Menu

Λαχματζούν (Αρμένικο)


Τι είναι το λαχματζούν;

Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Αρμενίας και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ πιο λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά.

Ας πούμε όμως λίγα για τη χώρα απ’ όπου προέρχεται. Η Δημοκρατία της Αρμενίας είναι μία ελεύθερη σήμερα ανεξάρτητη χώρα στη κεντροδυτική Ασία, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας, που συνορεύει βόρεια με την Γεωργία και ΒΑ. με το Αζερμπαϊτζάν, ΝΑ. με το Ιράν και ΝΔ. και Δ. με την Τουρκία

Η Αρμενία σήμερα είναι ένα δημοκρατικό έθνος με αρχαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Το Βασίλειο της Αρμενίας ήταν το πρώτο κράτος που δέχτηκε το Χριστιανισμό σαν θρήσκευμα κατά τον 4ο αιώνα.

Αυτή η μακρινή χώρα έχει πολλά κοινά σημεία τόσο με την Κύπρο, την πατρίδα μου, όσο και με την Ελλάδα. Η Αρμενία είναι μια χώρα που υπέφερε πολύ και ο λαός της ετράπη εις φυγήν μετά την γενοκτονία των Αρμενίων. Η Ελλάδα καθώς και η Κύπρος ήταν από τις χώρες που φιλοξένησαν τους Αρμενίους την εποχή εκείνη και υπάρχει Αρμενική κοινότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Πρωτογνώρισα τα Λαχματζούν στην Κύπρο τα οποία έφτιαχνε η μητέρα. Με τη σειρά της τα είχα μάθει από μια οικογένεια Αρμενίων που μένανε στη γειτονιά μας και κάνανε παρέα.

Θεωρώ ότι το Λαχματζούν είναι πολύ νόστιμο και πολύ πιο υγιεινό από την πίτσα (αν λάβουμε υπόψη πόσα λιπαρά έχουν τα τυριά και άλλα υλικά) και το πιο σπουδαίο γίνονται τόσο εύκολα. Αυτή είναι η συμμετοχή μου στο event Π Day- Σπιτικές Πίτες, που φιλοξενείται στο Kitchen Parade.

Λαχματζούν

Για τη ζύμη

  • 1 κουταλιά μαγιά ξερή
  • ½ κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο όχι καυτερό
  • ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
  • ¼ κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι (chilli)
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • για από πάνω, χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε μια λεκάνη. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά καθώς και το λάδι και τρίψτε το με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί. Κάντε μια λακκουβίτσα και ρίξτε το χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Εάν εξακολουθεί να κολλάει βάλτε και άλλο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.

Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει. (Σχεδόν διπλασιάζεται).

Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε επίσης. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε, να μην γίνουν τ
ελείως πολτός. Προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Παίρνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε στη μέση και με τον πλάστη, προσπαθούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στρογγυλή αλευρώνοντας τη συχνά και γυρνώντας την κυκλικά καθώς συνεχίζουμε να την ανοίγουμε μέχρι να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος.

Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι λεπτή η ζύμη την τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τη ζύμη ελαφρά με πινέλο και προσθέτουμε τον κιμά αφήνοντας περίπου 2-3 εκατοστό ζύμης ακάλυπτη.

Ψήνουμε το λαχματζούν σε πολύ ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει ξεροψηθεί.

Μόλις βγει η πρώτη αμέσως τοποθετούμε τη δεύτερη.

Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι από πάνω.

Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το λαχματζούν είναι σε μικρότερες στρογγυλές πίτες, στύβουμε λεμόνι από πάνω και τυλίγουμε όπως το σουβλάκι.
Πηγή: kopiaste.info

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι