Menu

Η γενοκτονία των Αρμενίων στο Θέατρο Γκόρκι

Το Θέατρο Μαξίμ Γκόρκι του Βερολίνου πραγματοποιεί δίμηνο αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Με το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ασχολούνται αυτό το διάστημα στο Βερολίνο 50 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο: το Λος Άντζελες, την Κωνσταντινούπολη, το Ερεβάν, το Τορόντο.

Όλοι τους είναι καλεσμένοι της διευθύντριας του Θεάτρου Γκόρκι του Βερολίνου, Σερμίν Λάνγκχοφ, η οποία είναι τουρκικής καταγωγής. Στον ενάμιση χρόνο που διευθύνει το Θέατρο Γκόρκι έχει εμπνευστεί πολλές φορές από ιστορικά και πολιτικά θέματα, όπως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους πρόσφυγες, το θέμα της αντίστασης.

 

Η τέχνη μπορεί να δώσει απαντήσεις

Μπορεί όμως η τέχνη να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεδομένου ότι ούτε καν η επιστήμη δεν είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια και τα κίνητρα ενός τέτοιου αδιανόητου εγκλήματος; Ο γερμανός φιλόσοφος Τέοντορ Αντόρνο πάντως είχε αποκλείσει ρητά ότι μπορεί κανείς να γράφει ποιήματα για την άλλη μεγάλη γενοκτονία του περασμένου αιώνα. «Μετά το Αουσβιτς είναι βαρβαρότητα να γράφει κανείς ποίηση», είχε πει. Η Σερμίν Λάνγκχοφ έχει όμως διαφορετική άποψη.

Όπως εξήγησε στην DW, «η εμπειρία λέει ότι διατυπώσεις όπως 'πολυπλοκότητα ενός θέματος', 'δεν μπορώ να το κατανοήσω' ή 'δεν είμαι σε θέση να το αναλύσω', αποτελούν προφάσεις για να μην ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Είτε για πολιτικούς λόγους είτε εξαιτίας γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων – ακριβώς όπως και πριν από 100 χρόνια. Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να μιλήσεις για τη γενοκτονία, να πραγματευτείς αυτό το θέμα. Αυτό που οπωσδήποτε είναι σε θέση να κάνει η τέχνη είναι να αφηγείται τις ιστορίες».

 

Ιστορίες εξόριστων Αρμενίων σε βίντεο

Αυτό ακριβώς κάνει η Έζγκι Κιλίντσασλαν, η οποία έχει σπουδάσει στις Σχολές Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης και του Βερολίνου. Τυχαία γνώρισε στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής καλλιτεχνών το 2007 στο Λίβανο την υπέργηρη Ελισάβετ. Μέσα από μια συζήτηση στα τουρκικά έμαθε την ιστορία της: Πώς οι αρμένιοι γονείς της Ελισάβετ επέζησαν της γενοκτονίας και κατέφυγαν στο Λίβανο, για την καθημερινότητα της προσφυγιάς εκεί, για το ρόλο της γενοκτονίας στη ζωή της. Η Έζγκι Κιλίντσασλαν κατέγραψε σε βίντεο τόσο την εξιστόρηση της Ελισάβετ όσο και άλλες προσωπικές ιστορίες 24 Αρμενίων στο Λίβανο και στο Παρίσι, τις οποίες παρουσιάζει τώρα στο Θέατρο Γκόρκι. Όπως επισημάνει, κανείς από τους συνομιλητές της δεν την αντιμετώπισε με επιφυλάξεις, παρά το γεγονός ότι κατάγεται από την Τουρκία – τουναντίον.

«Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος κύριος μου είπε ότι έχει μιλήσει σε πολλούς για την ιστορία του, αλλά το ότι μίλησε σε μένα, που είμαι Τουρκάλα, ήταν κάτι ιδιαίτερο. Τον ανακούφισε. Βοηθάει να κάτσεις και να ακούσεις τον άλλο. Και αυτό ήταν το κίνητρο μου για να γυρίσω τα βίντεο. Είναι τόσο δύσκολο να ασχοληθείς με ένα τέτοιο ζήτημα. Και ακόμη πιο δύσκολο για μένα ως καλλιτέχνιδα επειδή είναι τόσο έντονα πολιτικό», λέει η τουρκάλα καλλιτέχνιδα.

Στο Λιβάνο γεννήθηκε και η Αρσινέ Χαντζιάν, κόρη αρμένιων προσφύγων από την Τουρκία. Η ηθοποιός, που είναι παντρεμένη με το σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν, ζει από το 1975 στον Καναδά. Στο Γκόρκι παρουσιάζει μια παράσταση με θέμα την πρώτη ταινία για τη γενοκτονία των Αρμενίων, που είχε γυριστεί ήδη το 1919. Η Χαντζιάν αναπαριστά την απεγνωσμένη προσπάθεια των πρωταγωνιστών της ταινίας -ανάμεσα τους και αυτόπτες μάρτυρες- να εξιστορήσουν εγκλήματα που δύσκολα περιγράφονται. Το να μιλά κανείς ακόμη και σήμερα γι´ αυτά είναι πολύ σημαντικό για τις οικογένειες των θυμάτων, υποστηρίζει η Αρσινέ Χαντζιάν.

Όπως λέει, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να απαλλαγούν από τα ψυχικά τους τραύματα. Είναι αδύνατο -μέχρι να τα επεξεργαστούν. Και αυτό δεν γίνεται με το να τα παραμερίζεις και να μη μιλάς γι' αυτά. Όσο δεν τα αντιμετωπίζεις, τα τραύματα μένουν. Όταν τα επεξεργαστούμε, τότε έχουμε την επιλογή είτε να τα βγάλουμε από μέσα μας είτε όχι».

 

Έναυσμα για ευρύτερη συζήτηση στη Γερμανία

«Θέλουμε να δώσουμε ένα έναυσμα ώστε να συζητηθεί το όλο θέμα εδώ στη Γερμανία», λέει η Μίριαμ Φόγκελ από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Πολιτική Επιμόρφωση

Η σειρά εκδηλώσεων για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο Θέατρο Γκόρκι υποστηρίζεται και από την κρατική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Πολιτική Επιμόρφωση. Η Μίριαμ Φόγκελ, στέλεχος της γερμανικής υπηρεσίας, εξήγησε στην DW τους λόγους της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του Θεάτρου Γκόρκι:

«Στόχος μας είναι από τη μια πλευρά να καταλάβει ο κόσμος τι έχει συμβεί, δηλαδή να καταλάβει την ιστορία. Από την άλλη πλευρά θέλουμε να δώσουμε ένα έναυσμα ώστε να συζητηθεί το όλο θέμα εδώ στη Γερμανία. Αυτή η συζήτηση είναι αναγκαία και επειδή έχουμε μια πολύ μεγάλη τουρκική κοινότητα. Είμαστε λοιπόν της γνώμης ότι θα ήταν καλό να υπήρχε μεγαλύτερη αναφορά στο ζήτημα και να αποτελούσε συχνότερα αντικείμενο συζητήσεων».

 

Παναγιώτης Κουπαράνης

 

 

Πηγή: dw.de

Διαβάστε περισσότερα...

Shavo Odadjian (SYSTEM OF A DOWN): «Έχουμε ήδη έτοιμα κάποια κομμάτια»

Ενθαρρυντικές οι δηλώσεις του μπασίστα των SYSTEM OF A DOWN, Shavo Odadjian, σχετικά με τη νέα δισκογραφική δουλειά των SYSTEM OF A DOWN, μετά από 10 χρόνια απουσίας τους από την δισκογραφία.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του από το Madcap Music Review τον περασμένο Ιανουάριο, ερωτήθηκε για το αν οι SYSTEM OF A DOWN θα μπουν σύντομα στο στούντιο. Ο Slavo απάντησε: «Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Δεν έχω σίγουρη ημερομηνία. Έχουμε ήδη πάει. Έχουμε ετοιμάσει κάποια κομμάτια. Προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε όλο αυτό το «να είμαστε μαζί».
Μπορείτε να ακούσετε όλο το απόσπασμα της συνέντευξης στο βίντεο που ακολουθεί παρακάτω.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του τραγουδιστή των SYSTEM OF A DOWN, Serj Tankian, για τις φήμες ότι ηχογραφούν ήδη το νέο άλμπουμ, ο Serj αναφέρει: «Θα ολοκληρώσουμε την περιοδεία, και κατόπιν θα επιστρέψουμε και θα δούμε που βρισκόμαστε... Το γενικό κλίμα τείνει προς συνεργασία μεταξύ μας, αλλά δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένα σχέδια να ανακοινώσουμε». Ο Serj Tankian πρόσθεσε ότι ο νέος δίσκος θα εξαρτηθεί από το αν εκείνος και ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Daron Malakian, θα μπορούν να γράψουν κομμάτια που να «ταιριάζουν στους SYSTEM», λέγοντας: «Έχω κάποια κομμάτια τα οποία θα μπορούσα να προτείνω, αλλά δεν είμαι σίγουρος, μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή, για το πού θα μπορούσα να τα παίξω για να τα ακούσουν οι υπόλοιποι και να δουν αν τους αρέσουν».

Η περιοδεία που είναι σε εξέλιξη των SYSTEM OF A DOWN, μνημονεύει την 100στη επέτειο της γενοκτονίας των Αρμένιων, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου με την πρώτη εμφάνιση των SYSTEM OF A DOWN στην πατρίδα τους, Αρμενία, στην πόλη Yerevan.

 

 

Πηγή: rockhard.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Noli me tangere και… Soykirim

ΑΠΟ ΤΗ σελ. 366 του βιβλίου του Αρμένιου ακαδημαϊκού Βαχάκν Νταντριάν, «Η Ιστορία της Αρμενικής Γενοκτονίας» εκδόσεις «Στοχαστής» 2002: «Ο απολογισμός που ακολουθεί και δόθηκε από τον [Γερμανό] Λούντβιχ Σράουντενμπαχ, διοικητή της 14ης οθωμανικής μεραρχίας πεζικού [κατά τον Α΄ Παγκ. Πόλεμο] δείχνει την πραγματική εικόνα.
Περιγράφει τη μοίρα των Αρμενίων που οδηγήθηκαν στη Μεσοποταμία, δήθεν για να εγκατασταθούν προσωρινά όσο θα διαρκούσε ο πόλεμος.
Η αφήγηση ανήκει στον λοχαγό Φάιφερ, διοικητή μιας φάλαγγας 300 ανδρών, ο οποίος υπήρξε μάρτυς των περιγραφομένων επεισοδίων. Με καταχώριση 28 Ιανουαρίου 1917, στο ημερολόγιό του αναφέρονται τα εξής:
Κάθε βράδυ, οι Τούρκοι αξιωματικοί και χωροφύλακες έβγαζαν δεκάδες Αρμενίους από τις σειρές των εκτοπισμένων και τους χρησιμοποιούσαν ως σημάδια σκοποβολής”. Όμως, ο Γερμανός διοικητής είχε λάβει ειδικές οδηγίες και δεν έπρεπε να συζητεί την τύχη των Αρμενίων. “Ήταν μια από τις σπάνιες οδηγίες που είχαμε λάβει. Το Αρμενικό Ζήτημα έπρεπε να το χειριστούμε ως noli me tangere” (μη με αγγίζεις)»…

S O Y K I R I M, είναι τουρκική λέξη. Απαγορευμένη αγρίως, όμως, στην Τουρκία. Επειδή soykirim σημαίνει γενοκτονία. Και το τουρκικό κράτος, «βαθύ» και.. ξέβαθο, την απαγορεύει. Ακόμη και με θάνατο: Τον υπέστη πριν από οκτώ χρόνια κι ο 53χρονος Αρμένιος δημοσιογράφος Χραντ Ντικ, που δολοφονήθηκε 19.1.2007 έξω από τα γραφεία της εφημερίδας του «AGOS», στην Κων/πολη. Ατιμώρητη κι αμετανόητη η Τουρκία, απαγορεύει την αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων, την κύρια φάση της οποίας διέπραξαν το 1915 οι Νεότουρκοι.

Όμως, τη λέξη soykirim χρησιμοποίησε άφοβα και, προπαντός, τεκμηριωμένα, αποδεικνύοντάς τη μέσα από τα τουρκικά αρχεία, ένας ξεχωριστής γενναιότητας Τούρκος επιστήμονας του εξωτερικού, ο Τανέρ Ακτσάμ 62χρ. Στο σπουδαιότατο βιβλίο του «A Shameful Act. The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility», που εκδόθηκε το 2008 στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαζήση, με τον τίτλο «Μια Επαίσχυντη Πράξη - Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ζήτημα της Τουρκικής Ευθύνης», και με πρόλογο του Κύπριου καθηγητή Μάριου Ευρυβιάδη.

Ε Γ Κ Ω Μ Ι Α Ζ Ο Ν Τ Α Σ

Ε Γ Κ Ω Μ Ι Α Ζ Ο Ν Τ Α Σ το βιβλίο του Ακτσάμ, ο νομπελίστας Τούρκος λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ είχε γράψει ότι: «Είναι η οριστική αφήγηση της οργανωμένης καταστροφής των οθωμανών Αρμενίων, γραμμένη από έναν θαρραλέο Τούρκο ακαδημαϊκό που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην καταγραφή των γεγονότων. Καμιά μελλοντική συζήτηση για την ιστορία δεν θα μπορέσει να αγνοήσει αυτό το βιβλίο». Η «Montreal Gazette» έγραψε: «Αυτό που κάνει το έργο του Ακτσάμ να ξεχωρίζει είναι ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή ακαδημαϊκή προσπάθεια να γίνει κατανοητή η γενοκτονία από την πλευρά του δράστη μάλλον, παρά των θυμάτων». Κι ο «Economist»: «Οι λιγοστοί Τούρκοι μελετητές που αμφισβητούν την επίσημη γραμμή έχουν αποκληθεί προδότες. Ο Τανέρ Ακτσάμ είναι ο μόνος Τούρκος ιστορικός που έχει μιλήσει για γενοκτονία»…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Ο συλλογικός τόμος «Από το Αραράτ στον Όλυμπο θέματα Αρμενικής Λαογραφίας που παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Γνωστές και άγνωστες πτυχές της Αρμενικής Λαογραφίας αναπτύσσονται στο συλλογικό τόμο «Από το Αραράτ στον Όλυμπο. Θέματα Αρμενικής Λαογραφίας» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου στην αίθουσα της Αρμένικης Κοινότητας Κομοτηνής.
Ο συλλογικός επιστημονικός τόμος αυτός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των ελληνική συγκριτικών σπουδών, μια πρωτότυπη συμβολή στην μελέτη της αρμενικής λαογραφίας που δεν είναι ευρέως γνωστή στην Ελλάδα.

Ο τόμος περιλαμβάνει 29 μελέτες, 21 από Έλληνες και 12 από Αρμενίους ερευνητές που καλύπτουν όλο το πλαίσιο της Αρμενικής Λαογραφίας.

Εκπροσωπώντας την ομάδα επιμέλειας του τόμου ο κ. Μανόλης Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τόνισε πως ουσιαστικά με την έκδοση αυτού του τόμου γίνονται οι εισηγητές Αρμενικής λαογραφίας στο ελληνικό πανεπιστήμιο. «Για μένα προσωπικά αυτό είναι μεγάλη τιμή και σ’ αυτό μόνο θα μείνω»

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Χαρατσίδης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σημείωσε πως το βιβλίο καλύπτει ένα σημαντικό κενό που έχει η Ελληνική λαογραφία, ενώ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ως Έλληνας με καταγωγή από την Αρμενία που βρήκε στο πρόσωπο των συναδέλφων του την υποστήριξη και τον ενθουσιασμό ώστε να φέρουν εις πέρας τον τόμο αυτό.

Τέλος η κα Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ, τόνισε πως στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει τον λαϊκό πολιτισμό, των Αρμενίων στην Αρμενία και τον αρμενικό λαϊκό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο, κάτι που δείχνει και ο τίτλος, «από το Αραράτ στον Όλυμπο» μιας και πρόκειται για δύο βουνά σύμβολα τόσο στον αρμενικό όσο και στον ελληνικό πολιτισμό, που ενώνουν τη γη με τον ουρανό.



 

Πηγή: eleutherovima.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρ. Βουλής: Όλοι να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε όλα τα πολιτισμένα κράτη να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα την ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στον αρμενικό λαό, “ενθαρρυμένη βεβαίως και από τη μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από κάποια κράτη”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας, εκ μέρους της Βουλής, “όλα τα πολιτισμένα κράτη να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αφού, όπως καταδεικνύει η ιστορία του πλέον βίαιου 20ού αιώνα, εύκολα μπορεί να επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όταν αυτά μένουν ατιμώρητα”.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει η Βουλή στην Πύλη Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και το Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ο κ. Ομήρου είπε ότι “το κυπριακό κοινοβούλιο είναι το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη που αναγνώρισε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Αρμενίων και μέχρι σήμερα ενέκρινε ομόφωνα τρία ψηφίσματα, το 1975, το 1982 και το 1990, τα οποία καταδικάζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αναγνωρίζουν την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους”.

“Χθες η Βουλή έκανε ακόμα ένα σημαντικό βήμα: Ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας, νοουμένου ότι αυτή αναγνωρίζεται ως τέτοια είτε με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου είτε με ομόφωνη απόφαση ή ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποδεικνύοντας ότι η συμπαράστασή μας είναι αφειδώλευτη”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε ότι “η Κύπρος φυσικά δεν έμεινε ασυγκίνητη μπροστά στην τραγωδία του αρμενικού λαού”.

“Πληθώρα δημοσιευμάτων που περιγράφουν τις τουρκικές κτηνωδίες εμφανίζεται συστηματικά στον ελληνόφωνο κυπριακό Τύπο ήδη από το 1890. Παράλληλα, κύματα Αρμενίων προσφύγων άρχισαν να φτάνουν στην Κύπρο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλήθαιναν όσο εντεινόταν η τουρκική βιαιότητα. Οι Αρμένιοι πρόσφυγες, πέραν των δέκα χιλιάδων, εντάχθηκαν ομαλά στην κυπριακή κοινωνία και σταδιακά έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της, συμβιώνοντας μέχρι σήμερα αρμονικά με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού. Μετά τη ανακήρυξη μάλιστα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η θρησκευτική ομάδα των Αρμενίων εκπροσωπείτο στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση, ενώ από το 1965 μέχρι σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων”, είπε.

Αναφερόμενος στην έκθεση φωτογραφίας, είπε ότι “πρόκειται για μια φωτογραφική και ειδησεογραφική μαρτυρία, που καταρρίπτει με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο τους ισχυρισμούς της επίσημης Τουρκίας περί βίαιου απλά εκπατρισμού των Αρμενίων”.

Πρόσθεσε ότι “στα πλαίσια της έκθεσης προβάλλεται το διασωθέν απόσπασμα της ταινίας Πλειστηριασμός Ψυχών, που γυρίστηκε το 1918 στη Νέα Υόρκη και βασίζεται σε βιβλίο επιζήσασας της γενοκτονίας”.

“Η έκθεση αυτή αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας και μια ψηφίδα στην προσπάθεια του αρμενικού λαού για διατήρηση αναλλοίωτης της ιστορικής του μνήμης. Οι Αρμένιοι θυμούνται και διεκδικούν. Διεκδικούν τη δικαίωση των ομοεθνών μαρτύρων τους και την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα. Τους βεβαιώνουμε πως σε αυτόν τους τον αγώνα θα έχουν πάντα συμπαραστάτη τον κυπριακό λαό”, είπε ο κ. Ομήρου.

Ευγνωμοσύνη προς την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή 

Την ευκαιρία να καταστούν αυτόπτες μάρτυρες της ωμής πραγματικότητας της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς δίνει η Κοινή Έκθεση της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία δήλωσε ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μαχτεσιάν είπε ότι “οι φωτογραφικές και ειδησεογραφικές μαρτυρίες που ευγενώς μας παραχώρησε το Μουσείο - Ινστιτούτο της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Ερεβάν, παρουσιάζουν τα γεγονότα χωρίς σχόλια, επεξεργασία και αλλοίωση”.

Πρόσθεσε ότι “πέραν της ιστορικής τους αξίας, οι φωτογραφίες αυτές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, αφού υπήρχε απαγόρευση εκ μέρους των Οθωμανών για τη φωτογραφική απαθανάτιση των γεγονότων”.

“Όσοι συνεχίζουν να αμφισβητούν ή να αγνοούν την τραγική πραγματικότητα ας δουν το οπτικό αυτό υλικό, το οποίο είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής, με την ελπίδα να ενημερωθούν και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους”, είπε ο κ. Μαχτεσιάν.

Σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή, “αφιερωμένη στη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίου μαρτύρων του Χριστιανισμού και του Αρμενισμού αποτελεί συνέχεια της γενικότερης πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία την Πέμπτη έκανε άλλο ένα γενναίο βήμα, ποινικοποιώντας την άρνηση της Γενοκτονίας και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της προς τους σύμμαχους και συμπάσχοντες Αρμενίους.”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπήρξε το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη, και το δεύτερο στον κόσμο, που αναγνώρισε το 1975 την Αρμενική Γενοκτονία.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαχτεσιάν, εξέφρασε “ευγνωμοσύνη  προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία πάντοτε στήριζε και στηρίζει την αρμενοκυπριακή κοινότητα και τον αρμενικό λαό”.

Η έκθεση  εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα εκατοντάχρονα της Αρμενικής Γενοκτονίας.

 

 

 

Πηγή: ant1iwo.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι