Menu

Το έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα αναγνωριστεί στην Τουρκία

Εκτίμηση που για εκατομμύρια απογόνους των θυμάτων των γενοκτονικών επιθέσεων των Νεότουρκων και των κεμαλιστών στις αρχές του 20ού αιώνα φαίνεται αδύνατο να υλοποιηθεί και αφορά στην αναγνώριση των εγκλημάτων από την Τουρκία, έκανε χθες ο διεθνούς φήμης αναλυτής δημοσιογράφος και συνεργάτης του Carnegie Europe, Τόμας ντε Βάαλ μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κέντρο Μάικλ και Κίτι Δουκάκης του Αμερικανικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα.

Ο Τόμας Ντε Βάαλ σημείωσε ότι το τουρκικό κατεστημένο εμμένει στην άρνηση της μαζικής σφαγής των Αρμενίων το 1915 και το 1916.

Όμως, όπως τόνισε, ο εγγονός του Τζεμάλ Πασά –ενός από τους πρωτεργάτες της εξόντωσης– έγραψε βιβλίο για τα γεγονότα. Κι αυτό δείχνει ότι «υπάρχουν πολλές Τουρκίες» πρόσθεσε.

Στην Τουρκία, υπάρχει κίνηση συμπαράστασης στους Αρμενίους μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων φιλελεύθερων, ενώ στην Ανατολική Ανατολία, η μνήμη των γεγονότων είναι ζωντανή μεταξύ των απογόνων των Αρμενίων που επέζησαν από τις σφαγές και τις απελάσεις, ανέφερε.

Οι Αρμένιοι, τόνισε, πρέπει να επικεντρωθούν στην συντήρηση των αρμενικών μνημείων στην Τουρκία, στην διδασκαλία των πραγματικών γεγονότων στα τούρκικα σχολεία, στην εκπαίδευση των νέων και στη συνεργασία με τους σωστούς ανθρώπους.

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες γενοκτονίες στην περιοχή, υποστήριξε ότι ο όρος γενοκτονία δεν έχει διατυπωθεί με σαφήνεια. Τόνισε, δε, ότι αυτό που συνέβη στους Έλληνες του Πόντου ήταν φρικτό και ασυγχώρητο, αλλά δεν ήταν το ίδιο με ότι υπέστησαν οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι.

Ποιος είναι ο Τόμας ντε Βάαλ

O Τόμας ντε Βάαλ θεωρείται από τους πιο διαπρεπείς ερευνητές σε ζητήματα όπως η αρμενική γενοκτονία, η σύγκρουση στο Νογκόρνο Καραμπάχ, η Ρωσία και η Τσετσενία. Ως δημοσιογράφος εργάστηκε για τους Moscow Times, Times of London, Economist, το BBC και την μη κυβερνητική οργάνωση Institute for War and Peace Reporting. Έχει γράψει τα βιβλία Great Catastrophe: Armenians and Turks in the Shadow of Genocide, Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War, και Chechnya: Calamity in the Caucasus που συνέγραψε με την Καρλότα Γκαλ και τιμήθηκε με το βραβείο Τζέιμς Κάμερον.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι