Menu

Ομιλία Χαράς Κοσεγιάν, "Η παρουσία και η επαγγελματική δραστηριοποίηση των Αρμενίων στο Ναύπλιον"

  • Κατηγορία VIDEOS

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016 στην κατάμεστη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ομιλία της Χαράς Κοσεγιάν, με το ιδιαίτερο θέμα "Η παρουσία και η επαγγελματική δραστηριοποίηση των Αρμενίων στο Ναύπλιον κατά την πεντηκονταετία 1920 – 1970".

Η Χαρά Κοσεγιάν, Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε με ενάργεια το θέμα που συνέδεε λαογραφικά και τοπικά ιστορικά στοιχεία της Ναυπλιακής κοινωνίας.
Οι οικογένειες των Αρμενίων που εγκαταστάθηκαν στο Ναύπλιο, κυρίως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ενσωματώθηκαν στην Ναυπλιακή κοινωνία και ανέπτυξαν αξιοσημείωτες δραστηριότητες.
Η ιδιαιτερότητα της όλης εκδήλωσης τονίστηκε από την παρουσία ανθρώπων που κατέθεσαν τις προσωπικές τους μνήμες και εμπειρίες, φορτίζοντας συναισθηματικά την ατμόσφαιρα της Βιβλιοθήκης.
Η συζήτηση που ακολούθησε την παρουσίαση, εμπλούτισε την μελέτη της Χαράς Κοσεγιάν, η οποία έγινε σε συνεργασία της ομιλήτριας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και θα δημοσιευθεί μελλοντικά σε επιστημονικά περιοδικά.

 

Πηγή: youtube.com

Διαβάστε περισσότερα...

«Ο Αρμένης» της Χαράς Κοσεγιάν

3-7 Φεβρουαρίου - Θέατρο Αυλαία

“O ΑΡΜΕΝΗΣ”, είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν ( από το βιβλίο "Η ΛΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ", εκδ."ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ" ), με χρήση αυθεντικού πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού.

Παίζοντας με σκηνικές δράσεις και εικόνες πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει το μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, πετυχαίνοντας να καταδείξει πόσο αδύνατες είναι οι υπερβάσεις για τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή όρισαν άλλοι, χαράζοντας γραμμές στο χάρτη, εξασφαλίζοντας σφαίρες επιρροής και "καθαρές" περιοχές, βυθίζοντας τους στην απαξίωση και κουρελιάζοντάς τους το όνειρο.

Η θεατρική μεταφορά του κειμένου διασχίζει όλα τα τοπία ερμηνείας : οι λέξεις, οι ηθοποιοί, η μουσική και η εικόνα, βαλμένα στον αλχημικό καταλύτη της θεατρικής σκηνής, αλληλεπιδρούν για να φέρουν στην επιφάνεια αυτά τα βαθιά, ανέκφραστα συναισθήματα που γράφουν την ατομική “μικρή” ιστορία του καθενός μας και στιγματίζουν τις μνήμες και τις ζωές μας...

Επισημαίνουμε ότι εφέτος είναι η επέτειος 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

“Τον λέγαν Καραμπέτ

Τον φώναζαν Καραμπέτη

Όλοι τον ήξεραν “ο Αρμένης”.

...Όλα άρχισαν στον “μεγάλο πόλεμο”, αν και δεν κατάλαβα ποτέ μου:

ποιος πόλεμος είναι τάχα μεγάλος και ποιος μικρός. ...

Αλλά, η γενοκτονία είναι παζάρι διαλογής. Όλα ανοιχτά στο χωράφι, μα μόνο κάποια

στάχια ξεπατώνονται.. ...

Φόρτωμα για την Ελλάδα το 1915, όπου φύγει φύγει,

όποιος προλάβει να γλιτώσει την κατάρα της γενοκτονίας,

ενάμιση εκατομμύριο ψυχές σκότωσαν οι γείτονες τότε στο καραβάνι θανάτου,

της πείνας, της δίψας και της ντροπής.

...Από κει και πέρα η προσωπική του καθενός ιστορία.”

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο viva.gr

Πηγή: viva.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι