Menu

Ερντογάν: Το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία συνδέεται με το θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων του Αζερμπαϊτζάν από την Αρμενία, αλλά σημειώνει ότι την ίδια στιγμή θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των Αρμενίων που ζουν στη Τουρκία.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τη Τετάρτη στο Στρασβούργο, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι πάνω από 100 χιλιάδες Αρμένιοι ζουν στη χώρα του, 70 χιλιάδες εκ των οποίων είναι Τούρκοι υπήκοοι και τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του δεσμεύεται να προστατέψει τα δικαιώματα των Αρμενίων στη Τουρκία, το άνοιγμα των συνόρων με την Αρμενία αποτελεί άλλο θέμα το οποίο θα επιλυθεί όταν βρεθεί λύση στην διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε απ’ την λεγόμενη Ομάδα του Μίνσκ να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για το θέμα για να μπορέσουν να ξανανοίξουν τα σύνορα της χώρας του με την Αρμενία και επέκρινε την διασπορά των Αρμενίων ότι μπλοκάρει την εξεύρεση λύσης στην περιφερειακή αυτή αναμέτρηση.

 

Πηγή: voanews.com

Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος: Ψήφισμα της Βουλής για το Κυπριακό

Την ανάγκη για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφωνιών των ηγετών των κοινοτήτων, υπογραμμίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε ψήφισμα που ενέκρινε στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση, πριν από τη διάλυσή της, για τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Στο ψήφισμα, επισημαίνεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «απελευθερώνοντας την Κύπρο, επανενώνοντας τον Κυπριακό λαό και εξυπηρετώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στο ψήφισμά της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά λύπης της διαπιστώνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, παρά τις άοκνες προσπάθειες που εξακολουθεί να καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ως εκ τούτου, απευθύνει έκκληση προς όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, ασκώντας την ιδιαίτερη επιρροή τους προς την Τουρκία, για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της χούντας στην Ελλάδα και της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν έκανε αναφορά και στη συμπλήρωση φέτος επτά χρόνων από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Επτά χρόνια μετά, τόνισε, «η τουρκική πλευρά παραμένει αδιάλλακτη και με αλαζονεία και θράσος επιδιώκει λύση του Κυπριακού χειρότερη σε αρκετά σημεία και από εκείνη του σχεδίου Ανάν, ενώ οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε στασιμότητα και αδιέξοδο».

 

 

Πηγή: agelioforos.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι