Menu

ΠΟΕ: Ευγνωμοσύνη προς την Αρμενία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ποντιακές οργανώσεις και σύλλογοι όλου του κόσμου με μεγάλη ικανοποίηση καλωσόρισαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το Κοινοβούλιο της Αρμενίας.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με ανακοίνωσή της εκφράζει την ευγνωμοσύνη της για την ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου «Για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους της περιόδου 1915-1923» στην Ολομέλεια της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης.

«Η πράξη αυτή αποτελεί επισφράγιση της αγαστής συνεργασίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου με το αδελφό αρμενικό έθνος και σηματοδοτεί την ανάγκη τής από κοινού αντιμετώπισης του ζητήματος, ήτοι της διεθνούς αναγνωρίσεως του εγκλήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, κατά τους ορισμούς της απόφασης της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών του 2007» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Βουλή: Αντιπαράθεση και παρασκήνιο για Γενοκτονία Αρμενίων

Δυσφορία του Προέδρου της Βουλής και τηλεφώνημα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκάλεσε το έντονο παρασκήνιο που οδήγησε χθες, όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, στην αναβολή ψήφισης του νόμου που θα ποινικοποιούσε της μη αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αν και υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Νομικών, ο ΔΗΣΥ μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, έθεσε θέμα πιθανής ενόχλησης των Τ/κ, εντείνοντας τις αντιδράσεις στον τρίτο όροφο του Κοινοβουλίου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίδραση του ΔΗΣΥ είχε άμεση σχέση με την αντίδραση παρασκηνιακά της κυβέρνησης, η οποία φέρεται να έθεσε θέμα μή εκ των προτέρων ενημέρωσης της. Κάτι που κύκλοι του στενού περιβάλλοντος του Γιαννάκη Ομήρου απέρριψαν κατηγορηματικά, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση και ότι ο ρόλος των δύο εξουσιών είναι διακριτός. Εξού και το πρωί ο κ. Ομήρου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο μετέφερε την σαφή και κρυστάλλινη θέση του.  Πρόσθετες δε πληροφορίες ανέφεραν ότι η εκ της εκτελεστικής εξουσίας αντίδραση δεν είναι άσχετη με παρασκηνιακές παρεμβάσεις συγκεκριμένων πρεσβειών.

Η θέση των άλλων κομμάτων

Πιο ήπιες ενστάσεις για άλλους όμως λόγους έφερε και το ΑΚΕΛ, το οποίο όμως υπέδειξε ότι αν η νομοθεσία θα διασφάλιζε την ομοφωνία της Βουλής ή ονομαστικά αναφερόταν στους Αρμένιους, δεν θα είχε πρόβλημα. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα στήριξαν τη θέση Ομήρου, ο οποίος θα προεδρεύσει τη Δευτέρα έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομικών, κάτι που του επιτρέπει ο κανονισμός λειτουργίας της Βουλής, ώστε να προωθήσει άμεσα το θέμα.

Ο λόγος άμεσης προώθησης έχει να κάνει με το γεγονός πως εντός της εβδομάδας επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας, ο οποίος την Πέμπτη θα προσφωνήσει την ολομέλεια του σώματος.

Τι προνοεί ακριβώς ο νόμος

Είναι νόμος που πέρασαν ήδη η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα ενώ σχετικό ψήφισμα ενέκρινε προ μηνός το Ευρωκοινοβούλιο. Ποινικοποιεί τη μη αποδοχή από φυσικά πρόσωπα γενοκτονιών που είτε αναγνωρίστηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είτε αναγνωρίστηκαν με απόφαση της Βουλής (Αρμένιοι, Πόντιοι).

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τον Μητροπολίτη Τορόντο επισκέφθηκε ο νέος Αρμένιος Επίσκοπος

Νέος Επίσκοπος διορίσθηκε, από τον Καθολικό Πατριάρχη των Αρμενίων Karekin II, ο Abgar Hovakimian.

Συνοδευόμενος ο νέος Επίσκοπος από τον Fr. Zareh Zargarian, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Σωτήριο και είχαν συζήτηση για περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό της Αρμενικής Εκκλησίας του Καναδά, ο Αρμένιος Επίσκοπος διορίζεται για πέντε χρόνια. Ο Επίσκοπος Abgar Hovakimian κάλεσε τον Μητροπολίτη Σωτήριο στις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

 

 


Πηγή: agioritikovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι