Menu

Τα «Λουτρά Παλατζιάν» γίνονται σχολείο

«ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ που προκαλεί ΟΡΓΗ (sic): Δείτε τι χτίζουν οι απάτριδες και άθεοι στο Κερατσίνι και δεν είναι το πρώτο!». Η «μαρτυρία» ενός περαστικού για το παράξενο, κυκλικό κτίριο στην περιοχή της Ανάστασης στο Κερατσίνι αναπαρήχθη από ακροδεξιά sites και κατόπιν από εκατοντάδες λογαριασμούς στο facebook, με τα ανάλογα, χολερικά σχόλια. Μόνο που η πραγματικότητα (την οποία κάποιος μπορούσε να ανακαλύψει... με ένα τηλεφώνημα) απέχει παρασάγγας, καθώς το παράξενο, κυκλικό κτίριο της δεκαετίας του ’20 ανακατασκευάζεται για να στεγάσει το καλλιτεχνικό σχολείο της περιοχής.

Το λουτρό-χαμάμ «Μικρά Ασία», που έμεινε γνωστό ως «Λουτρά Παλατζιάν» (από το όνομα του Αρμένιου αρχιτέκτονά του) χτίστηκε στην προσφυγική γειτονιά το 1925 και λειτούργησε για μια 30ετία, καλύπτοντας τις ανάγκες των Μικρασιατών κατοίκων της. Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1993 από το υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν απαλλοτριώθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (σήμερα Κτιριακές Υποδομές) για τη μετατροπή του σε σχολείο. Ωστόσο παρέμεινε πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο, με τον κίνδυνο της κατάρρευσης να είναι ορατός.

«Τον Απρίλιο του 2014 ανατέθηκε μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η κατασκευή 24 σχολείων στην Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ», εξηγεί ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας. «Η μετατροπή των Λουτρών Παλατζιάν στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κερατσινίου ήταν ανάμεσα σε αυτά. Υπολογίζεται ότι το σχολείο θα παραδοθεί στις αρχές του 2017 και η μεταστέγαση του σχολείου ενδέχεται να γίνει άμεσα».

Ιδιαιτερότητες

Η μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου σε σχολείο είχε, όπως είναι επόμενο, πολλές ιδιαιτερότητες. «Το κεντρικό κτίριο των λουτρών παραμένει ως το σημείο αναφοράς του σχολικού συγκροτήματος και μετατρέπεται σε σχεδιαστήριο και χώρο εκθέσεων και δημιουργίας», λέει ο Παύλος Σαραντόπουλος από την εταιρία ΑΤΕΣΕ Α.Ε., υπεύθυνος διαχείρισης του έργου. «Οι φεγγίτες, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του κτιρίου διατηρήθηκαν, βάσει της μελέτης που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων. Τα παλαιά βοηθητικά κτίρια αντικαταστάθηκαν από ένα σύγχρονο συγκρότημα, απόλυτα εναρμονισμένο στο ιστορικό κτίριο, που περιλαμβάνει τις αίθουσες διδασκαλίας για 250 μαθητές, τα γραφεία, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.λπ.».

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κερατσινίου, όπως και τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ θα έχουν πολλά ζηλευτά –όχι μόνο για τα δημόσια σχολεία– χαρακτηριστικά. «Κατασκευάζονται βάσει διεθνών προδιαγραφών: για παράδειγμα, τα δάπεδα, οι σκάλες και τα κουφώματα θα έχουν χαμηλή ηχοπερατότητα, για να περιορίζεται ο θόρυβος», λέει ο κ. Σαραντόπουλος. «Θα υπάρχει σύζευξη φυσικού και τεχνητού φωτισμού, ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να γίνεται αυτόματα. Θα διαθέτουν κλιματισμό αλλά και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Είναι χαρακτηριστικά που συναντούμε σε σχολεία βορειοευρωπαϊκών χωρών», εκτιμά. Να σημειωθεί ότι στην ίδια ομάδα σχολείων που ανατέθηκε στην ΑΤΕΣΕ περιλαμβάνεται ακόμα ένα διατηρητέο που θα γίνει σχολείο, αυτή τη φορά στην οδό Ασωμάτων στο Θησείο (θα μετατραπεί στο 9ο Γυμνάσιο Αθηνών).

Να σημειωθεί ότι τα έργα ΣΔΙΤ Αττικής έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica και οι ιδιώτες ανάδοχοι θα έχουν την ευθύνη για τη συντήρησή τους για 25 χρόνια. Το Δημόσιο θα αποπληρώνει την επένδυση κατά την περίοδο λειτουργίας των σχολείων, ελέγχοντας παράλληλα την καλή ποιότητα και λειτουργία των υποδομών.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, επίθεση κατά του Γκάρο Παϊλάν

Για τρίτη φορά μέσα σε μια βδομάδα ξέσπασε καβγάς μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Η επιτροπή είχε συγκληθεί για να συζητήσει το νομοσχέδιο που στηρίζει η κυβέρνηση, περί άρσης της ασυλίας των βουλευτών που αντιμετωπίζουν αυτήν την στιγμή δικαστικές έρευνες. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές του φιλουκουρδικού κόμματος (HDP) και έχει ως κύριο σκοπό να βλάψει τους ίδιους, καθώς όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελούν προέκταση του Κουρδικού Eργατικού Κόμματος (PKK).

Οι αντιμαχίες ξέσπασαν όταν ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος (HDP), Φερχάτ Εντζού, άρχισε να μιλάει για δολοφονίες αμάχων στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία και κυρίως στις περιοχές που διαμένει μεγάλος αριθμός Κούρδων. Οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος (ΑΚΡ) αντέδρασαν , όμως δε στάθηκαν μόνο στα λόγια.. πέρασαν και στις πράξεις μετατρέπωντας την αίθουσα συνεδριάσεων σε ρινγκ.

Στο παρακάτω βίντεο είναι εμφανές πως βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν (AKP) βρήκαν αφορμή για να επιτεθούν και στον Γκάρο Παϊλάν, βουλευτή αρμενικής καταγωγής και ένας από τους ιδρυτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Αφορμή της επίθεσης; Προφανώς γιατί κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, ο Γκάρο Παϊλάν «τόλμησε» να αναφερθεί στην γενοκτονία των Αρμενίων και τίμησε τη μνήμη των 13 Αρμενίων Βουλευτών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που σφαγιάστηκαν στις 24 Απριλίου του 1915.

Η κεφαλή της Τουρκίας έδειξε για ακόμη μια φορά το πρόσωπό της, όπως κάνει κάθε φορά που αντικατοπτρίζεται η αλήθεια. Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική της Τουρκίας. 
Ως πότε οι μειονότητες στην Τουρκία θα αντιμετωπίζονται ρατσιστικά και θα υποβάλλονται σε κατακρεουργήματα; Ως πότε οι διεθνείς φορείς και οργανισμοί θα εθελοτυφλούν στην βίαιη πολιτική της Τουρκίας;
Ένα είναι σίγουρο. Όταν δεν αναγνωρίζεις τα λάθη του παρελθόντος σου, τείνεις να τα επανάλάβεις.
Η τουρκική ταυτότητα είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Οποιαδήποτε ευφυής τεκμηριωμένη συζήτηση θα αντιμετωπιστεί από έντονες αντιδράσεις του όχλου, μπουνιές και νόμιμο χουλιγκανισμό.
Στην καρδιά του Τουρκικού φασισμού υπάρχει ένα μεγάλο κόμπλεξ κατωτερότητας, κρίση ταυτότητας και ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

 

 

Πηγή: ayfgreece.com

 

Το συγκεκριμένο video αποτελεί δείγμα της βάρβαρης φύσεως του καθεστώτος του Ερντογάν, με το οποίο η Ε.Ε. επέλεξε να συνεργαστεί.

Διαβάστε περισσότερα...

Η Γερμανία εθελοτυφλεί με τις γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων

Τα στραβά μάτια κάνει η Γερμανία όταν πρόκειται για τις γενοκτονίες Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων που διαπράχθηκαν από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, σύμφωνα με καταγγελία του Γερμανού πολιτικού Τζεμ Οζντεμίρ.

«Εάν η Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 συζητούνταν, καμία εθνική μειονότητα δεν θα διωκόταν ή θα δεχόταν επίθεση στη συνέχεια» είπε ο Οζντεμίρ που έχει συντάξει και καταθέσει προς ψήφιση αίτημα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων το οποίο θα συζητηθεί στις αρχές Ιουνίου στη Μπούντεσταγκ.

«Εάν οι Αρμένιοι δεν είχαν σφαγιαστεί, η Βαν θα είχε γίνει το Παρίσι της Ανατολής» πρόσθεσε, αναφερόμενος στα πολιτιστικά πράγματα που γίνονταν εκείνη την εποχή στην περιοχή.

Χωρίς περιστροφές υπογράμμισε πως τα τουρκικά σχολικά βιβλία θα έπρεπε να γράφουν την αλήθεια για τη γενοκτονία.

Όσο για τον Ταλαάτ Πασά, είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως ήρωας στα παιδιά, αφού δεν ήταν παρά ένας σφαγέας.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter