Menu

Πρός άξονα Τουρκίας - Γεωργίας - Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία των Ερτογάν-Νταβούτογλου προσπαθεί να κλείσει μέτωπο και να συμπήξει άξονα στον Καύκασο, και σε αυτή της την προσπάθεια έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία. Με αποτέλεσμα να προχωρά τριμερής περιφερειακή συνεργασία της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας. Στην Τραπεζούντα πριν λίγες ημέρες δόθηκε ώθηση στην διαδικασία, αφού στη σύνοδο που έλαβε χώρα εκεί συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών των τριών χωρών. Η συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και την Γεωργία σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια της Άγκυρας στην Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο.

 Οικοδομείται σταδιακά ένας τριμερής μηχανισμός, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα αποτελέσει τον μοχλό διασφάλισης τη μόνιμης σταθερότητας και της ειρήνης στον Καύκασο.

Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα στν περιοχή ήταν λοιπόν τα βασικά θέματα στην τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στην Τραπεζούντα, όπου δεν έλειψε και το συναίσθημα: Πριν περάσει στα ουσιώδη, ο Νταβούτογλου υπενθύμισε τους 5 Αζέρους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από πυρά αρμενικών δυνάμεων στο σύνορο του Άνω Καραμπάχ. ''Προβληματιζόμαστε λόγω της έντασης που κυριάρχησε στα υπό κατοχήν εδάφη (εννοεί από τους Αρμένιους) και νιώθω βαθιά λύπη για το των πέντε αδελφών Αζέρων στρατιωτών μας. Εμείς ως μέλος της ομάδας Μινσκ, κάνουμε κάθε τι δυνατό για την επίλυση του προβλήματος, αλλά οι προσπάθειες αυτές δυστυχώς είναι άκαρπες λόγο της αδιαλλαξίας που δείχνει η Αρμενία'', σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Είναι ενδιαφέρον πως για πολλοστή φορά η κατοχική Τουρκία, που βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο, εγκαλεί την Αρμενία για ''κατοχή'' ξένων εδαφών.

Η επόμενη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο στοΜπατούμ της Γεωργίας, σύμφωνα με την απόφαση που πάρθηκε στην τωρινή σύνοδο, ενώ η Άγκυρα προτείνει την τακτική και ανά εξάμηνο θεσμοθέτηση του τριμερούς αυτού άξονα. Να συνυπολογιστεί πως η Γεωργία αλλά και το Αζερμπαιτζάν προχωρούν τη σχέση τους με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες χρειάζονται τα δύο κράτη στους σχεδιασμούς τους κατά του Ιράν, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες της Αρμενίας για απομόνωση και περικύκλωσή της.

 

 

Πηγή: elkeda.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Το «φάντασμα» ενός προγόνου του Σύμπαντος

Κοσμικά δαχτυλίδια ίσως αποτελούν υπολείμματα από ένα σύμπαν που υπήρχε πριν από το δικό μας

Λονδίνο

Ο διακεκριμένος βρετανός επιστήμονας Ρότζερ Πενρόουζ υποστηρίζει ότι μια σειρά από κυκλικά μοτίβα που εντοπίστηκαν στη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου του Σύμπαντος αποτελούν προϊόντα κοσμικής δραστηριότητας που προϋπήρχε της Μεγάλης Εκρηξης η οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία δημιούργησε το Σύμπαν.

Ο Πένροουζ είναι θιασώτης της θεωρίας ότι υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας και καταστροφής συμπάντων και υποστηρίζει ότι αυτοί οι ομόκεντροι κύκλοι αποτελούν το «φάντασμα» ενός Σύμπαντος που υπήρχε πριν το δικό μας.

Η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου

Πρόκειται για μια διάχυτη ακτινοβολία μικροκυμάτων η οποία κατακλύζει ολόκληρο το Σύμπαν και θεωρείται ότι είναι ο λεγόμενος «απόηχος» της Μεγάλης Εκρηξης που δημιούργησε την ύλη, το χώρο και το χρόνο, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Πενρόουζ το 1998 τιμήθηκε μαζί με τον Στίβεν Χώκινγκ με το βραβείο Wolf για τη συμβολή του στην κατανόηση της ύπαρξης του Σύμπαντος. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και  ασχολείται επισταμένα με τη μελέτη της μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου.

Το φάντασμα

Ο Πενρόουζ σε συνεργασία με τον Βάχε Γκουρτζάντιαν, καθηγητή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ερεβάν στην Αρμενία, μελέτησαν στοιχεία που κατέγραψε ο δορυφόρος WMAP ο οποίος ανιχνεύει τη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου και μετρά τις μικροσκοπικές θερμοκρασιακές της διακυμάνσεις.

Εντόπισαν 12 ομόκεντρους κύκλους οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι τα ίχνη ενός σύμπαντος που προϋπήρξε του δικού μας. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτά τα κοσμικά δαχτυλίδια αποτελούν προϊόν συγκρούσεων γιγάντιων μελανών οπών του «προηγούμενου» σύμπαντος. Οι δύο επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά τα δαχτυλίδια επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι υπάρχει ένας αέναος κύκλος δημιουργίας συμπάντων τα οποία κυριαρχούνται από συγκρούσεις γιγάντιων μελανών οπών και από Μεγάλες Εκρήξεις.

Ο Πενρόουζ έχει ονομάσει τον κάθε κύκλο με τον όρο «αιώνας». Σύμφωνα με τη θεωρία που έχει αναπτύξει ο χώρος και ο χρόνος δεν πρωτοεμφανίστηκαν μόλις έγινε η Μεγάλη Εκρηξη αλλά προϋπήρχαν, επειδή είχαν ήδη δημιουργηθεί σε κάποιον προηγούμενο «αιώνα».

 

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτα ο θρησκευτικός πόλεμος και μετά τα πετρέλαια!

Κι ενώ η διεθνής κοινή γνώμη έχει στραμμένη την προσοχή της στην Συρία, ένας άλλος πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει –αναθερμανθεί μάλλον- στα μαρτυρικά υψίπεδα του Καυκάσου.
Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Γεωργία για να προσπαθήσει να φέρει σε μια συμφωνία τις αντικρουόμενες πλευρές.
Ωστόσο, η πολιτική και στρατιωτική ενδυνάμωση του Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και περισσότερους υπηκόους του να ονειρεύονται την απελευθέρωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Ορθόδοξους και την επανενσωμάτωση της περιοχής στο ισλαμικό τους κράτος.

Και δεν μιλάμε απλά για κάποια άγονα βουνά και μια σύγκρουση δύο θρησκειών που ποτέ δεν τα πήγαινε καλά η μία με την άλλη. Η περιοχή είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας, αφού από εκεί περνούν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάνοντάς την έτσι ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, τις μεγάλες δυνάμεις που συνορεύουν ή βρίσκονται πολύ κοντά, και βεβαίως τις ΗΠΑ.
1300 χρόνια μαχών
Η ιστορία των αψιμαχιών στην περιοχή χάνεται βαθιά μέσα στο χρόνο, όταν από τον 7ο κιόλας μ.Χ. αιώνα οι Μουσουλμάνοι έφθασαν εκεί και άρχισαν να την αμφισβητούν από τους Αρμένιους υπηκόους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Μετά την πτώση του Βυζαντίου, η περιοχή του Καυκάσου πέρασε στον έλεγχο των Τουρκομάνων, παρότι ο πληθυσμός παρέμεινε σε τεράστιο ποσοστό αρμενικός. Η Ρωσική Αυτοκρατορία κράτησε το Ναγκόρνο Καραμπάχ σε ένα ημιαυτόνομο καθεστώς, ως προτεκτοράτο της, στηρίζοντας μεν τους Ορθόδοξους κατοίκους του, αλλά μην στερώντας από τους Μουσουλμάνους τον διοικητικό έλεγχο της περιοχής. Ήταν η Σοβιετική Ένωση του Στάλιν που δημιούργησε στην ουσία το τεράστιο εδαφικό πρόβλημα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Ο Στάλιν, σε μια προσπάθειά του να προκαλέσει κομμουνιστική επανάσταση και στην συνορεύουσα Τουρκία, δεν έδωσε όλα τα εδάφη των Αρμενίων στο δικό τους Σοβιέτ, αλλά διατήρησε κάποια υπό τον έλεγχο των Αζέρων, ώστε να υπάρχει διπλός πόλος πίεσης προς τους Τούρκους. Λίγο πριν καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση, οι Αρμένιοι ξέσπασαν, αλλά η Μόσχα είχε ακόμη την δύναμη να κρατήσει χωριστό το Ναγκόρνο Καραμπάχ από την «μητέρα» Αρμενία.
Όταν, όμως η ΕΣΣΔ έπαψε πια να υπάρχει, το 1991, ξέσπασε ένας κανονικός πόλεμος, με μισθοφόρους μάλιστα από την Ρωσία, την Ουκρανία και το Αφγανιστάν, να λαμβάνουν μέρος με τη μία ή την άλλη πλευρά. Το 1994, οι Αρμένιοι είχαν ήδη καταλάβει το 14% των εδαφών και, έχοντας και το 76% του πληθυσμού υπέρ τους (τόσο ήταν το ποσοστό των Ορθόδοξων κατοίκων της περιοχής), ανάγκασαν –με την συμβολή της Ρωσίας- τους Αζέρους να συνθηκολογήσουν. Το Ναγκόρνο Καρμπάχ δεν εντάχθηκε στην Αρμενία, αλλά απέκτησε ημιαυτόνομη υπόσταση. Για πολλά χρόνια, οι Αρμένιοι προσπάθησαν να διώξουν τους Αζέρους από την περιοχή, αναγκάζοντάς τους να φύγουν σε προσυφικά στρατόπεδα στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Στην ουσία κατάπαυση πυρός δεν έγινε ποτέ.
Η ενδυνάμωση του Αζερμπαϊτζάν
Τα τελευταία 5 χρόνια που το Αζερμπαϊτζάν έχει αρχίσει να γίνεται ένας ενεργειακός κολοσσός, έχει ξοδέψει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγχρονους εξοπλισμούς, προφανώς προετοιμαζόμενο για ένα νέο πόλεμο. Σκοπός των Μουσουλμάνων είναι να ανακαταλάβουν την περιοχή που διοικούσαν για χιλιετίες, παρότι ο πληθυσμός τους εκεί ήταν ανέκαθαν μειοψηφία. Ως «ηθική» αφορμή έχουν την εκδίωξη των ομοθρήσκων τους από το 1994 μέχρι και σήμερα από τους Αρμένιους. Την ίδια ώρα και η Αρμενία εξοπλίζεται συστηματικά (περίπου 1,5 δισ. ευρώ έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια σε ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα), ενώ προσφάτως μποϊκόταρε τον διαγωνισμό της Eurovision που έλαβε χώρα στο Μπακού, επικαλούμενη το θάνατο ενός Αρμένιου στρατιώτη από Αζέρο ελεύθερο σκοπευτή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σήμερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ποσοστό του αρμενικού πληθυσμού είναι περίπου 95% (έναντι 76% πριν 18 χρόνια), ενώ το υπόλοιπο 5% αποτελείται από Ρώσους, Κούρδους αλλά και Έλληνες! Ο συνολικός πληθυσμός δεν είναι μεγαλύτερος από 140.000 κατοίκους, ωστόσο οι Μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι ένα 7% του πληθυσμού του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή κάπου 600.000 κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των αψιμαχιών. Το κλίμα τις τελευταίες μέρες είναι έκρυθμο με τους ελεύθερους σκοπευτές και από τις δύο πλευρές να έχουν σκοτώσει 8 άντρες (5 Αζέρους και 3 Αρμένιους).
Διαβάστε περισσότερα...

Το Τελ Αβίβ έτοιμο(;) να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ Γιλάντ Ερντάν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, με σημερινές δηλώσεις του ανέφερε ότι "το εβραϊκό κράτος πρέπει να αλλάξει την πολιτική του στο θέμα της σφαγής των Αρμενίων απ τους Τούρκους το 1915 και να την χαρακτηρίσει γενοκτονία".

Ο υπουργός Ερντάν, που απάντησε στο κοινοβούλιο σε ερώτηση που κατέθεσε η αντιπολίτευση με την ευκαιρία αυτής της επετείου, τόνισε ότι "νομίζει ότι αρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα που διαπράχθηκε εναντίον του Αρμενικού λαού".

Εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με την Αγκυρα μετά το 2010, το εβραϊκό κράτος έχει αποφύγει να αναγνωρίσει επίσημα ως γενοκτονία τις αθρόες δολοφονίες Αρμενίων πολιτών στη διάρκεια του 1915.

Ο υπουργός Ερντάν αναγνώρισε σήμερα ότι καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν μετέβαλε την επίσημη πολιτική απέναντι στην εν λογω τραγωδία του αρμενικού λαού και υπογράμμισε: "θα πρέπει οριστικά να υποστηρίξουμε έναν ανοικτό διάλογο σε βάθος, με τον οποίο να αναλύσουμε γεγονότα και δεδομένα".

Η Αρμενία, που στηρίζεται από τις αποφάσεις κοινοβουλίων και τις αναλύσεις διακεκριμένων ιστορικών, εκτιμά ότι κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στον ανατολικό τομέα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σφαγιάστηκε 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί Αρμένιοι -στο πλαίσιο Γενοκτονίας που η οθωμανική κυβέρνηση διέταξε.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις και πλειοψηφία Τούρκων θεωρεί "προσβολή" την κατηγορία ότι "τελέστηκε γενοκτονία". Κάνουν λόγο για "βαρειές απώλειες" και στις δύο πλευρές, κατά τις συγκρούσεις εκείνης της εποχής.

Τώρα, στην Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, το θέμα παραπέμφθηκε για διαβούλευση στην Επιτροπή της Παιδείας. Όμως η όποια απόφαση ληφθεί σε επίπεδο κοινοβουλίου, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση, αναφέρουν ανωνύμως στο Ρόιτερς ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές.

Απ την πλευρά του ο Γιγκάλ Παλμόρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, υπενθύμισε ότι η πάγια κυβερνητική θέση είναι ότι πρόκειται για "ένα ζήτημα που άπτεται της ιστορικής έρευνας κι όχι της πολιτικής διαβούλευσης".

Στο σημερινό Ισραήλ, πολλοί εκτιμούν ότι το κράτος τους, που συστάθηκε αφού έξι εκατομμύρια Εβραίοι θανατώθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια, έχει την ηθική υποχρέωση να υιοθετήσει θέση, που να πλησιάζει περισσότερο την επίσημη αρμενική αναφορικά με την εν λόγω τραγωδία το 1915.

Το μέλος του Λικούντ, αλλά και πρόεδρος της Κνέσετ, Ρέουβεν Ριβλίν, τόνισε σήμερα ότι "όσοι επιδιώκουν να αναγνωριστεί το έγκλημα δεν ασκούν πίεση παρασκηνιακά, αλλά αντιθέτως ζητούν να αποδοθεί η ιστορική δικαιοσύνη".

Ο Νίνο Αμπεσάτζε, βουλευτής του κόμματος Καντίμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν, αποσυνέδεσε σήμερα το ζήτημα αυτό από τις διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα. "Δεν πρέπει να συνδέουμε τα αισθήματά μας για την αρμενική τραγωδία με θεωρήσεις για κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σε περιφερειακό επίπεδο. Γεγονότα όπως η γενοκτονία είναι υπεράνω πολιτικής".
Πηγή: e-typos.com
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι