Menu

Ντιράν Νουμπάρ

Ο Ντιράν Νουμπάρ είναι αρμένιος σκηνοθέτης και μουσικός, γεννημένος το 1975 στη Λυών της Γαλλίας. Έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ «Αρμενία: μια χώρα υπό αποκλεισμό», που αναφέρεται στις επιπτώσεις του τουρκικού οικονομικού αποκλεισμού στην Αρμενία. Η ταινία του συμμετείχε το 2005 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Myrtle Beach της Νότιας Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Χρυσό Βερίκοκο», που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στο Ερεβάν της Αρμενίας. Στο ντοκιμαντέρ το σχολιασμό και την περιγραφή έκανε ο Σερζ Τανκιάν του ροκ συγκροτήματος System of a Down. Ο Ντιράν Νουμπάρ έχει στο ενεργητικό του άλλο ένα ντοκιμαντέρ για τους πρωτοπόρους της βρετανικής μέταλ σκηνής, τους Paradise Lost. Το ντοκιμαντέρ είχε μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως σε διάφορα φεστιβάλ συμπεριλαμβανομένων των Swansea Bay (Ηνωμένο Βασίλειο), Everglades (Νότια Αφρική) και στη Λειψία της Γερμανίας, ενώ το 2007 έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών.
Το 2007 σκηνοθέτησε το βίντεο για το τραγούδι “Baby” του Σερζ Τανκιάν, ενώ έπαιξε και κιθάρα σε ένα από τα τραγούδια του ίδιου άλμπουμ. Στη συνέχεια σκηνοθέτησε ένα ακόμα βίντεο για τους Paradise Lost.

Μια από τις πιο πρόσφατες δουλειές του Ντιράν Νουμπάρ είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον μύθο της Φόρμουλα 1, Ρικάρντο Πατρέζε, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2008. Ο Νουμπάρ είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής ταινιών Kayane Productions και της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρίας Antranik Records. Και οι δυο εταιρίες έχουν την έδρα τους στο Λος Άντζελες.

H μεγάλη πλειοψηφία των Αρμενίων της διασποράς, που τιμούν τη μνήμη του Χράντ, δεν συμφωνούσαν με την άποψή του για τη συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων.

Πώς αποφάσισες να κάνεις το ντοκιμαντέρ για τον οικονομικό αποκλεισμό της Αρμενίας;

Βλέποντας πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές για την πιθανή είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ακούγοντας ότι ο λόγος που δεν γίνεται δεκτή η είσοδος είναι η καταπίεση εις βάρος των Κούρδων ακτιβιστών, έγινα έξω φρενών. Και βέβαια είναι σεβαστός ο λόγος, αλλά σημαντικότεροι λόγοι είναι η στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου και ο παράνομος οικονομικός αποκλεισμός της Αρμενίας. Αν αυτά τα θέματα δεν διευθετηθούν, τότε είναι νομικά αδύνατο να εισέλθει η Τουρκία στην Ε.Ε.. Ήθελα να το κάνω γνωστό αυτό στο κοινό που δεν γνώριζε τα θέματα.

Πιστεύεις ότι η κυβέρνηση της Αρμενίας και η διασπορά έχουν σταθεί εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;

Δεν το νομίζω. Δεν πιστεύω ότι η Αρμενία είναι ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας, διότι με ενδεχόμενη ένταξη θα ανάγκαζε την Τουρκία να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό της Αρμενίας, διότι η Ε.Ε. ΔΕΝ επιτρέπει αποκλεισμούς γειτονικών χωρών. Επιπλέον, η Αρμενία θα αποκτούσε σύνορα με την Ε.Ε. και έτσι θα μπορούσε να «κυνη-γήσει» και τη δική της ένταξη, αφού ήδη είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όσον αφορά τη διασπορά, δεν είμαι σίγουρος και απ’ ότι ακούω γύρω μου οι γνώμες διίστανται.

 

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις των Η.Π.Α. δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων;

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή είναι τεράστιας σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξωτερική πολιτική της χώρας, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει κάτι που θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις της με τους στρατηγικούς εταίρους της, όπως το Ισραήλ και η Τουρκία. Είναι κατανοητό, από αμερικανικής πλευράς, αλλά από μια ανθρώπινη σκοπιά είναι σχεδόν ανυπόφορο. Ταυτόχρονα, δεν με ενδιαφέρει πραγματικά το τι λέει η Αμερική πάνω σε αυτό το θέμα. Η Τουρκία πρέπει να εξετάσει το σκοτεινό παρελθόν της και όχι οι άλλοι να το κάνουν για λογαριασμό της.

 

Πιστεύεις ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει κάποτε τη γενοκτονία;

Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η πίεση των Αρμενίων σε όλο τον κόσμο γίνεται μεγαλύτερη, μέσω και του διαδικτύου;

Αν κάποτε η Τουρκία αναγνωρίσει τη γενοκτονία, δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι συνέπεια της αυξημένης πίεσης.

Πιστεύω ότι η αναγνώριση θα μπορούσε να προέλθει από δύο παράγοντες. Κατ’ αρχάς από την πίεση από το εσωτερικό της Τουρκίας, όπου η νοοτροπία πραγματικά αλλάζει και αλλάζει εντυπωσιακά γρήγορα.

Οι Αρμένιοι της Κωνσταντινούπολης δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αγοράζουν πλέον κάποια βιβλία σε καταστήματα, βιβλία που η κατοχή τους θα επέφερε φυλάκιση μόλις πέντε χρόνια πριν.

Κατά δεύτερο λόγο, η αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία θα μπορούσε να επιτευχθεί, αν κατάφερναν οι Αρμένιοι να ενωθούν για να μιλήσουν με μια φωνή, για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τους όρους της αναγνώρισης. Και αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου, το πιο δύσκολο πράγμα: οι Αρμένιοι εύκολα μπορούν να έχουν ατομική επιτυχία, αλλά είναι σχεδόν ανίκανοι να συσπειρωθούν γύρω από κοινούς στόχους, όπως η αναγνώριση. Λυπάμαι που το λέω, αλλά ο χειρότερος εχθρός μας, σε αυτό το θέμα, είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι των τεχνών, όπως εσύ ή τα μέλη των System Of A Down, μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση της γενοκτονίας;

Μπορούν να βοηθήσουν, φυσικά. Είναι στο μυαλό μας κάθε στιγμή.

Ακούσαμε τα γεγονότα από τους προγόνους μας, τρομοκρατηθήκαμε και θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούμε όλη τη δημοσιότητα που έχουμε για να γνωστοποιήσουμε το ζήτημά μας και αυτό σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για όσους αρνούνται τη γενοκτονία. Αλλά ανακύπτει και πάλι το πρόβλημα της ενότητας.

Κάποιοι Αρμένιοι θέλουν απλά να ακούσουν “ναι, κάναμε και τη γενοκτονία, συγγνώμη”, κάποιοι θέλουν περισσότερα και άλλοι πολλά πολλά άλλα. Έτσι, η Τουρκία παίζει με αυτές τις αντιφάσεις.

 

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον Σερζ Τανκιάν;

Ο Σερζ είναι ένας από καλύτερους φίλους μου. Η συνεργασία μαζί του δεν είναι δουλειά. Τρώμε συχνά μαζί στα σπίτια μας, μιλάμε για τις ζωές μας, για την Αρμενία, απολαμβάνουμε το κρασί. Έτσι, πολύ φυσιολογικά για εμάς, ο ίδιος μπορεί να δανείσει την φωνή του σε μια από τις ταινίες μου ή εγώ να παίξω κάποιο σόλο σε ένα από τα τραγούδια του. Είναι φοβερό, αλλά δεν μας φαίνεται σαν συνεργασία, απλώς είναι μια πολύ δυνατή φιλία!

 

Ποιες σκέψεις κάνεις για τη δολοφονία του Χράντ Ντινκ; Αποτελούσε όντως απειλή για την τουρκική κυβέρνηση;

Ήξερα τον Χράντ και ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Συγκλονίστηκα, όταν πληροφορήθηκα αυτή την παράλογη και βάρβαρη πράξη. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όμως, είχε θετική επίδραση στον αγώνα των Αρμενίων στην Τουρκία, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, κυρίως με «επιεικέστερους» νόμους όσον αφορά την αντιμετώπιση της γενοκτονίας. Αλλά κρατήστε αυτό το πράγμα κατά νου: η μεγάλη πλειοψηφία των Αρμενίων της διασποράς, που τιμούν τη μνήμη του Χράντ, δεν συμφωνούσαν με την άποψή του για τη συμφιλίωση Τούρκων και Αρμενίων.

Το θέμα της ενότητας και πάλι.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Αυτή τη στιγμή γυρνάω μια σειρά ντοκιμαντέρ για οδηγούς μηχανοκίνητων αθλημάτων, τόσο για την Φόρμουλα 1 όσο και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού (WTCC), επίσης ετοιμάζω την πρώτη σόλο δισκογραφική μου δουλειά. Επιπλέον, ετοιμάζω μια ταινία που θα γυριστεί στο Μονακό, όπου θα υποδυθώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και, τέλος, υπάρχει μια μεγάλη παραγωγή για ένα ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί στην Ανατολία, αλλά θα πρέπει να σας μιλήσω για αυτό στην επόμενη συνάντησή μας, όταν η είδηση θα έχει επιβεβαιωθεί!

 

 

Πηγή: armenika.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι