Menu

Πρόεδρος Χριστοφίας Αρμένιοι - Εορτασμοί

Δεσμοί φιλίας πολλών δεκαετιών αλλά και κοινοί αγώνες, χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στον τόπο μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Αρμενικό Μητροπολιτικό Ναό Σουρπ Αστβατζατζίν, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή φιλόξενη γη μπορεί και είναι σε θέση να αγκαλιάσει με στοργή και αγάπη όλα τα παιδιά της και να τους χαρίσει ευημερία και μια άνετη ειρηνική ζωή.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους για τη δημιουργία μιας ειρηνικής, ενωμένης και ευημερούσας πατρίδας για όλους τους κατοίκους της ανεξάρτητα από την εθνοτική τους προέλευση, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας και του λαού θα συνεχισθούν με επιμονή και καλή θέληση, αλλά και διεκδικητικότητα βασισμένη πάνω σε αρχές.

Επανέλαβε ότι στοχεύουμε σε μια διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, την οποία θα χαρακτηρίζει η ενότητα των θεσμών της οικονομίας και των ίδιων των ανθρώπων της.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η Κύπρος και ο λαός της ήταν και είναι πάντα παρόντες στους σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας των Αρμενίων.

Υπενθύμισε ότι στις Φοινικούδες της Λάρνακας, γη της σωτηρίας για χιλιάδες Αρμένιους, έφτασαν, το 1915, οι βάρκες και τα πλοιάρια που κουβαλούσαν την αρμενική προσφυγιά, που γλίτωσε από τον κατατρεγμό από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Εκεί, είπε, βρήκαν στην πόλη το πρώτο καταφύγιο μετά τη διάσωσή τους.

«Η φιλόξενη κυπριακή γη δέχθηκε με ανοικτές αγκάλες εδώ και αρκετές δεκαετίες τα κύματα των Αρμενίων προσφύγων και κατατρεγμένων αδελφών μας από τη Μικρά Ασία στις τραγικές εκείνες όχι και τόσο μακρινές ιστορικές στιγμές», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στήριξε τις ελπίδες αυτών των ανθρώπων για ένα νέο ξεκίνημα, έδωσε παρηγοριά και καταφύγιο, πρόσφερε στοργή και αγάπη στις δύσκολες τους ώρες.

«Η κυπριακή κοινωνία και ο λαός της σε μικρό χρονικό διάστημα μετατράπηκαν σε δεύτερη ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Αρμένιους που κατέφυγαν σε αυτή και η φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα αναδείχθηκε από τη δική της πλευρά, με πείσμα και εργατικότητα, σε ουσιαστικό παράγοντα προόδου και ευημερίας στον τόπο», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως ως αποτέλεσμα των προνοιών των συμφωνιών ΖυρίχηςΛονδίνου η αρμενική κοινότητα της Κύπρου με την ελεύθερη βούλησή της επέλεξε, το 1960, να συμβαδίσει και να συμπορευθεί με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Αναφέρθηκε και στους πολλούς Αρμένιους κάτοικους της Κύπρου, που ως ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, άνθρωποι της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών, βρίσκονται μεταξύ των πιο διακεκριμένων ανθρώπων αυτού του μικρού τόπου και τιμούν την Κύπρο και το λαό μας και εδώ και στο εξωτερικό.

«Ανθρωποι που μας τιμούν όλους και που όλοι εμείς ανεξαιρέτως νιώθουμε περήφανοι για αυτούς», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος είναι, άλλωστε, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που υιοθέτησε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, το 1982, μετά από πρωτοβουλία του Εκπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του αείμνηστου Αράμ Καλαϊτζιάν.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση και το σεβασμό τόσο του ιδίου προσωπικά, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, προς τους αδελφούς Αρμένιους της Κύπρου, λέγοντας ότι «ο σεβασμός και η αλληλεγγύη, αλλά και τα πολύ δυνατά αισθήματα αγάπης προς τη φιλοπρόοδη αρμενική κοινότητα, είναι δεδομένα. Δεσμοί φιλίας πολλών δεκαετιών αλλά και κοινοί αγώνες, χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή των Ελληνοκυπρίων και των Αρμενίων στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου, είπε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κυπριακού λαού και εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του λαού.

«Είχατε και θα έχετε μια σημαντική συμβολή στην πρόοδο και ευημερία που ο κυπριακός λαός έχει επιτύχει μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου», επισήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι τα προβλήματα που απασχολούν τις θρησκευτικές ομάδες, «μας απασχολούν και τα αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη φροντίδα» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής μας το σεβασμό και τη διατήρηση της ιδιαίτερής σας ταυτότητας». «Για το σκοπό αυτό, έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους εκπροσώπους σας και τις θρησκευτικές σας Αρχές», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια μυρώθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά ο Ναός Σουρπ Αστβατζατζίν, το θεμέλιο λίθο του οποίου κατέθεσε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ στις 25 Σεπτεμβρίου 1976».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter