Menu

«Από το Αραράτ στον Όλυμπο. Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας»

«Από το Αραράτ στον Όλυμπο.
Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας»

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, στις 19:30, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης,  τον συλλογικό τόμο, που επιμελήθηκαν οι:
·         Μανόλης Γ. Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού  Παρευξεινίων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
·         Ελευθέριος Κ. Χαρατσίδης, Επίκουρος Καθηγητής Εθνογραφίας του Παρευξείνιου Χώρου στο ίδιο Τμήμα
·         Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας στο ίδιο Τμήμα.
 
Η αρμενική Λαογραφία αποτελεί terraincognita στην Ελλάδα. Ο κυριότερος στόχος που παρώθησε τους επιμελητές του παρόντος τόμου είναι να προσεγγίσουν τους «χρόνια δικούς μας άλλους» Αρμενίους. Η σχέση τους με τον Παρευξείνιο χώρο, ως υπηρετούντες στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξεινίων Χωρών, επέτεινε την ανάγκη να προσφέρουν στο ελληνικό λαογραφικό κοινό την ευκαιρία να έχουν «μια πρώτη γνωριμία» με τον αρμενικό λαϊκό πολιτισμό.
 
Το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εργασίες, οι εννέα εκ των οποίων υπογράφονται από συναδέλφους του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας της Εθνικής Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.
 
Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται τρεις ιστορικές μελέτες (που διασαφηνίζουν το ιστορικό πλαίσιο των περιγραφομένων στον τόμο λαογραφικών φαινομένων) και 26 λαογραφικές, με θέματα :
·         από τον κύκλο των εθίμων και των τελετουργιών, π.χ. θρησκευτικών των Αρμενίων της Κομοτηνής, λατρευτικών της Αλεξανδρούπολης και της Αρμενίας, των τελετών μνήμης
·         υλικού και συμβολικού βίου, π.χ. ενδυμασίας ή ενσώματης τεχνικής διαχείρισής του
·         από τον κύκλο της αγροτικής οικονομίας
·         λαϊκής τέχνης, αρχιτεκτονικής και μουσικής
·         λαϊκής λογοτεχνίας, π.χ. μελέτες για μύθους, παραδόσεις, έπη, παραμύθια
·         σχετικά με τις κοινωνικές και συμβολικές αναπαραστάσεις των Αρμενίων
·         Αρχειακής Λαογραφίας.
 
 
Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι:
 
·         Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
·         Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής, Λέκτορας Οθωμανικής και Τουρκικής Ιστορίας στο  Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
·         Κουήν Μινασιάν, Δασκάλα αρμενικής γλώσσας.
 
Εκ μέρους της εκδοτικής ομάδας θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό η Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου
 
Η παρουσίαση διοργανώνεται  από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Αρμενική κοινότητα Ξάνθης  στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το 2015 σε όλο τον κόσμο για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τις 24 Απριλίου 1915, που ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία.
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη, με ελεύθερη είσοδο.
 
 
 
 
 
Πηγή: daily-stories.gr
 
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Κώστα Ήσυχου με τον Πρέσβη της Αρμενίας

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα Gagik Ghalatchian.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών.

 

 

Πηγή: newsbomb.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΜΕΝΙΑ: Ακούστε το τραγούδι Don't Deny!

Η Αρμενία φέτος θα εκπροσωπηθεί στον 60ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, από το 6μελές μουσικό συγκρότημα Genealogy, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό τον σκοπό. Καθένα από τα μέλη του είναι Αρμένιοι μετανάστες στις 5 Ηπείρους ( Essai Altounian, Tamar Kaprelian, Vahe Tilbian, Stephanie Topalian, και Mary-Jean O’Doherty Vasmatzian) ενώ το 6ο (Inga Arshakyan) είναι κάτοικος Αρμενίας. Το τραγούδι ονομάζεται Don’t Deny και είναι μία σύνθεση του Armen Martirosyan σε στίχους της Inna Mkrtchyan και  θα διαγωνισθεί στον 1ο ημιτελικό στις 19 Μαΐου.

 

 

Πηγή: oagegreece.com

Διαβάστε περισσότερα...

Εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία (video)

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και οι «Αρμένιοι και Φίλοι των  Αρμενίων» στη Ρόδο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων διοργανώνουν τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης και  ευαισθητοποίησης, που θα περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, ενημερωτικές  επισκέψεις σε σχολεία της Ρόδου, ομιλίες για τη γενοκτονία, αλλά και την αρμένικη παροικία στην Ελλάδα, φωτογραφικό υλικό και μια πρώτη επαφή με την αρμένικη κουζίνα και τη μουσική.

 

 

Πηγή: tvkosmos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι