Menu

Με πόλεμο απειλεί το Αζερμπαϊτζάν η Αρμενία

Με «πόλεμο» κατά του Αζερμπαϊτζάν απειλεί η Αρμενία, μετά την απονομή χάριτος και την προαγωγή που δόθηκε σε έναν Αζέρο αξιωματικό, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τον αποκεφαλισμό ενός Αρμένιου στρατιωτικού.

«Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπό του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ χορήγησε χάρη στο Ραμίλ Σαφάροφ μόλις αυτός επέστρεψε στη χώρα την Παρασκευή, μετά την έκδοσή του από την Ουγγαρία όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον φόνο που είχε διαπράξει το 2004.

Ο Σαφάροφ είχε υποδοχή ήρωα στο Αζερμπαϊτζάν, προήχθη σε ταγματάρχη, έλαβε ένα σπίτι και του κατεβλήθησαν οι μισθοί του για τα οκτώ χρόνια που πέρασε στην Ουγγαρία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το Μπακού στη Βουδαπέστη ότι ο καταδικασμένος αξιωματικός θα εξέτιε την ποινή του στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Σαρκισιάν κατήγγειλε το Αζερμπαϊτζάν ως «μια χώρα όπου δίνονται παράνομες διαταγές αποφυλάκισης και όπου δοξάζεται δημόσια όποιος μπάσταρδος σκοτώνει ανθρώπους επειδή είναι Αρμένιοι».

Ο Σαφάροφ είχε αποκεφαλίσει τον Γκούργκεν Μαργκαριάν την ώρα που αυτός κοιμόταν. Βρίσκονταν στη Βουδαπέστη για μια πρακτική άσκηση που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς προερχόμενους από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Μετά την έκδοσή του, η Αρμενία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουγγαρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για την απόφαση του Μπακού να δώσει χάρη στο στρατιωτικό.

Χθες, η ουγγρική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την «απαράδεκτη», όπως την χαρακτήρισε, χάρη που δόθηκε στον αξιωματικό.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι