Menu

Υπερψηφίστηκε το άρθρο του αντιρατσιστικού για τις γενοκτονίες

Υπερψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διάταξη για τις γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες).

Στην ονομαστική ψηφοφορία σημειώθηκαν αποκλίσεις από την επίσημη κομματική γραμμή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με την Ραχήλ Μακρή και τον Παύλο Χαϊκάλη να καταψηφίζουν όλα τα άρθρα, όπως επίσης και από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ, με τη Μαρία Ρεπούση να καταψηφίζει το επίμαχο δεύτερο άρθρο και να δηλώνει "παρών" στα άλλα δύο.

Υπέρ του άρθρου 2, το οποίο υπενθυμίζεται ότι προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 54 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ πλην της Μαρίας Ρεπούση που καταψήφισε), ενώ κατά τάχθηκαν 42 βουλευτές της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ανεξάρτητοι), ενώ τρείς επέλεξαν το «παρών» (Γρ.Ψαριανός, Μ.Ανδρουλάκης και Β.Πολύδωρας). Την οπνομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, με ονομαστικές ψηφοφορίες υπερψηφίστηκαν το άρθρο 1 του νομοσχεδίου (με 58 υπέρ, 10 κατά και 31 παρών), με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ποινική αξιολόγηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, όπως και το άρθρο 3 (με 60 υπέρ, 10 κατά και 29 παρών), το οποίο διευρύνει την τιμωρία και τις ποινές για τα αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας και μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικά, για το πρώτο άρθρο που αφορά τη δημόσια υποκίνηση ρατσιστικής βίας ή μίσους, ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ ψήφισαν 58 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές), ενώ "παρών" ψήφισαν 31 βουλευτές: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι εκ των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ακολούθησαν την κομματική γραμμή (Γ.Δημαράς και Μ.Κόλλια-Τσαρουχά), η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ.Ρεπούση και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Πολύδωρας και Μ.Ανδρουλάκης. Κατά του άρθρου ψήφισαν δέκα βουλευτές: Οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ρ.Μακρή και Π.Χαϊκάλης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης και Γ.Κουράκος, και οι παρόντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Για το τρίτο άρθρο ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Υπέρ του άρθρου τάχθηκαν 60 βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ανεξάρτητοι βουλευτές), 29 ψήφισαν «παρών» (οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Μ.Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Β.Πολύδωρας και Μ.Ανδρουλάκης), ενώ κατά του άρθρου τάχθηκαν δέκα βουλευτές (Χρυσή Αυγή, KKE, οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ρ.Μακρή και Π.Χαϊκάλης, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Β.Καπερνάρος, Γ.Κασαπίδης και Γ.Κουράκος).

 

 

Πηγή: in.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αρχιερατικό συλλείτουργο στην αρμενική εκκλησία του Αχταμάρ

Το ετήσιο αρχιερατικό συλλείτουργο πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στον αρμενικό ναό του Τιμίου Σταυρού στο νησί Αχταμάρ το μεγαλύτερο από τα τέσσερα νησιά της λίμνης Βαν, στο νότιο τμήμα της ανατολικής Ανατολίας.
Όπως προβλήθηκε από τα τουρκικά Μέσα, στην λειτουργία που πραγματοποιήθηκε για Πέμπτη συνεχή χρονιά, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών δογμάτων, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από το εξωτερικό.
Η εκκλησία του 10ου αιώνα ξαναλειτούργησε για θρησκευτική λατρεία το 2010, αφού είχε παραμείνει κλειστή επί 95 χρόνια. Οι τουρκικές αρχές είχαν αποκαταστήσει το ναό 2005-2007 και για ένα διάστημα τριών χρόνων είχε λειτουργήσει ως μουσείο.
Στην εφετινή θεία λειτουργία χοροστάτησε και ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος (ο έλληνας πατριάρχης του Φαναρίου – όπως τον αναφέρει ο τουρκικός Τύπος), ο εκτελών χρέη επικεφαλής του αρμενικού πατριαρχείου Αράμ Ατεσιάν, και ο πνευματικός ηγέτης της συριακής κοινότητας στην Τουρκία Γιουσούφ Τσετίν (για πρώτη φορά) που προσευχήθηκε για όλους εκείνους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους πολέμους στη Μέση Ανατολή...
Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου η αρμενική κοινότητα στην Τουρκία, περιλαμβάνει 70.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Οι γειτονικές Τουρκία και Αρμενία, δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις (λόγω της σφαγής των Αρμενίων από τους Οθωμανούς) και η προσπάθεια συμφιλίωσης που έχει ξεκινήσει το 2009, έχει σημειώσει πολύ μικρή πρόοδο.

Το αρχιερατικό συλλείτουργο στον αρμενικό ναό του Τιμίου Σταυρού στο νησί Αχταμάρ, προβλήθηκε από τα τουρκικά Μέσα -με πλούσιο φωτογραφικό υλικό- στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης, παρά τον προσανατολισμό της προς το μετριοπαθές Ισλάμ, να δείξει ότι προωθεί τάσεις ανεξιθρησκείας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

 

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter