Menu

Σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας


I
. Διπλωματικές σχέσεις

Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που ανεγνώρισε την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της (21-09-1991).
Λειτουργεί ελληνική Πρεσβεία στο Ερεβάν και Αρμενική στην Αθήνα.

 

 

ΙΙ. Πολιτικές Σχέσεις

Οι σχέσεις Ελλάδος-Αρμενίας έχουν μακροχρόνιο ιστορικό υπόβαθρο και συνδέονται με τη συνύπαρξη Ελλήνων και Αρμενίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο και κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς που συντελέστηκε το 1915.

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αρμενίας, οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών (ΗΕ, ΟΑΣΕ, ΣτΕ, ΟΣΕΠ) ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή πολιτική (Πολιτική Γειτονίας, Σχέδια Δράσεως) που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Αρμενία.

Σε διμερές επίπεδο, η ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλότατο επίπεδο αποδεικνύει τη διάθεση των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων (Επίσκεψη Προέδρου Αρμενίας κ. Ter-Petrosian στην Ελλάδα (1996), επίσκεψη πρώην Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου (1999), επίσκεψη Προέδρου Αρμενίας κ. Kocharian στην Ελλάδα το 2000 αλλά και το 2005).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παπούλιας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία στις 26-28 Ιουνίου 2007.

Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εκατέρωθεν επισκέψεις σε υπουργικό επίπεδο.

 

ΙΙI. Συμβατικό Πλαίσιο

Το υφιστάμενο συμβατικό πλαίσιο καλύπτει κυρίως τον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

- Συμφωνία Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας (ισχύει από 1.12.1994)

- Συμφωνία Προώθησης και Αμοιβαίας Προστασίας των Επενδύσεων (ισχύει από 28.4.1995)

- Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (ισχύει από 13.5.1999)

Έχουν λάβει χώρα 4 Μεικτές Διϋπουργικές Επιτροπές, εκ των οποίων η τελευταία, τον Μάρτιο 2006.

 

 

IV. Πολιτιστικές σχέσεις

Λόγω της μακραίωνης πολιτιστικής επιδράσεως της Ελλάδας (μέχρι τον 5ο αιώνα μ.χ. οι Αρμένιοι χρησιμοποιούσαν το ελληνικό αλφάβητο), το ενδιαφέρον των Αρμενίων για τον ελληνικό πολιτισμό είναι έντονο.

Πραγματοποιούνται μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας στην Ελληνική Βιβλιοθήκη του Κρατικού Πανεπιστημίου Ερεβάν,- η οποία εγκαινιάσθηκε το 1999 κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας-, στο Κρατικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών

Briusov κ.α. Χορηγούνται υποτροφίες για σπουδές Αρμενίων φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 

V. Ομογένεια
Το μέγεθος της ομογένειας στην Αρμενία ανέρχεται σήμερα σε 1800 άτομα περίπου. Η αριθμητική συρρίκνωση την ομογενειακής παρουσίας σε σχέση με παλαιότερους χρόνους οφείλεται κυρίως στη μαζική μετανάστευση προς την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι μεγαλύτερες κοινότητες είναι αυτές του Ερεβάν και του Αλαβερντί. Ακολουθούν οι κοινότητες Βανατζόρ, Γκιουμρί, Στεπαναβάν, Νοϊμπεριάν. Σημαντικό ρόλο στη ζωή της Ομογένειας διαδραματίζει η Oμοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων.

 

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι