Menu

Αρμενικά έγγραφα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία

Δύο πρόσφατα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μας πληροφορούν για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία. Οι συντάκτες αυτών των εκθέσεων διατυπώνουν προσεκτικά τις εκτιμήσεις τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η αρμενική, η ελληνική και η εβραϊκή μειονότητα.

Το πρώτο έγγραφο με ημερομηνία Φεβρουαρίου του 2011 έχει τίτλο: «Έκθεση για τις μη μουσουλμανικές μειονότητες». Το υπογράφουν τρεις γνωστοί Αρμένιοι της Κωνσταντινούπολης, οι Κρικόρ Ντοσεμιτζιγιάν, Γερβάντ Οζουζούν και Μουράτ Μπιμπέρογλου.

Στόχος των συντακτών είναι ν’ αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα των μειονοτήτων που ζουν στην Τουρκία, τη στιγμή που η κυβέρνηση σκοπεύει ν’ αναθεωρήσει το Σύνταγμα ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειές της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση είναι γραμμένη στα τουρκικά και ταχυδρομήθηκε στο σάιτ hyetert.com. Παραθέτουμε συνοπτικά τα κυριότερα σημεία της από άρθρο του Χαρούτ Σασουνιάν που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό Ραμγκαβάρ Μαμούλ:

Οι συντάκτες περιγράφουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ενός κράτους μονολιθικού και ομοιογενούς που βασιζόταν σε μια κουλτούρα και μια θρησκεία. Η πολιτική αυτή είχε σοβαρές συνέπειες στις μειονότητες που εξαναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν ή ν’ αφομοιωθούν.

Οι μη μουσουλμανικές μειονότητες θεωρούνταν ξένες οντότητες ή εσωτερικοί εχθροί του Κράτους. Δεν υπάρχει ούτε ένας αστυνομικός ή δημόσιος λειτουργός που να είναι μέλος μειονότητας. Η μετακίνηση των Εβραίων της ανατολικής Θράκης το 1934, ο Φόρος Περιουσίας που επιβλήθηκε στις μειονότητες το 1942, οι επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση αυτών των κοινοτήτων και την εξαφάνιση της κουλτούρας τους. Η πολιτική αυτή των φυλετικών διακρίσεων και οι βίαιες επιθέσεις προκάλεσαν τη μείωση του πληθυσμού των μειονοτήτων στην Τουρκία και από 350.000 άτομα το 1927, σήμερα έχουν περιοριστεί στα 80.000, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των Τούρκων έχει εξαπλασιαστεί.

Οι συντάκτες υπογραμμίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση επέστρεψε πρόσφατα μερικές περιουσίες που ανήκαν σε μειονοτικά ιδρύματα και είχαν δημευτεί μετά το 1974. Λόγω των αντιφατικών σημείων και των ελλείψεων στον καινούργιο νόμο για τα ιδρύματα των μειονοτήτων, οι περιουσίες που επιστράφηκαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διότι καμιά κοινότητα δεν επιτρέπεται να πάρει άδεια και να κάνει τις απαραίτητες επισκευές και ανακαινίσεις.

Επιπροσθέτως η κυβέρνηση παραβίασε τα άρθρα 41 και 42 της συνθήκης της Λοζάνης του 1923, που υποχρέωνε την Τουρκία να επιχορηγεί και να παρέχει εξοπλισμό στις μη μουσουλμανικές μειονότητες για εκπαιδευτικούς, θρησκευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και να προστατεύει τα θρησκευτικά τους ιδρύματα. Πέρα από τη Συνθήκη της Λοζάνης, διάφορες αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται συνεχώς από την τουρκική κυβέρνηση.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τις μειονότητες είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το Αρμενικό Πατριαρχείο και την Εβραϊκή Ραββινεία ως νομικά πρόσωπα. Το Ελληνικό Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε τελικά ως νομικό πρόσωπο πριν από ένα χρόνο.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο διορισμός από την κυβέρνηση τούρκων υποδιευθυντών για να επιβλέπουν τα μειονοτικά σχολεία, γεγονός που δημιουργεί κλίμα καχυποψίας. Η εκπαίδευση νέων καθηγητών και κληρικών καθίσταται αδύνατη λόγω του κλεισίματος των θεολογικών σχολών από το τουρκικό Κράτος. Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν να επιτραπεί στους ιερωμένους να διδάσκουν το μάθημα των θρησκευτικών στα μειονοτικά σχολεία όπως γινόταν στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, οι συντάκτες καλούν τις τουρκικές αρχές να λάβουν υπόψη όλες τις προαναφερθείσες νομικές πτυχές όταν θα συνταχθεί το καινούργιο «δημοκρατικό και σύγχρονο» Σύνταγμα.

Το δεύτερο έγγραφο είναι μια συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αράμ Ατεσιάν, γενικού Βικάριου του Αρμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, προς τη Μελινέ Ανουμιάν, με αφορμή τις προετοιμασίες για τον εορτασμό των 550 χρόνων από την ίδρυσή του. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Ατεσιάν, 67.000 Αρμένιοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι 3.000 στο εσωτερικό της χώρας, 500 στην Άγκυρα, 300 στην Αλεξανδρέττα, 70 στη Σεβάστεια, 50 στη Μαλάτια και 20 οικογένειες στο Χαρπέρτ. Επιπλέον, ο γενικός Βικάριος ανέφερε ότι υπάρχουν 100.000 Αρμένιοι στην Τουρκία που φοβούνται να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πολίτες που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Αρμενίας στους οποίους δεν δίδεται άδεια να παντρευτούν ενώ και τα παιδιά τους δεν μπορούν να βαφτιστούν στο πατριαρχείο λόγω της ιδιότητας του παράνομου μετανάστη.

Ο αρχιεπίσκοπος Ατεσιάν είναι ικανοποιημένος επειδή τα τελευταία χρόνια επιστράφηκαν μερικές περιουσίες που ανήκαν σε αρμενικά ιδρύματα. Ανέφερε ότι υπάρχουν 44 αποστολικές εκκλησίες εν λειτουργία στην Τουρκία, 37 στην Κωνσταντινούπολη, 3 στην Αλεξανδρέττα, 2 στα Τιγρανόκερτα, 1 στο Μαρντίν και 1 στην Καισάρεια. Επίσης, υπάρχουν 12 αρμενικά σχολεία που συνδέονται με το πατριαρχείο, καθώς επίσης 3 σχολεία και 10 εκκλησίες. Στην Τουρκία ζουν ακόμη 3.000 Αρμένιοι καθολικοί και 1.000 ευαγγελικοί.

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στους εκκλησιαστικούς και λαϊκούς παράγοντες της Κωνσταντινούπολης που μετά από εννέα δεκαετίες βρήκαν το κουράγιο και ύψωσαν τη φωνή τους για να υπερασπιστούν τα καταπατημένα πολιτικά τους δικαιώματα!

 

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μ. Καρογιάν: Eύχεται να πετύχει η νέα κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, το κόμμα του οποίου στις αρχές της εβδομάδας διέκοψε την κυβερνητική συνεργασία...
με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε την ευχή η νέα κυβέρνηση, που σχηματίστηκε χθες, να πετύχει στο έργο της.

Ωστόσο, ο κ. Καρογιάν παρατήρησε ότι τα χαρακτηριστικά της νέας κυβέρνησης «απέχουν πολύ από αυτά που πιστεύουμε ότι απαιτούνται από μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ευρείας αντιπροσωπευτικότητας, που καλείται να διαχειριστεί ιδιαίτερα κρίσιμα προβλήματα» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να απλώνουμε τα χέρια μας προς όλους όσοι αντιλαμβάνονται ότι η ένωση δυνάμεων δεν είναι ρητορικό σχήμα, ούτε επικοινωνιακό πρόσχημα. Είναι εθνική επιταγή και όρος ανάκτησης της εθνικής ισχύος. Είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε στις προκλήσεις των καιρών».
Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη πως μπροστά στη νέα εθνική τραγωδία από την έκρηξη στη ναυτική βάση για το ΔΗΚΟ μία μόνο απάντηση μπορούσε να υπάρξει, αυτή που θα οδηγούσε στην κοινή απόφαση όλων των πολιτικών δυνάμεων για «ένα νέο εθνικό ξεκίνημα από μηδενική βάση και με πρόταγμα την αναστολή κάθε κομματικού ανταγωνισμού μπροστά στην ανάγκη ανόρθωσης της πατρίδας μας».
Σε ερώτηση αν αποδέχεται τη χείρα φιλίας, που τείνει προς το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο κ. Καρογιάν απάντησε: «Εμείς και τείνουμε και αποδεχόμαστε χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς την κυβέρνηση και προς τους πάντες».
Διαβάστε περισσότερα...

Δύσκολο σταυρόλεξο στα ελληνοτουρκικά

Με έκδηλη ανησυχία και προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπου ο Τ. Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει ακόμη έναν γύρο στη σύγκρουση με τους στρατηγούς, κάνοντας ένα επιπλέον βήμα για τον έλεγχο του στρατού από την πολιτική εξουσία.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι αυτό αποτελεί και ένα προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, η υπερσυγκέντρωση εξουσιών στα χέρια του τούρκου ηγέτη αλλά και οι φόβοι για κάποια απρόβλεπτη αντίδραση των στρατιωτικών, παρά τον προσωρινό συμβιβασμό, έχουν θέσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας μας σε άτυπη ετοιμότητα.

Την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνεδρίαση, το φθινόπωρο, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Τουρκία με ιδέες και κείμενα για υπογραφή, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, κατήγγειλε ως «φάουλ» τις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο και τον κατήγγειλε ότι επιχειρεί να υποδείξει στην Ε.Ε. τον τρόπο λειτουργίας της. Επίσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι στις διερευνητικές επαφές συζητείται το καθεστώς νησιών του Αιγαίου και ότι βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού για τη Χάγη. Παράλληλα, λίγες μέρες πριν, ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωνε από τη Λευκωσία ότι «η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική αλλά υπαρκτή» και ότι «τη βλέπουμε στο Αιγαίο και στην Κύπρο με την κατοχική παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων».

Στο υπ. Εξ. εκτιμούν ότι η Αγκυρα έχει μπροστά της μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Συρία (με εμπλοκή και του Ιράν), οι δύσκολες σχέσεις με το Ισραήλ, η όξυνση στο Κουρδικό και η ένταση με την Αρμενία, ενώ ζητούμενο για τον Ερντογάν αποτελεί και η μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Τριβές, όμως, αναμένονται και με την Κύπρο μετά και την ανακοίνωση της Λευκωσίας ότι οι γεωτρήσεις για τον υπολογισμό των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στα νότια του νησιού και εντός της ΑΟΖ που οριοθέτησε με το Ισραήλ θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Ηδη η Αγκυρα έχει προβάλει ενστάσεις ότι έχει και η ίδια συμφέροντα στην περιοχή, ενώ σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα έρευνες.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στη γείτονα και παράγοντές της υπογραμμίζουν τη μειωμένη δραστηριότητα της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο μετά το Ερζερούμ. Τονίζουν, ωστόσο, ότι συχνά στο παρελθόν επιχειρούνταν εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας στην περιοχή ή εξυφαίνονταν σενάρια προβοκάτσιας με στόχο την Ελλάδα, όπως το αποκαλυφθέν σχέδιο «Βαριοπούλα» ή η δημιουργία από ανώτατους αξιωματικούς ανθελληνικών ιστοσελίδων.

Ετσι, η Αθήνα αναμένει δείγματα γραφής και από τον νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ, γνώστη των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού, αφού έχει διατελέσει διοικητής της 4ης Στρατιάς Αιγαίου (2007-8), αλλά και του κατοχικού στρατού της Κύπρου. Θεωρείται από τους πλέον «σκληρούς» στρατιωτικούς, καθώς οι Κούρδοι τον έχουν κατηγορήσει για χρήση χημικών εναντίον του ΡΚΚ, στις επιχειρήσεις του 1999.

 

Πηγή: enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αντίδραση για τις επισκευές σε αρμενικά και ελληνικά σπίτια

Αντίδραση για τις επισκευές σε σπίτια Αρμενίων και Ελλήνων

Ο καθηγητής Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ισμαήλ Ντογάν του πανεπιστημίου του Όρντου αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ερκάν Γκιουλντερέν που είπε ότι ¨ Θα επισκευαστούν στο Όρντου τα σπίτι που αντανακλούνε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών των Ελλήνων και των Αρμενίων.

ΟΡΝΤΟΥ – Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ισμαήλ Ντογάν του πανεπιστημίου του Όρντου αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της περιοχής Ερκάν Γκιουλντερέν στις οποίες ανέφερε πως ¨ σε πρώτη φάση θα επισκευαστούνε 23 ιστορικά σπίτια που αντανακλούνε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Οθωμανών των Ελλήνων και των Αρμενίων. Τα ιστορικά αυτά κτίσματα που εντοπίσαμε είναι 150 έως 200 ετών. Ο καθηγητής Ισμαήλ Ντογάν δήλωσε τα εξής : ¨ Έχω αντιρρήσεις και ως πολίτης και ως επιστήμονας. Καταγγέλλω την νοοτροπία που βλέπει κάθε πέτρινο σπίτι ως αρμενικό και κάθε παραλιακό σπίτι ως ελληνικό. Η αρχιτεκτονική είναι συνδεδεμένη με την γεωγραφία. Στην Ανατολία βρίσκεις σπίτια από λάσπη, σε πετρώδεις περιοχές κάνεις πέτρινα σπίτια, σε περιοχές με δέντρα κάνεις ξύλινα σπίτια. Αυτό αποτελεί την αρχιτεκτονική της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Είναι λάθος να βάζουμε σε αυτά ονόματα όπως αρμενική και ελληνική. Ναι πρέπει τα ιστορικά μνημεία να διαφυλλάσονται και να επισκευάζονται, αλλά κάνοντας τούτο πρέπει να δίνουμε και τα σωστά ονόματα¨.

¨ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΙΧΝΟΣ¨

Ο καθηγητής Ισμαήλ Ντογάν ανέφερε πως στην Τουρκία πολλές εκκλησίες ανακαινίζονται, και πως θα έπρεπε να ερωτηθεί τι γίνεται με τα μνημεία στο Ερεβάν : ¨Στο Ερεβάν έχουμε εκατοντάδες μνημεία από την εποχή των Χαν. Υπήρχαν χάνια, παλάτια και τζαμιά. Τίποτε δεν έμεινε. Όλα τα ισοπέδωσαν οι Αρμένιοι. Δεν άφησαν κανένα τουρκικό ίχνος. Υπήρχαν χιλιάδες τουρκικά τοπωνύμια. Όλα τα άλλαξαν. Άντε επισκευάστε ένα από τα τουρκικά μνημεία στο Ερεβάν. Και κάνοντας αυτό διακηρύξτε πως ¨επισκευάζουμε το τουρκικό σπίτι¨. Να δούμε θα το επιτρέψει η Αρμενία ; Με ποια λοιπόν λογική εσείς δηλώνετε πως επισκευάζετε τα αρμενικά και ελληνικά σπίτια στο Όρντου ; Αν λέγεται αυτό είναι λάθος, είναι ντροπή¨.

 

Πηγή: tourkikanea.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι