Menu

H Αμάλ Κλούνεϊ κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μετά το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ αποφάσισε να τα βάλει και με την…Τουρκία! 

Η σύζυγος του Χολιγουντιανού σταρ Τζορτζ Κλούνεϊ πήγε στα δικαστήρια για να εκπροσωπήσει την Αρμενία σε υπόθεση εναντίον του Τούρκου πολιτικού Ντογκού Περιντσέκ, ο οποίος αρνείται ότι έλαβε χώρα η γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Η 36χρονη δικηγόρος και ο συνεργάτης της Τζέφρι Ρόμπερτσον θα έρθουν αντιμέτωποι με τη νομική ομάδα του Ντογκού Περιντσέκ, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης του από Ελβετικού δικαστηρίου το 2008. 

Το δικαστήριο είχε επιβάλει πρόστιμο στον Τούρκο πολιτικό, ο οποίος σε επίσκεψή του στην Ελβετία ισχυρίστηκε ότι η γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ήταν ένα «διεθνές» ψέμα. Μετά την καταδίκη του, ο Περιντσέκ άσκησε έφεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η Ελβετία είχε καταπατήσει το δικαίωμα του πολιτικού σε ελεύθερη έκφραση.

Τώρα, η κ. Κλούνεϊ καλείται να εκπροσωπήσει την Αρμενία, που ισχυρίζεται ότι η άρνηση της γενοκτονίας είναι έγκλημα αντίστοιχο με αυτό που διαπράττουν όσοι πιστεύουν ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ. Η δίκη ξεκίνησε σήμερα. 

 

 

Πηγή: e-typos.com

 
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Η ArmenTel (Beeline) επεκτείνει την ασύρματη ευρυζωνική κάλυψη της σε 376 αγροτικές τοποθεσίες

Το Arka News, μέσω του Public Services Regulatory Commission (PSRC), αναφέρει ότι ο αρμενικός πάροχος σταθερών και κινητών υπηρεσιών ArmenTel, η οποία εμπορεύεται με την ονομασία Beeline, σκοπεύει να αναπτύξει ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση σε 376 αγροτικές κοινότητες της χώρας.
Ο επικεφαλής της PSRC με την εποπτεία για τις τηλεπικοινωνίες, Gevorg Gevorgyan, επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της άδειας της ArmenTel είναι απαραίτητη η αναβάθμιση ή η αντικατάσταση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές με μοντέρνες ασύρματες τεχνολογίες ικανές να παρέχον ευρυζωνικές υπηρεσίες.

 

 

 

Πηγή: greekinformatics.gr από telegeography.com

Διαβάστε περισσότερα...

Δικάζεται σήμερα ο Ντογού Περιντσέκ, που είπε ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων ήταν ένα «διεθνές ψέμα»

Ο Ντογού Περιντσέκ, γνωστός αρνητής της σφαγής των Αρμενίων, που υποστηρίζει σε κάθε περίσταση ότι η Γενοκτονία ήταν ένα «διεθνές ψέμα», επιμένει να προσβάλλει με τις ανιστόρητες απόψεις του τη μνήμη των θυμάτων. Με αφορμή τη σημερινή δίκη του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), επανέλαβε ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι θα δικαιωθεί για τις θέσεις του. Έχει μάλιστα την υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης όπως προκύπτει και από πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP θα παρακολουθήσουν την ακρόαση στο Στρασβούργο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο Περιντσέκ είπε ότι «αν και όταν υπάρχει προκατάληψη είναι δύσκολο να λάβει κανείς τη σωστή απόφαση, εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα της δίκης θα με δικαιώσει». Εξάλλου, όπως είπε, «το εφετείο του ΕΔΑΔ στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 είχε αποφασίσει ότι δεν είναι έγκλημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Περιμένω την ίδια απόφαση και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω δίκιο».

Περιφρονώντας τις χιλιάδες μαρτυρίες και ντοκουμέντα που υπάρχουν για την σφαγή 1,5 εκατ. Αρμενίων την περίοδο 1915-1916, ο Ντογού Περιντσέκ, πρόεδρος του μικρού Κόμματος Εργατών της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι οι Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους λόγω της γενικής αναταραχής που υπήρχε στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και σε καμία περίπτωση δεν έπεσαν θύματα γενοκτονίας από τους Οθωμανούς.

Την Αρμενία εκπροσωπεί νομικά στο ΕΔΑΔ ομάδα επιφανών δικηγόρων, μεταξύ των οποίων και η Αμάλ Αλαμουντίν που έχει αναλάβει και την υπόθεση διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Στη δίκη υπέρ της Αρμενίας και κατά του Περιντσέκ θα συμμετάσχουν τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο για την Αλήθεια-Δικαιοσύνη-Μνήμη, καθώς και το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Γενοκτονίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει έδρα στο Τορόντο του Καναδά. 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αμετακίνητος ο Ντογού Περιντσέκ: «Δεν υπήρξε Γενοκτονία των Αρμενίων»

Χωρίς ντροπή και ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, ο Τούρκος δικηγόρος και πολιτικός Ντογού Περιντσέκ επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί «διεθνούς ψέματος» γύρω από το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εργατών της Τουρκίας έχοντας τον ίδιο στόμφο, όπως και τότε το 2005 όταν σε συνέδρια επί ελβετικού εδάφους μιλούσε για το «διεθνές ψέμα» της αρμένικης Γενοκτονίας με συνέπεια την αυτεπάγγελτη δίωξη του από το ελβετικό κράτος, δήλωσε ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ότι «ναι, μεν οι σφαγές και οι απελάσεις σε βάρος των Αρμενίων έγιναν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά μετά το 1915 και σίγουρα δεν ήταν Γενοκτονία αλλά συνέπεια των πολεμικών συγκρούσεων».

Ωστόσο η δυναμική εκπροσώπηση που είχε αυτή τη φορά η Ελβετία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατά την εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης «Περιντσέκ κατά Ελβετίας» δεν αποκλείεται να δώσει άλλη τροπή στην υπόθεση.

Η Ελβετία πήγε την υπόθεση στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ προσλαμβάνοντας στη νομική της ομάδα την Αμάλ Αλαμουντίν και τον Τζέφρι Ρόμπερτσον που έχουν αναλάβει και την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα για λογαριασμό της Ελλάδας.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η Αμάλ Αλαμουντίν υπογράμμισε την υποκρισία της Τουρκίας που ζητά από τη δικαιοσύνη να υπερασπιστεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Χραντ Ντινκ εκτελέστηκε στην Πόλη ενώ 100 χρόνια μετά, το αντιαρμενικό αίσθημα παραμένει ζωντανό.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ αναμένεται μετά από 6-8 μήνες.

Ο Περιντσέκ καταδικάστηκε το 2007 από τις ελβετικές αρχές επειδή αρνήθηκε δημοσίως την ύπαρξη Γενοκτονίας εις βάρος των Αρμενίων και έτσι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ παραπονούμενος για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. Τον Δεκέμβριο του 2013, το δικαστήριο του Στρασβούργου τον δικαίωσε με το σκεπτικό ότι οι αποδείξεις εις βάρος του ήταν ανεπαρκείς και πως Γενοκτονία θεωρείται μόνο εκείνη κατά των Εβραίων. Όμως η Ελβετία ενοχλημένη από τις αιχμές των δικαστών στην απόφαση του 2013 για κακή άσκηση δικαιοσύνης, επέστρεψε στο ΕΔΑΔ για να την ακυρώσει.

Οι αρμενικές οργανώσεις εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το περιεχόμενο της επικείμενης δικαστικής απόφασης.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι