Menu

Κερκ Κρικοριάν

Το προφίλ ενός γενναιόδωρου δισεκατομμυριούχου

Πρόσφατα ζητήθηκε από τους πολίτες της Αρμενίας να κατονομάσουν άτομα που θεωρούν εθνικούς ήρωες. Όπως ήταν φυσικό, κυριάρχησαν ονόματα στρατιωτικών και πολιτικών ηγετών του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος, όπως του Βασκέν Σαρκσιάν, του Αντρανίκ Οζανιάν και του βασιλιά Τιγκράν του Μεγάλου. Οι μόνοι σύγχρονοι που επιλέχτηκαν από σημαντικό αριθμό ανθρώπων ήταν ο τραγουδιστής Σαρλ Αζναβούρ και ο επιχειρηματίας Κερκ Κρικοριάν.
Ο 92χρονος Κερκ Κρικοριάν, ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του στον αρμενικό κόσμο. Είναι ο μοναδικός Αρμένιος που βρίσκεται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής για πάνω από μία δεκαετία. Είναι ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ανάπτυξη των υποδομών της Αρμενίας και στις διάφορες οργανώσεις της διασποράς. Είναι η επιτομή του επιχειρηματικού και πατριωτικού πνεύματος των Αρμενίων και το καμάρι των απανταχού Αρμενίων. Είναι, όμως, ακόμη γνωστό ότι απεχθάνεται οποιαδήποτε δημόσια αναγνώριση των προσπαθειών του.

Τα πρώτα χρόνια στη χώρα του Σαρογιάν


Ο Κρικόρ Κρικοριάν γεννήθηκε στο Φρέζνο της Καλιφόρνιας. Οι γονείς του, ο Αχαρόν και η Λίλυ Κρικοριάν, ήταν πρόσφυγες από την περιοχή του Χαρπέρτ, που σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία. Ήταν ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο Κερκ μιλούσε αρμενικά στο σπίτι κι έμαθε τα αγγλικά στο δρόμο.
Ο Αχαρόν Κρικοριάν ήταν αγρότης. Καλλιεργούσε καρπούζια και σταφίδες και οι δουλειές του πήγαιναν καλά, μέχρι που ήρθαν οι δύσκολες μέρες του 1921. Όπως συνηθιζόταν τότε, ο νεαρός Κερκ ξεκίνησε να εργάζεται, όταν ήταν παιδί, πουλώντας τα προϊόντα τους και εφημερίδες, ενώ αργότερα πλένοντας, επισκευάζοντας και ξαναπουλώντας αυτοκίνητα.
Καθώς μεγάλωσε στα χρόνια της ύφεσης, ο νεαρός Κερκ, όπως πολλοί συνομήλικοί του, δεν φοίτησε ποτέ στο γυμνάσιο και σταμάτησε το σχολείο στην όγδοη τάξη.
Ήταν μόνο εννέα χρόνια νεότερος του διάσημου συμπατριώτη και συντοπίτη του Ουίλιαμ Σαρογιάν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ποτέ.
Η πρώτη του διάκριση ήρθε το 1937, όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ειρηνικού στην ερασιτεχνική πυγμαχία στην κατηγορία ημιβαρέων βαρών κι έγινε διάσημος για την τεχνική του, με την οποία κέρδισε 33 αγώνες.

Πετώντας με δικά του φτερά


Αυτό όμως που του έδωσε το εισιτήριο για την επιτυχία ήταν το πάθος του για τις πτήσεις. Μετά την πρώτη του πτήση με μονοκινητήριο αεροπλάνο, εργάστηκε σε ράντσο, με αντάλλαγμα μαθήματα πτήσεων σε μια σχολή, που διηύθυνε μια διάσημη αεροπόρος της εποχής.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πτυχιούχος πιλότος πλέον, συμμετείχε ως ιδιώτης στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, πετώντας βομβαρδιστικά αεροσκάφη που είχαν κατασκευαστεί στον Καναδά και οδηγώντας τα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μια εργασία υψηλού ρίσκου, καθώς οι δεξαμενές των βομβαρδιστικών μπορούσαν να χωρέσουν καύσιμα μόνο για μέρος του ταξιδιού και οι πιλότοι επαφίεντο στον ευνοϊκό άνεμο για το υπόλοιπο της πτήσης πάνω σε παγωμένα νερά. Ένα στα τέσσερα αεροσκάφη δεν έφθανε ποτέ στον προορισμό του. Ο Κρικοριάν έκανε 33 πτήσεις σε δυόμισι χρόνια.
Μετά τον πόλεμο, έχοντας εξοικονομήσει 12.000 δολάρια, ξεκίνησε τη δική του αεροπορική εταιρία. Το 1947 αγόρασε μια μικρή εταιρία πτήσεων τσάρτερ προς το Λας Βέγκας, που είχε αρχίσει να γίνεται η πρωτεύουσα του τζόγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1962 άρχισε να επενδύει σε ακίνητη περιουσία στο Λας Βέγκας. Συνέβαλε στο να μετατραπεί το Λας Βέγκας σε οικογενειακό προορισμό διακοπών. Αφού εγκατέλειψε τις αεροπορικές επιχειρήσεις, έχτισε τα ξενοδοχεία International και Flamingo το 1969, ενώ την επόμενη χρονιά τα πούλησε στην αλυσίδα Hilton.
Το 1969 ο Κρικοριάν αγόρασε το διάσημο στούντιο της Metro-Goldwyn-Meyer στο Hollywood και αργότερα τα στούντιο της Universal Artists. Οι συγχωνευμένες MGM/UA πουλήθηκαν το 1985 στον Τεντ Τέρνερ έναντι 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το 1990 ο Κρικοριάν έστρεψε το ενδιαφέρον του στους προβληματικούς κολοσσούς της αυτοκινητοβιομηχανίας, αγοράζοντας κι αργότερα πουλώντας πολλές μετοχές της Chrysler και πιο πρόσφατα της General Motors και της Ford.
Η απέχθειά του προς την πολυτέλεια αντικατοπτρίζεται και στην προσωπική του ζωή, καθώς ο Κρικοριάν οδηγεί σχετικά οικονομικά αυτοκίνητα, κι ενώ είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης στούντιο, επέμεινε να περιμένει στην ουρά για ν’ αγοράσει το εισιτήριό του.
Ο Κρικοριάν είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της δεύτερης σε μέγεθος εταιρίας της Αμερικής που έχει στην κατοχή της ξενοδοχειακές μονάδες και λέσχες, όλες στο Λας Βέγκας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes, η περιουσία του ανερχόταν ως και το ύψος των 16 δισ. δολαρίων πριν την οικονομική κρίση, ενώ φέτος εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 3 δισ. δολάρια. Παραμένει ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική.

Ένας μεγάλος φιλάνθρωπος


Ο Κερκ Κρικοριάν θεωρείται ένας από τους πιο γενναιόδωρους δισεκατομμυριούχους της Αμερικής, έχοντας δωρίσει το ένα πέμπτο της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες. Έχει υπάρξει γενναιόδωρος όχι μόνο προς την Αρμενία, αλλά και προς τις διάφορες κοινότητες της διασποράς καθώς και προς τις δεύτερες πατρίδες του, την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα. Συγχρόνως, έχει συστηματικά αρνηθεί να ονομαστεί οτιδήποτε προς τιμήν του.
Οι επενδύσεις του Κρικοριάν στη διασπορά πρόσφατα περιλάμβαναν επενδύσεις εκατομμυρίων για την αρμενική κοινότητα του Λιβάνου, καθώς και αρμενικά σχολεία στην Καλιφόρνια. Στο παρελθόν, το Ίδρυμα Λίνσυ, που έχει ο ίδιος ιδρύσει κι έχει πάρει το όνομα των δύο κορών του Λίντα και Τρέισυ, παρείχε ετήσια υποστήριξη στο Armenian Assembly της Αμερικής.
Κατά καιρούς, έχει ενισχύσει με σημαντικά χρηματικά ποσά πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο άνθρωπος που αναπτέρωσε το ηθικό της Αρμενίας


Από το 2001 ως το 2008 το ίδρυμα Λίνσυ χορήγησε 230 εκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής στην Αρμενία. Έχει επίσης ενισχύσει το σύστημα υγείας της Αρμενίας, τη γεωργική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας καθώς και το ίδρυμα Ευρασία, που υποστηρίζει προγράμματα για την προώθηση κι ενίσχυση της δημοκρατίας.
Φαινομενικά, τα προγράμματα υποδομής του ιδρύματος Λίνσυ έδωσαν στη χώρα το «λίφτινγκ» που χρειαζόταν. Διατέθηκαν μεγάλα ποσά για την κατασκευή δρόμων και κατοικιών, ειδικά στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές στα βόρεια της χώρας, καθώς και για επισκευές δημόσιων κτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων.
Πέρα από τις αισθητικές παρεμβάσεις, όμως, τα χρήματα του Κρικοριάν ήρθαν στην Αρμενία σε μια χρονική στιγμή που πολύ λίγοι ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στη χώρα και η κυβέρνηση δεν διέθετε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το πρόγραμμα «Λίνσυ» έδωσε στην Αρμενία μια ώθηση, που τη βοήθησε να ξανακερδίσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση και να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, πυροδοτώντας έτσι την κατασκευαστική άνθιση της τελευταίας δεκαετίας.

Αν και απεχθάνεται τη δημοσιότητα, δεν απέφυγε τη μνεία της υπουργού Διασποράς της Αρμενίας, που δήλωσε: «Όλα τα αρμενικά νοικοκυριά γνωρίζουν το όνομα του Κερκ Κρικοριάν. Του απονεμήθηκε ο τίτλος του Εθνικού Ήρωα της Δημοκρατίας της Αρμενίας για τη συνεισφορά του, χάρη στην οποία εδραιώθηκε και αναπτύχθηκε το αρμενικό κράτος».

Πηγή: armenika.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι