Menu

"Τύμπανα" πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Δεκαπέντε νεκροί από συγκρούσεις Αρμενίων και Αζέρων

Αναζωπυρώθηκε μια ακόμα εστία πολέμου στον πλανήτη και συγκεκριμένα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου σκοτωθηκαν 15 στρατιώτες ανήκοντες στις αρμενικές και στις αζερικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα η Ρωσία να προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί κλιμάκωση της σύγκρουσης, και ότι κάποιοι προσπαθούν να παραβιάσουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του 1994.Η προειδοποίηση αφορούσε σαφώς τους Αζέρους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από την επιρροή των ΗΠΑ, και η Ουάσιγκτον τους χρησιμοποιεί πολυεπίπεδα εναντίον της Μόσχας.Είναι γνωστό ότι ο ΤΑΡ θα προωθεί φυσικό αέριο από το αζερικό κοίτασμα, Σαχ Ντενίζ.
Θυμίζουμε ότι οι Αζέροι είναι κατεξοχήν τουρκικός λαός, με άριστες διασυνδέσεις με την Τουρκία, ενώ έχει αναγνωρίσει και το ψευδοκράτος ως "δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου". Δεν φημίζονται για φιλλεληνικές θέσεις, και εμείς τους "ανταμέιψαμε" επιλέγοντας τον αγωγό ΤΑΡ. Το παράδειγμα της Αλβανίας άλλωστε δείχνει ότι έχουμε ιστορικό να βοηθάμε χώρες που δεν στηρίζουν ελληνικές θέσεις, όταν αυτό είναι αρεστό σε κάποιους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Οι νέες συγκρούσεις μεταξύ Αζέρων και Αρμένιων ξέσπασαν στη αρμενική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται το Αζερμπαιτζαν παρά την ήττα του 1994,και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 στρατιωτών. Στην περιοχή διεξήχθησαν πραγματικές μάχες μεταξύ αζερικών στρατιωτικών δυνάμεων και Αρμενίων πολιτοφυλάκων, που προστατεύουν τον αρμενικό θύλακα

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης. Σε επίσημη ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών κάνει λόγο για προσπάθεια από κάποιους να παραβιάσουν τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ισχύουν από τη δεκαετία του 1990.

Η Αρμενία βρίσκεται υπό την προστασία της Μόσχας, ως ομόδοξη χώρα αλλά και ως ανήκουσα στην Ευρασιατική Ένωση.
Η σύγκρουση Αζέρων και Αρμένιων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ξεκίνησε το 1991 και τερματίστηκε το 1994 με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Ωστόσο, από τότε τα επεισόδια είναι συνεχή και εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στη διαφιλονικούμενη περιοχή. 
Το Ναγκόρνο (Ορεινό)-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια (κατά τη σοβιετική τότε ορολογία "Όμπλαστ") της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα συνεχίζει ν' αποτελεί μια "εκ των πραγμάτων" αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο. Bρίσκεται περίπου 270 χλμ δυτικά της αζερικής πρωτεύουσας Μπακού, και πολύ κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, αποτελώντας ουσιαστικά αρμενικό θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Προσδιορίζεται σε έκταση 4.280 τ.χλμ. Το 2002 αριθμούσε 145.000 κατοίκους. Κύρια πόλη είναι το Στεπανακέρτ.
Η Σοβιετική Ένωση ενσωμάτωσε την κυρίως αρμένικη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ως Αυτόνομη Δημοκρατία μέσα στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν το 1923. Στις 10 Δεκεμβρίου του 1991, καθώς η Ε.Σ.Σ.Δ. κατέρρεε, δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στο γειτονικό Σαχουμιάν κατέληξε στη διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Αζερμπαϊτζάν ως Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κρατική αυτή οντότητα ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα διεθνή οργανισμό ή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας (λόγω διεθνών πιέσεων).
Η περιοχή έγινε πηγή διαμάχης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον Πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο σκληρότατος πόλεμος κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, και προκάλεσε κύματα προσφύγων από το Καραμπάχ προς την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και μικρό τμήμα αυτών σε χώρες της Δύσης. Από την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε το 1994, το μεγαλύτερο μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και διάφορες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν γύρω του παραμένουν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία έκλεισαν τα σύνορά τους με την Αρμενία, πλήττοντας εν μέρει την οικονομία της χώρας, κάτι που σκοπεύει να εξισορροπήσει με την είσοδό της στην Ευρασιατική Ένωση. Αυτή τη στιγμή όλες οι συναλλαγές της γίνονται με την Ρωσία ο οποίος είναι και ο βασικός εταίρος.

Οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ είναι αποτέλεσμα των τεχνητών διοικητικών συνόρων της διαλυθείσας ΕΣΣΔ τα οποία δεν ταιριάζουν με τους λούς που φιλοξενούν, όπως συνεβει άλλωστε και με τις πρώην αποικίες. Τα τραγικά αποτελέσματα τα είδαμε μετά από δεκάδες πολέμους που ακόμα ταλανίζουν αυτά τα μέρη. Τρανταχτό παράδειγμα η ρωσική Κριμαία που για ένα καπρίτσιο του Ν.Χρουτσόφ ανηκε διοικητικά στην Ουκρανία, μέχρι που ο λαός της Χεσονήσου αποφάσισε την επανένωση με την Μητέρα Ρωσία.
 

 
 
 
Πηγή: defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία: Κάντε το πατριωτικό σας καθήκον έναντι της Wikipedia

Ερεβάν, Αρμενία

Kάλεσμα στους Αρμενίους να κάνουν το πατριωτικό τους καθήκον απηύθυναν οι Αρχές της χώρας, ζητώντας από όλους να γράψουν τουλάχιστον ένα άρθρο στην αρμενική έκδοση της Wikipedia.
H εθνική εκστρατεία με τίτλο «One Armenian, One Article» έχει σαν στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των καταχωρήσεων στην αρμενική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, αλλά και η ποιότητά τους.
Υπάρχει βέβαια και το στοιχείο του ανταγωνισμού με τις γειτονικές χώρες: η αρμενική Wikipedia έχει 125.000 άρθρα, η αντίστοιχη του Αζερμπαϊτζάν 102.000 και της Γεωργίας 84.000.

 

Πηγή: in.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι