχο να ελέγξουν την μεταφορά φυσικού αερίου στον αγωγό ITGI (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία) σε συνδυασμό με την συμμετοχή της εταιρείας Botas και στο αγωγό Nabucco, ο οποίος δεν περνά από την χώρα μας.
Η Δημόσια επιχείρηση αερίου είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση καθώς για το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση κατά 28,27% φτάνοντας τα 754, 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 129,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 86,73%.
Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ χρωστάει στην Botas 300 εκατ. ευρώ εδώ και τρία χρόνια, τονίζοντας ότι το χρέος αυτό δεν θα πάει στην διεθνή διαιτησία αλλά θα το αναλάβει η Τουρκία μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία!
Μάλλον όμως η υπόθεση βαδίζει προς την διαιτησία καθώς η Αθήνα τονίζει ότι τα χρέη δεν υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει εκδηλώσει και το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της κρατικής εταιρείας Socar. Το Αζερμπαϊτζάν παρέχει σήμερα περίπου 700 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει το 55% της εταιρείας μέσα στο 2011.
**** Η συσχέτιση με το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ ως φορέας θα ωφεληθεί από την εκμετάλλευση του οικοπέδου 12 από την Κύπρο και το Ισραήλ είναι αναπόφευκτη. Με διάφορες αιτιολογίες η Τουρκική πλευρά ίσως, θα προσπαθήσει να «κλειδώσει», και από αυτή την πλευρά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, με τέτοιας μορφής τεχνάσματα, εκτός από τις απειλές και ενέργειες κατά της Κύπρου, σύμφωνα με το ιστορικό της γείτονος είναι πιθανό σενάριο. Έχουμε ζεστό καλοκαίρι και ίσως θα έχουμε ένα πιο καυτό φθινόπωρο καλή δύναμη σε όλους…
Πηγή: armenians.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέροχη σύμπτωση: Ένα άτεκνο ζευγάρι από τη Ρωσία γεννά πέντε παιδιά στην Αρμενία

Ερεβάν. - Ένα ζευγάρι από Rostov-on-Don, το οποίο δεν είχε κάνει παιδιά για 15 χρόνια, έγινε μια μεγάλη οικογένεια στην Αρμενία. Ο Vakil Kaloyev, 43 ετών, και η σύζυγός του Άννα, 33 ετών, έκαναν διαβουλεύσεις με γιατρούς, επισκέφθηκαν πολλές κλινικές, προσευχήθηκαν και ακόμη πήγαν σε διορατικούς και μέντιουμ. Το ζευγάρι απότυχαν να κάνουν παιδιά εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η αγάπη των συζύγων τους έκανε να μην πάρουν δεν διαζύγιο. Αποφάσισαν να προσπαθήσουν την παρένθετη μητρότητα. "Πήγαμε σε μια πολύ καλή κλινική στην Αρμενία. Οι ειδικοί επιλέξανε την παρένθετη μητέρα για μας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οι γιατροί προσφέρανε στην Άννα να δοκιμάσει την τεχνητή γονιμοποίηση.

Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και τους δύο τρόπους, "δήλωσε ο Vakil. Σύντομα αποδείχθηκε ότι η Άννα θα γεννήσει δίδυμα, ενώ η παρένθετη μητέρα τρίδυμα. Οι γιατροί έκαναν μια χειρουργική επέμβαση "δώρο" στην οικογένεια.
Οι γονείς που ονομάσανε τους γιους τους Oleg και ο Boris, και τις κόρες τους Χριστίνα, Μιλένα και Έλενα.

 

Πηγή: armenians.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι