Menu

Προκριματικά Μουντιάλ: Αρμενία – Τσεχία

Με την πλάτη στον τοίχο οι δύο ομάδες, με τους τρεις βαθμούς να είναι το μόνο ζητούμενο στην σημερινή μεταξύ τους αναμέτρηση στο Ερεβάν. Στην προ τελευταία θέση του ομίλου η Αρμενία, με ένα αγώνα λιγότερο, υποχώρηση στην 4η για τους Τσέχους μετά την βαριά ήττα από την Δανία.

Ρεπό την Παρασκευή για τους Αρμένιους, οι οποίοι βρίσκονται, όπως προαναφέρθηκε, στη προ τελευταία θέση του ομίλου, παίζοντας, ουσιαστικά, σήμερα τα ρέστα τους. Νίκη στην πρεμιέρα μέσα στην Μάλτα με 1-0 και ακολούθως δύο συνεχόμενες ήττες, με την Βουλγαρία εκτός (1-0) και ακολούθως στο Ερεβάν από την Ιταλία (3-1). Σε δύο αναμετρήσεις, όμως, στις οποίες κοίταξε στα μάτια τόσο την Βουλγαρία όσο και την Ιταλία και θα μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο.

Στην αντίπερα όχθη, απογοητευτικοί οι Τσέχοι στο ματς με την Δανία και απόλυτα δίκαιο το σε βάρος τους τελικό 3-0. Οι ελπίδες κατάκτησης της 2ης θέσης, πλέον, περιορίστηκαν δραματικά, θυμίζοντας πως η Τσεχία απέτυχε να κερδίσει εντός και την Βουλγαρία (0-0) ενώ δεν έχει δώσει ακόμα κανένα από τα δύο ματς με την πρωτοπόρο του ομίλου, Ιταλία.

Στοιχηματικά, η τιμή, η οποία συνοδεύει την Τσεχία είναι απαγορευτική προς στοιχηματισμό και ευνοεί όλους όσους κυνηγούν εκπλήξεις, πηγαίνοντας στην κόντρα. Η Αρμενία είναι πολύ σκληρό καρύδι, ειδικά μέσα στο Ερεβάν και η Τσεχία για να περάσει ή θα πρέπει να έχει πολύ τύχη ή να αλλάξει μέσα σε τρεις μέρες το αγωνιστικό της πρόσωπο δραματικά.

Εκτίμηση:   1X

Πηγή: sportgate.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία της Αρμενίας το... σκάκι

Ένα μικρό κράτος στον Καύκασο με μόλις 3.000.000 κατοίκους έχει αναδείξει τα τελευταία 7 χρόνια 30 παγκόσμιους πρωταθλητές στο σκάκι! Μα ποιο είναι το μυστικό της Αρμενίας και αναδεικνύει τον έναν μετά τον άλλον τους μαιτρ του διασημότερου – και πιο εγκεφαλικού- παιχνιδιού στον κόσμο; Ότι το σκάκι διδάσκεται υποχρεωτικά σε κάθε σχολείο! Και η Αρμενία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το σκάκι είναι υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία...

Το παιχνίδι εντάχθηκε στη... διδακτέα ύλη ήδη από τη δεύτερη τάξη του δημοτικού εδώ και 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τους συμβούλους του υπουργείου Παιδείας της χώρας, η εκμάθηση σκακιού μπορεί να προάγει το πνεύμα και να αποτελέσει θεμέλιο για μια καλύτερη κοινωνία. “Το σκάκι έχει θετική επίδραση στις επιδόσεις τους και σε άλλα μαθήματα. Μαθαίνουν να σκέφτονται, τους δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση” επιβεβαιώνει η Rosanna Putanyan, δασκάλα σε ένα δημοτικό. “Το σκάκι καλλιεργεί πολλές δεξιότητες: ηγετικές ικανότητες, λήψης αποφάσεων, στρατηγικό σχεδιασμό, συλλογιστική και υπευθυνότητα” αναφέρει στο Al Jazeera ο Αρμένιος υπουργός Παιδείας, Armen Ashotyan.

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί μέχρι στιγμής προκειμένου να εξοπλιστούν τα σχολεία με τα απαραίτητα αλλά και να επιμορφωθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν στα παιδιά σκάκι. Το σκάκι έγινε διάσημο στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία στα 1960 ενώ η φήμη του Tigran Petrosian, Αρμένιου παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι απογείωσε τη δημοτικότητα του παιχνιδιού. 

 

Πηγή: news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σάρλ Αζναβούρ: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μισεί τους Έλληνες και τους Αρμένιους

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης


Πραγματικά μεγάλη αίσθηση προκαλεί η πρόσφατη δήλωση του γνωστού Γαλλοαρμένιου τραγουδιστή, Σαρλ Αζναβούρ, από την πόλη Freiburg της Ελβετίας όπου βρέθηκε πρόσφατα στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Ο μεγάλος αυτός Αρμένιος τραγουδιστής, σαν πρέσβης της Αρμενίας στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, την Βέρνη, πήγε στη ελβετική πόλη Freiburg όπου γίνονταν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Εκεί, σε δηλώσεις που έκανε στο ελβετικό κανάλι της τηλεόρασης, το RTS, προέβηκε στην δήλωση που έκανε μεγάλη εντύπωση ακόμα και στους ψυχρούς Ελβετούς. Συγκριμένα ο Αζναβούρ αφού διηγήθηκε την ιστορία της οικογένειας του που ήταν πρόσφυγες και είχαν διαφύγει ως εκ θαύματος από την μεγάλη αρμενική γενοκτονία του αρχών του εικοστού αιώνα στην Μικρά Ασία, αποκάλυψε  ότι σε προσωπική συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκιάς, στα πλαίσια των συζητήσεων και των επαφών για την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αρμενία, άκουσε από το στόμα του να εκστομίζεται η χαρακτηριστική φράση ότι : «Μισώ τους Αρμένιους και τους Έλληνες». Η φράση αυτή όπως ήταν επόμενο εξέπληξε με πολύ δυσάρεστο τρόπο τον Σαρλ Αζναβούρ, όντας ο ίδιος απόγονος των όσων μπόρεσαν με χίλια βάσανα και κακουχίες να γλυτώσουν από την μεγάλη γενοκτονία των χριστιανών της Μικράς Ασίας, ένα από τα πιο θλιβερά στίγματα στην παγκόσμια ιστορία.
Ο ίδιος ο Αζναβούρ ανέφερε στη συνέχεια ότι οι Αρμένιοι σήμερα είναι φυγάδες όταν πηγαίνουν στην Τουρκία, εκεί που ήταν κάποτε τα πατροπαράδοτα χώματα τους. Στην Τουρκία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αζναβούρ εκφράζοντας και τον προσωπικό του πόνο, εκεί όπου έζησε ο παππούς μου και  οι πρόγονοι μου, σήμερα δεν μπορώ να βρω τα ίχνη τους, το ίδιο το σπίτι του παππού  μου δεν υπάρχει και όσα σήμερα έχουν απομείνει στην περιοχή όπου ζούσαν οι προγονοί μου, μου είναι αγνώριστοι.
Ο παλαίμαχος αυτός Γαλλοαρμένιος, που έκανε διεθνή καριέρα στον χώρο του τραγουδιού και για μια ολόκληρη περίοδο είχε καταγοητέψει τους Γάλλους και που σήμερα είναι πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελβετία, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας και στη συνέχεα να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία τα οποία από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της έναρξης του πολέμου Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν είναι κλειστά.
Σίγουρα η δηλώσεις αυτές είναι άλλος ένας κόλαφος για τους διαφόρους Έλληνες τουρκολάγνους που τρέφουν αισθήματα ραγιαδισμού στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ενώ κάθε μέρα γλύφουν κυριολεκτικά στις οθόνες τους τις προβολές των τουρκικών τηλεοηλιθιοτήτων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μας μισεί και εμείς όταν μας φτύνουν… κάνουμε πως βρέχει.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

 

Πηγή: tvkosmos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή Αρμενίας σε Διεθνή Έκθεση υψηλής τεχνολογίας

Με τη χρηματοδότηση και μέριμνα της USAID εκπρόσωποι της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας της Αρμενίας, συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση του κλάδου την CeBit στο Αννόβερο της Γερμανίας. Της αρμενικής αντιπροσωπείας ηγείτο η Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορικής Αρμενίας και συμμετείχαν η Ένωση Αρμενικών εταιρειών Start-ups και 6 εταιρείες του κλάδου.
Ιστορικά, η Αρμενία ήταν στην πρώτη γραμμή της υψηλής τεχνολογίας, στην έρευνα, την ανάπτυξη, και την κατασκευή. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, η Σοβιετική Αρμενία έχει αποτελέσει τον κύριο κόμβο των κρίσιμων επιστημονικών ανακαλύψεων της τότε ΕΣΣΔ και ήταν στην πρωτοπορία με δραστηριότητες στον κλάδο R&D σε μια σειρά από τομείς της βιομηχανίας, όπως η τεχνολογία mainframe, η βιομηχανική πληροφορική, τα ηλεκτρονικά είδη, τους ημιαγωγούς, την ανάπτυξη λογισμικού και άλλα. Πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο αρμενικός τομέας της τεχνολογίας επικεντρώθηκε κυρίως σε μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη εφαρμογών R&D και την παραγωγή έργων που απευθύνονται σε βιομηχανικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Μετά την ανεξαρτησία της το 1991, η βιομηχανία στράφηκε με επίκεντρο την ανάπτυξη λογισμικού, την εξωτερική ανάθεση και τις καθαυτό υπηρεσίες πληροφορικής. Ο τομέας του λογισμικού και των υπηρεσιών έχει αποκτήσει πραγματικά σημαντική δυναμική κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τομέας αυξανόταν με ρυθμούς 27% ετησίως. Το 2008, το μερίδιο της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας στο ΑΕΠ της Αρμενίας ήταν 1,2%, το οποίο είναι συγκρίσιμο με αυτό της Ινδίας (1,4%) και της Γερμανίας (1,3%).
Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας γνώρισε σημαντική εισροή των ξένων επενδυτών οι οποίοι βρίσκονται στην Αρμενία για να επωφεληθούμε από τους νέους και εξαιρετικά καταρτισμένους επιστήμονες που απασχολούνται στον κλάδο. Περίπου το 62% της παραγωγής του κλάδου εξάγεται σε πάνω από 20 χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και στις χώρες ΚΑΚ. Οι κύριες ειδικότητες περιλαμβάνουν ενσωματωμένο λογισμικό και το σχεδιασμό ημιαγωγών, ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού κατά παραγγελία εταιρειών του εξωτερικού και κυβερνήσεων, outsourcing διαχείρισης εφαρμογών, οικονομικές εφαρμογές, σχεδιασμός εφαρμογών πολυμέσων, εφαρμογών Internet, web development, MIS και ολοκλήρωσης συστημάτων. Η Αρμενία έχει ήδη να επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα του λογισμικού σχεδίασης ημιαγωγών και λύσεις IP. Ξένες εταιρείες που ειδικεύονται σε σχεδιασμό micro-chip έχουν ήδη εγκαταστήσει μέρος του τμήματος ανάπτυξης και σχεδιασμού τους στην Αρμενία για να επωφεληθούν από το ταλαντούχο και δημιουργικό εργατικό δυναμικό και τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα μισθών.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Επιδότηση ασθενέστερων εισοδημάτων

Η κυβέρνηση της Αρμενίας δήλωσε σήμερα ότι θα πληρώσει 142,2 εκατ. δράμια στην Arm-RosGazporm (ARG), τον ρωσικά ελεγχόμενο φορέα παροχής φυσικού αερίου στην Αρμενία ως αποζημίωση για το φυσικό αέριο που παρέχεται σε ακάλυπτο οικογένειες.
Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στην Αρμενία επωφελήθηκαν έκπτωσης 30% για το φυσικό αέριο από τον Απρίλιο του 2011. Η έκπτωση θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Οι οικογένειες που χρησιμοποιούν λιγότερο από 300 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το μήνα πληρώνου 100 δράμια ανά ένα κυβικό μέτρο. Οι υπόλοιποι καταναλωτές πληρώνουν 132 δράμια. Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών πόρων Armen Movsisyan είπε σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ότι τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν για την ARG θα δημιουργήσουν πρόσθετα κέρδη σε όλες τις εταιρείες ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Tigran Sargsyan είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά τη στοχευμένη βοήθεια για ευάλωτες οικογένειες την περίοδο 2013-2014. Η κοινωνική πολιτική έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Δεν αυξάνονται οι κοινωνικές παροχές, αλλά παρέχονται μέσα για να επιτραπεί σε αυτά τα άτομα να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην απασχόληση. Επί του παρόντος, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom να αναθεωρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου που παρέχεται στην Αρμενία. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, από την 1η Απριλίου 2013, η τιμή των 1.000 κυβικών μέτρων θα αυξηθεί από 180 έως 240 δολ. ΗΠΑ.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Έργα ανάπλασης του Ερεβάν

Η Αρμενική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη της πόλης Ερεβάν προωθώντας σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός αστικού σχεδιασμού των Ruzan Alaverdyan ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις που υποβάλλονται αντανακλούν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τη ραγδαία αστικοποίηση της πόλης του Ερεβάν.
Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το σχέδιο ανάπλασης ομόφωνα πρότειναν ως λύση τη δημιουργία ειδικού καθεστώτος που θα πρέπει να ευνοήσει την ανάπτυξη του κέντρου της πόλης, τον καθορισμό ζωνών και τον προγραμματισμό των έργων ανάπλασης με πρόβλεψη για εμπορικές χρήσεις και χώρους πρασίνου. Εκτιμάται ότι σε 6 μήνες ο νόμος θα έχει ψηφιστεί και θα τεθεί σε ισχύ, οπότε σημαντικά δημόσια έργα θα προκηρυχθούν.

 

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι