Menu

Οι Αρμένιοι στην Τσαρική Ρωσία

Μετά την κατάκτηση του Καυκάσου και της ανατολικής Αρμενίας από τους Ρώσους το 1827, οι Αρμένιοι εκεί, γενικά, ευημερούσαν. Μολονότι η διάκριση κατά των μη-Ρώσων ήταν έντονη, η ρωσική κυριαρχία δεν ήταν εμποτισμένη με κοινωνική ανισότητα και στασιμότητα. Το 19ο αιώνα, στις μεγάλες πόλεις, αναπτύχθηκε μια αρμενική μεσαία τάξη. Αυτό το σχετικά μικρό τμήμα του λαού είχε συνδεθεί στενά με την οικονομική ανάπτυξη του Καυκάσου κι έπαιζε ενεργό ρόλο στη βιομηχανία και οικονομία.

Στο τέλος του 19ου αιώνα, παρά ταύτα, ο αρμενικός πληθυσμός του Καυκάσου ήταν περισσότερο αγροτικός παρά αστικός. Μαζί με τους αγρότες, η πλειοψηφία του αστικού πληθυσμού ανήκε στην εργατική τάξη. Η εργατική τάξη στην Τιφλίδα και στο Μπακού που ήταν τότε το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής πετρελαίου στο κόσμο, ανέπτυξε μια ισχυρή κοινωνική και εθνική ταυτότητα. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για την απελεύθερωση της δυτικής Αρμενίας και στον επαναστατικό αγώνα στη Ρωσία. Συντελεστές αυτής της διπλής παρουσίας ήταν η εξέλιξη της κοινωνικής συνείδησης και η αντι-αρμενική πολιτική του ρωσικού κράτους.

Το 1836 η τσαρική κυβέρνηση εξέδωσε ένα καταστατικό για τη λειτουργία του σημαντικότερου από τα υπάρχοντα αρμενικά ιδρύματα, της Εκκλησίας. Ο κλήρος πάντως διατήρησε τον έλεγχο των κτημάτων και των σχολείων. Ενώ το 1878 η ρωσική κυβέρνηση παρέσχε διπλωματική υποστήριξη στους δυτικο-Αρμενίους που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία, μετά το συνέδριο του Βερολίνου, έθεσε τέρμα στον ανταγωνισμό της με την οθωμανική κυβέρνηση.

Το 1880, ο Τσάρος επεδίωξε μια ενεργό πολιτική αφομοίωσης των Αρμενίων και αποσύνθεσης της θρησκευτικής-πολιτιστικής τους δομής. Οι ρώσοι κυβερνήτες μείωσαν τον αριθμό των Αρμενίων υπαλλήλων κι έκλεισαν τ΄ αρμενικά σχολεία. Από την αρχή το ρωσικό καθεστώς αντιπαθούσε τους Αρμένιους επαναστάτες των οποίων τα αιτήματα για οικονομική και κοινωνική ισότητα απειλούσαν την επικυριαρχία και της οθωμανικής και της ρωσικής αυτοκρατορίας. Τελικά, το 1903 η κυβέρνηση προχώρησε στη δήμευση όλων των περιουσιών που ανήκαν στις αρμενικές Εκκλησίες.

Αυτές οι ενέργειες, καθώς και η πολιτική και οικονομική δυσαρέσκεια, δημιούργησαν έντονα αντι-κυβερνητικά συναισθήματα στους Αρμενίους. Επαναστατικές ομάδες που ως τότε είχαν δώσει βαρύτητα στο θέμα της απελευθέρωσης των υπό την οθωμανική κυριαρχία Αρμενίων, αναγκάστηκαν ν' ασχοληθούν και με το ζήτημα των Αρμενίων που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πατρίδας.

Μολονότι η ρωσική κυβέρνηση, μπροστά στην οργανωμένη αρμενική αντίσταση, αναθεώρησε εν μέρει την τακτική της, η αυθαιρεσία και η αντι-αρμενική πολιτική των λειτουργών της έγινε ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της εθνικής συνείδησης. Οι Αρμένιοι, τόσο στη ρωσική όσο και στην οθωμανική αυτοκρατορία άρχισαν να αισθάνονται υπό διωγμόν. Ενώ τα σχέδια για απελευθέρωση προϋπέθεταν συνεργασία με άλλες εθνότητες, οι Αρμένιοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων είχαν λόγους να πιστεύουν πως οι κυβερνήσεις τους τούς είχαν αγνοήσει.

Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στους Αρμενίους την επόμενη δεκαετία, απλώς ενίσχυσαν την πεποίθηση πολλών πως, αν οι Αρμένιοι δεν αποκτούσαν δικό τους κράτος, όπου θα μπορούσαν να ζούν και να αυτοαμύνονται, η ιστορία του έθνους μπορεί και να τελείωνε.

 

Πηγή: ancg.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι

Οι Αρμένιοι, φυλή ινδοευρωπαϊκή, εγκαθίστανται στους πρόποδες του Αραράτ, γύρω στο 600 π.Χ.. Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας, στην περιοχή γύρω από το όρος Αραράτ, από τη λίθινη εποχή.

Γύρω στο 1.000 π.Χ., η Αρμενία ήταν ένα βασίλειο, γνωστό ως Ουραρτού («Αραράτ»). Οι προ-Αρμένιοι Ουραρτινοί άφησαν μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Από εκείνα τα χρόνια είχαν ασχοληθεί με το εμπόριο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές με τους γειτονικούς λαούς. Τα ερειπωμένα παλάτια και τα φρούρια τους σώζονται ακόμη και σήμερα. Γύρω στο 600 π.Χ., το βασίλειο των Ουραρτού παρακμάζει τελείως και η Αρμενία είναι πλέον πραγματικότητα, με την πολιτική και εθνική πρόσμιξη διαφόρων φυλετικών ομάδων, Αρμενίων, Σκυθών, Μήδων, Χετταίων και άλλων. Μολονότι διατήρησαν μεγάλο μέρος της παλιάς τους εθνικής ταυτότητας, οι Ουραρτινοί υιοθέτησαν μια νέα γλώσσα που ήταν ένας ξεχωριστός κλάδος της ινδο-ευρωπαϊκής οικογένειας.

Περσικές και ελληνικές πηγές άρχισαν να αναφέρονται στην «Αρμενία» και στους«Αρμένιους» το 600 π.Χ. περίπου. Ήταν γνωστοί με αυτά τα ονόματα στους μεγάλους Βασιλείς της Περσίας, το Δαρείο και τον Ξέρξη, όπως επίσης στον πατέρα της Ιστορίας τον Ηρόδοτο.

Έτσι το αρμενικό έθνος καταλάμβανε την περιοχή γνωστή ως «Μείζων Αρμενία» και τις γειτονικές περιοχές, πολύ νωρίτερα από το 500 π.Χ. ως τον 20ό αιώνα. Η γενοκτονία του 1915-1923 διέκοψε μια συνεχή εθνική ιστορία 2.500 και πλέον ετών.

 

Πηγή: ancg.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Phonéthon Documentary (English)

  • Κατηγορία VIDEOS
An inspiring documentary on charity and the Pan-European Phoneathon of the Hayastan All-Armenian Fund's French affiliate (Fonds Armenien de France), which since 2000 has mobilized worldwide support for the economic, social, and cultural development of Armenia and Artsakh. This includes construction or renovation of roads, schools, kindergartens, hospitals, water and gas networks, other core necessities, as well as assistance to socially vulnerable groups such as refugees, IDPs, families of disabled or deceased veterans of Artsakh's War of liberation.

The Hayastan All-Armenian Fund implements its projects through a global network of 25 affiliates, which operate in the United States (Los Angeles and New York), Canada (Toronto and Montreal), France, Great Britain, Germany, Austria, Holland, Sweden, Switzerland, Australia, Brazil, Lebanon, Argentina (Buenos Aires and Cordoba), Greece, Cyprus, Syria, Uruguay, Romania, Russia, Iran, Italy and Kuwait.

The Funds' financial resources are obtained through a variety of fundraising activities including annual telethons, phoneathons, radiothons, benefit bike rides, gala dinners, concerts, and exhibitions, donations made at post offices in Armenia or through SMS, as well as contributions to donor-defined projects and wills.
Source: youtube.com
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Αρμένιοι της Ρόδου όπως τους θυμάται ο κ. Βασίλης Βασιλείου

Τη συνέντευξη αυτή μας παραχώρησε ο κ. Βασίλης Βασιλείου, που γεννήθηκε και εξακολουθεί να ζει μέχρι σήμερα στη Ρόδο. Την οικογένεια Βασιλείου τη γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια, όταν σε ένα ταξίδι μου στη Ρόδο διανυκτέρευα στο ξενοδοχείο «Semiramis», του οποίου οι ιδιοκτήτες είχαν αρμενική καταγωγή. Ο κ. Βασιλείου έδειξε από την αρχή ιδιαίτερο και ζωηρό ενδιαφέρον για την αρμενική ιστορία και τέχνη, μιλώντας με μεγάλη νοσταλγία για τα παιδικά του χρόνια, αναφερόμενος στις θείες του που μιλούσαν σ’ αυτόν και στα αδέλφια του στην αρμενική γλώσσα. Όσοι από την παροικία μας ασχολήθηκαν με τη φιλοξενία των 100 παιδιών από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αρμενίας - το καλοκαίρι του 1989 στη Ρόδο - θυμούνται μέχρι σήμερα τη μεγάλη αγάπη και στοργή που είχε δείξει η οικογένεια Βασιλείου γι’ αυτά τα παιδιά και ιδιαίτερα ο κ. Βασίλης! Νωρίτερα, ο ίδιος είχε προσπαθήσει να διοργανώσει, μαζί με την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας και τον δήμο Ρόδου, αρμενική εβδομάδα. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια δεν υλοποιήθηκε και ευχόμαστε στο μέλλον να δοθεί μια άλλη ευκαιρία για την ευόδωσή της.

Πότε εγκαταστάθηκαν οι γονείς και παππούδες σας στη Ρόδο; Από πού κατάγονταν;

Ήρθαν πριν από το 1912 από το Εζινέ, την αρχαία Νεάνδρεια στα Δαρδανέλλια, αφού σκότωσαν τον παππού μου οι Τούρκοι σε μια λίμνη.

 

Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από τους αρμένιους παππούδες σας;

Όταν ήμασταν μικρά παιδιά, μας τραγουδούσαν πάντα τραγούδια που δεν καταλαβαίναμε και μιλούσαν μια περίεργη για μας γλώσσα. Μας έλεγαν, απ’ ό,τι θυμάμαι τώρα, παραμύθια και εκείνο που άρεσε ήταν για κάποιον Αντρανίκ. Επίσης, μας μιλούσαν για την εκκλησία όπου ο θείος Οβαννές ήταν παπαδάκι. Τα απογεύματα έρχονταν για καφέ πολλές φίλες, θυμάμαι κάποια Τακουή, τη Βασιλική Ασσουριάν, τις αδελφές Εμινιάν, που ήταν και γειτόνισσές μας. Είναι λίγο δύσκολο να θυμηθεί κανείς γεγονότα μετά από 60 χρόνια.

 

Έχετε πλούσιες ιστορικές γνώσεις για το νησί σας. Πείτε μας, πότε πρωτοεμφανίζεται εδώ το αρμενικό στοιχείο;

Το αρχαιότερο εύρημα που έχω υπόψη μου είναι μια χάλκινη ζώνη των Ουραρτού που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αιώνα και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Τη βυζαντινή περίοδο θα πρέπει να υπηρετούσαν εδώ αρμένιοι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνήθως καταλάμβαναν μεγάλα αξιώματα στο βυζαντινό στρατό. Ο Bossio γράφει πως επί σουλτάνου Μουράτ του Α΄(1366) και με την άδεια του Μ. Μαγίστρου Ραϋμόνδου Berenge (1365-1374) έγινε ομαδική εγκατάσταση Αρμενίων στην Κω (Κέφαλος) και στη ΝΔ Ρόδο (Λαχανιά).

 

Θυμάστε εσείς ή αναφέρουν οι γονείς σας την ύπαρξη αρμενικής εκκλησίας στη Ρόδο;

Εκεί που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο «Belvedere» ήταν το αρμενικό νεκροταφείο. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται μια παλιά μονόχωρη εκκλησία (όπου έψελνε ο θείος μου, Οβαννές) κατεστραμμένη, μάλλον αρμενική, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι. Δυστυχώς, η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν διαθέτει πολλά στοιχεία.

Ακόμη και σήμερα συναντάμε αρκετά τοπωνύμια, ο μύλος του Αρμένη, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο «Κάκτους», το πηγαδάκι του Αρμένιου στην Αρχάγγελο, της Αρμένισσας στην Έμπωνα. Επίσης, σε διάφορους ιταλικούς καταλόγους μεταξύ ελληνικών, ιταλικών, τουρκικών και εβραϊκών ονομάτων συναντώνται ονόματα όπως: Αλεξανιάν Ντιαράν, Μερκουριάν Τζιανκάμο, Βερβεριάν Μαρία, Ασσουριάν Βασιλική, Μπαρντιζμπανιάν Οβαννές, κ.λ.π..

 

Γνωρίζετε αν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη περιοχή στη Ρόδο, όπου ζούσαν οικογένειες Αρμενίων;

Γενικά, νομίζω ότι την εποχή των Ιπποτών κατοικούσαν αρμονικά με τους ομόδοξούς τους Έλληνες έξω από τα τείχη της παλαιάς πόλης της Ρόδου. Μέχρι την απελευθέρωση από τους Ιταλούς πολλές οικογένειες Αρμενίων είχαν σπίτια στην περιοχή που ήταν το νεκροταφείο και στην εκκλησία που αναφέραμε παραπάνω. Μετά την απελευθέρωση πολλές οικογένειες έφυγαν από τη Ρόδο. Αρκετοί βρέθηκαν στην Ιταλία, άλλοι σε διάφορες ευρωπαϊκες χώρες, στην Αφρική καθώς και την Αμερική.

Τυχαία, στον τόπο βαπτίσεων της Ενορίας Εισοδίων της Θεοτόκου Ρόδου είχα συναντήσει το όνομα Μιράν Παρτισπανιάν του Σαχάκ Παρτισπανιάν και της Ακριβής Ι. Παπαδοπούλου που γεννήθηκε στις 22/12/1885 βαπτίσθηκε στις 06/01/1896 και ανάδοχος ήταν ο Καραμπέτ Παρτισπανιάν. Σήμερα ζουν περίπου δέκα οικογένειες και με αρκετούς μικτούς γάμους.

Πριν πολλά χρόνια είχα επισκεφθεί μια βιοτεχνία χαλιών στην Αρχάγγελο. Τα μοτίβα των χαλιών είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον μου, γιατί είχαν αρμενικά στοιχεία. Ρώτησα την ηλικιωμένη γυναίκα που τα δούλευε αν ήταν Μικρασιάτισσα και πώς είχε μάθει την τέχνη.

«Παιδί μου είμαι γεννημένη εδώ. Την τέχνη αυτή μας την έμαθε ένας Αρμένης. Ο Θεός μας τον έφερε εδώ, να είναι καλά που μας έμαθε την τέχνη και βγάζουμε το ψωμί μας», μου είχε απαντήσει. Ο Αρμένης δεν ζούσε πια εκεί, είχε φύγει για την Αμερική.

Πράγματι το 1922 ήρθαν πολλοί Αρμένιοι πρόσφυγες στη Ρόδο και δίδαξαν την τέχνη της ταπητουργίας, παράλληλα επηρέασαν και την κεραμική που έχει πολλά μοτίβα από την κεραμική της Κιουτάχειας ή του Ιζνίκ.

Στην περιοχή Ακαντιά λειτουργούσε πρακτική Γεωπονική Σχολή με εσωτερικούς οικότροφους και παιδιά αρμενίων προσφύγων. Επί Ιταλών ιδρύθηκε η εταιρία SAITR (Stabilemento Arte Italiana Tappeti Rodi S.A.) με το υπ’ αριθμ. 25 διάταγμα του Μάριο Λάγκο (τοπική κυβέρνηση) την 23η/12/1935 με σκοπό την επεξεργασία και εμπορία ταπήτων.

Οι εταίροι είναι οι Λορέντζο Τόμιτς του Λουδοβίκου, οι αδελφοί Αγκόπ και Μεκιτρίχ Αλεξανιάν του Αλεξανιάν, 53 και 44 χρόνων αντίστοιχα, Αρμένιοι στην καταγωγή. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει ο Κ. Τσαλαχούρης στο βιβλίο του «Η οικονομική πολιτική της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα».

Επίσης, η Αναστασία Μιχαλαριά αφηγήθηκε στο γιο της ότι, όταν νέα εργαζόταν σε ταπητουργείο, ήρθε ένας Αρμένιος, γύρισε όλο το νησί για να κάνει κάποια δουλειά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που έλειπε ήταν ένα ταπητουργείο. Συνεταιρίστηκε και άρχισε την παραγωγή με εκλεκτά κομμάτια που έστελνε στην Ιταλία και την Αμερική.

Όταν επισκέφθηκε τη Ρόδο ο διάδοχος του ιταλικού θρόνου, είδε την καλή δουλειά που έκαναν και του ανέθεσε την επισκευή ενός σπάνιου μεταξωτού χαλιού. Η αφήγηση αυτή πιθανώς ν’ αναφέρεται στην εταιρία SAITR.

Μέχρι σήμερα στην Αρχάγγελο και στ’ Αφάντου λειτουργούν ταπητουργεία. Στην Αρχάγγελο ανθεί και η κεραμική.

 

Βίκυ Χατσαντουριάν

 

Πηγή: armenika.gr


 

Διαβάστε περισσότερα...

Πρεμιέρα για την εκπομπή της Σύλβιας Κλιμάκη

Επιστρέφει αυτήν την Κυριακή στις 12:30 στον ΣΚΑΪ

Η Σύλβια Κλιμάκη επιστρέφει με νέα επεισόδια και νέα πρόσωπα, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες έχουν τη δύναμη. Η Ελλάδα εξελίσσεται και το αποδεικνύει «Στην Πράξη» από την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 12.30 το μεσημέρι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Κάθε εβδομάδα η Σύλβια Κλιμάκη μιλά με ανθρώπους κάθε ηλικίας, από κάθε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που οι ιστορίες τους επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει διέξοδος από την ελληνική κρίση. Μπορεί να κάνουν κάτι πολύ απλό και καθημερινό μπορεί να κάνουν κάτι πολύ καινοτόμο, όπως και να΄χει το κάνουν με ΜΕΡΑΚΙ!

 

Στην πρώτη εκπομπή φιλοξενείται ο Αλέκος Παπαδάτος, σχεδιαστής του Logicomix, ενός μυθιστορήματος σε μορφή κόμικ. Η βρετανική «The Independent» χαρακτήρισε το Logicomix σαν «ένα από τα καλύτερα graphic novel της εποχής», το οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει σε 14 χώρες

 

 

 

Ακόμη, τα αδέρφια Χριστοδούλου μιλούν για τον μεγαλύτερο όμιλο επεξεργασίας φρούτων στην Ελλάδα με εξαγωγές άνω του 80%. Ο όμιλος εξάγει σε 63 χώρες σε όλες τις ηπείρους και στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς φρούτων από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία.

 

 

 

Ο Δρ. Σέρκος A. Χαρουτουνιάν, Καθ. Χημείας του Γεωπονικού Παν. Αθηνών, αναλύει πως το πρόγραμμα ΚΑΛΧΑΣ, με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παραχωρήθηκε δωρεάν στο ελληνικό κράτος.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Armenia to unilaterally lift visa requirements for Schengen countries’ citizens

YEREVAN. – As of January 10, 2013, the citizens of 27 EU-member countries and four non-member but Schengen Acquis countries (Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland) can arrive in Armenia without visa requirements. With the proposal of Armenian MFA, this draft decision is included in the agenda of Thursday’s Cabinet session.

To note, Armenia is currently negotiating with EU and with respect to the visa relaxation agreement, so as to completely lift visa requirements in the future. And by unilaterally lifting the visa requirements, Armenia expects to accelerate the signing of the aforesaid agreement.





Source: news.am
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι