Menu

Η Αρμενική Γενοκτονία...και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

Οι Αρμένιοι υπήρξαν ιδιαίτερα τυχεροί στη διεκδίκηση της αναγνώρισης της τραυματικής ιστορικής τους εμπειρίας. Δεν είχαν εμπόδιο ένα ομοεθνές κράτος, όπως συνέβη στην περίπτωση των Ελλήνων της Ανατολής. Μπορεί αυτό να ηχεί παράξενα στα αυτιά των αμύητων, όμως  η Hellas έπραξε ότι περνούσε από το χέρι της για να μη δημοσιοποιηθεί ποτέ η Γενοκτονία που έλαβε χώρα στην Ανατολή από τον τουρκικό εθνικισμό.

Και σ’ αυτό είχε συμπαραστάτες πλήθος πολιτικών, γραφειοκρατών, μιλιταριστών, δημοσιογράφων και… ιστορικών. Η μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής -όπως αυτή προδιαγράφτηκε από τον τουρκικό εθνικισμό το 1911- ήταν ενιαία.

…Αρμένιοι, Έλληνες στη Μικρά Ασία (κυρίως Πόντο και Ιωνία) και στην Ανατολική Θράκη, Ασσυροχαλδαίοι, Αραμαίοι, Άραβες χριστιανοί θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Με αφορμή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, ας θυμηθούμε ένα παλιότερο σχετικό άρθρο του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη, που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη  “Καθημερινή“… για μια ανάλογη περίπτωση, όταν το γαλλικό κοινοβούλιο αναγνώρισε το 2001 τη Γενοκτονία των Αρμενίων!

“Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γαλλικό Κοινοβούλιο έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρωτίστως, αποτελεί πράξη αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας από το γαλλικό κράτος, το οποίο -στα κρίσιμα χρόνια πριν το ‘22- ενίσχυσε με κάθε τρόπο την οριστική εδραίωση του τουρκικού εθνικισμού στα πολυεθνικά οθωμανικά εδάφη. Επιπλέον, η πράξη του γαλλικού κοινοβουλίου επαναφέρει στη μνήμη των σύγχρονων κοινωνιών το Χριστιανικό Ολοκαύτωμα που πραγματοποίησε ο τουρκικός εθνικισμός στις αρχές του 20ου αιώνα, μέρος του οποίου υπήρξε η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Το παραγνωρισμένο αυτό Ολοκαύτωμα άρχισε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1924 με την περάτωση της Ανταλλαγής των πληθυσμών, αποτέλεσμα της αναθεωρητικής Συνθήκης της Λωζάννης. Θύματα ήταν οι περισσότερες γηγενείς χριστιανικές ομάδες, πλην των λεγόμενων Φραγκολεβαντίνων και των ελάχιστων τουρκοορθόδοξων της Καππαδοκίας. Οι μονοφυσίτες (Αρμένιοι, Ασσύριοι και λίγοι Κούρδοι), οι ορθόδοξοι (Έλληνες στον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, καθώς και Άραβες Σύριοι στον οθωμανικό Νότο), οι προτεστάντες (Αρμένιοι και Έλληνες) και οι καθολικοί (Αρμένιοι και Άραβες), ανέρχονταν σε τέσσερα εκατομμύρια περίπου. Μετά το τέλος της μεγάλης ανθρωποσφαγής, λίγες μόνο δεκάδες χιλιάδες παρέμειναν στα πατρικά τους εδάφη. Οι Έλληνες που εξοντώθηκαν την περίοδο αυτή πιθανόν να ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο άτομα.

Παρότι το γεγονός αυτό απεκρύβη μετά το ‘22 από την επίσημη Ελλάδα και παρά το άξενο πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον, οι πρόσφυγες του ‘22 διατήρησαν την ιστορική τους μνήμη. Η πρώτη ελληνική ομάδα που διεκδίκησε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας προερχόταν από τους πρόσφυγες του μικρασιατικού Πόντου. Στις 6 Ιουνίου 1998 πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο στη Νέα Υόρκη με τίτλο  “Genocide of Hellenes of Pontos (1914-1923)” (Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου). Οργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού-Παράρτημα Αμερικής, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι ποντιακών ομοσπονδιών και συλλόγων από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ-Καναδά, την Αυστραλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Καζαχστάν και την Κιργιζία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νότια Αφρική και τη Μεγάλη Βρετανία, μαζί με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και με εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, κατέθεσαν Υπόμνημα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητώντας τη διεθνή αναγνώριση.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια ανοίγει το δύσκολο δρόμο για τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της συνολικής Ελληνικής Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε εις βάρος των ελληνικών πληθυσμών της Δυτικής Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης και την καταγραφή της στη συλλογική μνήμη της Ανθρωπότητας.

Πηγή: Πόντος και Αριστερά

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι