Menu

Φατίχ Ακίν: Έχω πάρει διαζύγιο από την Τουρκία

Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν στην ανοιχτή για το κοινό συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, στις 5 Μαρτίου, της νέας του ταινίας «Η μαχαιριά», για τη γενοκτονία των Αρμενίων Ο σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν στην ανοιχτή για το κοινό συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Ινστιτούτο Γκαίτε με αφορμή την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, στις 5 Μαρτίου, της νέας του ταινίας «Η μαχαιριά», για τη γενοκτονία των Αρμενίων

«Σήμερα αισθάνομαι πιο πολύ Ελληνας», απάντησε στην ερώτηση «Τούρκος ή Γερμανός;» o Τουρκογερμανός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν στην ανοιχτή για το κοινό συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Αφορμή η έξοδος στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Μαρτίου της νέας του ταινίας «Η μαχαιριά».

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί αύριο. Εχω μια σχέση με την Τουρκία που θα τη συνέκρινα με μια σχέση γάμου που δεν πάει πολύ καλά», συνέχισε για να διευκρινίσει: «Μετά τη ''Μαχαιριά'', δεν μου είναι εύκολο να κόβω βόλτες στην Τουρκία. Δεν μπορώ να γυρίζω πια με μπόντιγκαρντς. Μπούχτισα κιόλας. Εχω πάρει διαζύγιο».

Καθόλου τυχαία τα λόγια του 42χρονου Ακίν, αγαπητού στο ελληνικό κοινό μέσα από τις πολυβραβευμένες του ταινίες και τις συχνές επισκέψεις του. Με γυρίσματα σε πέντε χώρες και τέσσερις ηπείρους, η επική καφκική οδύσσεια του πρωταγωνιστή του Ταχάρ Ραχίμ στο πλαίσιο της γενοκτονίας των Αρμενίων, έπρεπε να μείνει κρυφή ως νούμερο ένα ταμπού ζήτημα για την τουρκική κοινωνία. Του είχε γίνει σαφές πως «αν μαθευόταν το πρότζεκτ στην Τουρκία, θα προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το θέμα».

Η εξόντωση των Αρμενίων αποτελεί για τον Ακίν καταρχήν θέμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και κατά δεύτερον την τελική προσθήκη στην τριλογία του «αγάπη, θάνατος, διάβολος».

Ρόλο στην κινηματογράφισή της έπαιξε και η δολοφονία του Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντικ.

«Δεν ήταν δημοφιλής όσο ζούσε. Μετά έγινε ήρωας», τόνισε ο σκηνοθέτης. «Η ταινία μου δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο χειραγώγησης όπως και ο ίδιος δεν άφησε να τον χειραγωγήσουν».

Παιδί της τουρκικής Αριστεράς, την οποία όμως θεωρεί «δογματική όπως το Ισλάμ», γιος Τούρκου που ανήκε στους Γκρίζους Λύκους και μετανάστης μιας μειονότητας του Αμβούργου, ο σκηνοθέτης τοποθετήθηκε: «Η δημοκρατία δεν έρχεται με το ταχυδρομείο. Πρέπει να την υπερασπίζεται κανείς καθημερινά. Δεν υπάρχει εγγύηση. Το βλέπουμε στη Γαλλία, στη Γερμανία. Και με αυτό το θέμα θέλω να καταπιαστώ στο μέλλον. Δεν θέλω να το κάνω ούτε με το Facebook ούτε με το Twitter. Θέλω να κάνω τέχνη... Δεν υπάρχει ένα πολιτικό ιδανικό σήμερα. Δεν υπάρχει κάποιος ''ισμός'' για να ταυτιστώ απόλυτα».

«Η δημοκρατία στην Ευρώπη έχει πολλές εκφάνσεις», σχολίασε για τον σημερινό ευρωσκεπτικισμό.

«Η Λεπέν στη Γαλλία, τα ρατσιστικά κόμματα στη Γερμανία, τη Φινλανδία, ο τρελός ξανθός στην Ολλανδία είναι εκφάνσεις της δημοκρατίας καθώς αποτελούν εκλεγμένα κόμματα. Το κόμμα του Χίτλερ ήρθε στην εξουσία μετά από εκλογές. Το ίδιο και ο Ερντογάν που δεν είναι δημοκράτης. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία συνεχώς. Δεν θα ήθελα η Ελλάδα να διαχωριστεί από την Ευρώπη. Η λύση δεν είναι στον ατομισμό... Ξέρετε ότι ένας γάμος χρειάζεται συμβιβασμούς όπως και το σεξ. Το ίδιο συμβαίνει με τις γεωπολιτικές στρατηγικές. Υπάρχουν πάντα οι Πενήντα αποχρώσεις του γκρι».

Οσο για τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας: «Δεν έχω ιδέα τι συμβαίνει. Δεν ξέρω ποιος έδωσε σε ποιον λεφτά, του τα επέστρεψε ή δεν του τα επέστρεψε. Ξέρω ότι υπάρχει πίεση από το εξωτερικό. Στη Γερμανία αποκομίζεις μια εικόνα που είναι μονόπλευρη από τα ΜΜΕ και αναφέρομαι στις κίτρινες φυλλάδες σαν την Bild μέχρι τις μεγάλες. Γράφονται διάφορες ρητορικές όπως ''να πληρώσουν όλα τα λεφτά''. Αναρωτιέμαι αν είναι έτσι τα πράγματα...

Είναι όμως μόνο ζήτημα χρημάτων ή ιμπεριαλισμού; Ας φέρουμε τότε πίσω τον Τσε Γκεβάρα. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή είναι η λύση», σχολίασε για να παρατηρήσει για τους Ελληνες κυβερνητικούς: «Το καλύτερο σε αυτή την κυβέρνηση είναι ότι δεν φοράνε γραβάτες».

 

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι