Menu

Δέν είναι τυχαία η επιλογή στην Ελληνική Θράκη - Κομοτηνή έδρα Περιφέρειας της Αρμενικής κοινότητας

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Επίσημη ανακοίνωση από τον αρχιεπίσκοπο των Αρμενίων Eλλάδας Χορέν Δογραματζιάν στην εμπνευσμένη ομιλία του για να τηρήσουν οι Αρμένιοι τις παραδόσεις, την γλώσσα και την κουλτούρα τους ζώντας ειρηνικά και δημιουργικά στην περιοχήΠαρουσιάστηκε έκδοση της θείας λειτουργίας στα αρμενικά και στην ελληνική γλώσσα για τους πιστούς, προκειμένου να μετέχουν στην λειτουργία, έργο του ιερέα Μπογός Μπαλταγιάν.

Ο αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων Ελλάδος Χορέν Δογραματζιάν με την χαρακτηριστική του θρησκευτική περιβολή φωτογραφίζεται με τον πρωτοσύγκελο της μητροπόλεως Κομοτηνής, την χορωδία των γυναικών και τον πρωθιερέα Κομοτηνής μετά το πέρας της μυσταγωγικής θείας

 

 Με επίκεντρο τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των Αρμενίων της Κομοτηνής παραβρέθηκε για δύο μέρες στην πόλη μας ο αρχιεπίσκοπος της ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας Χορέν Δογραματζιάν ο οποίος κατά την διάρκεια ομιλίας του ανακοίνωσε την απόφαση να ορισθεί η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η Κομοτηνή, ως έδρα της περιφέρειας της Αρμενικής κοινότητας.  Αυτό δεν γίνεται τυχαία αφού από εδώ εκπορεύονται πολλές στρατηγικές και πολιτικές με στόχο τον αφελληνισμό της περιοχής.

 

 

 

Όπως υπογράμμισαν και άλλοι ομιλητές η ελληνική Θράκη μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα τουρκικών επιδιώξεων ενώ είναι μια περιοχή όπου όλοι συνυπάρχουν αρμονικά. Ο αρχιεπίσκοπος συνεχάρη την αρμενική κοινότητα για την δραστηριοποίησή τ5ης και παρακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με μικρά παιδιά που τραγούδησαν απήγγειλαν ποιήματα στα αρμενικά, χόρεψαν αλλά και έπαιξαν παραδοσιακή μουσική. Η συνεστίαση έγινε στο ξενοδοχείο Χρήστος κι Εύη μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό Αγίου Γρηγορίου Κομοτηνής όπου χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος με τον Αρμένιο πρωθιερέα Μπογός Μπαλταγιάν.

 

 

Το Σάββατο στο εντευκτήριο της Κοινότητας έγινε η παρουσίαση της έκδοσης που επιμελήθηκε ο ιερέας με την θεία λειτουργία στην αρμενική γλώσσα αλλά και με ελληνικούς χαρακτήρες και προφορά για να μπορούν οι πιστοί να παρακολουθούν τα δρώμενα. Στην εκδήλωση παρέστη και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης τιμώντας τα 178 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της αρμενικής εκκλησίας Κομοτηνής και γευόμενος πλήθος αρμενικών εδεσμάτων όπως το χοροβά, το μπλιγούρι κι άλλα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες μέλη του συλλόγου.

 

 

 

 

Τιμητική ήταν και η παρουσία δύο μελών του κεντρικού Αρμενικού Συμβουλίου που ήρθαν από την Αθήνα  των κ.κ. Ναζάρ Αβακιάν και  Στεπάν Παπαζιάν, που απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό όπως κι εκπροσώπων των Αρμενίων της Θεσσαλονίκης που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία με την συμμετοχή και του πρωτοσύγκελου Κωνστάντιου Παναγιωτακόπουλου της μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, της υπεύθυνης ομάδων εθελοντισμού πολιτισμού και αθλητισμού εκπροσώπου του Δήμου Νατάσας Λιβερειάδου κ.α.

 

 

 

 

 

Μετά την λειτουργία έγινε μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών και στυλοβατών της προσπάθειας για την ίδρυση και στήριξη της εκκλησίας ενώ ο αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων ευλόγησε  τα κουρμπάνια και μοιράστηκε το ματάχ σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία νεαρά παιδιά που υπηρετούν 10 χρόνια στην εκκλησία  έγιναν πρώτου βαθμού ουραραγκίρ φορώντας τα ειδικά εκκλησιαστικά χιτώνια. Πρόκειται για τους νέους Αγκοπ και Βαρτάν Μπαλταγιάν και Αραγίκ Αγατζανιάν από την Αλεξανδρούπολη.

 

 

 

«Πρέπει να κρατήσουμε τα έθιμά μας, την γλώσσα μας να ζούμε στην Θράκη ειρηνικά, και δημιουργικά παρότρυνε ο αρχιεπίσκοπος που συνεχάρη όλες τις ομάδες των παιδιών για το πρόγραμμα που παρουσίασαν στο γεύμα  που ακολούθησε. Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν και ο πρόεδρος της Αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, ο ιερέας Μπογός Μπαλταγιάν,οι εκπρόσωποι του Αρμενικού συμβουλίου Ελλάδας δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα σύσφιξης των σχέσεων και των δεσμών των Αρμενίων της Ελλάδας και της διασποράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε και για το μπαζάρ με προϊόντα που έφτιαξαν γυναίκες και πουλήθηκαν για να ενισχυθεί ο φιλανθρωπικός σκοπός και η αρωγή στις κατασκηνώσεις που λειτουργούν οι Αρμένιοι στην Χαλκιδική.

 

 

 

Την ευθύνη της διδασκαλίας των τραγουδιών και την απαγγελία ποιημάτων που συγκίνησαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  είχε η δασκάλα του «αρμενικού σχολείου» Κομοτηνής Ναζίκ Γεσογιάν, ενώ το πρόγραμμα του χορευτικού συγκροτήματος που εντυπωσίασε με την αρτιότητά του στην όλη εμφάνιση, είχε ο χοροδιδάσκαλος Χοβίκ Τοζμασιάν. Σε όλους αξίζουν συγχαρητήρια.

 

 

 

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι