Menu

Καταδικάζει η Τουρκία την απόφαση Μακρόν να ορίσει την 24η Απριλίου ως «ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων»

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να ανακηρύξει την 24η Απριλίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων».

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ.Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια την χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες το βράδυ μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου «ημέρα εθνικής μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων», κάτι το οποίο είναι ένα ζήτημα συστηματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του 1915-1917, μια κίνηση που οι Αρμένιοι της Γαλλίας περίμεναν με ανυπομονησία.

Τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση του 2017 ο Μακρόν ανακοίνωσε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που καταδίκασαν «τις φονικές διώξεις του αρμενικού λαού επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». 

Το 2001 η Γαλλία αναγνώρισε επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων. Μέχρι σήμερα 26 χώρες έχουν αναγνωρίσει διεθνώς τη γενοκτονία των Αρμενιών που αμφισβείται από την Τουρκία. 

Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί Αρμένιοι που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών και αρνείται ότι επρόκειτο για συστηματικά ενορχηστρωμένες δολοφονίες, οι οποίες συνιστούν γενοκτονία.

Ο Μακρόν επισήμανε πάντως ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

«Διαφωνούμε ως προς την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία και ως προς την γενοκτονία. Έχουμε ωστόσο και σημεία συμφωνίας όπως η αναγκαιότητα για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία. Με αυτό το δεδομένο, ο διάλογος με την Τουρκία είναι απαραίτητος», είπε ο Μακρόν.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία Αρμενίων: Μέρα εθνικής μνήμης η 24η Απριλίου στη Γαλλία

Ακόμα μία μάχη κέρδισε χθες η αρμενική διασπορά στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου ως «μέρα εθνικής μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων».

Η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν ήταν από καιρό αναμενόμενη από τους Αρμένιους της Γαλλίας που περίμεναν με ανυπομονησία.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο του Συντονιστικού Συμβουλίου των Αρμενικών Οργανώσεων της Γαλλίας (CCAF), ο πρόεδρος της Γαλλίας τίμησε την προεκλογική του υπόσχεση να συμπεριλάβει στο γαλλικό ημερολόγιο μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του 1915-1917. Η Γενοκτονία των Αρμενιών που αμφισβητείται από την Τουρκία, αναγνωρίστηκε από τη Γαλλία το 2001.

Ο Γάλλος πρόεδρος με τους συμπρόεδρους του CCAF Μουράντ Φρανκ Παπαζιάν (α) και Άρα Τορανιάν (δ) (φωτ.: EPA / Ludovic Marin / POOL MAXPPP OUT)

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι