Menu

Στεφάνι κατέθεσε στο Μνημείο των Θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, ό πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μειμαράκης

Κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, η πολιτειακή, πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία της Αρμενίας, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ερεβάν, προσκεκλημένος του ομολόγου του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας Πρόεδρος Βουλής επισκέπτεται τη χώρα, με την οποία μας συνδέουν μακροχρόνιοι και ιστορικοί δεσμοί φιλίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αρμενία ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Serzh Sargsyan, με τον Πρωθυπουργό κ. Tigran Sargsyan, με τον ομόλογο του Πρόεδρο του Εθνικού Κοινοβουλίου της Αρμενίας κ. Hovik Abrahamyan, με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Edward Nalbandyan και με τον Πατριάρχη Αρμενίας Karekin II.
Ο κ. Μεϊμαράκης, στις συνομιλίες που είχε με τους Αρμένιους Αξιωματούχους, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν ιστορικά τις δύο χώρες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και κοινές ιστορικές πορείες. Έχουμε υποφέρει από διωγμούς, από γενοκτονίες, από άδικη αντιμετώπιση φίλων και συμμάχων. Αλλά μέσα από τις καταστάσεις αυτές, καταφέραμε και οι δύο να επιβιώσουμε και σε πολλές περιπτώσεις και να μεγαλουργήσουμε. Αυτή μας την πορεία διαχρονικά, δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι οι ισχυρότεροι δεσμοί που μας ενώνουν και μας εμπνέουν να πορευόμαστε με εμπιστοσύνη για το μέλλον με στόχο την πρόοδο και την ευημερία των λαών μας. Με γνώμονα τις αρχές που μας κληροδότησε η μακραίωνη ιστορία μας και πυξίδα τις χριστιανικές πανανθρώπινες αξίες, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον των δύο λαών μας προοιωνίζεται γόνιμο και λαμπρό», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τόνισε πως «η επίσκεψη αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στις συχνές υψηλού επιπέδου επαφές αξιωματούχων από την Ελλάδα και την Αρμενία, που αποδεικνύουν στην πράξη την εκατέρωθεν βούληση για διατήρηση της στενής συνεργασίας ανάμεσά μας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων επ' ωφελεία και των δύο χωρών». Και πρόσθεσε ότι «η ιστορικά επιβεβαιωμένη σταθερή και συνεπής πορεία των καλών μας σχέσεων, χαρακτηρίζεται από τον αμοιβαίο σεβασμό στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής και στις ιδιαιτερότητες των θεμάτων που μας απασχολούν και την κατανόηση στις επιμέρους επιλογές. Και αυτό σημαίνει πραγματική φιλία».
Ο κ. Μεϊμαράκης, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, έστειλε ένα συμβολικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι «η Αρμενία είναι Ευρώπη» και «η Ελλάδα στηρίζει τα θέματα της Αρμενίας» προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «από πλευράς της Ελλάδος, έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό συνομιλητή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οποτεδήποτε χρειασθεί, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε στην επαναπροσέγγιση της χώρας με την ΕΕ».
Οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώθηκαν και από πλευράς των Αρμένιων αξιωματούχων. «Μας χωρίζει μόνο η απόσταση, ενώ μας ενώνουν πολλά. Εκπροσωπούμε λαούς με αρχαία κουλτούρα και αρχαίο πολιτισμό, με χριστιανική θρησκεία και παραδόσεις, με αληθινές παραδοσιακές ανθρώπινες σχέσεις που και σήμερα τα έθνη μας διατηρούν και συνεχίζουν με αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου κ. Hovik Abrahamyan.
Η πολιτειακή, πολιτική και κοινοβουλευτική ηγεσία της Αρμενίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, τονίζοντας ότι το συνολικό πλαίσιο των διμερών σχέσεων είναι σταθερό και ενισχυμένο, ότι η Αρμενία θα παραμείνει συνεπής στο θέμα της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας ενδιαφέρον για την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Αρμενίας.
Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η συνάντηση που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Αρμενίας – Ελλάδας, όπου τουλάχιστον τρείς Αρμένιοι Βουλευτές αναφέρθηκαν στις Ελληνικές τους ρίζες, διαβεβαιώνοντας τον Έλληνα υψηλό προσκεκλημένο πως «δεν είμαστε μόνο εμείς οι φίλοι σας, αλλά όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου της Αρμενίας είναι φίλοι της Ελλάδας».
Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε επίσης το Μνημείο Θυμάτων Γενοκτονίας και κατέθεσε στεφάνι «αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα λαό με τους οποίους οι Έλληνες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές» όπως δήλωσε, μεταφέροντας μήνυμα φιλίας και αγάπης όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, των Ελλήνων Βουλευτών και των Ελλήνων πολιτών. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με την παράδοση, προέβη σε συμβολική κίνηση φύτευσης νεαρής ελάτης, στον ειδικό χώρο του Μνημείου.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη Αρμενίας κ.κ. Karekin II με τον οποίο είχε μια θερμή και ειλικρινή συζήτηση επί των κοινών χριστιανικών αξιών που διέπουν τους δύο λαούς.
Τέλος ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τους Προέδρους των ομογενειακών κοινοτήτων της Αρμενίας στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Ερεβάν.

Πηγή: euro2day , genocide-museum

Διαβάστε περισσότερα...

Video από την εκδήλωση του συλλόγου Ελληνο-Αρμενικής φιλίας με θέμα ''Αρμενία - Αρτσάχ: ένας λαός ένας αγώνας''

  • Κατηγορία VIDEOS

Διάλεξη του Χρυσανθόπουλου Λεωνίδα με θέμα: "Αρτσάχ, διπλωματικοί χειρισμοί και πρωτοβουλίες".

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Διαχρονική Αρμενική Στρατηγική".

Διάλεξη της Αγαμπαλιάν Ναρινέ (Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας του Αρτσάχ) με θέμα: 
"Το δικαίωμα του Αρτσάχ για διεθνή αναγνώριση".
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι