Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενοκοτονία των Αρμενίων: Γκρεμίζει ή χτίζει γέφυρα ο Πάπας Φραγκίσκος;

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχεται τον ασπασμό του προκαθημένου της Αρμενικής Εκκλησίας Αράμ κατά τη λειτουργία στο Βατικανό για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η λειτουργία, που συνέπεσε με τα εκατό χρόνια της τραγωδίας, αποδείχθηκε ιστορική Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχεται τον ασπασμό του προκαθημένου της Αρμενικής Εκκλησίας Αράμ κατά τη λειτουργία στο Βατικανό για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η λειτουργία, που συνέπεσε με τα εκατό χρόνια της τραγωδίας, αποδείχθηκε ιστορική

Βατικανό: Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν έχει στόχο να αποξενώσει τους Τούρκους

Είναι μια ημερομηνία που η Αγκυρα θα ήθελε να διαγραφεί από το ημερολόγιο. Στις 24 Απριλίου οι Αρμένιοι τιμούν τα θύματα μιας σφαγής που περίπου είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία. Η φετινή 24η Απριλίου προκαλεί νευρικότητα στην Αγκυρα για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και το Ερεβάν ετοιμάζεται να τιμήσει τα θύματα με μια τελετή στην οποία έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν Ολάντ και Πούτιν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που πρόφεραν την απαγορευμένη λέξη περιλαμβάνεται από προχθές και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Η ένταση της ενόχλησης της Αγκυρας αποτυπώθηκε στην αντίδρασή της. Η αναφορά του Πάπα χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη από την τουρκική κυβέρνηση, ο αποστολικός νούντσιος στην Αγκυρα κλήθηκε προκειμένου να γίνει αποδέκτης της τουρκικής «δυσαρέσκειας», ενώ ο τούρκος πρεσβευτής στην Αγία Εδρα ανακλήθηκε για «διαβουλεύσεις». Η αντίδραση μαρτυρά, επίσης, ότι η Αγκυρα αιφνιδιάστηκε από την ενέργεια του Φραγκίσκου. Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας χοροστατούσε στη λειτουργία στο Βατικανό για τα εκατό χρόνια ενός γεγονότος που έως τότε αναφερόταν ως «μεγάλο κακό». Αυτό τον όρο είχε προτιμήσει ο προηγούμενος Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ'. Η εκλογή του γερμανού καρδιναλίου, το 2005, είχε γίνει δεκτή με καχυποψία από την Αγκυρα, όπου πολλοί έλεγαν ανοικτά ότι το Βατικανό εξέλεξε έναν Πάπα που «δεν μας θέλει στην Ευρώπη». Ο περιφραστικός όρος που επιστράτευσε ο Βενέδικτος στα οκτώ χρόνια της θητείας του θεωρήθηκε ένα είδος γέφυρας από το Βατικανό προς την Τουρκία.

Η γέφυρα αυτή υποτίθεται ότι κόπηκε προχθές. Ο Φραγκίσκος δεν δίστασε να πει ότι η σφαγή των Αρμενίων ήταν «η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα». Σύμφωνα με αναλυτές, ωστόσο, η πρόθεση του αργεντινού Πάπα δεν ήταν να γκρεμίσει τη γέφυρα που είχαν χτίσει οι προκάτοχοί του, αλλά να φέρει πιο κοντά την Αγκυρα και το Ερεβάν. Πηγές από το Βατικανό εξηγούσαν στα ιταλικά μέσα ότι ο ποντίφικας είναι πεπεισμένος πως δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όσο σκεπάζεται η αλήθεια. Για να νικηθεί το κακό, επισημαίνουν, πρέπει να μιλήσουμε για αυτό και να το αναγνωρίσουμε. Οπως σημειώνουν, εξάλλου, ο Φραγκίσκος δεν αναφέρθηκε μόνο στη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και σε άλλες «δύο ανήκουστες τραγωδίες» του 20ού αιώνα, τις οποίες προκάλεσαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Κι έπειτα, πολύ πρόσφατα είχε μιλήσει για «άλλες μαζικές σφαγές όπως στην Καμπότζη, στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι και στη Βοσνία».
Κανείς δεν αρνείται τα γεγονότα σε όλες αυτές τις τραγωδίες. Σχεδόν μόνη η Αγκυρα εξακολουθεί να επιμένει ότι τα θύματα των Νεοτούρκων στην Αρμενία ήταν 250.000-500.000, ενώ οι ιστορικοί έχουν καταλήξει ότι στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 1,3 εκατ. Στην ουσία, η Αγκυρα αρνείται να παραδεχθεί το προφανές.

Η επέτειος
Τον περασμένο χρόνο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει τα «συλλυπητήρια» στους απογόνους των θυμάτων της γενοκτονίας. Η παρουσία των ξένων ηγετών στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου θα αποτελέσει ακόμη μια δοκιμασία για την Αγκυρα που επιμένει να αρνείται τη χρήση του όρου.

 

 

Πηγή: tanea.gr

Armenian Portal ©