Menu

Πολ Καζαριάν: Ο επενδυτής που διαφημίζει την ελληνική οικονομία

Ποιος είναι ο μυστηριώδης επενδυτής που διαφημίζει την Ελλάδα

Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης υπέρ της ελληνικής οικονομίας "εξαπέλυσε" χθες η αμερικανική εταιρεία Japonica Partners του επενδυτή Πολ Καζαριάν, υποστηρίζοντας ότι βάσει των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να αξιολογείται με "Α+" και όχι με "C".

Η Japonica Partners με μια ολοσέλιδη καταχώριση στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" ζήτησε χθες την ανάληψη δράσης από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον προκειμένου να ξεπεραστεί η "οικονομικά παράλογη και αναχρονιστική λογιστική", η οποία "συσκοτίζει" και δεν επιτρέπει να καταδειχθεί ότι η Ελλάδα αξίζει να έχει αξιολόγηση "A+".

Η αμερικανική επενδυτική φίρμα που τον προηγούμενο Ιούνιο αιφνιδίασε τους πάντες καταθέτοντας δημόσια προσφορά για την αγορά ελληνικών ομολόγων αξίας έως 4 δισ. ευρώ υποστηρίζει την επένδυσή της στο ελληνικό χρέος προσπαθώντας να αυξήσει την τιμή των χρεογράφων που κατέχει.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Καζαριάν ανακοίνωσε πως η Japonica κατέστη ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους - υπέβαλε την προσφορά της αρχικά τον Ιούνιο παρατείνοντάς την τρεις φορές -, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ονομαστική αξία των ομολόγων που απέκτησε.

Μάλιστα, ο Καζαριάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα που έλαβε η Japonica κατά τη δημόσια προσφορά είναι μαζικώς υποτιμημένα λόγω συστημικών ασαφειών για την Ελλάδα αλλά και των παρωχημένων λογιστικών κανόνων βάσει των οποίων υπερεκτιμήθηκαν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ωστόσο, ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής με την πλούσια εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική δεν έμεινε εκεί. Χθες η Japonica δημοσίευσε στους "Νιου Γιορκ Τάιμς" ανοικτή επιστολή στην οποία απαριθμεί μια σειρά από επιχειρήματα για τον λόγο που η Ελλάδα πρέπει να αξιολογείται με "A+".

Η ίδια επιστολή που θα δημοσιευθεί σήμερα στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αύριο στην "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" και την Παρασκευή στους "Ιντερνάσιοναλ Νιου Γιορκ Τάιμς Ασίας" αναφέρει ότι είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει μια από τις πιο εξαιρετικές δημοσιονομικές αναγεννήσεις στην ιστορία, που ισοδυναμεί με αξιολόγηση "Α+".

"Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από την αναχρονιστική και παράλογη λογιστική που συσκοτίζει το γεγονός ότι η χώρα αξίζει ένα "Α+" και απόδοση ομολόγων κάτω του 5%", αναφέρει στην επιστολή της η Japonica. Και προσθέτει: "Τώρα είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η λογιστική είναι το μοναδικό μεγάλο εμπόδιο και το πιο εύκολα εξαλείψιμο για να επιτευχθεί μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα".

Η επενδυτική εταιρεία καλεί τους υπευθύνους χάραξης της δημόσιας πολιτικής σε ΕΕ και ΗΠΑ να παρουσιάσουν τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας με τρόπο που θα αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό η ολοσέλιδη καταχώριση της Japonica Partners αναφέρει τόσο σε κείμενο όσο και σε πίνακες ότι η Ελλάδα σε μόλις πέντε χρόνια έχει ανέλθει στην πρώτη θέση από την τελευταία στους δείκτες δημοσιονομικής απόδοσης, ένα επίτευγμα που οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως η ελληνική οικονομία κατατάσσεται πλέον πρώτη μεταξύ των 27 της ΕΕ σε όρους δομικού πλεονάσματος ως ποσοστού του ΑΕΠ, με διαρθρωτικό πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2013 σε σύγκριση με το διαρθρωτικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ της Σουηδίας.

Ακόμη, αναφέρει πως σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ελλάδα κατατάσσεται επίσης στην πρώτη θέση μεταξύ των 30 ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου σε όρους εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς με κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα 5,4% του ΑΕΠ ξεπερνά ακόμη και την παγκόσμιας κλάσης οικονομία της Σιγκαπούρη που αναμένεται το 2014 να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ.

Στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Japonica θα βρεθεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που έχει θέμα «Το νέο ελληνικό οικονομικό μοντέλο».

Ο Καζαριάν θα αναλύσει το πώς μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων αξιολογεί την Ελλάδα και την οικονομία της σήμερα, το πόσο ελκυστική είναι η Ελλάδα για τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές και τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Japonica στην Ελλάδα Βασίλη Κάββαλο στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο κ. Καζαριάν "θα παρουσιάσει τη δική του προσέγγιση αναφορικά με το γιατί η Ελλάδα δικαιούται την αξιολόγηση "A+".

"Κατάφεραν το αδύνατο"

Ο αρμενικής καταγωγής επενδυτής αναφέρει στην ανοιχτή επιστολή του ότι η Ελλάδα σε μόλις πέντε χρόνια έχει ανέλθει στην πρώτη θέση από την τελευταία στους δείκτες δημοσιονομικής απόδοσης, ένα επίτευγμα που – όπως αναφέρει – οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν αδύνατο.

 

 

Πηγή: news247.gr , πρωτοσέλιδο στα Νέα

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι