Menu

Armenian Genocide Memorial unveiled in Pitesti, Romania

Hai Tahd advocates from around the world joined with Romanian Armenian Portal leaders, AGBU representatives and local public officials for the unveiling of the Armenian Genocide Memorial Khachkar in Pitesti, Romania, the Armenian National Committee of Romania informs.

Joining in the solemn occasion were Datev Bishop Hagopian, Archbishop of the Armenian Church in Romania; Vahram Baghdasaryan, Member of Parliament of the Republic of Armenia.

After the unveiling ceremony, participants went to Pitesti City Hall for a special exhibit, titled, “History of the Armenian Portal in Pitesti.”

Later the group visited the Pitesti’s Soorp Garabed Armenian Church, which dates back to 1852.

The unveiling of the Genocide memorial was timed with the opening of the International Symposium titled “World War I and its influence on the formation of the Armenian Diaspora”, held in Bucharest from September 26 – 28, 2014.

 

 

Source: armradio.com

Διαβάστε περισσότερα...

Επίτιμος διδάκτορας Θεολογίας αναγορεύτηκε ο Πατριάρχης Αράμ

Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε σήμερα ο Πατριάρχης των Αρμενίων του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ. Αράμ Α΄.

Η εκδήλωση αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Πατριάρχη υποδέχτηκε ο Πρύτανης κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι Μητροπολίτες Μαραθώνος κ Μελίτων, ως εκπρόσωπος της Συνόδου, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, κληρικοί και λαϊκοί.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Πατριάρχη των Αρμενίων λέγοντας πως "διακρίνεται για την πιστότητά του στην παράδοση της Εκκλησίας ανοικτότητά του προς τον εκάστοτε και εκασταχού "άλλον", είτε ετερόδοξο, είτε αλλόθρησκο, είτε άθεο. Ο διάλογος είναι το πρώτιστο άθλημά του στο οποίο έχει πρωταγωνιστήσει διεθνώς επί σειρά δεκαετιών και γι' αυτό έχει καταξιωθεί ως ηγετική φυσιογνωμία του χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή, καθώς και στην Οικουμενική Κίνηση, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και τον Διαχριστιανικό διάλογο".

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας παρουσίασε το έργο του τιμωμένου.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας χαρακτήρισε την αναγόρευση του Πατριάρχη των Αρμενίων σε Επίτιμο Διδάκτορα, ιδιαίτερη τιμή για το τμήμα Θεολογίας, διότι πρόκειται για "ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο, όπου συναντώνται η πίστη στο Χριστό, η αγάπη στο Γένος, ο αγώνας για την επιβίωση του Αρμενικού λαού και ο διάλογος για τη συνύπαρξη των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών". Μίλησε για τη ζωή του, τις σπουδές του, το έργο του λέγοντας πως "αναδιοργάνωσε το έργο της Εκκλησίας, ιδίως στους τομείς της θεολογικής κατάρτισης και της Χριστιανικής παιδείας, των δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, της νεολαίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης, καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ποιμαντική, κοινωνική και εθνική του δράση, υπογραμμίζοντας πως "προσπάθησε να ενισχύσει και τις οικουμενικές σχέσεις και συνεργασίες της Εκκλησίας του με όλους τους Διεθνείς Διεκκλησιαστικούς, Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς Οργανισμούς, με την διοργάνωση διεθνών διαχριστιανικών και διαθρησκειακών συναντήσεων και με τις συναντήσεις του με τους Προκαθημένους Εκκλησιών και Αρχηγών Κρατών και Διεθνών Οργανισμών".

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έκανε αναφορά και στις θέσεις του Πατριάρχη των Αρμενίων για τη Μέση Ανατολή και την παρουσία των Χριστιανών.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέγνωσε τα κείμενα του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος. Ακολούθησε η περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, καθηγητή κύριο Μάριο Μπέγζο και στη συνέχεια η ομιλία του Πατριάρχη με θέμα "Προκλήσεις για τις Εκκλησίες στη Μέση Ανατολή".

Ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων στην ομιλία του ανέφερε: "Η Χριστιανική παρουσία στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια διαρκή έγνοια για τις Εκκλησίες. Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας της Μέσης Ανατολής, το μέλλον του Χριστιανισμού έχει γίνει καθημερινή και υπαρξιακή αγωνία για τις Εκκλησίες. Αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της περιοχής, οι Εκκλησίες καλούνται να πάρουν θέση στο αναδυόμενο κοινωνικοπολιτικό τοπίο και να επανεξετάσουν τις προτεραιότητές τους". Παρουσίασε με συντομία τις σημαντικότερες πλευρές του διπλού καθήκοντος, το οποίο οι Εκκλησίες καλούνται να λάβουν υπόψη πολύ σοβαρά, όπως είπε, και ανέφερε ότι "οι Χριστιανοί θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην πορεία μετασχηματισμού. Να διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους". Εξήγησε, μάλιστα πως "στις μουσουλμανικές χώρες τα δικαιώματα των χριστιανών δεν είναι πλήρως σεβαστά. Μολονότι οι χριστιανοί έχουν συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία της Αραβικής αναγέννησης και της εθνικής αυτοσυνειδησίας, δεν έγιναν πλήρως αποδεκτοί στην πολιτική ζωή της χώρας, με μόνη εξαίρεση στο Λίβανο, όπου το πολιτικό σύστημα έχει κοινοτική βάση". Προσέθεσε, επίσης, πως "οι χριστιανοί θα πρέπει να διευρύνουν τη συνεργασία τους με τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, ενώ επεσήμανε πως προτεραιότητα των Εκκλησιών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εντάσεων και συγκρούσεων που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή είναι ότι "οι χριστιανοί καλούνται να παραμείνουν στη Μέση Ανατολή. Η χριστιανική ενότητα να γίνει πιο ορατή, οι Εκκλησίες να ξεκινήσουν μια πορεία ανανέωσης και η χριστιανική εκπαίδευση να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα".

"Οπωσδήποτε, όλα αυτά δεν είναι εύκολα ζητήματα, για να αντιμετωπίσει κανείς", είπε ο Πατριάρχης και συνέχισε: "ζούμε σε έκτακτες και ιδιόμορφες συνθήκες που απαιτούν άμεση και σοβαρή αντίδραση από τις Εκκλησίες".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά: "Χωρίς τους χριστιανούς, η Μέση Ανατολή θα χάσει το μοναδικό χαρακτήρα της ως τόπος συμβίωσης θρησκειών, παραδόσεων και πολιτισμών. Το μέλλον του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή διασφαλίζεται όταν τα κράτη και οι κοινωνίες της περιοχής οικοδομούνται στη βάση του πλουραλισμού, της ισότητας και της ελευθερίας και όταν η συνύπαρξη των θρησκευτικών, ομολογιακών, εθνοτικών και πολιτιστικών διαφοροποιήσεων μετασχηματίζεται σε κοινωνίες στις οποίες αυτές οι διαφοροποιήσεις ενσωματώνονται στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της ανεκτικότητας".

 

 

Πηγή: romfea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η ιστορία των Αρμενίων είναι η ιστορία της Κομοτηνής

Ο ναός του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού αποτελεί τον πρώτο ναό στην Κομοτηνή, τον οποίο οι Οθωμανοί επέτρεψαν να οικοδομηθεί πάνω από την επιφάνεια του εδάφους

Συμπληρώθηκαν φέτος 180 χρόνια από τότε που η αρμενική κοινότητα ανήγειρε το μεγαλοπρεπή - για τα δεδομένα της μικρής τότε Κομοτηνής - ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού.

Συμπληρώθηκαν φέτος 180 χρόνια από τότε που η αρμενική κοινότητα της Κομοτηνής ανήγειρε το μεγαλοπρεπή - για τα δεδομένα της μικρής τότε πόλης - ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού. Του σημαντικότερου Αγίου της Αρμενικής Ορθοδοξίας, της ιστορικής αυτής προσωπικότητας που εκχριστιάνισε το βασιλιά των Αρμενίων Τιριδάτη Γ’ καθιστώντας την Αρμενία ως το πρώτο χριστιανικό κράτος στην ιστορία της ανθρωπότητας, ήδη από το 301 μ.Χ. και 79 ολόκληρα χρόνια πριν από το Βυζάντιο! Του Αγίου που τιμά και η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία ως τον Άγιο Γρηγόριο, τον Ιερομάρτυρα, Επίσκοπο της Μεγάλης Αρμενίας. Την επέτειο αυτό γιόρτασαν οι Αρμένιοι της Κομοτηνής σε μία εντυπωσιακή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, παρουσία του προκαθήμενου του Πατριαρχείου των Ορθοδόξων Αρμενίων, του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α’, του αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων, του πρόεδρου του Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα κ. Αρά Μαγγογιάν και πλήθος κόσμου.

Νεαρά κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές ήταν επί της υποδοχής όλων όσων έσπευσαν στο Μέγαρο για να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας των Αρμενίων, κοινωνοί της ίδιας της ιστορίας της πόλης μας, αφού σχέση του αρμενικού έθνους με τη Θράκη και ιδιαίτερα την Κομοτηνή χάνεται στα βάθη των ιστορίας και ανάγεται στη βασική θεωρία προέλευσης των Αρμενίων από τα θρακο-φρυγικά φύλα που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Μ. Ασίας και Μεσοποταμίας κατά το 12ο αι. π.Χ. Η ιστορία της Κομοτηνής είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία των Αρμενίων της και σε αυτήν αναφέρθηκε στον εναρκτήριο εξαιρετικό λόγο του ο Σαρκίς Δαγκαζιάν. Ακόμη και πριν από 400 χρόνια, όταν η Κομοτηνή εξυπηρετούσε τους εμπόρους που στάθμευαν εδώ στο μακρύ ταξίδι τους προς την Ανατολή – η ισχνή έστω αρμενική παρουσία ήταν ήδη αρκετή για να προσδώσει μια ιδιαίτερη απόχρωση στην πόλη. Παρουσία συνεχής και αδιάλειπτη, που επιβεβαιώνεται από μια σειρά αναφορών - κυρίως σε επιτύμβιες πλάκες - με πρώτη αυτήν του 1649 σύμφωνα με την καταγεγραμμένη μαρτυρία στο μνημειώδες έργο του Ασαντούρ Μαγκαριάν «Χουσακίρκ Τραγκιό γεβ Μαγκεντονιό Χάι Καγουτνερού», δηλαδή «Μνημόνιο για τις Αρμενικές Κοινότητες Θράκης και Μακεδονίας» που δημοσιεύτηκε στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1737 – έναν ολόκληρο αιώνα πριν από την ανέγερση του σημερινού αρμενικού ναού της Κομοτηνής - ο Ανώτατος Πατριάρχης των Αρμενίων, Γκατογιγκός Αβραάμ ο Κρητικός - σε μια ιστορική του εγκύκλιο, μνημονεύει οργανωμένη αρμενική παρουσία στην Κομοτηνή, η οποία φαίνεται πως ασκούσε πλήρως τα θρησκευτικά της καθήκοντα.

Ο ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

Το 1834 – χρονιά σταθμό για την αρμενική κοινότητα της πόλης μας – και κατά την περίοδο του σουλτάνου Μαχμούτ Β’ - τίθεται ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εκκλησίας του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστού. Αυτός, σύμφωνα με τον κ. Δαγκαζιάν, αντικατέστησε τον προϋπάρχοντα ξύλινο ναό (για τον οποίον υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες) και ολοκληρώθηκε με εράνους των Αρμενίων της Κομοτηνής, αλλά κυρίως με τη συνδρομή του τότε προέδρου και μέγα ευεργέτη Γιαγκούπ Γιαγκουπιάν. Ο κυρίως ναός αποτελεί μια πλινθόκτιστη και ξυλόστεγη μονόχωρη βασιλική, αντίστοιχη των αρμενικών ναών της εποχής στην ευρύτερη περιοχή της οθωμανικής τότε Θράκης. Το ιερό βήμα βρίσκεται υψηλότερα του υπολοίπου ναού σύμφωνα με την εθιμική συμβολική του τυπικού της Αρμενικής Ορθοδοξίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτελεί τον πρώτο ναό στην Κομοτηνή, τον οποίο οι Οθωμανοί επέτρεψαν να οικοδομηθεί πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Όπως όλοι γνωρίζετε, ο ελληνικός μητροπολιτικός ναός της Παναγίας - που ανεγέρθη ελάχιστα χρόνια πριν από τον Αρμενικό του Αγίου Γρηγορίου – χτίστηκε κάποια σκαλοπάτια κάτω από το έδαφος. Η Αρμενική Εκκλησία της πόλης μας αποτελείται από χαμηλοτάβανο πρόναο που συνδέεται με τον υπόλοιπο χώρο, τον κυρίως ναό και το ιερό. Το 1967 με την οικονομική συνδρομή του έτερου βαρυσήμαντου ευεργέτη Γκαρμπίς Ακτεριάν προστίθεται στη βορειοδυτική πλευρά του ναού το περίτεχνο κωδωνοστάσιο με μοναδικό για τα δεδομένα της Θράκης σχεδιασμό που ανάγεται στις αρχιτεκτονικές καταβολές της αρμενικής ναοδομίας με τους γνωστούς κωνικούς τρούλους. Αμέτρητοι είναι και οι πολιτιστικοί θησαυροί που φυλάσσονται εντός της εκκλησίας και συνοψίζονται σε σπάνιας ομορφιάς και παλαιότητος ιερές εικόνες , περίτεχνα άμφια, ιερά σκεύη, ευαγγέλια… Αφιερώματα και κειμήλια πιστών που εναπόθεσαν στο Θεό τις ελπίδες και τα όνειρά τους. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του σημασία και τη δική του ιδιαίτερη ιστορία. 

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΜΟΥΦΤΕΙΑ

Η Αρμενική Εκκλησία της Κομοτηνής δεν είναι απλά και μόνο ένα σημείο αναφοράς στην πλούσια ιστορία των Αρμενίων της Θράκης. Πολύ περισσότερο, αποτελεί – μαζί με τη Μητρόπολη Μαρωνείας Κομοτηνής και τη Μουφτεία – τους μοναδικούς θεσμούς της πόλεως που συνεχίζουν επί αιώνες αδιάλειπτα και ακατάπαυστα τη λειτουργία τους σε πείσμα των καιρών. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Αρμενική Εκκλησία της Κομοτηνής διήνυσε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Η Εκκλησία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων τους δύσκολους χρόνους της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επέζησε δύο βαλκανικών και δύο παγκοσμίων πολέμων. Γνώρισε ξένους κατακτητές και δυνάστες. Πραξικοπήματα, δικτατορίες, επιστρατεύσεις… Είδε την Κομοτηνή να αλλάζει χέρια 9 φορές, τον περασμένο μόλις αιώνα! Κλήθηκε να ανταποκριθεί στην υποδοχή των χιλιάδων αρμενίων προσφύγων που κατέκλυσαν την περιοχή μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ερχόμενοι κυρίως από την Αν. Θράκη. Παράλληλα – και πέρα από το ιστορικό δέος που την περιβάλει – η Αρμενική Εκκλησία της πόλης μας αποτελεί τόπο προσκυνήματος για τους όλους τους Αρμενίους ανά την Ελλάδα. Εδώ εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του Αγίου Ιακώβου - Σούρπ Αγκόπ στην αρμενική γλώσσα - του προστάτου της Κομοτηνής κατά τους Αρμενίους. Για όλους τους Αρμενίους όμως, η Εκκλησία δεν είναι μόνο ο τόπος τέλεσης μυστηρίων. Είναι ο συνεκτικός κρίκος με τις μακρινές πατρίδες τους. Ο ιερός εκείνος τόπος στον οποίο έρχονται σε επαφή με τον πλούτο της γλώσσας τους αλλά και τις πανάρχαιες χριστιανικές τους παραδόσεις. 

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Επιπρόσθετα η Αρμενική Εκκλησία Κομοτηνής, υπήρξε η ισχυρή πνευματική εστία που κατήχησε, γαλούχησε και ενέπνευσε αμέτρητες διακεκριμένες προσωπικότητες της πόλης μας. Από τον κ. Δαγκαζιάν αναφέρθηκαν, ο Μιγκρντίτς Ταμπακιάν, που διαπραγματεύτηκε την ειρηνική αποχώρηση της οθωμανικής φρουράς από την Κομοτηνή στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Ο Μπογός Γιαμτζιάν που προσέφερε τα μέγιστα στην ελληνική αντικατασκοπεία κατά την εκστρατεία του Ελληνικού Στρατού στην Ανατολική Θράκη το 1919. Ο Ρουπέν Κεβορκιάν που πρωτοστάτησε στην ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα το 1920. Ο Μιγκιρντίτς Τοροσιάν πρώτο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της ελεύθερης Θράκης. Ο Σαρκίς Δαγκαζιάν, πρωτεργάτη στην ίδρυση του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής το 1921. Οι Γαζαρός Οσκανιάν, Σεμπούχ Μπερμπεριάν, Σιμόν Γιεραμιάν και Γκαραμπέτ Δογραματζιάν που έπεσαν στα αλβανικά βουνά αμυνόμενοι του πατρίου εδάφους. Η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Βερζινέ Πατβακανιάν – Γαζαροσιάν, που έμεινε γνωστή στην ιστορία με την κωδική ονομασία «Βέρα». Βιομήχανοι όπως ο Γκαρμπίς Ακτεριάν, ο Γκαραμπέτ Δαγκαζιάν ή ο Μιγκιρντίτς Χατζιάν που παρείχαν θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες Κομοτηναίους, τις δύσκολες εποχές που η πόλη μας προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί από τα συντρίμμια των πολέμων. Στην εκδήλωση ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου του Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Το θαμπό μυστήριο: Οι Αρμένιοι της Θράκης και η ποιητική της συγχώρησης» ήταν ο Χρυσόστομος Σταμούλης καθηγητής Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Θεολογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του ήταν ουσιαστικά μια μικρή προσφορά στις σχέσεις των Αρμενίων με τους Έλληνες της περιοχής, διότι, όπως είπε ο ίδιος «οι Αρμένιοι πάντα υπήρξαν στο πλευρό των Ελλήνων, στήριξαν την πόλη και ταυτόχρονα στήριξαν τον εαυτό τους. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τους Αρμενίους έχουμε κοινές θρησκευτικές ρίζες. Υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά τη διάρκεια του διαστήματος μετά τη σύνοδο της Χαλκηδόνας, όμως σήμερα ο διάλογος ο θεολογικός, που κάνει το Οικουμενικό Πατριαρχεί με τις εκκλησίες της Ανατολής, έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο, έχουμε συμφωνήσει κι ελπίζουμε ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα να γίνουν ακόμη καλύτερα».

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ «ΒΑΡΤΑΝΑΝΤΣ»

Τέλος, οι καλεσμένοι απόλαυσαν συναυλία της χορωδίας «Βαρτανάντς». Η χορωδία κατέχει εξέχουσα θέση στη θεία λειτουργία της Αρμενικής Εκκλησίας. Έτσι και η χορωδία «Βαρτανάντς» ιδρύθηκε το 1909 στην ενορία του Φερίκϊοϊ της Κωνσταντινούπολης, αρχικά ως αποκλειστικά εκκλησιαστική. Το 1932 έγινε πολυφωνική, στην αρχή ανδρική και στη συνέχεια μικτή. Από το 1944 μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλές συναυλίες τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, η χορωδία, υπό την διεύθυνση του κ. Αντρουσσάν Χαλατζιάν, έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο. Στην εκδήλωση στην Κομοτηνή η «Βαρτανάντς» συμμετέχει με διάφορα εκκλησιαστικά κυρίως αλλά και εθνικά ή δημοτικά έργα. Οι θεατές καλωσόρισαν τους συντελεστές με ένα θερμό χειροκρότημα. Το σίγουρο είναι ότι η Αρμενική Εκκλησία είναι εδώ, με τη ζωντάνια και το δυναμισμό της. Συνεχίζει να παρέχει το ηθικό και πνευματικό υπόβαθρο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Σήμερα ιδιαιτέρως, με την κρίση των θεσμών να ροκανίζει τα θεμέλια της κοινωνίας και την πίστη να δοκιμάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου.

 

 

Πηγή: xronos.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αρμενία

Την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Σεργκ Σαργκσιάν, στο Ερεβάν της Αρμενίας, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διοργανώνεται επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Αρμενίας, ενώ υπογράφηκε διμερής συμφωνία στον αγροτικό τομέα.

«Με βαθιά ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού», είπε ο κ. Παπούλιας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον Αρμένιο Πρόεδρο για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τις συνομιλίες για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας δεν βοηθά.

«Επισήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας που αναπτύσσονται, και ειδικότερα στη λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν και στο Κρατικό Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρασόφ (Brusov), αλλά και στις υποτροφίες που χορηγεί η Ελλάδα σε Αρμένιους φοιτητές για να σπουδάσουν σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επίσης ανέφερε ότι ο Αρμένιος Πρόεδρος Σεργκ Σαργκσιάν τον ενημέρωσε, από την πλευρά του, για τις συνομιλίες σχετικά με την επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων της εισόδου της Αρμενίας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε η κρίση στην Ουκρανία, και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και την αναζήτηση λύσης στο ουκρανικό πρόβλημα.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι εγκαινίασαν τις εργασίες του οικονομικού φόρουμ, ενώ το απόγευμα ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί την Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Χοβίκ Αμπραχαμιάν και με τους εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων που ζουν στην Αρμενία.

Χθες, ημέρα άφιξής του στο Ερεβάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Γενοκτονίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα αύριο Τετάρτη, το μεσημέρι.

Στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για «διεύρυνση των ελληνο-αρμενικών σχέσεων σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις».
Απευθύνοντας χαιρετισμό σήμερα στο οικονομικό φόρουμ «Greece-Armenia Business Forum 2014», που διοργανώθηκε στο Ερεβάν με την συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών, ο υφΕξ τόνισε ότι το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκό και υπογράμμισε: «Η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας. Το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, μπορεί να είναι μια σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας αυτής».
Στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεροντόπουλος, μπορεί να συμβάλει τόσο το Αρμενικο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου, το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στην Αρμενία όσο και στην Ελλάδα, όσο και η θέση της χώρας μας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με αυτή της Αρμενίας ως μελλοντικού μέλους της Τελωνειακής Ένωσης και της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μέσω των οποίων μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα και πύλη σε κάθε μία από αυτές τις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμμαχίες.

Ως ένα πρώτο απτό αποτέλεσμα της διεύρυνσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών ήταν και η υπογραφή μιας νέας Συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας στον Αγροτικό τομέα, η οποία θα βελτιώσει την ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων προς όφελος των δύο χωρών και θα μεταβιβάσει την ελληνική τεχνογνωσία στην Αρμενία.
Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας και του υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, έγινε από τον κ. Γεροντόπουλο και τον υπουργό Γεωργίας της Αρμενίας Σέργκο Καραπετιάν, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κκ Κάρολου Παπούλια και Σερτζ Σαργκσιάν.
Πρόκειται για μία συμφωνία με πενταετή ισχύ -και αυτόματη ανανέωση για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, με εξαίρεση μόνο εάν κάποια πλευρά αποφασίσει μελλοντικά να την καταγγείλει εγγράφως- και αφορά τους τομείς φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργειών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας.

 

 

Πηγή: nerit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Παπούλιας από Αρμενία: Ανησυχούμε για τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής

Την ανησυχία του για την τύχη των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή μετά και τις εξελίξεις με τους τζιχαντιστές και το Ισλαμικό Κράτος εξέφρασε ο Κάρολος Παπούλιας από την Αρμενία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη.

«Εξέφρασα τη σοβαρή μας ανησυχία για την ασφάλεια των χριστιανικών πληθυσμών στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι γίνονται πολύ εύκολα στόχος θρησκευτικού εξτρεμισμού» δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις των 2 χωρών, ενώ σημείωσε ότι με τον Αρμένιο συζήτησε και για την Ουκρανία αλλά και το Κυπριακό.

«Επεσήμανα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι σε μία κρίσιμη φάση και ότι η επιδίωξη είναι να βρεθεί μια βιώσιμη  και λειτουργική λύση που θα θέτει τέρμα στην τουρκική κατοχή. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τελευταίες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

 

 

Πηγή: star.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι