Menu

«Ιστορία των Αρμενο-Ελληνικών Στρατιωτικών Σχέσεων και Συνεργασίας»

«Ελληνοαρμενική Φιλία», «Αδελφικοί Δεσμοί», «Λαοί με κοινή ιστορική πορεία», «Βίοι παράλληλοι», είναι κάποιες φράσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται αναλόγως, τόσο από απλούς-καθημερινούς ανθρώπους όσο και από πνευματικούς, καλλιτεχνικούς, πολιτικούς, επιστημονικούς εκπροσώπους όταν αναφέρονται στις σχέσεις των Αρμενίων και των Ελλήνων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν σε όλα τα επίπεδα στο διάβα των αιώνων και εξακολουθούν να υφίστανται.

Δύο δημοκρατικά έθνη τα οποία συναντήθηκαν, γνωρίσθηκαν, συμπορεύθηκαν, συμφώνησαν ή διαφώνησαν, κάποιες φορές βρέθηκαν αντιμέτωπα εξ΄ετείας τρίτων, όλα αυτά όμως με σεβασμό στις αρχές της ιστορίας και των παραδόσεών τους.

Θέλοντας να τονίσει αυτές τις αξίες των δύο λαών ο Συνταγματάρχης Σαμβέλ Ραμαζιάν(*) παραδίδει στους έλληνες και αρμενίους αναγνώστες ένα ιδιαίτερο βιβλίο με τίτλο:

«Ιστορία των Αρμενο-Ελληνικών Στρατιωτικών Σχέσεων και Συνεργασίας», προϊόν πενταετούς έρευνας και μελέτης ιστορικών και στρατιωτικών αρχείων, αρμενικών, ελληνικών, αγγλικών, ρωσικών, γερμανικών και γαλλικών ιστορικών πηγών, συγγραμμάτων και βιβλίων.

Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (αρμενικά και ελληνικά) και καλύπτει την χρονική περίοδο από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τις ημέρες μας. Είναι γραμμένο απλά και κατανοητά και ταυτόχρονα αναπτύσσει με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο γνωστές και κυρίως πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας των στρατιωτικών σχέσεων και της αγαστής συνεργασίας των δύο λαών. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην εξιστόριση της συνεργασίας των Ελληνικών και των Αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα - την τόσο τραγικά συνυφασμένη με την μοίρα των δύο λαών - στην περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας των Ελλήνων και στην μετέπειτα υποχώρησή τους.

Κάθε σελίδα του βιβλίου διανθίζεται με φωτογραφίες (χαρτών, νομισμάτων, εγγράφων, εικόνων και γλυπτών, μνημείων κ.λ.π.) προερχόμενες από πολλές πηγές όπως μουσεία, βιβλία, προσωπικά αρχεία αρμενίων συμπατριωτών, αρχεία των αρμενικών κοινοτήτων της Ελλάδος κ.λ.π..

Δεν παραλείπουμε βεβαίως να πούμε ότι για την υλοποίηση του βιβλίου βοήθησε μια πλειάδα προσώπων τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στην σελίδα των «Ευχαριστιών». Σημειώνουμε μόνον τα ονόματα των προλογισάντων:

Ιωάννη Χασιώτη: (Ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Α.Π.Θ.)

Νικόλαου Μαστραντώνη: (Αντιστράτηγου - Προέδρου Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας) και

Νικόλαου Δελαγραμμάτικα: (φιλολόγου - αποφοίτου του Κέντρου Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών - Διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας).

Σε ερώτηση του περιοδικού μας ο συνταγματάρχης Σαμβέλ Ραμαζιάν απάντησε ότι, σκοπός της συγγραφής του βιβλίου ήταν η προσπάθεια διάσωσης από τη λήθη των ιστορικο-στρατιωτικών γεγονότων τα οποία διαδραματίστηκαν διαχρονικά και έφεραν πολύ κοντά τους Αρμενίους και τους Έλληνες, οι οποίοι συνεργάσθηκαν με πνεύμα πραγματικής αδελφοσύνης και αλληλοκατανόησης.

Ακόμη, αφορμή στάθηκε το γεγονός της εκ μέρους του διαπίστωσης, ότι δεν βρήκε πουθενά ένα, έστω, συνοπτικό σύγγραμμα με θέμα τη στρατιωτική συνεργασία των δύο λαών.

Σχολίασε δε ότι το βιβλίο είναι μεν γραμμένο σε ακαδημαϊκό ύφος, σε καμία όμως περίπτωση δεν θεωρεί ότι είναι μια ακαδημαϊκή εργασία.

Επιθυμία και ευχή του είναι να αποτελέσει ένα μέσο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις μέλλουσες γενεές αμφοτέρων των εθνών και ειδικότερα στα μελλοντικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεών τους, να γνωρίσουν την παράλληλη ιστορική πορεία των χωρών τους.

Για τους ενδιαφερομένους το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία της ημερήσιας αρμενικής εφημερίδας «Αζάτ Ορ» στην τιμή των 45 ευρώ τηλ. επικοινωνίας  210 9575302 ,210 9575011

(*) Συνταγματάρχης Σαμβέλ Ραμαζιάν - Ακόλουθος Άμυνας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.…

 

 

Πηγή: armenika.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι