Menu

Ισραήλ: Στις καλένδες η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Αρμένιοι ιερωμένοι στην αρμενική συνοικία των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA) Αρμένιοι ιερωμένοι στην αρμενική συνοικία των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA)

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμφθηκε για μία ακόμα φορά, τρίτη στην ιστορία του Ισραήλ, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την εθνική Βουλή, την Κνεσέτ. Στη χθεσινή συζήτηση, τη θέση της κυβέρνησης Νετανιάχου παρουσίασε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τζάτσι Χανέγκμπι, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατανοεί τα συναισθήματα των βουλευτών που τοποθετήθηκαν έναντι των «τραγικών γεγονότων», τα οποία δεν αποκάλεσε Γενοκτονία.

Κατόπιν αυτού και παρόλο που στις παρεμβάσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Κνεσέτ όσο και η εισηγήτρια της πρότασης για αναγνώριση, πρόεδρος του κόμματος Μερέτζ, επικαλέστηκαν τον πρόσφατα τεθνεότα νομπελίστα συγγραφέα, φιλόσοφο και επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Έλι Βίζελ, η πρόταση ούτε καν μπήκε σε ψηφοφορία.

Αντιθέτως, εγκρίθηκε με ψήφους 24 υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών (χωρίς καμία ψήφο κατά), η παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όπου έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν.

Ο Έλι Βίζελ που από το 2007 με ανοιχτή επιστολή του είχε ζητήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είχε πει: Η απάθεια απέναντι στα δεινά βοηθά τον εχθρό

Η επικεφαλής του Μερέτζ Ζεχάβα Γκαλ-Ον τόνισε στην ομιλία της ότι παρά τη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία, η χώρα της θα πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως άλλωστε και η Βουλή.

«Το “δεν ξεχνώ” είναι μια ηθική επιταγή, την οποία δεν ακούσαμε», είπε η πρόεδρος του Μερέτζ.

Έξω από την Κνεσέτ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άνθρωποι που ζητούσαν να αναγνωριστεί η γενοκτονία. Ανάμεσα στα συνθήματά τους ήταν αυτό που έγραφε: «Δώστε αγώνα, για να σταματήσετε τη μηχανή άρνησης της γενοκτονίας από την Τουρκία».


«Το Ισραήλ αρνείται τη Γενοκτονία των Αρμενίων», σύνθημα στη διαδήλωση

Ο Ισραηλινός πρώην βουλευτής και πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ισραήλ-Αρμενίας Αλεξάντερ Ζίνκερ διατύπωσε στο Armenpress την εκτίμησή του για τα αίτια της μη αναγνώρισης, πέραν της αμιγώς πολιτικής διάστασης: «Μια τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης και εκπροσώπων του κοινωνικοπολιτικού οικοδομήματος απηχεί την αντίληψή τους ότι η δική τους τραγωδία είναι ξεχωριστή».

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι