Menu

Αρμενοβυζαντινά

Σχέσεις του Αρμενικού Έθνους με το Μεσαιωνικό Ελληνισμό.

Ο κορυφαίος αρμένιος βυζαντινολόγος-μεσαιωνολόγος Χρατς Μ. Μπαρτικιάν, καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής ερευνών και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε το 1945 από το ελληνικό γυμνάσιο του Βύρωνα. Σπούδασε ιστορία στο αρμενικό πανεπιστήμιο του Ερεβάν και αναγορεύτηκε διδάκτορας μεσαιωνικής ιστορίας των πανεπιστημίων του Λένιγκραντ (σημ. Πετρούπολη) και του Ερεβάν με τις διατριβές του περί των πηγών για την ιστορία των Παυλικιανών και του έπους του Διγενή Ακρίτα και της σημασίας του για τις αρμενικές σπουδές. Είναι καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας και διευθυντής του τμήματος μεσαιωνικής ιστορίας του Ινστιτούτου Ιστορίας και Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών του Ερεβάν, όπου ζει. Έχει εκδώσει πολύτιμες αρμενικές μεταφράσεις και ιστορικά σχόλια βασικών βυζαντινών πηγών, μονογραφίες και εκατοντάδες μελέτες, άρθρα και εγκυκλοπαιδικά λήμματα γύρω από θέματα μεσαιωνικής αρμενικής ιστορίας και αρμενοβυζαντινών σχέσεων (στα αρμενικά, ρωσικά, ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά). Στα ελληνικά κυκλοφορούν: Το Βυζάντιο εις τας αρμενικάς πηγάς (1981), Ελληνισμός και Αρμενία (1991), Η βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια των Γαυράδων (Γαβράδων), Ιστορική προσωπογραφική και γενεολογική μονογραφία (1993).

Το βιβλίο του «Αρμενοβυζαντινά: Σχέσεις του Αρμενικού Έθνους με το Μεσαιωνικό Ελληνισμό» κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σταμούλη. Ο Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδης, καθηγητής Ιστορίας Μεσαιωνικών και Βυζαντινών χρόνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: «Το βιβλίο αυτό, το τέταρτο κατά σειράν στην Ελλάδα μέσα σε μια περίοδο είκοσι πέντε χρόνων, παρουσιάζει σε φωτοστατική επανέκδοση 25 σπουδαίες ιστορικές συμβουλές του Χρατς Μπαρτικιάν στη γαλλική, την αγγλική και την ελληνική γλώσσα. Τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι 14 από τις προαναφερόμενες συμβουλές γράφτηκαν εξαρχής στην ελληνική γλώσσα, την οποία ο συγγραφέας γνωρίζει σε βάθος. Η ουσιαστική γνώση των πηγών, αρμενικών και βυζαντινών ελληνικών, γύρω από τις αρμενο-βυζαντινές σχέσεις της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και η τεκμηριωμένη γνώση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας εκ μέρους του Χρ. Μπαρτικιάν είναι δεδομένες και καταξιωμένες από τη διεθνή βιβλιογραφία, όπου το όνομά του κατέχει αξιοζήλευτη θέση».

 

Πηγή: armenika.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Περισσότεροι από 10.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης

Περισσότεροι από 10.000 οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη χώρα.
"Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με τις αρχές, όμως μόνο για ένα θέμα: τη διοργάνωση γρήγορων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών", δήλωσε ο Λεβόν Τερ-Πετροσιάν ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Μαρτίου 2008 στην Αρμενία, έπειτα από 11 ημέρες διαδηλώσεων κατά της νίκης του Σερζ Σαρκισιάν στις προεδρικές εκλογές.
Οι αρχές είχαν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είχαν καλέσει το στρατό προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να υφαρπάξει την εξουσία.
Πηγή: imerisia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ορεινό Καραμπάχ

Η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας πάνω στα προβλήματα που σχετίζονται με τη διευθέτηση της σύγκρουσης στο Ορεινό Καραμπάχ, θα γίνει στο Σότσι στις 5 Μαρτίου.

΄Ετσι ανακοίνωσε η Υπηρεσία τύπου του  Κρεμλίνου. Στο Σότσι με πρόσκληση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα έρθουν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας-Ιλχάμ Αλίγιεφ και Σερζ Σαργκσιάν. Η σύγκρουση γύρω από το Ορεινό Καραμπάχ, θύλακα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν  όπου κατοικούν Αρμένιοι, είχε ξεσπάσει όταν κατά τη διάσπαση της Σοβιετικής ΄Ενωσης δήλωσε πως βγαίνει από τον έλεγχο του Μπακού.

 

Πηγή: greek.ruvr.ru

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι