Menu

Σφαγή άμαχων Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Γκρίζοι Λύκοι στο πλευρό των Αζέρων; (φωτο)

Φωτογραφίες από ένα αποτρόπαιο έγκλημα αμάχων που συνέβη στο χωριό Ταλίς του Αρτσάχ (Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) δημοσιοποίησε το armenika.gr καθώς η ένταση στο θύλακο που βρίσκεται μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, με τον αρμενικό πληθυσμό να αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία, έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών ΜΜΕ, οι εχθροπραξίες του σαββατοκύριακου ήταν οι χειρότερες από την εποχή της ανακωχής το 1994, και άφησαν δεκάδες νεκρούς.

Σύμφωνα με το armenika.gr, «ο φωτογράφος Αγκόπ Μπογοσιάν βρέθηκε στο χωριό Ταλίς του Αρτσάχ και φωτογράφισε τις βαρβαρότητες που έκαναν οι Αζέροι στο πέρασμά τους. Το Ταλίς ήταν υπό τον έλεγχο των Αζέρων μόνο για μία ημέρα, αλλά αυτή ήταν αρκετή για τη σφαγή ειρηνικών κατοίκων. Τα βίαια εγκλήματα των Αζέρων περιλαμβάνουν και τις δολοφονίες τριών ηλικιωμένων του χωριού. Πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον Βαλέρα Χαλαπιάν και τη σύζυγο του Ραζμέλα, και έπειτα ξέσπασαν το μίσος τους πάνω τους κόβοντάς τους και τα αυτιά. Τρίτο θύμα ήταν η 92χρονη Μαρούσια Χαλαπιάν».

Παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, η κατάσταση είναι τεταμένη και οι αλληλοκατηγορίες Ερεβάν και Μπακού διαρκείς. Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν φέρεται να προειδοποίησε σήμερα τους πρεσβευτές των χωρών του ΟΑΣΕ ότι αν κλιμακωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της περιοχής. Το Αρτσάχ, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι τον θύλακο, με δημοψήφισμα αποφάσισε την ανεξαρτησία του το 1991.

Σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, χιλιάδες είναι οι εθελοντές από την Αρμενία και από την αρμενική διασπορά που κάνουν αίτηση να πάνε στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Η Τουρκία πήρε ξεκάθαρα το μέρος του Αζερμπαϊτζάν στη σύρραξη, και σήμερα, σύμφωνα με το armenpress.am, ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από τη Μολδαβία ότι αν και δεν θέλει να διατυπώσει κρίσεις για το ρόλο της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, «μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι για όλους, και για τον τουρκικό λαό, είναι σημαντικό η Άγκυρα να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν, δήλωσε δημοσίως ότι έχει «οιονεί ενδείξεις για στρατολόγηση Τούρκων Γκρίζων Λύκων και μελών του Ισλαμικού Κράτους από το Αζερμπαϊτζάν».

Η άγρια και ειδεχθής εκτέλεση αμάχων στο Ταλίς είναι πράξη τέτοιων ανθρώπων, είπε ο Μπαμπαγιάν.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Κύπρος καταδικάζει τη χρήση βίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας παρακολουθεί στενά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ / Αρτσάχ μετά τις παραβιάσεις της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Υπουργείο καταδικάζει τη χρήση βίας και την απώλεια ζωών, ιδιαίτερα ζωών αμάχων, όπως αναφέρει, και καλεί το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί το “status quo ante”.
 
Σημειώνει, επίσης, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση υπογραμμίζει το σημαντικό ρόλο της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και των τριών συμπροέδρων “προς αυτή την κατεύθυνση”.
 
Ταυτόχρονα, καλεί την Τουρκία να απόσχει από οποιεσδήποτε δραστηριότητες και δηλώσεις που αποσταθεροποιούν περαιτέρω την εξελισσόμενη κατάσταση.
 
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι