Menu

Οι Τούρκοι επιστρέφουν ελληνικές περιουσίες

«Ιστορική απόφαση για τις μειονότητες» φέρει τίτλο σήμερα το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, αναφερόμενο...
στην απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, να επιστρέψει στα μειονοτικά κοινωφελή ιδρύματα την ακίνητη περιουσία, που απέκτησαν μετά την καταγραφή του 1936.

Πιο συγκεκριμένα, με την εφαρμογή αυτής της απόφασης στα ελληνικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη θα επιστραφούν χιλιάδες ακίνητα, μεταξύ των οποίων και νεκροταφεία, τα οποία είχαν κατασχεθεί από το τουρκικό κράτος. Το διάταγμα προβλέπει ότι τα κοινωφελή ιδρύματα των μειονοτήτων (ελληνική, αρμενική και εβραϊκή) έχουν προθεσμία 12 μηνών για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Σχετικά με ακίνητα τα οποία είχαν περιέλθει σε χέρια τρίτων θα καταβληθεί η νόμιμη αξία τους στα ιδρύματα από το ίδιο το τουρκικό κράτος.

Ο κ. Ερντογάν αναμένεται να κάνει την επίσημη ανακοίνωση σε γεύμα που παραθέτει την Κυριακή προς τιμήν του η ελληνική μειονότητα, με αφορμή τη λήξη της νηστείας για το Ραμαζάνι. Η δικηγόρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κεζμπάν Χατεμί, τόνισε πως «η απόφαση αυτή είναι μια δικαίωση των μη Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, για τα δικαιώματα τους που είχαν χάσει».

Ουσιαστικά το διάταγμα του Ερντογάν έρχεται να διορθώσει νόμο της δεκαετίας του 1970, ο οποίος προέβλεπε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν μειονοτικά ιδρύματα από το 1936 και μετά, δεν ανήκε σε αυτά, αλλά στο τουρκικό κράτος.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι