Menu

Ανάπτυξη πολιτικών ασφάλειας τροφίμων στην Αρμενία

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας της Αρμενίας, το 2012 το ποσοστό των επιχειρήσεων του κλάδου επεξεργασίας τροφίμων που ανέπτυξε πολιτικές υιοθέτησης προτύπων ασφαλείας ανήλθε σε 28%.

Το 2011 αντιστοίχως το ποσοστό ήταν μόλις 18% και κυρίως στον κλάδο παραγωγής προϊόντων γάλακτος οι οποίες ένεκα συμμετοχής ξένων επενδυτών προέβησαν σε πολιτικές υιοθέτησης διεθνών ποιοτικών προτύπων.

Στον κλάδο κονσερβοποιίας φρούτων και λαχανικών το ποσοστό αυτό το 2012 ήταν 19% (12% το 2011), στον κλάδο αλκοολούχων ποτών 28% (11% το 2011). Σημειώνεται ότι στον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών, που μόλις τα τελευταία 4 έτη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το 2012 υπήρξε διπλασιασμός του ποσοστού σε 6% των επιχειρήσεων που προχώρησε σε υιοθέτηση μεθόδων ποιοτικής πιστοποίησης, καθώς οι ανάγκες και απαιτήσεις για εξαγωγές ώθησαν τις εταιρείες σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο προβληματισμός της κυβέρνησης εντείνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης, μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων, των ενεργειών υιοθέτησης επιχειρηματικών προτύπων, οι οποίες δεν αξιοποιούνται. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν σε αυτή τη φάση να προτιμούν τις εξαγωγές στις χώρες ΚΑΚ παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις στην ΕΕ απέφεραν το 2011 υψηλότερα έσοδα.

 

 

Πηγή: agrotypos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι