Menu

Η ΥΠΕΞ προήδρευσε συναντήσεων της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε ξεχωριστές συνεδρίες η 13η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, καθώς και η 13η συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, υπό την προεδρία της Υπουργού Εξωτερικών Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή.

Και στις δύο συνεδρίες, παρών ήταν ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Γειτονίας της ΕΕ Štefan Füle, ενώ η κ. Μαρκουλλή προήδρευσε εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας, Βαρόνης Catherine Ashton.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση με την Αρμενία, της εθνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Edward Nalbandian.

Όπως αναφέρεται, το Συμβούλιο Συνεργασίας προχώρησε σε μια ανασκόπηση της προόδου στο θέμα της διευθέτησης της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η ΕΕ επανέλαβε ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι η επίλυση αυτής της διένεξης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Προστίθεται ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εστίασης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Σφαιρικής και σε Βάθος Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.

Τα μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν σύντομα διαπραγματεύσεις για την Ατζέντα της Σύνδεσης ΕΕ-Αρμενίας η οποία προγραμματίζεται να αντικαταστήσει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και θα προετοιμάσει την μελλοντική υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης.

Επίσης, η ΕΕ ενεθάρρυνε την Αρμενία να διεξαγάγει δίκαιες και διαφανείς προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο 2013, ενώ καλωσόρισε την μέχρι σήμερα πρόοδο στον τομέα της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Προστίθεται ότι πριν από την συνεδρία, έλαβε χώρα η τελετή υπογραφής δύο συμφωνιών, αναφορικά με την Διευκόλυνση Έκδοσης Θεωρήσεων και ενός Πρωτοκόλλου στην Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αρμενίας και τη Συμφωνία Συνεργασίας.

Εξάλλου, άλλη ανακοίνωση αναφέρει ότι στη συνεδρία του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν, της εθνικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Elmar Mammadyarov.

Αναφέρεται ότι πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «το Αζερμπαϊτζάν και η ΕΕ έχουν επιδείξει την ισχυρή δέσμευσή τους στην εντατικοποίηση και εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας».

Πέραν του θέματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω εστίασης και επιτάχυνσης στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης και της προσχώρησης της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η ΕΕ ενθάρρυνε εξάλλου το Αζερμπαϊτζάν να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2013.

Ακόμη, τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Σύνδεσης ενώ η ΕΕ χαιρέτισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των συμφωνιών Διευκόλυνσης Έκδοσης Θεωρήσεων και Επανεισδοχής.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας συζήτησε εξάλλου τη συνεργασία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και καλωσόρισε την επικύρωση από το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν των διμερών συμφωνιών με την Τουρκία για την κατασκευή και λειτουργία του Υπερανατολικού Αγωγού (Trans - Anatolian Pipeline -TANAP), ως μέρος του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου.

Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσαν τέλος τη δέσμευσή τους στις διαπραγματεύσεις με το Τουρκμενιστάν για την κατασκευή του Διακασπιακού Αγωγού και επιβεβαίωσαν τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη μεταφορά ενέργειας από την Κασπία Θάλασσα προς την ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Βέλγιο-ΕΕ-Αρμενία: Ευκολότερη η έκδοση βίζας για τους Αρμενίους μετά τη σύναψη σχετικής συμφωνίας με τις Βρυξέλλες

Η ΕΕ υπέγραψε σήμερα συμφωνία με την Αρμενία, πράγμα που θα καταστήσει ευκολότερο και φθηνότερα τα ταξίδια των πολιτών της χώρας του Καυκάσου στην επικράτεια των 27, ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συμφωνία, η οποία απαιτείται επίσης να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, θα διευκολύνει την απόκτηση θεώρησης εισόδου (βίζας) μικρής διάρκειας στην ΕΕ για τους Αρμένιους υπηκόους.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τον επαναπατρισμό πολιτών εκατέρωθεν εάν δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.

 

Πηγή: News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι