Menu

Νικήτρια στην Αρμενία η Ινδή Χ. Κόνερου

Μεγάλη επιτυχία της Ινδής GM Χόμπι Κόνερου στο ισχυρό Γκραν Πρι Γυναικών που διοργάνωσε η FIDE σε συνεργασία με τη Σκακιστική Ομοσπονδία της Αρμενίας. Η Κόνερου, με 5 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 11 αγώνες, πήρε την 1η θέση με 8 β. ξεπερνώντας με 2, 2,5 και 3 βαθμούς τις πρώην και σημερινή παγκόσμιες πρωταθλήτριες Κοσίντσεβα, Ουσένινα και Στεφάνοβα. Στον 11ο και τελευταίο γύρο η Κόνερου νίκησε την Πατσιμέγκ, η Κοσίντσεβα την Σμίλιτε και η Τζαγκνίτζε την Γκίρια, ενώ οι άλλες τρεις συναντήσεις έληξαν ισόπαλες.

Ας δούμε αναλυτικά τη βαθμολογική κατάταξη των 12 κορυφαίων: 1. Κόνερου Χ. (GM 2597 Ινδία) 8 β. 2.-3. Μουζίτσουκ Αν. (GM 2593 Σλοβ.), Τζαγκνίτζε Ν. (GM 2550 Γεωργ.) από 7 β. 4. Κοσίντσεβα Τ. (GM 2526 Ρωσ.) 6 β. 5. Ουσένινα Αν. (GM 2499 Ουκρ.) 5,5 β. 6.-8. Στεφάνοβα Αντ. (GM 2531 Βουλγ.), Πατσιμέγκ Τ. (WGM 2316 Μογγολ.), Χαρίκα Ντρ. (GM 2492 Ινδία) από 5 β. 9.-11. Γκίρια Ολ. (WGM 2436 Ρωσία), Σμίλιτε Βικ. (GM 2511 Λιθ.), Ντανιελιάν Ελ. (GM 2475 Αρμεν.) από 4,5 β. 12. Χοτενασβίλι Μπ. (ΙΜ 2531 Γεωργ.) 4 β.

 

Πηγή: rizospastis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

6ο Digitech Forum στο Ερεβάν

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Αρμενία φιλοξένησε το διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ Digitech. Η Digitech 2013 διοργανώθηκε από την Ένωση Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (UITE) και χρημοτοδοτήθηκε από την Alliance (επιχείρηση διαχείρισης της Ζώνης Ελευθέρων Οικονομικών Συναλλαγών της Αρμενίας) και πρόκειται για μια προσπάθεια διαμόρφωσης πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας με εκπροσώπους του δυναμικού κλάδου της τεχνολογιάς πληροφορικής της Αρμενίας με διεθνείς συνεργάτες. Η εκδήλωση έχει συμβάλλει τα τελευταία έξι έτη στη δημιουργία σταθερών δεσμών με μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στην αναβάθμιση των προσπαθειών της εγχώριας βιομηχανίας πληροφορικής, ώστε να δημιουργηθούν δυνατότητες ανάληψης εργασιών ως outsourcing από διεθνείς οίκους είτε να υπάρξει συνεργασία στην παραγωγή συγκεκριμένων προγραμμάτων λογισμικού και τεχνική υποστήριξη.
Μια σημαντική λειτουργία του ετήσιου φόρουμ είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης μεταξύ της πληροφορικής στην Αρμενία με τους άλλους τομείς της οικονομίας, ώστε σε ένα άμεσο περιβάλλον που επιτρέπει παραγωγική συνεργασία να αυξηθεί ο δείκτης υιοθέτησης νέων τεχνολογιών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και να αυξηθεί η ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια και της φετινής Έκθεσης εγχώριες και ξένες εταιρείες συνήψαν σημαντικές συνεργασίες και επαφές που θα αποδώσουν στο άμεσο μέλλον σύμφωνα με τον πρόεδρο της UITE κ. Vardahanian.
Η θεματική ενότητα που ειδικότερα απασχόλησε το Επιχειρηματικό Φόρουμ Digitech 2013 ήταν "Έξυπνες λύσεις για έξυπνες χώρες. Φέτος περίπου 48 καινοτόμες εφαρμογές παρουσιάστηκαν στο φόρουμ, μεταξύ άλλων από 12 ξένες εταιρείες. Μερικές από αυτές τις εφαρμογές έχουν σχεδιαστεί για την αυτοματοποίηση της διαχείρισης των θερμοκηπίων και τη βελτιστοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.
Το φόρουμ είχε τεθεί υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Tigran Sargsyan και με την αρωγή της USAID και του βραχίονά της υλοποίησης προγραμμάτων ανάπτυξης στην Αρμενία Enterprises Development and Market Competitive-ness Project.

Η χρήση της τεχνολογίας πληροφορικής από τις αρμενικές επιχειρήσεις έχει ποιοτικά και ουσιαστικά αναβαθμιστεί στην Αρμενία την τελευταία 5ετία. Σύμφωνα με στοιχεία της UITE πριν από έξι χρόνια το 80% των προϊόντων των επιχειρήσεων πληροφορικής της Αρμενίας εξάγονταν και μάλιστα κυρίως προς τις χώρες ΚΑΚ και μόνον το υπόλοιπο αφορούσε απορρόφηση από την εγχώρια αγορά. Σήμερα η αναλογία έχει μεταβληθεί και το 60% εξάγεται και μάλιστα σε υψηλά ποσοστά προς χώρες με αναπτυγμένο κλάδο πληροφορικής. Παράλληλα οι επιχειρήσεις στην Αρμενία πλέον ξεκινούν τη σχεδίαση και ανάπτυξη των δράσεών τους με βάση τις δυνατότητες που η οργάνωση με σύγχρονα εργαλεία της πληροφορική μπορεί να προσδώσει στην επιτυχή εξέλιξη των προσπαθειών τους. Η αναζήτηση εξωστρέφειας και αναβάθμισης της ποιότητας που και η κυβέρνηση ενθαρρύνει έχει στρέψει όλες τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση των κατάλληλων εφαρμογών και έχει συγκεντρώσει στον κλάδο υψηλού επιπέδου στελέχη που πραγματοποιούν τις σπουδές τους στα εγχώρια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Στη φετινή εκδήλωση έλαβαν μέρος 62 αρμενικές επιχειρήσεις και 19 ξένες, συνολικά 15 περισσότερες σε σχέση με το 2012.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των εξαγωγών Ελλάδος πρός Αρμενία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το α΄ τριμήνου 2013, καταγράφεται αύξηση των ελληνκών εξαγωγών προς την Αρμενία κατά 37,9%. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς την Αρμενία ανήλθαν σε 2.366.666 ευρώ, σε σχέση με 1.469.037 ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Το 2012 το σύνολο του εξωτερικού εμπορίου της Αρμενίας (στοιχεία από www.armstat.am) αυξήθηκε κατά 3.9% φτάνοντας συνολικά τα 5.69 δις δολ. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2.9% υπερβαίνοντας τα 4.2 δις δολ. και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7% φτάνοντας τα 1.42 δις δολ.
Ωστόσο το α΄ τρίμηνο του 2013 οι εξαγωγές της Αρμενίας αυξήθηκαν σε 108 εκ. ευρώ, κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,7% στα 832 εκ. ευρώ.
Η σταθερή άνοδος των ελληνικών εισαγωγών οφείλεται πρωτίστως σε προϊόντα τροφίμων, τα οποία έχουν αρχίσει να αποκτούν σταθερή ζήτηση σε συγκεκριμένα αναγνωρίσιμα σημεία πώλησης της Αρμενίας και κυρίως στην πρωτεύουσα Ερεβάν. Η αναδιάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς την Αρμενία την τελευταία διετία, καθώς έχει πλέον επικεντρωθεί εκτός των μέχρι το 2011 κυρίαρχων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων (κυρίως τηλεπικοινωνιακό υλικό), τα οποία προορίζονταν για ελληνικές θυγατρικές και ακολούθως επανεξάγονταν, δίνει τη δυνατότητα για αισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη και των προσπαθειών άλλων ελληνκών εταιρειών να εισέλθουν στην αγορά της Αρμενίας.
Το 2012 η ποσότητα των εξαγωμένων προϊόντων ανήλθε σε 3.205.735 μονάδες, ενώ το 2011 ήταν 1.738.718 μονάδες. Το α΄ τρίμηνο του 2013 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 39,7% με βάση τις εξαγώμενες μονάδες, καθώς καταγράφηκαν 813.456, έναντι 490.070 την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

 

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ερεβάν

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι