Menu

100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων εκπομπή "Πόλις, Πολίτης, Πολιτική" στην TV 100

  • Κατηγορία VIDEOS

Στην εκπομπή "Πόλις,Πολίτης, Πολιτική" (24/4/2015) της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πλάκας συζητάει, ακριβώς 100 χρόνια μετά την "Κόκκινη Κυριακή" στις 24 Απριλίου 1915, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι ο κ. Ιωάννης Χασιώτης, καθηγητής νεότερης ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Ντικράν Μπλετζιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής και η κα Αράξια Γκαναπετιάν, μέλος Δ.Σ. του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Χαμασκαΐν". Συζήτηση για το χθες των γεγονότων και για το αύριο της αναγνώρισης.

 

 

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκική «αυθάδεια» σε Βλαντιμίρ Πούτιν…με την καλή μνήμη!

Με ιδιαίτερα σκληρό και ως συνήθως άκομψο τρόπο απαντά η Άγκυρα στη ρωσική στάση, σχετικά με την αρμενική γενοκτονία και την παρουσία του Ρώσου προέδρου Πούτιν στις εκδηλώσεις τιμής για τα 100 χρόνια από το θλιβερό γεγονός.

Αφού απέρριψε και καταδίκασε τον όρο γενοκτονία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Πούτιν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε πως η Ρωσία ξέρει καλύτερα από όλους, τι εστί γενοκτονία! «Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις μαζικές σφαγές. Σήμερα, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Αρμενίας», είχε δηλώσει νωρίτερα από το Ερεβάν ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά «γενοκτονία».

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον χαρακτηρισμό γενοκτονία τον οποίο απέδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν στα γεγονότα του 1915, παρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αναλογιστείτε τους μαζικούς φόνους και τους εκτοπισμούς που η Ρωσία έχει διαπράξει στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Πιστεύουμε πως η Ρωσία ξέρει καλύτερα από όλους τι είναι γενοκτονία και ποια είναι η νομική διάσταση της γενοκτονίες», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

«Επίσης αναλογιστείτε τις μαζικές θηριωδίες, τις εξορίες στην περιοχή του Καυκάσου, στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη που διέπραξαν οι Ρώσοι επί έναν αιώνα, τα συλλογικά αντίποινα, τους εσκεμμένους λιμούς, τις απάνθρωπες πρακτικές κατά των Τούρκων και των μουσουλμάνων, στη ρωσική ιστορία. Θεωρούμε πως η Ρωσία ξέρει καλύτερα από όλους τι εστί γενοκτονία», συνεχίζει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας, εν είδει επωδού, την καταληκτική πρόταση.

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας τη Ρωσία να εκφράσει την σημασία που προσδίδει στην τουρκική φιλία, λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές ευαισθησίες, τονίζοντας πως η νυν συμπεριφορά της Μόσχας δεν προωθεί την ειρήνη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

«Το μόνο που η Μόσχα μπορεί να κάνει, επί του προκειμένου, είναι να ενθαρρύνει την Αρμενία να απαντήσει θετικά στο κάλεσμα της Τουρκίας για φιλία και ειρήνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Πηγή: defence-point.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Όταν το σινεμά μιλά: Ταινίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Αθήνα

Παρά τα 100 χρόνια που έχουν περάσει, η Γενοκτονία των Αρμενίων εξακολουθεί να περιβάλλεται από μία... σιωπή.

Η σιωπή αυτή δεν αφορά μονάχα τη μη αναγνώρισή της ως Γενοκτονία από την Τουρκία –ή και από πολλές ακόμα χώρες-, αλλά εκτείνεται και στον χώρο του κινηματογράφου.

Λίγες ταινίες τολμούν να μιλήσουν για την τραγωδία και όσες το κάνουν, το κάνουν αποσπασματική ή φτάνουν δύσκολα σε ένα ευρύτερο κοινό.

Υπάρχουν, βέβαια, αρκετά ντοκιμαντέρ για τα τραγικά γεγονότα του 1915 (όπως το βραβευμένο Αγέντ του 2010), αλλά η μυθοπλασία αδυνατεί ακόμα να ασχοληθεί με τα βάσανα των Αρμενίων: είτε λόγω της γενικότερης σιωπής σχετικά με αυτά, είτε γιατί δεν ξέρει με ποιους όρους να μιλήσει.

Κάποιες ταινίες, πάντως, μιλούν -ή προσπαθούν να μιλήσουν- για την τραγωδία.

Ravished Armenia
(1919)

Η πρώτη ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων βασίζεται σε ένα βιβλίο του 1918 που αφηγείται την ιστορία της Αουρόρα Μαρντιγκανιάν. Ο εναλλακτικός τίτλος της ταινίας είναι «Η Δημοπρασία των Ψυχών» και αφηγείται τα μαρτύρια της νεαρής Αουρόρα, η οποία είδε να εκτελούνται μπροστά στα μάτια της ο πατέρας της, η μητέρα της και τα αδέλφια της. Από την ταινία σώζεται μόνο ένα τμήμα, το οποίο διατίθεται σε DVD μαζί με το βιβλίο της Μαρντιγκανιάν, η οποία θεωρείται σύμβολο για τους Αρμένιους.

Ναχαμπέτ (1977)

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Χρατσιά Κοτσάρ και αφηγείται την ιστορία του Ναχαμπέντ, ο οποίος καταφεύγει στην ανατολική Αρμενία, όπου δημιουργεί νέα οικογένεια.

Μητέρα (Mayrik, 1991)

Η ξενιτιά αποτελεί ζήτημα που βρίσκεται στην καρδιά κάθε διωγμού. Στο λιμάνι της Μασσαλίας φτάνουν χιλιάδες Αρμένιοι, μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μία οικογένεια προσπαθεί να χτίσει ξανά τη ζωή της, σε μια προσπάθεια να επουλώσει τα τραύματά της. Στην ταινία του Χένρι Βερνεουίλ πρωταγωνιστούν οι Ομάρ Σαρίφ και Κλαούντια Καρντινάλε.

Ararat (2002)

Από τις σημαντικότερες ταινίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και μία από τις πρώτες πολύ γνωστές ταινίες που τολμά να μιλήσει για το θέμα, η ταινία του Ατόμ Εγκογιάν. Ένας σκηνοθέτης ζητά την βοήθεια μιας ιστορικού που έγραψε ένα βιβλίο για τον ζωγράφο από την Αρμενία, Αρσιλε Γκόργκι να γυρίσει μία ταινία πάνω στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

The Cut (2014)

Ένας τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης αποφασίζει να ασχοληθεί με την Γενοκτονία των Αρμενίων, προκαλώντας –όπως είναι αναμενόμενο- την οργή της Άγκυρας. Ο Φατίχ Ακίν αφηγείται τις συμφορές των Αρμενίων: τις εκτελέσεις, το καραβάνι του θανάτου, τον διωγμό από τα σπίτια και την πατρίδα. Ο ήρωας της ταινίας, μετά την Γενοκτονία, μένει μουγγός. Πρόκειται φαινομενικά για ένα σωματικής φύσεως τραύμα, αλλά στην πραγματικότητα μένει μουγγός επειδή δεν ξέρει τι να πει γι’ αυτό που έζησε. Η σιωπή είναι γι’ αυτόν -που έχει αντικρίσει την απόλυτη δυστυχία- η μόνη λογική επιλογή.

Το θέμα της Γενοκτονίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της ταινίας Genex του Αρτ Σεβαντά έχει ως κεντρική ηρωίδα την 25χρονη Σάλι που θέλει να ξεφύγει από την οικογένεια της. Όταν ο πατέρας της δολοφονείται, εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με συνωμοσίες που σχετίζονται με την Γενοκτονία. Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες το 2016.

 

 

 

Πηγή: news.in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η γενοκτονία ενός έθνους 100 χρόνια μετά. Του Ηρακλή Ζωγράφου

Μερικές φορές, δεν είναι τόσο οι εικόνες μιας γενοκτονίας που παγώνουν το αίμα, αλλά πολύ περισσότερο η μαρτυρία της παράλληλης «διπλωματικής ευγένειας» των δραστών την ώρα που επιτελούν μαζικές δολοφονίες.

Στο πόνημα του Thomas de Waal, Great Catastrophe, Armenians and Turks in the Shadow of Genocide, υπάρχει ένα αντίγραφο από μια χειρόγραφη επιστολή του Ταλάτ Πασά – ενός από τους τρεις ηγέτες των «Νεότουρκων» – ο οποίος με ευχαρίστηση αποδέχεται πρόσκληση για δείπνο εκείνο το βράδυ από τον πρέσβη των Η.Π.Α. στην Κων/πολη, Henry Morgenthau, και προβαίνει σε φιλοφρονήσεις προς την κυρία Morgenthau. Η ημερομηνία της επιστολής (και του δείπνου) είναι 24 Απριλίου 1915, την ίδια μέρα ακριβώς που «η τελική λύση στο πρόβλημα των Αρμενίων» εμπνεύσεως Ταλάτ Πασά τέθηκε σε εφαρμογή με τη σύλληψη και τη συνακόλουθη δολοφονία των Αρμένιων πολιτικών και πνευματικών ηγετών.

Η επιστολή προέρχεται από το αρχείο του Henry Morgenthau, στο οποίο περιέχεται επίσης και μια μεταγενέστερη επιστολή – απάντηση του Ταλάτ Πασά τον Αύγουστο του 1915, όταν αμερικανική αντιπροσωπεία τον επισκέφθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την απέλαση και τη δολοφονία του αρμενικού πληθυσμού : «Δεν υπάρχει λόγος να διαμαρτύρεστε», απαντούσε ο Ταλάτ. «Έχουμε ήδη ξεφορτωθεί τα 3/4 του πληθυσμού των Αρμενίων. Δεν έχει απομείνει απολύτως κανείς στο Μπιτλίς, το Βαν και το Ερζερούμ. Το μίσος μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων είναι τώρα πια τόσο μεγάλο, ώστε θα πρέπει να τελειώσουμε μια και καλή με δαύτους. Αν δεν το κάνουμε, πολύ σύντομα θα οργανώσουν την εκδίκησή τους».

Το βιβλίο του De Waal το οποίο είναι κατά κύριο λόγο αφιερωμένο στις επιπτώσεις της γενοκτονίας και στις μετέπειτα προσπάθειες για αναγνώριση έστω του ηθικού χρέους των δραστών (κάτι που από τότε δεν έχει κάνει καμία Οθωμανική ή τουρκική κυβέρνηση), παρέχει πληροφορίες και για την οργισμένη εκδίκηση του Αρμενικού Μυστικού Στρατού για την Απελευθέρωση της Αρμενίας (ASALA) κατά τη δεκαετία του 1970. Ο ASALA δολοφόνησε μια χούφτα αθώους Τούρκους διπλωμάτες, με αποτέλεσμα ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α., Ronald Reagan, παρά τη μακρά γνωριμία και φιλία του με την αρμενική διασπορά στην Καλιφόρνια να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για αναγνώριση της γενοκτονίας.

Ο Reagan ήταν μόνο ένας από τους πολυάριθμους Αμερικανούς προέδρους που χειραγώγησαν την ψήφο του Αρμενο-Αμερικανικού πληθυσμού με υποσχέσεις αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που με την άνοδό τους στην εξουσία όμως απέφευγαν οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή και πείθονταν από τους στρατηγούς τους για το πόσο ζωτικής σημασίας ήταν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία και η διατήρησή της ως στρατηγικού τους εταίρου στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Πραγματικά, οι Αρμένιοι ήταν πάντοτε τα θύματα της διελκυστίνδας των Δυνάμεων στην Ανατολή. Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 90% των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε εξαφανιστεί, μια κουλτούρα κι ένας πολιτισμός που διαλύθηκε και δεν επρόκειτο ποτέ πια να επιστρέψει. Όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σφαγής ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν ξαναδεί τίποτε παρόμοιο. Η λέξη που θα μπορούσε να περιγράψει τι γινόταν δεν είχε ακόμη εφευρεθεί κι όσοι αναζητούσαν έναν όρο για να περιγράψουν τα γεγονότα ανέτρεξαν στη Βίβλο και δανείστηκαν τον όρο «Ολοκαύτωμα».

Αίτια της γενοκτονίας
Στρατιωτικές ήττες – οικονομία – ο γερμανικός παράγοντας

Είναι αλήθεια ότι οι Οθωμανοί είχαν υποστεί καταστροφική ήττα στους Βαλκανικούς του 1912-13 με αποτέλεσμα χιλιάδες μουσουλμάνοι των Βαλκανίων να εκτοπιστούν ανατολικότερα. Οι Νεότουρκοι θεώρησαν ότι οι ανατολικές επαρχίες της αυτοκρατορίας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέα πατρίδα γι’ αυτούς τους πρόσφυγες κι έτσι ήταν αναγκαστικό («παράπλευρη απώλεια του Α΄ Παγκοσμίου», είναι ακόμη η επίσημη θέση της τουρκικής ιστοριογραφίας) να εκτοπιστούν οι Αρμένιοι από τα ιστορικά τους πάτρια εδάφη.

Η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον τσαρικό στρατό κατά τον Α΄Π.Π. επιδείνωσε την κατάσταση. Όχι μόνον αποτέλεσε την αιτία για περαιτέρω συρρίκνωση της αυτοκρατορίας, αλλά επιπλέον θεωρήθηκε ότι ο αρμενικός λαός έβλεπε με συμπάθεια τους ομόθρησκους Ρώσους.
   
Επιπλέον, όπως ακριβώς οι Εβραίοι της Κεντρικής Ευρώπης έτσι και οι Αρμένιοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (αλλά και οι Έλληνες) ευημερούσαν έχοντας συγκεντρώσει στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου και της βιομηχανίας της χώρας. Έτσι, ο τουρκικός εθνικισμός αυξήθηκε και συνέβαλε στην εχθρική αντιμετώπιση των μειονοτήτων που ζούσαν στην αυτοκρατορία και ειδικότερα των Αρμενίων.

Η Γερμανία από την άλλη πλευρά, στην πραγματικότητα συνδέεται με δύο γενοκτονίες. Οι Νεότουρκοι συμμάχησαν με το Βερολίνο την εποχή που εκτελούσαν το σχέδιό τους εναντίον των Αρμενίων. Οι Γερμανοί διπλωμάτες τρομοκρατημένοι από όσα έβλεπαν λάμβαναν διαταγές από την κυβέρνησή τους να σωπάσουν. Και όταν κατέρρευσε το Οθωμανικό καθεστώς, οι κύριοι εμπνευστές της γενοκτονίας (οι τρεις Πασάδες – Αχμέτ Τζεμάλ Πασάς, Ισμαήλ Εμβέρ Πασάς, Μεχμέτ Ταλάτ Πασάς) βρήκαν καταφύγιο και ήρεμη «συνταξιοδότηση» στη Γερμανία. Στις 15 Μαρτίου 1921 ο Ταλάτ Πασάς δολοφονήθηκε από τον Soghoman Tehlirian, έναν 23χρονο Αρμένιο φρενοβλαβή σχεδόν από το μαρτύριο που είχε ζήσει κάποια χρόνια πριν. Όταν το γερμανικό δικαστήριο, που γνώριζε πολύ λίγα πράγματα για τη γενοκτονία, άκουσε την απολογία του Tehlirian, τον απάλλαξε από τις κατηγορίες μετά από μόλις μιας ώρας ακροαματική διαδικασία.

αντί επιλόγου

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη σχέση Ιστορίας και τυχαίου γεγονότος είναι και η περίπτωση του Γερμανού αξιωματούχου Max Erwin von Scheubner – Richter. O Richter, ο οποίος ως υποπρόξενος στο Ερζερούμ έστελνε αναφορές στο Βερολίνο ιδιαίτερα επικριτικές για αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε «εξόντωση» των Αρμενίων, αργότερα έγινε ηγετικό στέλεχος των Ναζί. Έγινε διάσημος όχι για την αντίστασή του απέναντι στις ωμότητες των Οθωμανών, αλλά επειδή το 1923 παρέλασε δίπλα – δίπλα με διασταυρωμένους βραχίονες με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου Πραξικοπήματος της Μπυραρίας στο Μόναχο. Ο Richter πυροβολήθηκε στο στήθος από τους αστυνομικούς και σκοτώθηκε ακαριαία. Πέφτοντας παρέσυρε μαζί του τον Χίτλερ εξαρθρώνοντας τον ώμο του αρχηγού του. Του έσωσε έτσι τη ζωή καθώς αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη ομοβροντία πυροβολισμών προς τους πραξικοπηματίες. Έτσι, ο Richter από αυτόπτης μάρτυς της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα τυχαία διευκόλυνε τη δεύτερη…

Βιβλιογραφία
Thomas De Waal, Great Catastrophe, Armenians and Turks in the Shadow of Genocide, Oxford University Press, 2015.
Ronald Grigor Suny, They Can Live in the Desert but Nowhere Else, A History of the Armenian Genocide, Princeton University Press, 2015.

* Ο Ηρακλής Ζωγράφος είναι Φιλόλογος – Ιστορικός, ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου  Μ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι της Κωνσταντινούπολης τίμησαν τη μνήμη της σφαγής του 1915

Εκατοντάδες άνθρωποι τίμησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τη μνήμη της σφαγής των Αρμενίων το 1915, την οποία οι τουρκικές αρχές τίμησαν για πρώτη φορά, αν και εξακολουθούν να απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό «γενοκτονία».

Οι διαδηλωτές, έπειτα κάλεσμα τουρκικών και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν μπροστά από μια παλιά φυλακή, σήμερα Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, όπου κρατήθηκαν οι πρώτοι Αρμένιοι που συνελήφθησαν στις 24 Απριλίου 1915, και στη συνέχεια μετέβησαν στον σταθμό Χαϊνταρπασά, απ' όπου εξορίστηκαν.

Υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας, οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα των θυμάτων που σκοτώθηκαν το 1915 και πανό που έγραφαν: «Αναγνωρίστε τη γενοκτονία» στα τουρκικά, τα αρμένικα και τα αγγλικά.

Ένας Τούρκος υπουργός συμμετείχε σήμερα για πρώτη φορά σε μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων που τελέστηκε στο αρμένικο πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Σεβόμαστε τα δεινά που έζησαν οι Αρμένιοι αδελφοί μας. Γνωρίζουμε τις δοκιμασίες τους, γι' αυτό τον λόγο παριστάμεθα στην τελετή αυτή», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Βολκάν Μποζκίρ.

Σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα «συλλυπητήριά του» προς τους Αρμένιους θύματα των σφαγών του 1915-1917. «Δηλώνω ότι οι καρδιές μας είναι ανοικτές στους απογόνους των Οθωμανών Αρμένιων», ανέφερε στο μήνυμά του.

Πάντως μερικές δεκάδες υποστηρικτές ενός εθνικιστικού τουρκικού κόμματος διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τις τελετές για τη γενοκτονία, φωνάζοντας: «Δεν διαπράξαμε γενοκτονία, υπερασπιστήκαμε την πατρίδα».

Στο Λίβανο, χιλιάδες Λιβανέζοι Αρμένιοι τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στα βόρεια της Βυρητού, ενώ στην Τρίπολη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, υψώθηκαν τούρκικες σημαίες σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς την Άγκυρα.

«100 χρόνια ατιμωρησίας, εγκληματική Τουρκία», «Γενοκτονία των Αρμενίων 2015, η αλήθεια θα θριαμβεύσει», ή ακόμη «Ποτέ δεν ξεχνάμε, ποτέ δεν συγχωρούμε», έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών.

Το λιβανέζικο υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση μουσουλμανικών οργανώσεων.

Την ίδια ώρα στην Τρίπολη τούρκικες σημαίες είχαν υψωθεί στα καταστήματα, τα μπαλκόνια των σπιτιών, ακόμη και στα αυτοκίνητα σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Τουρκία.

Και στη Γαλλία πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την επέτειο και για να ζητήσουν την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία.

Δύο διαφορετικές πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Μασσαλία, όπου ζουν 80.000 με 100.000 απόγονοι της αρμένικης διασποράς από τα συνολικά 600.000 μέλη της κοινότητας αυτής που έχουν εγκατασταθεί στη Γαλλία.

Στη Λιόν μιας λειτουργία τελέστηκε στην αρμένικη εκκλησία της πόλης, ενώ περίπου 1.800 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν στην πορεία που ακολούθησε.

 

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι της Ελλάδας υπενθυμίζουν στην Τουρκία τη Γενοκτονία

Συνέντευξη του Αγκόπ Οβακιμιάν στο in.gr

 
Αθήνα

Στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι, δηλαδή το 80% του πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε. Εκατό χρόνια μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Αγκόπ Οβακιμιάν, μιλά στο in.gr για τα τουρκικά στόματα «που ξεχειλίσαν και πάλι από απειλές και μίσος», για το μέλλον των Αρμενίωνκαι για τη θέση της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Τον περσινό Απρίλιο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα εγγόνια των θυμάτων της Γενοκτονίας. Φέτος χαρακτήρισε «παραλήρημα» την αναφορά του Πάπα στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας;

Μετά και την φετινή λυσσαλέα επίθεση σε όσους τόλμησαν και είπαν την αλήθεια μιλώντας για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα σε βάρος των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915, είναι περισσότερο από προφανές, ότι η περσινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για την «λύπη του για τα τραγικά γεγονότα της περιόδου εκείνης» ήταν εντελώς προσχηματική και κενή περιεχομένου και φυσικά εντασσόταν στο πλαίσιο της πολιτικής εξωραϊσμού του προφίλ της Τουρκίας.
Φέτος το «λίφτινκ» ξέφτισε και τα στόματα των Τούρκων αξιωματούχων ξεχείλισαν και πάλι από απειλές και μίσος αφού δεν μπορούν να διανοηθούν πως 100 χρόνια μετά, οι Αρμένιοι τους θυμίζουν με κάθε τρόπο την «απαγορευμένη» στην Τουρκία λέξη, και μιλούν ακόμα για την πραγματική ιστορία της Γενοκτονίας.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση για την ένταξή της στην ΕΕ;

Είναι βαθιά πεποίθηση μας, ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών εθνών, η Ευρώπη των αρχών του διαφωτισμού, δεν μπορεί παρά να θέτει ως ελάχιστες προϋποθέσεις για να υποδεχθεί ένα νέο μέλος στους κόλπους της ΕΕ, τόσο τον σεβασμό που αυτό το υποψήφιο κράτος-μέλος επιδεικνύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το θάρρος του να απαλλαγεί από κάθε βάρος που κουβαλάει από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του. Δυστυχώς η σημερινή Τουρκία διαρκώς εξελισσόμενη σε μια καρικατούρα «δημοκρατίας» με τάσεις αυτοκρατορικής μεγαλομανίας, η οποία μάλιστα συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στα εδάφη της Κύπρου, ενός δηλαδή κυρίαρχου κράτους-μέλους της ΕΕ, απέχει πολύ από αυτές τις προϋποθέσεις και συμπεριφέρεται αυταρχικά απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της και αρνείται να αναμετρηθεί με την αλήθεια και να αποδεχθεί το έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και τις συνέπειες του. Ναι, για εμάς η αποδοχή από την Τουρκία των εγκλημάτων που αιματοκύλησαν τους Αρμένιους και όχι μόνο αλλά και τους Πόντιους και τους Ασσύριους και τους Έλληνες και τους Κύπριους, είναι ένα βήμα για την χώρα αυτή προς τον πολιτικό πολιτισμό και την δημοκρατία, τις δυο δηλαδή πύλες που απαραιτήτως πρέπει να διαβεί για να προσεγγίσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Πολλοί Αρμένιοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στα εδάφη που έχασαν. Υπάρχει σήμερα θέμα εδαφικών διεκδικήσεων;

Πέρα από τον τραγικό αριθμό των 1.500.000 ψυχών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο την περίοδο της Γενοκτονίας, μία από τις σημαντικότερες απώλειες για τους Αρμένιους ήταν η απώλεια σχεδόν του 80% των ιστορικών εδαφών τους. Το μαρτυρούν αυτό τα ιστορικά κείμενα και οι χάρτες της εποχής, το μαρτυρούν αυτό τα χιλιάδες πολιτιστικά μνημεία που λεηλατήθηκαν και που τα ερείπιά τους στέκουν εκεί ακόμα, το μαρτυρούν αυτό τα κείμενα και τα ποιήματα στα λογοτεχνικά έργα της περιόδου. Τα εδάφη αυτά σήμερα κατέχονται παράνομα από την Τουρκία και η επιστροφή τους στον νόμιμο δικαιούχο τους φυσικά και εντάσσεται στις διεκδικήσεις των Αρμενίων.

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των αρμενο-τουρκικών σχέσεων;

Η Αρμενία και οι Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες. Υπό αυτό το δεδομένο οφείλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις πάνω σε καθαρές βάσεις, ούτως ώστε οι λαοί τους να ζήσουν ειρηνικά.
Οι αρμενο-τουρκικές σχέσεις είναι σαν ένα σταυροδρόμι και η επιλογή του δρόμου που αυτές θα ακολουθήσουν εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία. Αν η Τουρκία εισακούσει τα καλέσματα της διεθνούς κοινότητας αλλά και γενναίες φωνές Τούρκων επιφανών της διανόησης και των γραμμάτων που μιλούν πλέον ανοιχτά για το χρέος της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, να αναγνωρίσει την Γενοκτονία του 1915, να αποδεχθεί και να αποκαταστήσει τις συνέπειες αυτού του εγκλήματος σε βάρος του Αρμενικού λαού, αν η Τουρκία άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, και σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και αποφασίσει να συμβάλλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Ορεινού Καραμπάχ, τότε οι δυο χώρες, οι δύο γειτονικοί λαοί θα δημιουργήσουν ένα μέλλον φωτεινό για τις νέες γενιές.
Αν η Τουρκία παραμείνει στο ίδιο σκοτεινό τούνελ που εδώ και έναν αιώνα είναι εγκλωβισμένη, τότε οι Αρμένιοι απανταχού θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να δικαιωθούν.

Πώς βλέπει η νέα γενιά των Αρμενίων την υπόθεση της Γενοκτονίας;

Η νέα γενιά των Αρμενίων πιστεύει πως η υπόθεση της γενοκτονίας δεν είναι θέμα εθνικό, αλλά είναι θέμα πανανθρώπινο. Η ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και το κύμα των προσφύγων έχει οδηγήσει σε έξαρση τις φυλετικές διακρίσεις, ενώ παρατηρείται και σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση των εξτρεμιστικών τάσεων. Οι νέοι Αρμένιοι λοιπόν που ζουν στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται μέσω του φορέα τους που είναι η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, δεν αγωνίζονται μόνο για τα δικαιώματα και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άρνηση της γενοκτονίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην επανάληψή της. Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ρατσισμού και διακρίσεων και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποιες οι σχέσεις της Διασποράς των Αρμενίων με το κράτος της Αρμενίας;

Οι σχέσεις Διασποράς και Δημοκρατίας της Αρμενίας είναι άριστες. Οι Αρμένιοι της Διασποράς απανταχού, αναγνωρίζουν στην Δημοκρατία της Αρμενίας την πατρίδα τους, και ο καθένας ξεχωριστά αλλά και οι θεσμοί της Διασποράς συλλογικά, προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού την δραστήρια και διαρκώς αναπτυσσόμενη χώρα της Αρμενίας και υπερασπίζονται με κάθε τρόπο την ύπαρξη της.

Ποια η θέση της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα; Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε και ποιες οι σχέσεις μεταξύ των Αρμενίων της Ελλάδας με τη νέα γενιά Αρμενίων που έφτασαν στη χώρα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ;

Οι Αρμένιοι συνυπάρχουν με τους Έλληνες πάρα πολλά χρόνια. Έχουν πλήρως ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και υιοθετήσει χαρακτηριστικά της ελληνικής κουλτούρας, διατηρώντας, παράλληλα, τα αρμένικα ήθη κι έθιμα. Σπουδάζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και νιώθουν Έλληνες και Αρμένιοι μαζί. Όσον αφορά τους συμπατριώτες Αρμενίους που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, μετά από 20 χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ενταχθεί στην αρμένικη κοινότητα, πάει στο αρμένικο σχολείο, συμμετέχει, στους πολιτιστικούς, αθλητικούς, φιλανθρωπικούς φορείς της κοινότητας και στα δρώμενά της.



Κική Μαργαρίτη

 

Πηγή: news.in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ειδικό αφιέρωμα για την 100ή επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων στο κανάλι της Βουλής των Ελλήνων

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα προβάλλει ειδικό αφιέρωμα για την 100η επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το Σάββατο 25 Απριλίου 2015, στις 12 το μεσημέρι. Συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Σταύρος Αμπαριάν και Σέρκο Κουγιουμτζιάν. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί σε επανάληψη την Κυριακή 26 Απριλίου, στις 12:00 και στις 18:30.

Յունաստանի խորհրդարանի հեռատեսիլի կայանը Հայոց Ցեղասպանութեան 100ամեակին նուիրուած՝ քաղաքական-պատմական պարունակութեամբ յատուկ յայտագիր մը պիտի սփռէ Շաբաթ 25 Ապրիլ 2015ին, կէսօրուայ ժամը 12։00ին։ Յայտագրին կը մասնակցին Հ.Յ.Դ. Յունաստանի Հայ Դատի Յանձնախումբի կողմէ ընկ. Խաչիկ Ապարեան եւ ընկ. Սերգօ Գույումճեան։
Յայտագիրը պիտի կրկնուի Կիրակի 26 Ապրիլի կէսօրուայ ժամը 12։00ին եւ կէսօրէ ետք ժամը 18։30

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Ανακηρύσσονται άγιοι 1.500.000 μάρτυρες της γενοκτονίας των Αρμενίων

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία της Αρμενίας,η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας τιμά με αυτόν τον τρόπο τους νεκρούς. Η τελετή αγιοποίησης θα μεταδοθεί και στον Αγ. Ιάκωβο στην Παλαιά Κοκκινιά.

Σε αγίους ανακηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αρμενίας όλους τους μάρτυρες της Γενοκτονίας του 1915, σε μεγαλειώδη τελετή της Αγίας Έδρας στο Ετσμιατζίν της Αρμενίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 100ης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία.

Η τελετή θα αναμεταδοθεί σε απευθείας δορυφορική σύνδεση στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά, στον Πειραιά, αλλά και στις χιλιάδες αρμενικές εκκλησίες της διασποράς.

«Αισθάνομαι ότι αποκαθίστανται οι ψυχές 1.500.000 ανθρώπων, τα διασωθέντα λείψανα των οποίων θα φυλάσσονται σε οστεοθήκες στις Εκκλησίες της Αρμενίας και του Λιβάνου (όπου και η έδρα του πατριάρχη Κιλικίας Αράμ Α΄), υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μητροπολίτης Ορθόδοξων Αρμενίων Ελλάδος αρχιεπίσκοπος κ Χορέν Ντογραματζιάν ο οποίος χωροστατεί στην εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στην Παλαιά Κοκκινιά (ανάλογες τελετές έχουν προγραμματισθεί στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη).

Ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την ικανοποίηση του για τη συγκεκριμένη «πρώτη αγιοποίηση που τελεί η Εκκλησία μετά από 400 χρόνια. Με τη σημερινή αγιοκατάταξη των σφαγιασθέντων προγόνων μας, για την οποία απαιτήθηκαν 10 χρόνια σκληρής προετοιμασίας από την Ιερά Σύνοδο, θεωρούμε ότι καλύφθηκε ένα μεγάλο κενό στην Ιστορία του λαού μας. Φέραμε κοντά τους νεκρούς μας που σε συμβολικό επίπεδο έπαψαν να είναι διασκορπισμένοι, άταφοι, παραπεταμένοι και πλέον είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι».

«Πρόκειται για μια δυναμική πράξη συνένωσης του λαού με τις ρίζες, η οποία ενδυναμώνει την απόφαση μας να συνεχίσουμε το έργο -πάνω στο οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια η Διασπορά και ολόκληρος ο λαός- επιτυγχάνοντας σταθερά και μεθοδικά την αναγνώριση της γενοκτονίας» υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος κ Χορέν.

Στην τελετή αγιοκατάταξης των θυμάτων, που γίνεται στην Αρμενία, χωροστατούν οι πατριάρχες Κιλικίας και Αρμενίων κ.κ Αράμ Α΄ και Καρεκίν Β'. Στις αρμενικές εκκλησίες των παροικιών αναμένεται να συρρεύσουν οι Αρμένιοι της Διασποράς, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Εκκλησίας. Το γεγονός εορτάζεται με 100 κωδωνοκρουσίες από όλες τις Αρμενικές εκκλησίες στις 19.15΄ακριβώς ώρα Αρμενίας (18.15΄ωρα Ελλάδας) ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με το έτος της γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: news247.gr από ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Για «γενοκτονία» των Αρμενίων μιλά για πρώτη φορά το Βερολίνο (video)

Κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων.

Σε θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά επισήμως τον όρο «γενοκτονία».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ίδια η χώρα του ίσως φέρει κάποια ευθύνη.

«Η μοίρα των Αρμενίων είναι ένα ιστορικό παράδειγμα μαζικής καταστροφής, εθνοτικής εκκαθάρισης, απελάσεων και γενοκτονίας, που έχει σημαδέψει τον 20ο αιώνα με ένα τρομερό τρόπο», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον όρο «γενοκτονία».
Κάνει λόγο για 500.000 νεκρούς Αρμένιους, τονίζει όμως πως και χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν εκείνο το διάστημα.

«Σήμερα δεν έχουμε προβλήματα με τον αρμενικό λαό, όπως ακριβώς και χθες. Έχουμε πρόβλημα με όσους εκμεταλλεύονται τα γεγονότα αυτά. Έχουμε πρόβλημα με τους Αρμένιους της διασποράς που αξιοποιούν το ζήτημα για πολιτικά οφέλη. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε με τους Αρμένιους ηγέτες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την Αρμενία.

 

 

 

Πηγή: gr.euronews.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι