Menu

Armenian Genocide Victims Remembered at Haydarpasa

  • Κατηγορία VIDEOS

In the early morning hours of April 24, a silent commemoration was held in front of Haydarpasa Train Station in Istanbul. Ninety-nine years ago, 250 Armenian intellectuals were rounded up on this day and brought to Haydarpasha by ferry. From here they were sent to different parts of the Ottoman Empire, most never to be seen again. CivilNet spoke to some of the organizers and participants at the commemoration about the symbolism and meaning of this site.

 

 

Source: Civilnet

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκία: Βία κατά Αρμενίων της Συρίας στην επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας

Άρθρο του Δημήτρη Μαχαιρίδη

Στις 24 Απριλίου συμπληρώθηκαν 99 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915,. Είναι η πρώτη οργανωμένη γενοκτονία εναντίον μιας ολόκληρης εθνότητας πάνω στην οποία σχεδιάστηκαν από τους Τούρκους και οι επόμενες κατά των Ελλήνων του Πόντου, της Σμύρνης, των Χαλδαίων κλπ. Αυτήν την γενοκτονία μιμήθηκαν λίγο αργότερα και οι ναζιστές στη Γερμανία σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες που προέβησαν σε τέτοια εγκλήματα έχουν ζητήσει διεθνώς συγνώμη, επιχειρώντας ταυτόχρονα μια εμφυλοχώρηση στην εθνική τους συνείδηση, η Τουρκία είναι μέχρι σήμερα η μοναδική γενοκτόνος χώρα που δεν έχει παραδεχθεί τα εγκλήματα αυτά. Ξοδεύει διαρκώς τεράστια κεφάλαια για να αποφεύγει ακόμη και την φραστική καταδίκη και προσπαθεί διαρκώς να παρεμποδίζει την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Αρμενία, ανεξάρτητη χώρα πλέον, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αθέτησε πάραυτα τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπέγραψε με την Αρμενία τον Οκτώβριο του 2009 και αφορούσαν το άνοιγμα των συνόρων και την δημιουργία διπλωματικών σχέσεων, απαιτώντας από την Αρμενία να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κατέχει από το 1994 και διεκδικεί το Αζερμπαϊτζάν. Κανείς δεν έχει υπενθυμίσει στην Τουρκία έκτοτε ότι η ίδια αγνοεί δεκάδες αποφάσεις και δεν αποχωρεί από την Βόρεια Κύπρο, όπου εισέβαλε παράνομα το 1974.

Το 1915, μέσα σε ελάχιστες βδομάδες, ένα εκατομμύριο Αρμένιοι οδηγήθηκαν στην εξόντωση είτε σφάζοντας τους στα ίδια τους τα σπίτια είτε οδηγούμενοι πεζοί από τις πόλεις της Μικράς Ασίας στη βόρεια Συρία, κομμάτι τότε της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έκτοτε, όσοι Αρμένιοι επέζησαν είτε κατέφυγαν στον Λίβανο είτε στη Συρία. Και οι Αρμένοι του Λιβάνου απέκτησαν πλήρη δικαιώματα χάρις στο εξαιρετικά φιλελεύθερο σύνταγμα της χώρας αυτής. Αντίθετα, οι Αρμένιοι της Συρίας έπαιζαν πάντα στην ισορροπία των σχέσεων Συρίας – Τουρκίας. Για παράδειγμα βιβλία περί της Αρμενικής Γενοκτονίας συχνά-πυκνά κατάσχονταν από τα βιβλιοπωλεία της Συρίας προκειμένου να μην διαταράσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο εμφύλιος της Συρίας δεν επρόκειτο να αφήσει εκτός πεδίου αντιπαράθεσης την αρμενική μειονότητα της χώρας. Το καθεστώς Άσσαντ προσπάθησε να προσεταιριστεί τους Αρμενίους, ενώ η Τουρκία εμβολίζει συριακά αρμενικά χωρία στα συροτουρκικά σύνορα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η περίπτωση του χωριού Κασάμπ. Τούρκοι στρατιώτες ντυμένοι με στολές τζιχαντιστών της Συρίας, που αντιμάχονται τον Άσσαντ μπήκαν στο χωριό Κασάμπ και σκότωσαν δεκάδες Αρμενίους. Οι Αρμένιοι κατηγόρησαν τον Ερντογάν ως ενορχηστρωτή αυτής της επίθεσης. Η διεθνής αρμενική κοινότητα ξεσηκώθηκε εναντίον της Τουρκίας για μια ακόμη φορά. Ακόμη και διασημότητες αρμενικής καταγωγής, όπως η τραγουδίστρια Σερ και η τηλεπερσόνα Κιμ Καρντασιάν στάθηκαν στο πλευρό των συμπατριωτών τους με το σύνθημα «Σώστε το Κασάμπ».

Η Τουρκία στη συνέχεια προσπάθησε να εξωραϊσει την διεθνή εικόνα της προσπαθώντας να δώσει φιλοξενία σε Αρμένιους που ζουν και σε άλλα χώρια της βόρειας Συρίας, όπως το Άραμο, το Γκνεμιέ και το Γιακουμπιέ. Οι Αρμένιοι, όμως, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι επιτιθέμενη στο Κασάμπ προσπάθησε να ξεριζώσει ένα απόλυτα αρμενικό χωριό, που παραπέμπει απευθείας στην εθνική μνήμη της Αρμενικής Γενοκτονίας και βρίσκεται τόσο κοντά στα σύνορά της.

Το αποτρόπαιο συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία προκειμένου να διαγράψει από την δική της εθνική μνήμη ειδεχθείς πράξεις της, όπως η Αρμενική Γενοκτονία, είναι διατεθειμένη να βουτήξει ακόμη πιο βαθιά τα χέρια της στο αίμα. Μόνο που η λογική της μινιμαλιστικής δημοκρατίας που η χώρα αυτή εφαρμόζει επί μακρόν, ακόμη και τώρα υπό τον Ερντογάν, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη λύση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Οι εκλογές από μόνες τους δεν μπορούν να προκαλέσουν ειρήνευση στο εσωτερικό μιας χώρας, όταν δεν συνοδεύονται από βήματα που θα ωθήσουν την συλλογική συνείδηση προς τα εμπρός. Και στην Τουρκία αυτό, δυστυχώς, αργεί πολύ να συμβεί.

Οι μόνες φωνές που τόλμησαν να υψωθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας για το αιματοκύλισμα στο Κασάμπ ήταν από μια μικρή μερίδα της κοινής γνώμης, κυρίως ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων, η οποία μέχρι τώρα προσπαθεί να διασωθεί ανάμεσα στους ισλαμιστές του Ερντογάν και στους κεμαλιστές της καθεστηκυίας Τουρκίας. Ανήμερα της Αρμενικής Γενοκτονίας η μερίδα αυτή των σκεπτόμενων Τούρκων συγκεντρωμένη στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης δίνει το στίγμα της ανόδου στην επιφάνεια μιας πλευράς της τουρκικής εθνικής συνείδησης αφόρητα καταπιεσμένης μέχρι τώρα.

Θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες ακόμη για να δούμε μια παρόμοια συγκέντρωση στην ίδια πλατεία της Κωνσταντινούπολης που θα ζητά από την συλλογική συνείδηση της Τουρκίας να παραδεχθεί την Ποντιακή Γενοκτονία.

Κατά συνέπεια, οι χώρες περί την Τουρκία είναι υποχρεωμένες να λαμβάνουν υπόψη τους ότι έχουν πάντα δίπλα τους έναν γείτονα που όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένος να παραδεχθεί τα λάθη του, αλλά μπορεί να προκαλέσει νέους κύκλους αίματος προκειμένου να διαγραφούν οι προηγούμενοι που δημιούργησε. Ο εμφύλιος της Συρίας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτής της τουρκικής συμπεριφοράς. Στη θέα του αιματοκυλίσματος των Σύρων η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να λύσει παλιούς της λογαριασμούς.

Αυτό ας το έχουμε πάντα υπόψη μας εμείς οι Έλληνες, ειδικά όταν στις εσωτερικής κατανάλωσης πολιτικές και ενδοκομματικές αποφάσεις μας μπλέκουμε πρόχειρα και τσαπατσούλικα και τα λεπτά θέματα της Δυτικής Θράκης.

 

 

Πηγή: thepaper.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων η Κύπρος

Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν το έγκλημα της γενοκτονίας του Αρμενικού λαού και αποτίουν φόρο τιμής στα θύματα της θηριωδίας των Νεοτούρκων.

Με αφορμή την 24 Απριλίου, ημέρα μνήμης του 1,5 εκατομμυρίου θυμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνει ότι η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει το βδελυρό έγκλημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο όπως αναφέρει, αποτελεί στίγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, προσθέτει, εκφράζουν την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους προς τον αρμενικό λαό, στηρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια των Αρμενίων για αναγνώριση της γενοκτονίας παγκοσμίως.

 

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμένιων, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 και την Κυριακή 27 Απριλίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων έχει ως εξής:

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
Ώρα 12.00΄:
- Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Μαρτύρων της Γενοκτονίας στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας (επί της οδού Διαλέττη 4) χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ.κ. Στεπανού Πασαγιάν.
- Ομιλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Κυριακή 27 Απριλίου 2014
Ώρα 11.30΄: Κεντρική εκδήλωση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» .

- Χαιρετισμοί από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο της Αρμενικής Νεολαίας.
- Ομιλία του Δρ. Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα: "Μνήμη Γενοκτονίας ή Γενοκτονία της Μνήμης; Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την επαναφορά της Αρμενικότητας".

Ώρα 13.30΄: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τους κ.κ.:

                   - Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης
                   - Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας
                   - Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού
                   - Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
                   - Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
                   - Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
                   - Εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

 

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Αθήνας

Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

16:30  Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Θα ακολουθήσουν ομιλίες.

17:00  Κατάθεση στεφάνων από:
           Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα
           Περιφερειάρχη Αττικής
           Δήμαρχο Νέας Σμύρνης
           Εκρπόσωπο Αρμενικής Παροικίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

11:15   Κεντρική πολιτική εκδήλωση στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα) παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων, των Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αρμενικής Κοινότητας (Παροικίας).
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης, ο κύριος Βλάσσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ.

13:30   Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από:
            Εκπρόσωπο Αρμενικής Παροικίας
            Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
            Δήμαρχο Αθηναίων
            Περιφερειάρχη Αττικής
            Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα
            Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων για τα πολιτικά κόμματα και την Ευρωβουλή
            Εκρπόσωπο της Κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλυπητήρια Ερντογάν στους εγγονούς των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων

 Τους εγγονούς των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια κίνηση συμφιλίωσης με στόχο να κλείσει ένα από τα ανοιχτά ζητήματα που στιγμάτιζαν την ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Την παραμονή της επετείου των σφαγών που έγιναν από την Οθωμανική Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα το 1915, που διεθνώς τιμάται την 24 Απριλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους Αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους της Οικουμένης. "Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα". "Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες , ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες", γράφει η πρωθυπουργική ανακοίνωση.
"Η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους στον κόσμο και γι' αυτό αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για να μοιραστούμε τις σκέψεις μας σε ένα ιστορικό θέμα". "Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός και τονίζει ότι "η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση απ' όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός λέει ότι δεν μπορούν να φτιαχτούν "ιεραρχίες στον πόνο", ούτε "να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές". "Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο". "Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας". "Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
"Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος", ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει ότι "το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό". "Οι λαοί της Ανατολής που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων φυλετικών (εθνοτικών) και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο", "σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους", λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός.  "Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα ", σημείωσε στην δήλωση του, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από παρατηρητές.
Αποδέκτες της ανακοίνωσης αυτής, δεν είναι μόνο οι Αρμένιοι και οι υπόλοιποι λαοί της Οθωμανικής περιόδου που διατηρούν την πικρή μνήμη των συμφορών εκείνη στις περιόδου, αλλά και η σημερινή πολιτική παιδεία στην Τουρκία που βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις, προκειμένου να λύσει προβλήματα ταυτότητας το οποία συσσωρεύονται από την περίοδο της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, λένε πολιτικοί αναλυτές.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία απομακρύνεται από την Ευρώπη

Η κυβέρνηση της Αρμενίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της οικονομίας της, τον οποίο θα της εξασφάλιζε η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή Συμφωνία Συνεργασίας και θα συνδεθεί με το σχήμα της Τελωνειακής Ένωσης που έχει δημιουργήσει η Ρωσία.
Η σχετική ανακοίνωση της αρμενικής κυβέρνησης η οποία, κατά σύμπτωση, συνέπεσε με την προειδοποίηση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν προς τη Μόσχα ότι «θα απομονωθεί διεθνώς ακόμη περισσότερο», προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες και καταιγισμό επικρίσεων από (ανώνυμες) αμερικανικές πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση της Αρμενίας με σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις τους τονίζουν πάντως ότι θα διατηρήσουν «τις καλύτερες δυνατές σχέσεις συνεργασίας». Στις Βρυξέλλες παραδέχονται ότι η Αρμενία δεν είχε δυνατότητα να αντισταθεί σε ρωσικές πιέσεις «τη στιγμή που η ΕΕ, ακόμη και μετά το σκληρό δίδαγμα της Ουκρανίας, δεν έδειξε διάθεση να κινηθεί ταχύτατα» και «να συζητήσει με την Αρμενία πρακτικούς τρόπους οικονομικής και πολιτικής ενίσχυσής της".
Αξιωματούχοι της Κομισιόν έκρουαν προειδοποιητικά τον κώδωνα κινδύνου στην Αρμενία για τις «τελικές προθέσεις του Κρεμλίνου" και σημείωναν ότι η Τελωνειακή Ένωση που δημιούργησε η Μόσχα «πάσχει από σταθερότητα και διογκωμένη επιθετικότητα». Την ίδια στιγμή όμως βεβαίωναν ότι η ΕΕ «θα μελετήσει τη δυνατότητα νέων συνδετικών σχημάτων στη βάση πιο ρεαλιστικών μορφών και της αναγνώρισης των ιδιαιτεροτήτων» της Αρμενίας.

 

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter