Menu

O χάρτης της "Νέας Τουρκίας" προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο με την Βουλγαρία

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε καν όταν δύο εβδομάδες μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που συνεδρίασε στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα Μιλλιέτ, δημοσίευσε απόρρητο χάρτη που τέθηκε υπ'όψιν των μελών του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας με την μισή Ελλάδα κατεχόμενη, αλλά η Βουλγαρία φαίνεται ότι φοβάται πολύ ολιγότερο την Τουρκία και αντέδρασε εντονότατα.

Και μάλιστα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, ούτε καν ο εκλεγμένος, προχώρησε σε μία τοποθέτηση από αυτές που φαίνεται είναι απαγορευμένες στην ελληνική κυβέρνηση: Έτσι ο Μαρίν Ράικοφ μιλώντας για τον συγκεκριμένο χάρτη της "Νέας Τουρκίας", είπε συγκεκριμένα:

«Θεωρώ τον χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα Μιλλιέτ απολύτως σκανδαλώδη. Είναι δε τόσο σκανδαλώδης που δεν αξίζει κάποιο παραπάνω σχόλιο παρά μόνο περιφρόνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράικοφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite».

«Μια χώρα δεν πρέπει να αντιδρά στα όσα γράφει κάποια εφημερίδα, αλλά φαίνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα και ο εν λόγω χάρτης είναι προϊόν πολύ βαθύτερων διεργασιών» κατέληξε ο Μ.Ράικοφ.

Ο χάρτης της "Νέας Τουρκίας" δημοσιεύθηκε στις 23 Μαρτίου στην τουρκική εφημερίδα και υποτίθεται ότι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και περιλαμβάνει ως μέρος της τουρκικής επικράτειας τη νοτιοανατολική Βουλγαρία, την ελληνική δυτική Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και το ήμιση της Κεντρικής Μακεδονίας με την Χαλκιδική, μέχρι τις παρυφές της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παρουσιάζονται ως τουρκικά, ολόκληρα τα νησιά του Α.Αιγαίου και - βέβαια - ολόκληρη η Κύπρος...

"Αυτή θα είναι η Νέα Τουρκία το 2050 όπως σχεδιάζεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας", ήταν ο τίτλος του κειμένου της τουρκικής εφημερίδας.

 

 

Πηγή: defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Bazzar Αγάπης από τον Αρμενικό Κυανού Σταυρό

O Αρμενικός Κυανούς Σταυρός στέλνει και φέτος μήνυμα αλληλεγγύης και διοργανώνει μπαζάρ με αρμένικα παραδοσιακά προϊόντα, όπως εκλεκτά κρασιά και το περίφημο κονιάκ της Αρμενίας, σπιτικές λιχουδιές, είδη χειροτεχνίας και ιδιαίτερα όμορφα πασχαλινά δώρα. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση φιλανθρωπικού έργου και ιδιαίτερα για την αρωγή παιδιών που χρειάζονται τη συμπαράστασή μας. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευματίσουν μόνο με 5 ευρώ, χάρη στην προσφορά των μελών.

Το Bazaar Αγάπης θα πραγματοποιηθεί στην Αίγλη Ζαππείου την Κυριακή, 28 Απριλίου 2013, και από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα.

 

 

Πηγή: catisart.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Μια νέα έκδοση του περιοδικού Αρμενικά ''Τι κακό κάναμε;''

Ντάγκνη Κγιάρσγκααρντ - Αγκοπιάν
(μετάφραση από τα δανικά Ισαβέλλα Αγκοπιάν-Τσίτση)

Ο νεαρός Στεπάν ζει σε μια μικρή πόλη της Τουρκίας με τους γονείς και τα αδέλφια του. Οι διωγμοί των Αρμενίων έχουν αρχίσει, ο πατέρας του δουλεύει στους σιδηροδρόμους και γλιτώνει προς το παρόν. Έχει μεγάλη δίψα για μάθηση και έφεση στις ξένες γλώσσες. Ζει και τους πρώτους εφηβικούς έρωτες. Όμως, ένα δυσάρεστο οικογενειακό γεγονός φέρνει τον πατέρα του αντιμέτωπο με τους Τούρκους που τον σκοτώνουν. Ο Στεπάν σε πολύ νεαρή ηλικία αναλαμβάνει την ευθύνη της οικογένειάς του. Αρχικά πηγαίνουν στη Σμύρνη όπου βρίσκει μια καλή δουλειά, αλλά αναγκάζονται πάλι να φύγουν με την καταστροφή της Σμύρνης. Βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα, όπου με σκληρή δουλειά και αυστηρή οικονομία, καταφέρνει να πλουτίσει και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στην οικογένειά του.

H Ντάγκνη Κγιάρσγκααρντ-Αγκοπιάν γεννήθηκε το 1907 στο Άαρχους της Δανίας. Από πολύ νέα ταξίδεψε σε πολλές χώρες στέλνοντας ανταποκρίσεις σε περιοδικά και εφημερίδες της Δανίας. Υπήρξε συνεργάτης των αγγλικών εφημερίδων Sunday Express και Evening Standard. Το 1935, παντρεύτηκε τον Αρμένιο Νερσές Αγκοπιάν και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1962 ήταν ανταποκρίτρια του ομίλου εφημερίδων Beaverbrook Press του Λονδίνου. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων στη Δανία «Καθαρό Χρυσάφι» και «Η μέρα μου στην Αθήνα» καθώς και το μυθιστόρημα «Τι κακό κάναμε». Το 1950, η δανέζικη τηλεόραση την τίμησε με ένα αφιέρωμα για τη ζωή της, όπου προβλήθηκε και το Αρμενικό Ζήτημα, με αρμενική μουσική και ταινίες από την γενοκτονία. Πέθανε το 2007 στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 100 ετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΖΑΤ ΟΡ

Διαβάστε περισσότερα...

Ο φιλότουρκος Μάθιου Μπράϊζα "ξαναχτυπά" κατά Ελλάδας - Κύπρου

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
 
Για ακόμη φορά ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπακού και πρώην βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Matthew Bryza (Μάθιου Μπράιζα)  επιδόθηκε στην προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι ο ...καλύτερος "πρεσβευτής" της Αγκυρας και των ενεργειακών της προτεραιοτήτων!

Η απόδειξη έρχεται μέσω συνέντευξης του - παράγοντα του χώρου της ενέργειας  πλέον  και επικεφαλής του  Think Tank - International Centre for Defense Studies -   κ. Μπράιζα στην τουρκική εφημερίδα  Turkiye. Ο κ. Μπράιζα είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Τζων Κέρι, επιθυμεί να κατορθώσει πολλές σημαντικές δουλειές με τους Τούρκους αρμοδίους και πρόσθεσε «Ο Κέρι έχει μεγάλους στόχους για προσωπικές φιλίες, δημιουργία συμμαχιών και ενίσχυση των διεθνών σχέσεων. Είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι, πραγματοποίησε την 1η επίσκεψή του στην Τουρκία. Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ, στην Τουρκία. Η επιτυχία του Κέρι εξαρτάται από τη συνεργασία με τους Τούρκους αρμοδίους». 

Υπέρ αναβάθμισης σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ


Ο κ. Μπράιζα, ικανοποιώντας ταυτόχρονα την Τουρκάλα σύζυγό του διεθνολόγο-δημοσιογραφο  κ. Ζεινό Μπαράν ( η φωτογραφία από τον γάμο στην Πόλη το 2007),  τόνισε πως ο Κέρι καταβάλει προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων, μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, και πρόσθεσε "Αυτό είναι ένα άκρως σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Με την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων στην υπόθεση Μαβί Μαρμαρά, θα μπορέσει να επιλύσει, με ταχύτητα, τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.  Όταν αρχίσουν να βελτιώνονται οι διπλωματικές σχέσεις, θα ανοίξουν νέες πόρτες για την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να γίνει ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της".

Η αναφορά στην  Τουρκάλα δημοσιογράφο κ. Ζεινό Μπαράν (Zeyno Baran)  δεν είναι τυχαία:  Στις 14 Μαρτίου 2007, έγραψε στο Αμερικανικό περιοδικό NATIONAL REVIEW, ένα άρθρο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, στο οποίο προειδοποιεί την Ελλάδα για τους κινδύνους μιας Ελληνορωσικής συμφωνίας και ουσιαστικά ρίχνει την πρώτη προειδοποιητική βολή σε Ελλάδα και σε Καραμανλή, να μην προχωρήσει σε συνεργασία με τον Πούτιν- πάγια αμερικανική επιδίωξη αλλά και διακαής πόθος της Άγκυρας. Ο χρόνος έχει σημασία :Δύο μέρες μετά, στις 16 Μαρτίου 2007, Πούτιν και Καραμανλής, υπογράφουν τη συμφωνία για τον αγωγό. 

Κατά  αγωγού μέσω Κύπρου 

Συνέχισε  δε προωθώντας ευθέως την τουρκική επιθυμία να περάσει το ισραηλινό φυσικό αέριο όχι μέσω Κύπρου προς ΕΕ, αλλά απευθείας μέσω Τουρκίας: "Ο αγωγός, που θα τοποθετηθεί στον πυθμένα της Μεσογείου, είπε, μπορεί να μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο, μέσω της Τουρκίας, στην Ευρώπη". 
Βεβαώς σε άλλες  συνεντευξεις του και τοποθετήσεις  του έχει ταχθεί και υπέρ της μεταφοράς του Κυπριακού Φυσικού Αερίου μέσω Τουρκίας. Μιλώντας στο κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Channel 9 έχει πεί 'οτι - "Η Λευκωσία μπορεί να υπολογίζει σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη απ' την ενέργεια. Ωστόσο για να έχει σοβαρά έσοδα απ' το αέριο θα χρειαστεί να περάσουν γύρω στα 13 χρόνια. Άρα η Κύπρος πρέπει να δει πως θα εξοικονομήσει χρήματα και νομίζω ότι είναι πολύ πιο φθηνό και πιο γρήγορο χρονικά να κατασκευαστεί αγωγός προς την Τουρκία και από εκεί να μεταφέρεται το κυπριακό αέριο".
Ακόμη μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το επιστημονικό περιοδικό Turkish Policy Quarterly στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε οικονομικά ασύμφορη τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω της Κρήτης,Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ευρώπη φαίνεται λογική από οικονομικής άποψης, ωστόσο -είπε - δεδομένης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ, σχετική συμφωνία είναι μάλλον απίθανη.Τα ίδια είπε και στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013, όπου τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς του αερίου της Κύπρου προς την Ευρώπη, μέσω του τουρκικού δικτύου. Τα κύρια επιχειρήματα που έφερε για τη λύση αυτή ήταν οικονομικά, καθώς οι άλλες λύσεις (υγροποιημένο αέριο, θαλάσσιος αγωγός προς Ελλάδα) έχουν, είπε,  πολύ μεγάλο κόστος. 

Καρφιά κατά Αρμενίων


Στην χθεσινή συνέντευξή του επιχείρησε , συνεχίζοντας το ...σέρβις στην Τουρκία , επίθεση στο αρμενικό λόμπι λέγοντας ότι  το αρμενικό λόμπι δεν έχει πλέον την παλιά του ισχύ,  και  δε θα αποδυναμώσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Και κατέληξε πάλι με ...γλύψιμο στην Τουρκία , προφανώς για να μην τον ...μαλώσει η γυναίκα του ότι δεν κάνει καλά την δουλειά του: «Τώρα πλέον και το τουρκικό λόμπι συμπεριελήφθει μεταξύ των ισχυρών λόμπι, στις ΗΠΑ»

 

 

Πηγή: onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Γενοκτονία Αρμενίων: Η κατανόηση είναι συνυφασμένη με την συγνώμη

του Μάρκου Μπόλαρη

Η εφαρμογή το 1915 ενός συστηματικού σχεδίου εξόντωσης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο Αρμενίων από την Οθωμανική Τουρκική Κυβέρνηση και την εκδίωξη των υπολοίπων από..τις εστίες τους, έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση του δημοκρατικού κόσμου ως γενοκτονία. Εντούτοις 100 χρόνια σχεδόν μετά, τα εγκλήματα αυτά δεν έχουν αναγνωρισθεί από το Τουρκικό κράτος.
Στην προσπάθεια μιας πολύπαθης μετάβασης σε σύγχρονους δημοκρατικούς θεσμούς η Τουρκία οφείλει σήμερα να διαχειρισθεί το ιστορικό της παρελθόν με την αναγνώριση της κατάφωρης παραβίασης εκ μέρους της των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως ακριβώς οφείλει να κάνει και στην περίπτωση της συστηματικής εκδίωξης και αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου. 
Η άρνηση της δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την αναβίωση του οθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού που αποκρύπτει το ένοχο παρελθόν για να προβάλλει μια φενακισμένη εκδοχή της ιστορίας. Καμιά μεταρρυθμιστική προσπάθεια δεν μπορεί να έχει αξιώσεις προοπτικής αν στηριχθεί στη λήθη και στην παραγνώριση του ένοχου παρελθόντος. Όπως υπογράμμισε ο φιλόσοφος της επιείκειας Vladimir Jankelevitch, η κατανόηση είναι συνυφασμένη με τη συγνώμη. 
 Η Τουρκία αν επιθυμεί ειλικρινά να ενταχθεί στο σύστημα αξιών του σύγχρονου δημοκρατικού κόσμου, οφείλει να επιδείξει έμπρακτα την απόρριψη των πρακτικών εθνοκάθαρσης που υιοθέτησε συχνά στην ιστορική της διαδρομή. 
Η αναγνώριση και η συγνώμη θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της ιστορικής μνήμης, όχι για να μνησικακούμε αλλά για να ενδυναμώσουμε τις προθέσεις συμφιλίωσης και κυρίως για να αποτρέψουμε στο μέλλον πράξεις που είναι το όνειδος του πολιτισμένου κόσμου.
 
 
 
Διαβάστε περισσότερα...

98 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ναό Αγίου Γρηγορίου οι εκδηλώσεις μνήμης  στην Κομοτηνή

Η Αρμενική κοινότητα Κομοτηνής συμμετείχε στις εκδηλώσεις μνήμης για την Αρμενική γενοκτονία 98 χρόνια μετά που έγιναν με εκδήλωση αφιέρωμα στην Ξάνθη και ομιλητές τους Παν. Σγουρίδη και Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο ναό Αγίου Γρηγορίου Κομοτηνής με κατάθεση στεφάνων, και αμέσως μετά στην αίθουσα εκδηλώσεων με απαγγελία ποιημάτων ,ύμνων και τραγουδιών που σηματοδοτούν τα αισθήματα του Αρμένικου λαού που ζητά δικαίωση. Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα δεν είναι αυτοσκοπός, καλείται όμως να εξυπηρετήσει δύο εξαιρετικά σημαντικούς σκοπούς να αποκλεισθεί δια παντός η επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και ταυτόχρονα να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Αρμένικο λαό. 
Τιμήθηκε η μνήμη του 1,5 εκατομμύριου αθώων θυμάτων και ήταν συγκινητικό το κλίμα με τις απαγγελίες των παιδιών και τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών του Στεπάν Ματεοσιάν, της Ντικρανουί  Παπουτσή , του ιερέα Μπογός Μπαλταγιάν  αλλά και της νεολαίας που πήρε μέρος στην εκδήλωση.
 
 
 
 
Πηγή: xronos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι