Menu

Επιμένει ο Ομήρου για τους Αρμενίους

Προεδρεύει της Επ. Νομικών με στόχο να πείσει για το ορθό της θέσης του
Να προωθήσει άμεσα την πρότασή του για ποινικοποίηση της άρνησης αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων θέλει ο Πρόεδρος της Βουλής, παρά τις ενστάσεις και αντιδράσεις


Χρυσή τομή, ώστε από τη μια να εκδηλωθεί, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια επιπρόσθετη στήριξη προς την Αρμενία ενόψει της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γενοκτονία, αλλά από την άλλη να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα, τα οποία αναδεικνύουν κυρίως βουλευτές του ΔΗΣΥ, θα αναζητήσει στη σημερινή συνεδρίασή της, στις 10 το πρωί, η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, την οποία συγκάλεσε και θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του Σώματος και εισηγητής της πρότασης, Γιαννάκης Ομήρου.

Πλήρης επιβεβαίωση
Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Σ» το περασμένο Σάββατο για σκιές στις σχέσεις Βουλής - Εκτελεστικής Εξουσίας επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς επιπρόσθετες πληροφορίες θέλουν τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη δυσφορία του, όχι για την πρωτοβουλία του Γιαννάκη Ομήρου να προωθήσει την πρόταση νόμου, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκε η Κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο τούτο ήταν άλλωστε και η γραπτή δήλωση του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με την οποία η Πινδάρου, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλούσε τον Πρόεδρο της Βουλής να καλέσει στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Και αυτό γιατί, όπως αρμοδίως μας λέχθηκε, «δεν μπορεί η Βουλή να εγκρίνει προτάσεις νόμου χωρίς τη γνώμη της Κυβέρνησης, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα κληθεί να υπογράψει τον νόμο, θα πρέπει πρώτα να έχει τη σύμφωνο γνώμη του αρμόδιου με το θέμα Υπουργού». Η ίδια πηγή μάς υπογράμμισε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, είτε η αναπομπή του νόμου είτε η έγκριση του, όχι με ομοφωνία από τη Βουλή, θα έπληττε την κοινή προσπάθεια στήριξης του Αρμενικού αγώνα για αναγνώριση της γενοκτονίας.

Επιμένει ο Ομήρου
Αν και πολλά απ' όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο δεν γίνονται γνωστά, αυτό που ξεκάθαρα φαίνεται είναι η επιμονή του Προέδρου της Βουλής για έγκριση της πρότασης, πριν από την προσφώνηση της Ολομέλειας της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης (Βουλής) της Αρμενίας, ο οποίος θα επισκεφθεί επίσημα το νησί. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σ», σε ιδιωτική συνομιλία του με βουλευτές, ο Γιαννάκης Ομήρου έριξε και την ιδέα έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας το πρωί της Πέμπτης, ώστε κατά την προσφώνηση του Αρμένιου αξιωματούχου, να είναι ήδη γνωστή η έγκριση του νόμου. Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με το ταξίδι του κ. Ομήρου στην Αρμενία, τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται να υποσχέθηκε στον ομόλογό του την έγκριση του νόμου ποινικοποίησης της μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όπως έπραξαν, ήδη, η Ελβετία, η Σλοβακία και η Ελλάδα.

Ελευθερία άποψης
Ως γνωστόν, όπως πρωτοσέλιδα έγραψε η «Σημερινή», η αρχική ομοφωνία στην Επιτροπή Νομικών ανατράπηκε λόγω των ισχυρών ενστάσεων που κατέθεσαν σχεδόν οι μισοί βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού. Πέραν και πάνω από το επιχείρημα, όπως αυτό προβλήθηκε στη Σύσκεψη Αρχηγών την περασμένη Πέμπτη, περί πιθανής ενόχλησης των Τουρκοκυπρίων, αυτό που απασχόλησε έντονα τους αντιδρώντες βουλευτές, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν περιορίζονται στο κυβερνών κόμμα, είναι το κατά πόσον πλήττεται, μέσω μια τέτοιας νομοθεσία, η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.

«Μήπως θα πρέπει να ποινικοποιήσουμε και τη μη αναγνώρισης της εισβολής, δεδομένου ότι η άλλη πλευρά την χαρακτηρίζει ως ειρηνευτική επιχείρηση;», επιχειρηματολόγησε μιλώντας στη «Σ» αξιωματούχος από το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα, από αριστερά μέχρι δεξιά εκδηλώνονται ενστάσεις σε σχέση πάντα με το κάποια άλλα ιστορικά γεγονότα να χαρακτηριστούν με ευκαιριακές πλειοψηφίες της Βουλής ως εγκλήματα πολέμου (που εμπίπτουν στην προτεινόμενη νομοθεσία), και ως τέτοια, η μη αναγνώρισή τους να θεωρείται ποινικό αδίκημα. Συγκεκριμένος βουλευτής με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων υπέδειξε πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει π.χ. με τα εγκλήματα κάποιων στη Σοβιετική Ένωση.

Σκιές
Αν και αυτήν τη στιγμή δεν αποτελούν ουσία, αφού το θέμα θα ξανασυζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ως προς το πώς εξελίχθηκε το όλο θέμα και πού κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», στην πρόταση νόμου που συνυπογράφουν όλα τα κόμματα, υπάρχει υπογραφή εκπροσώπου μεγάλου κόμματος, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό. Επίσης μείζον ερώτημα παραμένει το πώς κυκλοφόρησε η ομόφωνη έκθεση της Επιτροπής Νομικών αφού, όπως καταγγέλλουν κάποιοι, δεν υπήρξε σχετική συνεδρίαση λόγω και της απουσίας του Προέδρου της, Σωτήρη Σαμψών, στο εξωτερικό. Βεβαίως, όλα αυτά παραμένουν αναπάντητα, καθότι πολλοί από τους εμπλεκομένους κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό, κάτι που εντάθηκε μετά τη γνωστοποίηση παρασκηνιακά και όχι επίσημα, ότι έντονη υπήρξε η αντίδραση του Προεδρικού για την προώθηση της πρότασης εν αγνοία του.

Αγκάθι η αναγνώριση μέσω ψηφίσματος
Το αγκάθι στην προτεινόμενη νομοθεσία είναι η πρόταση που κατέθεσε ο Γιαννάκης Ομήρου, την οποία (οφείλουμε να το πούμε) συνυπέγραψαν αρχικά όλα τα κόμματα, ώστε η ποινικοποίηση να αφορά όχι μόνο τη μη αναγνώριση γενοκτονιών και εγκλημάτων πολέμου, που έχουν διαπιστωθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά και γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου που αναγνωρίστηκαν απλώς με ψήφισμα ή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτουν, όπως ξαναγράψαμε, η Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αμφότερες, σημειώνεται, δεν έχουν ακόμη (δυστυχώς) αναγνωριστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, άρα δεν θα εμπίπτουν στις πρόνοιες του «περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμου» όπως αυτός συζητήθηκε, χωρίς τη συμπερίληψη της πρότασης Ομήρου για διαζευκτική αναγνώριση από τη Βουλή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι