Menu

Η Αρμενία

Η Αρμενία βρίσκεται γεωγραφικά στην Ασία, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, με την Τουρκία στα δυτικά. Η ενδοχώρα αποτελείται από ψηλά βουνά, σπήλαια, λίμνες και θερμές πηγές.

Περιγραφή:

Τοποθετημένη κατά μήκος του Μεγάλου Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση, έχει βρεθεί υπό την κυριαρχία πολλών αυτοκρατοριών και κατ' επέκταση έχει έρθει σε επαφή με πολλούς πολιτισμούς.

Οι πρώτες εκκλησίες που χτίστηκαν στην περιοχή χρονολογούνται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Στα επόμενα χρόνια βρέθηκε υπό την Τουρκική και Περσική κυριαρχία και η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά αποτελείται από ένα συνδυασμό των στοιχείων αυτών των χωρών. Η γλώσσα είναι επηρεασμένη από την Ινδία και την Αμερική αλλά το αλφάβητο της είναι μοναδικό.

Η πολιτεία Yerevan της Αρμενίας, ζητάει από την Τουρκία να αναγνωρίσει ότι η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμένιων από την οθωμανική αυτοκρατορία μεταξύ του 1915 1917, ήταν μια προμελετημένη γενοκτονία. Η Τουρκία υποστηρίζει το αντίθετο λέγοντας ότι απλά ήταν θύματα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Οι δύο χώρες έχουν διακόψει κάθε διπλωματική σχέση.

Το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνοδεύτηκε από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας στην Αρμενία αλλά αυτό κράτησε έως τις αρχές του 1920 όταν οι Μπολσεβίκοι τη συμπεριέλαβαν στην Σοβιετική Ένωση.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι Αρμένιοι απέκτησαν ξανά ανεξαρτησία αλλά απέκτησαν και μια Ρωσική στρατιωτική βάση στην πόλη Gyumri.

Στα μέσα του 1990 η κυβέρνηση πραγματοποίησε μια οικονομική αναμόρφωση, η οποία συνέβαλε αρκετά στην σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας. Η Αρμενία έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου το 2001.

Η ανεργία και η φτώχια παρόλα αυτά συνεχίζουν να μαστίζουν τον πληθυσμό. Τα οικονομικά προβλήματα της Αρμενίας επιδεινώνονται από τον εμπορικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της διαμάχης για την διοίκηση του Nagorno Karabakh.

Την ίδια εποχή ξέσπασε πόλεμος καθώς οι Αρμένιοι από την Karabakh αναζητούσαν την ανεξαρτησία τους, υποστηριζόμενοι από την Αρμενία. Η εκεχειρία που πραγματοποιήθηκε το 1994 έχει αποτύχει οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος έως και σήμερα.

Υπάρχει εκτός των άλλων μεγάλη ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο Metsamor δυτικά της πόλης Yerevan. Το 1988 σταμάτησε την λειτουργία του μετά από ένα καταστροφικό σεισμό αλλά ξαναλειτούργησε το 1995. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η Αρμενία εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό καυσίμων της από τη Ρωσία και όπως και άλλες χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ υψηλές τιμές. Η Ρωσική επιχείρηση Gazprom διπλασίασε τις τιμές της το Απρίλιο του 2006.

Οι Αρμένιοι έχουν μια πολύ μεγάλη διασπορά αλλά το ποσοστό των μεταναστεύσεων των τελευταίων χρόνων έχει προκαλέσει αίσθηση.

Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Αρμενίας έχει μειωθεί κατά Ό του πληθυσμού της από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, καθώς όλο και πιο πολλές οικογένειες αναζητούν και ελπίζουν να βρουν μια καλύτερη ζωή σε ξένες χώρες.

Αντιθέτως υπάρχει μια ικανοποιητική ανάπτυξη στο τομέα του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

 

Πληροφορίες:

Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία της Αρμενίας
Πληθυσμός: 3 εκατομμύρια (2007)
Πρωτεύουσα: Yerevan
Έκταση: 29,8 km2
Κύρια γλώσσα: Αρμενική, Ρωσική
Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
Όριο ζωής: 68 χρόνια (άντρες) και 75 χρόνια (γυναίκες)
Νόμισμα: Ντράμ
Κύριες εξαγωγές: Διαμάντια, μηχανήματα, μεταλλικά στοιχεία, τρόφιμα
Κατά κεφαλήν A.E.Π.: $2,640
Κατάληξη δικ. τόπων: .am
Διεθνής τηλ. κωδικός: +374
Ηγέτες:
Πρόεδρος Δημοκρατίας: Serge Sarkisian
Πρωθυπουργός: Tigran Sargsyan

Media:

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι