Menu

Ρίχνει τους τόνους με το Παρίσι για τη Γενοκτονία

Ρίχνουν τους τόνους Αγκυρα και Παρίσι μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας για τον νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε χθες τη σύγκληση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το οποίο έχει έναν μήνα περιθώριο για να αποφασίσει εάν ο νόμος που εγκρίθηκε από Βουλή και Γερουσία πριν από λίγες ημέρες είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα της χώρας. Υπενθυμίζεται πως προτού τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Γερουσία, ειδική επιτροπή είχε αποφανθεί πως πολλά σημεία του κειμένου είναι αντισυνταγματικά και είναι πιθανόν ο νόμος να πρέπει να αποσυρθεί σε περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο εντός 15 ημερών.

Αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που εξόργισε την Αγκυρα, 72 Γάλλοι γερουσιαστές και 65 βουλευτές που είχαν ψηφίσει κατά του νομοσχεδίου προσέφυγαν στο Συνταγματικό Συμβούλιο ζητώντας την ακύρωσή του.

 

Πηγή: ethnos,gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ταγίπ Ερντογάν βλέπει ισλαμοφοβία

ΑΓΚΥΡΑ. Με αφορμή το επίμαχο ζήτημα της νομοθεσίας με την οποία καθίσταται παράνομη η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις συνέπειες της διαρκώς αυξανόμενης ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη. «Το γαλλικό νομοσχέδιο αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ενός ύπουλου κινδύνου στο εσωτερικό της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (AKP). «Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, αλλά και ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», σχολίασε ο κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι μολονότι η νομοθεσία για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων υπερψηφίστηκε τόσο από το γαλλικό Κοινοβούλιο, όσο και από τη Γερουσία της χώρας, εντούτοις δεν έχει ακόμα φτάσει στο γραφείο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί λόγω της προσφυγής ομάδας βουλευτών και γερουσιαστών στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Σημειώνεται δε ότι το συγκεκριμένο Σώμα αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας πριν από το τέλος του μήνα.

«Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος που θα σκύψει το κεφάλι μπροστά στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στην ισλαμοφοβία που ύπουλα αναπτύσσεται στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο κ. Ερντογάν. «Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους Ευρωπαίους φίλους μας ότι η κατάσταση στη Γαλλία αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη αυτού του ύπουλου κινδύνου», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Οσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο για την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα καταλήξει σε μια απόφαση «συμβατή με τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο ίδιος, μάλιστα, επεσήμανε ότι «αν ορισμένοι Γάλλοι πολιτικοί δεν είχαν προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο, οι σχέσεις μας με τη Γαλλία θα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά». Η Αγκυρα έχει ήδη προειδοποιήσει τη γαλλική κυβέρνηση ότι θα διακόψει κάθε πολιτική, στρατιωτική και πολιτιστική συνεργασία με τη Γαλλία σε περίπτωση που ο πρόεδρος Σαρκοζί υπογράψει τη νομοθεσία.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι