Menu

Επίθεση Ερντογάν σε Ολάντ, Πούτιν, Γκάουκ, Ε.Ε. για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Επικριτικός ενάντια στους ξένους ηγέτες που χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε τους προέδρους της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τον όρο «γενοκτονία» κατά τις τελετές μνήμης, ότι «υποστηρίζουν τις θέσεις που βασίζονται στα αρμενικά ψέματα».

«Θα προτιμούσαμε να μην έχουν έρθει στην Αρμενία ούτε ο κ. Πούτιν, ούτε ο κ. Ολάντ», είπε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην παρουσία των δύο προέδρων στην χθεσινή τελετή, κατά την οποία τόσο ο Ολάντ , όσο και ο Πούτιν κάλεσαν την Τουρκία να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

«Οι τελευταίες χώρες που μπορούν να μιλάνε για γενοκτονία είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Γαλλία», είπε ο Ερντογάν καλώντας τους «να καθαρίσουν τους λεκέδες της δικής τους ιστορίας».

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτόξευσε «πυρά» κατά του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ και του Βλαντίμιρ Πούτιν για την χρησιμοποίηση εκ μέρους τους του όρου «γενοκτονία». Ήταν η πρώτη που φορά που Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «δεν λέει την αλήθεια», μετά την έκκληση που απηύθυνε το Ευρωκοινοβούλιο στις 15 Απριλίου προς την Τουρκία να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία.

 

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμένιοι εναντίον Ράσελ Κρόου: Παραποιείς την ιστορία!

H ταινία του Ράσελ Κρόου The Water Diviner προκαλεί νέα κύματα αντιδράσεων. Η πρεμιέρα που έκανε (πριν από μερικά 24ωρα) στις ΗΠΑ, εξόργισε τις τοπικές κοινότητες Ελλήνων και Αρμενίων. «Πάνω από 1,5 εκατ. Αρμένιοι διώχθηκαν και σφαγιάστηκαν τότε, και η τουρκική κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να αναγνωρίσει το γεγονός ότι αυτή η μαζική εθνοκάθαρση είναι γενοκτονία», αναφέρουν δύο Αμερικανοί συνάδελφοι του Κρόου, ο Γκάρι Χοβανισιάν και ο Άλεκ Μουχιμπιάν.

Οι δύο αρμενικής καταγωγής κινηματογραφιστές συνυπογράφουν μια ανοιχτή επιστολή την οποία απέστειλαν στην εταιρεία διανομής της ταινίας, Warner Bros. Όπως τονίζουν, ο διάσημος ηθοποιός αλλά και οι σεναριογράφοι της ταινίας παραποιούν την ιστορία. Ανάλογες αντιδράσεις είχαν έρθει πριν από λίγο καιρό και από την πλευρά του ομογενή πανεπιστημιακού Παναγιώτη Διαμαντή.

Ο καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ είχε δηλώσει ότι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας αφενός αγνοεί παντελώς τα εγκλήματα που διέπραξαν τότε οι Οθωμανοί κατά Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων, αφετέρου προσπαθεί να μεταφέρει στο κοινό μια πιο συμπαθητική εικόνα των εγκληματιών. Στην εταιρεία διανομής της ταινίας του Κρόου εστάλησαν χιλιάδες επιστολές από μέλη της αρμενικής κοινότητας, ενώ ο Μουχιμπιάν σκηνοθέτησε μια κινηματογραφική παραγωγή που πραγματεύεται τη γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Συλλαλητήριο και πορεία στο Σικάγο από ομογενείς, μέλη του AMPHRC

Περισσότερα από 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή (24/4) στο Plaza Daley, στο Σικάγο, για να τιμήσουν την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ανάμεσά τους βρέθηκαν πάρα πολλά μέλη του Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center (AMPHRC), που έστειλαν ηχηρό μήνυμα για την αναγνώριση της μαζικής εξόντωσης 1,5 εκατ. Αρμένιων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά το συλλαλητήριο διοργανώθηκε πορεία η οποία είχε προορισμό το τουρκικό προξενείο της πόλης. Εκεί ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη στάση της Τουρκίας που δεν αναλαμβάνει ιστορικά την ευθύνη της, και απαίτησε μαζικά να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων. Νωρίτερα, ένας από τους πολιτικούς που έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο, ο ρεμπουμπλικανός βουλευτής του Ιλινόι Μπομπ Ντολντ, στηλίτευσε τη στάση του Μπαράκ Ομπάμα να αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» στη δήλωσή του για την 100ή επέτειο της τραγωδίας.

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης στο πλευρό των Αρμενίων (photo)

Ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τις φωνές εκατοντάδες πολιτών που την Κυριακή το πρωί βρέθηκαν στη πλατεία Times της Νέας Υόρκης για να τιμήσουν την 100ή επέτειο από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Στη σκιά της άρνησης Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης διαδήλωσαν και απαίτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και να δικαιώσει τα θύματα.

Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» με ελληνικές σημαίες στα χέρια πήραν μέρος στη μεγάλη πορεία στην καρδιά του Μανχάταν με προορισμό το τουρκικό προξενείο. Το δικό της «άρμα» είχε και η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά· σύνθημα η απαίτηση για αναγνώριση της Γενοκτονίας τόσο των Αρμενίων όσο και των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου.

 

  • Οι φωτογραφίες προέρχονται από το λογαριασμό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» στο Facebook.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Διαδραστικός χάρτης με τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Στις 23 Απριλίου, την παραμονή της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, οι System Of A Down έδωσαν μια μεγάλη συναυλία στο Ερεβάν ολοκληρώνοντας την περιοδεία τους με τον εύγλωττο τίτλο «Wake Up The Souls» (Αφυπνίστε τις ψυχές).

Τα μέλη του αρμενικο-αμερικανικού συγκροτήματος επανενώθηκαν και για μια ακόμα φορά μιλούν ανοιχτά για τη γενοκτονία. Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησαν και ένα νέo τραγούδι με τον τίτλο «Holy Mountains» που αναφέρεται στα ιερά βουνά» του Αραράτ και τον ποταμό Αράξη, σύμβολα της αρμενικότητας.

Στην ιστοσελίδα τους, μάλιστα, φιλοξενούν και ένα διαδραστικό χάρτη με όλες τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πατώντας ο χρήστης πάνω σε μία από τις κουκίδες που αναβοσβήνουν μπορεί να δει ποια χώρα, πότε και πώς αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.


Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στον διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας των System Of A Down

 

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι